Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 05:26

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 72 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pet ruj 21, 2018 12:06 

Hvaljen Isus i Marija, :D ovdje sam prvi put i nadajuci se da mi netko moze dati neke odgovore sta trazim u zadnje vrijeme i sta me tiste.
Ovako kako se odnosti biblija i znanost,to je Adam a tko Eva,kako to da u bibliji starost zemlje oko 6-7000 godina a u znanosti preko 4 milijarde,nije mi jasno nista.
Odnosno prvi ljudi,pitam sam na nekim drugim forumima tamo su me samo ismijali i rekli kako je neko glup odnosno prevarant napisao Bibliju i tako su svim ostalim iole religioznim ljudima napisali da su to budalastine i ostalo,a da je istina neka evolucija itd....
Znaci na ostalim forumima nisam mogao naci nista jer tamo samo ismijavaju vjeru i ocito su na forumima neki "intelektualci" sto se tice biologoije i znanosti odnsono filozofije i ateisti.
Onda sam dosao ovdje pitati,kako su adam i eva opisani kao prvi ljudi,a tamo navode neke pracovjeke koji su imali nekog zajednickog pretka sa apeom odnosno primatom koji je davno izumrao,odakle neandertalci i oni cudni ljudi sta su zivjeli u pecinama,u bibliji je opisano kao jako inteligentne ljude Adam i Eva,ja kada sam gledao dokumentarce tamo gledao one praljude nisu znali ni komunicirat jedva upalit vatru,dali su ti ljudi imali dusu ? To je isto jedno od pitanja,kada pogledamo tek neke civilizacije su pocele crtati po spiljama i pecinama prije nekih 10 000 godina a prije 5-6 neke bas dobre civilizacije sta su razlikovali dobro od zla i radili piramide (egipcani) koje do dan danas nemozemo zakljuciti kako su nastale odnosno koja je svrha-tajna tih gradjevina.
Tko su ljudi oni neandertalci,jesu li to opce ljudi,oni sa izduzenom facom? izgledaju jako slicno majmunu.
Bez ikakvih uvreda,te zelim da mi to neki ljudi obznace koji se malo bolje razumiju u to i da mi kazu dali je to grijeh sto sam citao razmisljao o tome i razmisljao kako to biblija nije napisala odnosno istinitos postanka i prvih knjiga.
Svecenik mi je rekao da je to pisano mitoloski i da su vazne Isusove rijeci i da Isus isto tako nije nigdje govorio kako je svijet nastao vec kako se trebamo ponasat.
Dajem primjer da su Adam i Eva prvi ljudi oni prije homosapiensa,kako onda tako brzo dolazi Abraham odnosno ako znamo da je to sve trajalo par miliona godina kako to da odjemom se pojavio Abraham koji je zivio prije 6 tisuca godina,i gdje su u svoj toj prici dinosauri koji nisu spomenuti u bibliji.
Jeli to sve slikovito prikazato,Adam i Eva preneseno znacenje,ili sta vec,koji je njihov grijeh jeli to bila stvarno jabuka sa stabla ili nesto drugo ili je Bog htio da ljudi slusaju njega za opce dobro a ovi htjeli biti Bogovi itd....
Jeli ima ijedna druga solucija osim Teorije evolucije nastanka zivota,dali ima kritika na ovu temu,dali je to samo teorija ili znanstvena cinjenica,negdje sam citao da je Papa rekao da je to dobra znanstvena cinjenica,al kako se to uklapa onda u koncept Biblije,i na ostalim forumima da bilo sta kazes protiv evolucije i spomenes bibliju ismijaju te i prozovu ludakom koji jos nema zdrav razum?

Dosta toga mi nije jasno ,ta se evolucija uvukla u srz skolstva i ostalog,dali ima ijedna druga evolucija koja kontrira toj,kako oni sa 100%-tnom sigurnoscu znaju da smo se mi razvili tako kako oni pisu i da je svemir nastao prije 14 milijardi godina a zemlja prije 4.5 a prvi zivot neka ameba bakterija prije 3.1 milijardi godina?
Nista mi nije jasno.
Pozdrav i da mi netko to objasni u poblize ako zna.
Mir sa vama.

Vrh

PostPostano: Pet ruj 21, 2018 12:52 

Svecenik ti je objasnio.Ono sto Biblija opisuje o stvaranju čovjeka je u smislu duhovnog identiteta.Svatko ima pravo i na svoja tumacenja.Ne branim darvinizam,ali darvinizam nikada nije teza da je covjek nastao od majmuna vec da majmun i covjek poticu od zajednickog pretka.Ako taj predak nije dokazan,ako je to klimavo to neki iskoriste da imputiraju Darwinu ono sto on nije tvrdio.Na neka pitanja nikad necemo imati razumske,empirijske odgovore.Jabuka se nigdje ne spominje vec plod sa zabranjenog drveta.

Vrh

PostPostano: Pet ruj 21, 2018 13:13 

Aha dobro al' kako onda objasniti kronoloski vrijeme Adam Eva,Kain Abel,Abraham,i koje taj zajednicki predak,jeli teorija dokazana ili je to samo teorija sta neki podupiru jer imaju "dobre" dokaze,sada kad sam gledao malo pretke odnsono fosile ljudi,pa oni nazovi prvi ljudi vise lice primatu neg covjeku odnsno vise lice danasnjem majmunu neg npr neandertalcu.
I jeli ateisti namjerno uzimaju Darwina u ruke kako bi nama napakostili sa onim famoznim nema Boga ili toe se desilo slucajno.....

Vrh

PostPostano: Pet ruj 21, 2018 15:20 

Vec se o tome raspravljalo na ovom forumu. Malo potrazi te teme. Uglavnom ne znam zasto se hvatas za tu teoriju evolucije koja je u 21. stoljecu propala i nazadna teorija. Zato se i zove samo "teorija". Postanak nije mitoloska knjiga vec jedini zapis o stvaranju koji je istinit kao i svaki dio u Bibliji. Vec sam govorio da svi ljudi potjecu od jednog para ljudi sto dokazuje i moderna znanost. A price o miljardama godina su samo necija masta i price za laike.

Vrh

PostPostano: Pet ruj 21, 2018 19:24 

Bukvalno shvacanje svega u Bibliji a posebno Starom zavjetu je fundamentalisticko shvacanje koje ti postavljas kao jedino ispravno mjerilo.Ti si vec "reko da su svi ljudi nastali od jednog para" i da je to znanstveno dokazano.Uputi onda gdje su objavljeni ti konkretni znanstveni dokazi.Ocito je i papa u zabludi koji odbacjje fundamentalizam i ovakve gluposti o bogu madjionicaru sto je i izjavio.Sto je slijedece?Zemlja ravna ploča?

Vrh

PostPostano: Pet ruj 21, 2018 20:14 

Bukvalno shvacanje svega u Bibliji a posebno Starom zavjetu je fundamentalisticko shvacanje koje ti postavljas kao jedino ispravno mjerilo.Ti si vec "reko da su svi ljudi nastali od jednog para" i da je to znanstveno dokazano.Uputi onda gdje su objavljeni ti konkretni znanstveni dokazi.Ocito je i papa u zabludi koji odbacjje fundamentalizam i ovakve gluposti o bogu madjionicaru sto je i izjavio.Sto je slijedece?Zemlja ravna ploča?
Ako prihvacas bezuvjetno katolicke dogme onda vjerujemo da cjelokupno covjecanstvo potjece od jednog para i da su stvoreni tjelesno besmrtni. Tek prvim grijehom je usla tjelesna smrt na cjelokupno covjecanstvo. Ako to ne prihvacas ona mislim da imas problem.

Vrh

PostPostano: Pet ruj 21, 2018 20:48 

Fundamentalizam nije dogma.Bukvalno shvacanje Staroga zavjeta niti je dogma ni nauk Crkve.Ne moze se tumacenjem istocnoga grijeha gdje se spominju Adam i Eva nametati fundamentalizam kao jedina ispravna istina i dovoditi ljude u zabludu da je to nauk Crkve.Gdje se nalazi znanstveni dokaz za koji tvrdis da postoji da je svo covjecanstvo nastalo od dvoje ljudi,sto fundamentalisticki podrazumjeva i incest? Ili mozda ne.Prosvijetli neuke tim dokazom znanosti na koji se pozivas konkretno.Moja pretpostavka je da vjerujes da je zemlja ravna ploca,to obicno ide u paketu sa fundamentalizmom tipa koji se kod tebe lako iscitava.

Vrh

PostPostano: Sub ruj 22, 2018 05:27 

Fundamentalizam nije dogma.Bukvalno shvacanje Staroga zavjeta niti je dogma ni nauk Crkve.Ne moze se tumacenjem istocnoga grijeha gdje se spominju Adam i Eva nametati fundamentalizam kao jedina ispravna istina i dovoditi ljude u zabludu da je to nauk Crkve.Gdje se nalazi znanstveni dokaz za koji tvrdis da postoji da je svo covjecanstvo nastalo od dvoje ljudi,sto fundamentalisticki podrazumjeva i incest? Ili mozda ne.Prosvijetli neuke tim dokazom znanosti na koji se pozivas konkretno.Moja pretpostavka je da vjerujes da je zemlja ravna ploca,to obicno ide u paketu sa fundamentalizmom tipa koji se kod tebe lako iscitava.
Ono sto sam naveo jesu dogme katolicke vjere, mozes provjeriti. Kad bi malo poznavao Bibliju vidio bi da je incest zabranjen tek poslije Abrahama. Znaci prije toga Bog nije zabranjivao incest. Jos da znas osnove genetike shvatio bi i zasto je zabranjen. Postoje znanstveni radovi koji upucuju na porijeklo covjecanstva od jednog para, malo proguglaj, nemam vremena ti sad sve prezentirati.

Vrh

PostPostano: Sub ruj 22, 2018 17:50 

Mozes li meni tu negdje postati mene zanima a jako slabo sam pronasao na netu,i koliko je dokazana teorija evolucije i veliki prasak imaju li te teorije nekih velikih gresaka,npr u teoriji evolucije me zanimaju prijelazne vrste oni su samo nabrojili kako su koje dolazile a koje su prijelazne vrste?
Dali je tocno moguce utvrditi starost zemlje posto i na wiki pise ovo "a različiti teoretski modeli variraju od nekoliko miliona do nekoliko stotina miliona godina, točnu starost Zemlje je teško odrediti" , a svemir 13,7 milijardi godina,kako su oni to zakljucili ili je to od oka ono sta se kaze,jeli meni grijeh sto sam ovo istrazivao ili Bog voli da se to malo istraziva planeta odnosno mjesto kuca je gdje zivimo,dali je Bog to nama pripremao milionima godina da bi nam bilo ugodno zivjeti,a kako znamo da Bog nije u nasem vremenu onda govorimo o nekim brojkama sta niti jedan covjek nemoze dokuciti inteligencijom ili sta je bilo prije svemira,i glavni aspekt ateista je:
Zasto je Bog napravio zemlju,odnosno citirat cu jednog "bilo Bogu dosadno pa jednog dana odlucio napraviti zemlju"? Kako njima na to odgovoriti,jel' se moze sa Bog je najmilosrdnije bice pa je zelio dobro i napraviti i napraviti nesto sto je na njegovu sliku tako da i drugi imaju priliku biti sretni.
Naravno ateisti ne vjeruju niti u ono nadprirodno niti paranormalno egzorcizam i ostalo nazivaju glupostima i da se to desava samo ljudima koji su u vjeri a ne ateistima.
Tako oni to objasnjavaju,dali mi imamo ikakav drugi odgovor da ih malo potucemo odnsno da ne ulijetamo u konverzaciju kao guske u maglu.

Vrh

PostPostano: Ned ruj 23, 2018 15:56 

Mozes li meni tu negdje postati mene zanima a jako slabo sam pronasao na netu,i koliko je dokazana teorija evolucije i veliki prasak imaju li te teorije nekih velikih gresaka,npr u teoriji evolucije me zanimaju prijelazne vrste oni su samo nabrojili kako su koje dolazile a koje su prijelazne vrste?
Dali je tocno moguce utvrditi starost zemlje posto i na wiki pise ovo "a različiti teoretski modeli variraju od nekoliko miliona do nekoliko stotina miliona godina, točnu starost Zemlje je teško odrediti" , a svemir 13,7 milijardi godina,kako su oni to zakljucili ili je to od oka ono sta se kaze,jeli meni grijeh sto sam ovo istrazivao ili Bog voli da se to malo istraziva planeta odnosno mjesto kuca je gdje zivimo,dali je Bog to nama pripremao milionima godina da bi nam bilo ugodno zivjeti,a kako znamo da Bog nije u nasem vremenu onda govorimo o nekim brojkama sta niti jedan covjek nemoze dokuciti inteligencijom ili sta je bilo prije svemira,i glavni aspekt ateista je:
Zasto je Bog napravio zemlju,odnosno citirat cu jednog "bilo Bogu dosadno pa jednog dana odlucio napraviti zemlju"? Kako njima na to odgovoriti,jel' se moze sa Bog je najmilosrdnije bice pa je zelio dobro i napraviti i napraviti nesto sto je na njegovu sliku tako da i drugi imaju priliku biti sretni.
Naravno ateisti ne vjeruju niti u ono nadprirodno niti paranormalno egzorcizam i ostalo nazivaju glupostima i da se to desava samo ljudima koji su u vjeri a ne ateistima.
Tako oni to objasnjavaju,dali mi imamo ikakav drugi odgovor da ih malo potucemo odnsno da ne ulijetamo u konverzaciju kao guske u maglu.
Dovoljno je da govore o milijardama godina već je pametnom čovjeku dosta. Katolička vjera istina ne govori o točnoj starosti zemlje ni čovječanstva ali se drži određenih dogmi koje sam naveo. Evolucija iz životinjskih vrsta se ovdje nikako ne uklapa. Na kraju krajeva gdje su danas ti famozni "prijelazni oblici"? To čak nije stvar religijskih uvjerenja, već stvar zdravog razuma. Naravno da nije grijeh istraživati, to je čak i zadaća svakog vjernika da sve provjerava što nam plasira ovo sekularno društvo.

Vrh

PostPostano: Pon lis 15, 2018 12:49 

Dovoljno je da govore o milijardama godina već je pametnom čovjeku dosta. Katolička vjera istina ne govori o točnoj starosti zemlje ni čovječanstva ali se drži određenih dogmi koje sam naveo. Evolucija iz životinjskih vrsta se ovdje nikako ne uklapa. Na kraju krajeva gdje su danas ti famozni "prijelazni oblici"? To čak nije stvar religijskih uvjerenja, već stvar zdravog razuma. Naravno da nije grijeh istraživati, to je čak i zadaća svakog vjernika da sve provjerava što nam plasira ovo sekularno društvo.

TE je za sada jedina koja pruža najveći broj činjenica kako se život postepeno razvijao od jednostavnih do složenih oblika života.
Ona nema odgovor na sve i ima naravno i dosta nedostataka..
Da bi osporio ovu naučnu teoriju trebao bi imati činjenice i dokaze za neku drugu teoriju a toga još nema ..

TE se ne obara na temelju njenih nedostataka jer je i ona sama kao teorija uvijek otvorena promjenama ka boljim i savršenijim činjenicama.
Dakle ne obara se teorija tako što si zaključio da nešto ne dostaje kod nje same nego da si došao do činjenica koje su bolje.

Nijedokaz tvrdnji to što nepostoji X da znaš što je Y.

Ako nemaš nekakav dokaz i činjenicu koja je bolja od TE onda nemaš što prigovarati onome koji nešto ima.

Zadnja izmjena: kopitar; Pon lis 15, 2018 20:53; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Pon lis 15, 2018 18:23 

Al' opet pitanje dali je katolicka crkva rekla ne evoluciji ili nema nista protivno tome,kakv je odgovor pape i prijasnjih papa na to.?
Dali je grijeh opce to pomisljati?

Vrh

PostPostano: Pon lis 15, 2018 19:38 

Al' opet pitanje dali je katolicka crkva rekla ne evoluciji ili nema nista protivno tome,kakv je odgovor pape i prijasnjih papa na to.?

Papa podupire TE, kao i oni prije njega. I nije grijeh pomisljati to. Dapace

Vrh

PostPostano: Čet lis 18, 2018 18:00 

BuildTheWall, budući su mi tvoji odgovori o nekim drugim temama bili vrlo zanimljivi i produhovljeni, da ne kažem natprosječni - da si ne umisliš:) molim te da bar ukratko odgovoriš kakav je tvoj stav što se tiče odnosa TE i crkvenog nauka (bar toliko da li se slažeš sa stavom KC o tome). Naime imam neke neduomice u pokušaju spajanja Biblije i TE, ali da te sad ne davim s konkretnim tj opširnim pitanjima, molim te da odgovoriš i to da li si spreman podijeliti svoje stavove o toj temi sa mnom/drugim članovima foruma.

Vrh

PostPostano: Čet lis 18, 2018 19:52 

Nije grijeh pomisljati na to. Kršćanstvo je religija slobode a ne nikakve krutosti. Kao što sam rekao katolicka crkva nije rekla ni da ni ne jer crkva nije znanstveni autoritet. No postoje neke dogme koje crkva naucava a to je da cijelo čovječanstvo potječe od jednog para ljudi i da su Adam i Eva povijesne osobe i da ih je Bog stvorio tjelesno besmrtne do pojave prvog grijeha. Kako se ta teorija evolucije uklapa koja je po meni u 21. st. propala teorija ja do dan danas ne nalazim odgovora. Štoviše sve više sam uvjeren što sam stariji da knjiga postanka bas i nije samo mit.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 72 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata