Razgovarao sam sa Alenom. Nije on ovo napisao na svoju ruku, ima dobre izvore kojima je dosta. Najgore je što naš crkveni vrh misli da ovo može zataškati. E pa sad više ne može. Tu su konkretna imena, nema više guranja pod tepih! Ovo se mora sada riješiti do kraja, koliko god bilo brutalno i bolno. Nemojte ni na trenutak davati potporu onima koji bi opet na sve zažmirili.
Što bi ti Adrijana učinila da dođeš do svih tih informacija i znaš da će se opet sve pokušati gurnuti pod tepih?
Evo pitanje direktno za mene, hvala ti, a imam i ja potpitanje u ovoj situaciji. Pažljivo sam pročitala cijeli članak i pitanje za tebe i Alena: ima li taj slučaj ikakve veze s onim srpanjskim očitovanjem požeškog biskupa? Jer neki svećenici su optuženi za zlostavljanje i mislim da zato još uvijek biskup Martinović nije objavio dekrete o razrješenjima i imenovanjima...
A očitovanje iz Požeške biskupije glasi:
„Požeški biskup Ivo Martinović, po saznanju za predmetne navode, postupio je u skladu s važećim crkvenim i građanskim propisima te o njima obavijestio nadležna državna tijela i Nacionalni ured HBK za zaštitu maloljetnika i odraslih ranjivih osoba. Budući da su u tijeku postupanja nadležnih tijela, radi zaštite njihove provedbe i svih uključenih osoba, Požeška biskupija u ovom trenutku ne može davati dodatne informacije niti komentirati pojedinosti slučaja.“
Očitovanje iz HBK je sljedeće:
„Požeška biskupija je ove godine obavijestila Nacionalni ured Hrvatske biskupske konferencije za zaštitu maloljetnika i odraslih ranjivih osoba o spomenutom slučaju. Sukladno važećim propisima, Nacionalni ured HBK-a o navedenom je obavijestio nadležna državna tijela. S obzirom na to da su postupanja nadležnih tijela u tijeku, nismo u mogućnosti davati dodatne informacije niti komentirati pojedinosti predmeta.“
(23.07.2026.)
https://ika.hkm.hr/novosti/ocitovanja-i ... tavljanje/Ako je to ta situacija, nešto se sigurno rješava, obaviještene su državne službe i imena su zaštićena dok se ne dokaže krivica..
Ako nije ta situacija, najbolje se obratiti vatikanskim službama.. Ako je papa Franjo smjenio washingtonskog nadbiskupa McCarricka 2019. g. i sveo ga na laički stalež, onda ima pravde i nije uzaludno čak ni duže čekati i istražiti sve.
U suprotnom, svećenike štiti kanonsko pravo od kleveta i lažnih optužbi, tako da novinari obično ne izlijetaju s imenima prije nego što državne službe istraže, kazna za klevetu je - unutar vjerskih krugova - izopćenje. Za pravdu se svakako treba boriti. Ja bih pisala Papi. Evo, to je moj odgovor na postavljeno gornje pitanje.