Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Ned tra 19, 2026 05:17

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 27 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2
Autor Poruka
 Naslov: Re:
PostPostano: Pet svi 30, 2008 20:45 

kalimero je napisao/la:
zajednička molitva podrazumijeva i jedno zajedništvo ljudi koji mole.
i to je onda zajednica.
Barem bi tako trebalo biti. )

Da, ja sam isto tog misljenja,i ne samo ..Barem bi tako trebalo biti...Nego to i jeste..
Zato cesto cujemo..."gdje su dvojica u moje ime.."znaci vec tu postaje mala zajednica.
Citat:
A s druge strane, iskreno, ja na nedjeljnoj misi u crkvi ne doživljavam neko zajedništvo s drugim ljudima, iako bi po meni toga trebalo bit.Kršćani se jesu kroz povijest okupljali na zajedničku molitvu, ali sve su to bile manje grupe ljudi,
tako da mislim da nije bio problem graditi i živjeti zajednicu u to doba.

Ne znam na kakvo zajednistvo ljudi cesto misle,kada se iznjasnjavaju...da ne osjecaju u svojoj zupi i svojoj crkvi,to zajednistvo..pogotovo ne, Zajednistvo s drugim ljudima.. O kakvom bi ovdje zajednistvu trebala biti rijec...Mislim da Sv.Misu nista ne moze zamjeniti,da je ona najuzvisenija, i da se sva paznja treba posvetiti njoj...
..(ovdje kod nas...poslje sv.mise ide se na "Jauznu",kolac i pice...u zupnu dvoranu..pa se tu znatno osjeca zajednistvo)No kod mene je problem,jer poslje rane sv.mise idem odmah kuci...jer najcesce...kuham za cijelu moju ovitelj...(nas 10)
Tako da mi to nosi dosta vremena..No ,mi smo duzni u nasim zupama, sami pokrenuti nesta...ako nema bas nista..i sam ici u susret ljudima, a ne cekati da netko nesto pokrene..pa da se onda ukljucimo..Uvjek netko mora biti prvi...

Citat:
Molitva i Isus su stup svake zajednice. Nisam htjela negirat druge oblike zajednice, ali samo jedno (molitva npr.) ne može biti dovoljno za jednog čovjeka. Bitno je to zajedništvo.
Nadam se da me razumiješ i nadam se da se "vrtimo" oko istog

Mi katolici dobro znamo,da nam je potreban jedan "cijeli paket.."gdje se mora uvrstiti..
Euharistija,Evandjelje,Navjestanje, Djelovanje,Molitva...itd...
(bilo bi dobro,da nam netko odgovori...od teologa,ovdje..da nas ispravi...)
Ma i meni se cini,da zelimo isto reci,vrtimo se u krug, a ne mozemo pronaci prave rijeci...
Kakvo bi bilo zajednistvo,bez Euharistije i Evandjelja..ako bi se samo svodilo na molitvu...
i mozda dijalog...
I sama, sada razmisljam...kako su u stvari zamisljene..danasnje zajednice..???

Vrh

PostPostano: Sub svi 31, 2008 19:15 

Baš me raduješ, Leja :D
Nisam previše na forumu, ali evo s tobom na ovoj temi stječem iskustvo web :) zajedništva.
Što se tiče onog NEosjećaja zajedništva u župi i na nedjelnoj misi - naravno da je Misa
posebna, sama za sebe, nego mislila sam na baš to vrijeme poslije ili prije Mise.
Kod nas se tu i tamo vidi neka grupica ljudi koja se nakon Mise podruži i to mi je lijepo.
A ja imam malo teškoću samo tako prići nekom i upoznavati se. Ne znam način.
Koji put se desi da spontano nekog upoznam, pa se pozdravljamo i tu i tamo popričamo.
Ali zapravo i mene Život i obaveze požuruju, pa je i to razlog premalog druženja.
U zadnje vrijeme i u mojoj župi ima nekih akcija i promjena, baš se potiču ljudi na to zajedništvo raznim
hodočašćima za obitelji.
Nego, lijepo mi je čut "kapacitet" tvoje obitelji :)
Reci, imate 8-ero djece ili su tu i baka, djed...?

Vrh

PostPostano: Sub svi 31, 2008 20:47 

Da kazem i ovo da ne smijemo zaboraviti da zajednicka molitva nikako ne moze zamijeniti osobnu molitvu, vrijeme koje provodimo ,osobno " na samo" s Bogom. Za nas vlastiti rast u vjeri nuzno je izdvojiti vrijeme za Boga. Razne molitve, molitvu krunice i razlicite poboznosti potrebno je nauciti razgovarati s Bogom. Po mogucnosti uvjek uzeti tocno odredjeno vrijeme koje ce svaki dan biti odvojeno samo za molitvu, za razgovor s Bogom..
Tako isto je,vrlo vazno biti zahvalan za sve primljene milosti I sto je Bog vec ucinio i sto cini u nasem zivotu. Ako mi svakodnevno svoje terete predajemo Bogu u osobnoj molitvi ,tako cemo lakse predati i druge i lakse moci ce se moliti za druge .
Kada naucimo nasamo razgovarati i s Bogom tek tad ,moze se na pravi nacin ukljuciti u zajednicku molitvu,znaci rast se postize..u primanju i darivanju..I za rast je vec od samog pocetka vazno s kakvim ciljem idemo. Za dobar razgovor s Bogom potrebno nam je otvoriti svoje srce, otvoriti svoju dusu,svoju nutrinu i biti spreman uciti, mijenjati se i slusati Bozji glas.Tek tada zajednicka molitva takodjer pomaze u tome i pridonosi kvaliteti osobne molitve.
Zajednicka molitva je visestruko vazna. Znamo da je
Isus rekao: "ako dvojica od vas na zemlji jednodusno zaistu sto mu drago, dat ce im Otac moj, koji je na nebesima. Jer gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, tu sam i ja medju njima." (evandjelje po Mateju, 18. poglavlje, 19. i 20. redak). Cesto su problemi nasi,nasih obitelji i nasih zupa, preveliki da bi pojedinac izmolio razlicita rijesenja za njih.( A premalo se i zahvaljujemo, nekako smo vise navikli da trazimo...)Svi iz osobnog iskustva znamo da zajedno smo jaci i lakse rijesavamo zajednicki i organizirano, a to nam itekako svjedoci u nasim obiteljima..u nasim zupama, pa danas i na nasim forumima...vrlo vazna je molitva,i zajednicko pomaganje,nekada samo i savjetom, a neki puta je nekomu dovoljno da ima netko da ga slusa..
12,12: "(Petar) se zaputi u kucu Marije, majke Ivana zvanog Marko. Ondje se MNOGI bijahu sabrali i molili." S.Z. "Bolje je dvojici nego jednome, jer imaju bolju placu za svoj trud. Padne li jedan, drugi ce ga podici; a tesko jednomu! Ako padne, nema nikoga da ga podigne." (Propovjednik 4, 9-10.)
Zasto to nebi bilo mogoce ,u danasnjem svijetu..pa mozda i moderno ,da i preko kompjutora, raznih molitvenih zajednica, i foruma to isto ostvariiti..Gdje je takodjer vrlo vazno naglasiti…
„ako sam ja danas totalno skrhana,pala..pad do dann..nemam snage i nemam hrabrosti,zasto nebih mogla…recimo ovdje s vama svima ,na ovim stranicama,da podjelim i vama povjerim ,da se izjadam ,da trazim savjet i molitvu,i gdje imam sansu ,da i preko pp, mogu u tajnosti uciniti..
zajednicka fizicka snaga uvjek je veca nego zbroj snaga pojedinaca.A danasnji forumu postaju sve vise atraktivniji,i ljudi se sve vise uclanjuju,jer su na veliku korist..onima koji traze pomoc, a nisu u stanju na nekom drugom mjestu dobiti…"U svemu ima prednosti i negativnosti..
No nazalos, danasnja Crkva ima jako malo vremena,da se posveti forumima…Bas me zanima…"Sta bi Isus danas rekao,kada bi dosao medju nas ,dali bi i On sjeo za kompjutor i dali bi ON imao dovoljno vremena..?"Zasto je rekao…“Idite i navjestajte..“Mozda neki ,jos nisu dovoljno shvatili u kakvom vremenu zivimo,i kolika je vaznost ,danasnjih medija…
Pogledajmo samo druge religije,koliko ulazu , kazimo tako“reklamu“,da bi sto vise pridobili na svoju stranu…A mi mozda neki puta, zbog malo vremena,zbog sutnje..
Prepustamo ,nasu bracu i sestre,da napustaju ili zanemaruju,roditeljsko gnijezdo,napustaju svoju vjeru i svoju Crkvu… Zajednicka molitva donosi da pojedinac bude potaknut,jaci ,hrabriji i na izgradnju ili oblikovanje svoje osobne molitve kad cuje razlicite oblike molitve drugih i pojedinaca.Tako isto,sve te molitve mogu biti dostupne na “netu-stranicama”I forumi ,katolicke stranice,pitanja i odgovori , jako pridonosi medjusobnom usavrsavanju.Ovdje ne zelim reci da je to vaznije od “zive zajednice”,ali za one koji nemaju zivu zajednicu,mogu postici itekako rast u vjeri ,mogu postici itekako rast, ili barem pronaci pravi put..za obracenje,i za rast u vjeri.Isto tako jedna obitelj koja njeguje I prakticira zajednicku molitvu moze posvjedociti brojna uslisanja,ona djeluje i u dobru i u zlu,ona je ona koja daje i ona koja prima.. Sve molitvene zajednice mogu takodjer posvjedociti kako su njihove konkretne molitve bile uslisane.(samo se to nekako premalo vjeruje,i svjedoci)
Bog uvjek, bas uvjek odgovara na nase molitve, ali ne uvijek onako kako bi mi to htjeli nego onako kako je to najbolje za nas i one za koje molimo.Pa iako se se pitamo zastio nam ne odgovara,a zaboravljamo da On uvjek ima razlog..zasto ne..
Citat:
Nego, lijepo mi je čut "kapacitet" tvoje obitelji
Reci, imate 8-ero djece ili su tu i baka, djed...?

Na zalost nije tako..Muz i ja imamao samo 3 djece, i od jednog djeteta 3 unucadi i zeta, i staru majku..
ove dvije,su jos uvjek djevojke..(ako Bog da,mozda se povecamo uskoro..da dobijemo jos jednog zeta..i mozda nekoliko unucadi..)

Vrh

PostPostano: Sub svi 31, 2008 21:27 

Istina je sve što si napisala.
I ohrabrilo me ovo:
Citat:
Pogledajmo samo druge religije,koliko ulazu , kazimo tako“reklamu“,da bi sto vise pridobili na svoju stranu…A mi mozda neki puta, zbog malo vremena,zbog sutnje..
Prepustamo ,nasu bracu i sestre,da napustaju ili zanemaruju,roditeljsko gnijezdo,napustaju svoju vjeru i svoju Crkvu… Zajednicka molitva donosi da pojedinac bude potaknut,jaci ,hrabriji i na izgradnju ili oblikovanje svoje osobne molitve kad cuje razlicite oblike molitve drugih i pojedinaca.Tako isto,sve te molitve mogu biti dostupne na “netu-stranicama”I forumi ,katolicke stranice,pitanja i odgovori , jako pridonosi medjusobnom usavrsavanju.Ovdje ne zelim reci da je to vaznije od “zive zajednice”,ali za one koji nemaju zivu zajednicu,mogu postici itekako rast u vjeri ,

Još u meni ima skeptika koji me ograničava, ali zaista želim posvjedočiti da je život sa živim Bogom itekako moguć, predivan i lak!
U meni još itekako ima oholosti i teško mi je priznati i imenovati svoje grijehe, ali kad mi se to i desi, doživim da me Bog takvu prihvaća, ljubi i treba.
Da li da otvorimo novu temu gdje bi govorili o svojim iskustvima, ili da pišemo ovdje?
I ja bih rado da čujem koju riječ naših teologa, tj. kompetentnijih za ove teme i načine.

Leja, pa ti si baka! :) to je prelijepo :)

Vrh

PostPostano: Ned lip 01, 2008 07:18 

Domenika, a da se ubacis malo u temu?
Ovdje smo se raspisale samo Leja i ja.
Cudno mi je da nikog ne zanima ova tema o zajednici, zajedništvu, rastu u vjeri i ljubavi...
Dajte ljudi....da ne sudim ni krivo ni pravo.

Vrh

PostPostano: Ned lip 01, 2008 20:26 

kalimero je napisao/la:
Još u meni ima skeptika koji me ograničava, ali zaista želim posvjedočiti da je život sa živim Bogom itekako moguć, predivan i lak!
Da li da otvorimo novu temu gdje bi govorili o svojim iskustvima, ili da pišemo ovdje?
I ja bih rado da čujem koju riječ naših teologa, tj. kompetentnijih za ove teme i načine.

Svi mi ,kao grijesnici prolazimo slicno razdoblje..da cesto postajemo skepticni.
Mi danas u danasnje vrijeme,susrecemo se sa sve vecim brojem ,pokreta i zajednica..
koje teze i rade na tome,da nam postanu cilj za sveti zivot,jer pozvani smo svi na svetost..
Citat:
U meni još itekako ima oholosti i teško mi je priznati i imenovati svoje grijehe, ali kad mi se to i desi, doživim da me Bog takvu prihvaća, ljubi i treba

A u kome nema te lude "oholosti",koja nas sprijecava u mnogo cemu i na svim razinama..
Svi bi bili puno drugaciji, i sve bi bilo bolje da nam oholost,ne upropascuje ,ono za cim tezimo...Najbolji primjer je...
Bas u raznim "sakupljanjima",bile to zajednice, pokreti unutar Crkve,ili neke grupe..svi ,svjedocimo ..oholost,ponos..koja nas sprijecava ,da se na laksi nacin priblizimo Bogu,i "bliznjemu svome"gdje uvidjamo kako smo otvrdnuli na svoje grijehe. U stvari, cesto to mozemo osjetiti i na forumima...koliko je to prisutno u svima nama..i koliko tesko to priznajemo, ako uopce i dodje do priznanja...Mislim da rast u vjeri, covjek najlakse postigne,kada se odluci sam da svoju vjeru istinski zivi, a ne glumi,neovisno o tome, dali je u zajednici ili nije...A to je ,Milost Bozja,koju nam Gospodin dariva..On nam cesto u zivotu,na svim mjestima, preko razliciti ljudi govori i porucuje, a mi se ne osvrcemo, ne primjecujemo ..Zasto???To nam sprijecava put ,za rast u vjeri..
Jer Ga ne prepoznajemo,jer Ga uvjek ocekujemo na nekom drugom mjestu..Po nasem misljenju,neko mjesto gdje bi trebao biti,neki danas misle,da je jedino pomocu zajednica moguce, dozivjeti Zivoga Boga.U zajedinicama,ima mnogo ,mnogo dobrog,ona brze izgradjuje covjeka, "zajedno smo uvjek jaci" a i nekada i loseg,tako da nije uvjek garancija,za rast u vjeri,jedino ili nuzno kroz "zajednicu"

Voljela bi i ja da nam ,netko odgovori s gledista Crkve,..Sta su zajednice,i kakva im je duznost ,da djeluju??

Vrh

PostPostano: Pon lip 09, 2008 20:14 
Administrator

Skidajući svoje maske i postajući ranjiviji istodobno otkrivamo da zajednica može biti jedno užasno mjesto jer je ona mjesto odnosa. U njoj otkrivamo naše ranjene emocije te koliko bolan može biti život s drugima, osobito s nekim osobama. Puno je lakše živjeti s knjigama i televizorom, psima i mačkama! Puno je lakše živjeti sam i samo činiti nešto za druge kad nam to odgovara.

Zajednica je mjesto gdje otkrivamo svoja ograničenja, strahove i sebičnost. Dok smo bili sami, mogli smo vjerovati da volimo sve ljude. Sad kad smo s drugima, kad stalno živimo s njima, shvaćamo koliko smo nesposobni voljeti, koliko smo zatvoreni u sebe.

(prema knjizi "Zajednica i rast", Jean Vanier)

Vrh

PostPostano: Pon lip 09, 2008 21:07 

Giovi je napisao/la:
Skidajući svoje maske i postajući ranjiviji istodobno otkrivamo da zajednica može biti jedno užasno mjesto jer je ona mjesto odnosa. U njoj otkrivamo naše ranjene emocije te koliko bolan može biti život s drugima, osobito s nekim osobama. Puno je lakše živjeti s knjigama i televizorom, psima i mačkama! Puno je lakše živjeti sam i samo činiti nešto za druge kad nam to odgovara.

U zadnje vrijeme, covjek je sebe sam izolirao iz razlicitih zajednica..Hoce da zivi sam..Potrebna mu je sloboda..(tako mu nitko ne kvari igur..)Televizor, kompjutor,radio..itd...je puno lakse zivjeti..."Jer oni ,ne mogu da odgovaraju nazad ,Oni ne mogu da nas kore,i zabranjuju...
ono sto odlucimo,oni se ne bune za nista..sve je dozvoljeno i sve je prihvatljivo...

Citat:
Zajednica je mjesto gdje otkrivamo svoja ograničenja, strahove i sebičnost. Dok smo bili sami, mogli smo vjerovati da volimo sve ljude. Sad kad smo s drugima, kad stalno živimo s njima, shvaćamo koliko smo nesposobni voljeti, koliko smo zatvoreni u sebe.

Ovo je tako lijepo receno,kako je u samoci lako biti dobrar,i voljeti svakog covjeke...
U stvari misliti da volimo, i misliti da smo dobro...Dobro svi znamo iz iskustva,kako je lako voljeti onoga tko te voli, ali trebas voljeti "neprijatelja"..ili onoga koji je kontra, nasega misljenja..Zato,i danas u "zajednicama" cesto su ljudi koje je lako voljeti,koji imaju razumjevanje za nase probleme, zasto? Ne djele ni postelju ni novcanik s nama...sto se materijalne strane tice...A da i ne pricamo ,o duhovnoj strani...koje se u zadnje vrijeme tereti...
roditeljski dom, i da su za dosta toga krivi nasi preci..Sigurno da je puno lakse pricati u zajednici,pogotovo o roditeljskim problemima, jer ne cuvju oni,o kojima se prica...
Dosta toga ostaje zamrseno,neobjsnjeno..obicno,nalazimo rijesenje pomoci,kako nama odgovara..Zato,danasnji zivot,treba povesti malo racuna i o "Zajednici,i u kakoj zajednici zivimo"Da nas ,nebi i one odvukle na druge strane..

Vrh

PostPostano: Čet lip 19, 2008 14:57 
Administrator

Toliko često, nažalost, zajednice ne rade zajedno na slavu Božju. Udaljuju se jedne od drugih, svaka je uvjerena da je upravo ona izabrani narod, Božja miljenica, posebna zajednica koja će obnoviti lice zemlje; da su oni najbolji i da jedini znaju istinu. Ne shvaćaju da je svatko pozvan očitovati djelić Božje slave - u zajedništvu s drugima. Kad skupine ne rade zajedno, među njima se stvaraju zidovi, nastupaju rivalstvo i natjecanje, postaju ispunjene željom da "pobjede", budu najbolje, da sredstvima moći dokažu da su u pravu. Postaju zaslijepljeni vlastitim preokupacijama i nisu u stanju spoznati i cijeniti ljepotu drugih.

Zajednice su istinske zajednice kad su otvorene prema drugima, kad ostaju ranjive i ponizne, kad njihovi članovi rastu u ljubavi i poniznosti. Zajednice prestaju biti takve kad se njihovi članovi zatvaraju u sebe uvjereni da samo oni posjeduju mudrost i istinu i od svih očekuju da ih vole i uče od njih.

Vrh

PostPostano: Čet lip 19, 2008 15:07 

Giovi je napisao/la:
Toliko često, nažalost, zajednice ne rade zajedno na slavu Božju. Udaljuju se jedne od drugih, svaka je uvjerena da je upravo ona izabrani narod, Božja miljenica, posebna zajednica koja će obnoviti lice zemlje; da su oni najbolji i da jedini znaju istinu. Ne shvaćaju da je svatko pozvan očitovati djelić Božje slave - u zajedništvu s drugima. Kad skupine ne rade zajedno, među njima se stvaraju zidovi, nastupaju rivalstvo i natjecanje, postaju ispunjene željom da "pobjede", budu najbolje, da sredstvima moći dokažu da su u pravu. Postaju zaslijepljeni vlastitim preokupacijama i nisu u stanju spoznati i cijeniti ljepotu drugih.

Zajednice su istinske zajednice kad su otvorene prema drugima, kad ostaju ranjive i ponizne, kad njihovi članovi rastu u ljubavi i poniznosti. Zajednice prestaju biti takve kad se njihovi članovi zatvaraju u sebe uvjereni da samo oni posjeduju mudrost i istinu i od svih očekuju da ih vole i uče od njih.

Sta reci na ovo, super si rekao...Steta je sto mnogo nas ,kada smo u jednoj zajednici ne vidimo tako...nego gledamo na to,kako mi hocemo...Uvjek nekako stavljamo prednost nama samima...danas, novim pokretima pridajemo toliko paznju,da se ono staro ,dobiva dojam da nije dovoljno dobro....Hm,hm ..Hvata nas neka moda, zajednistva..???

Vrh

PostPostano: Čet lip 19, 2008 21:28 

Leja, ne bih rekla da nas hvata moda zajednistva.
Mozda se vise drzi naglasak na Zajednistvu, jedinstvu i ravnopravnosti, vise nego prije, kad je bilo vise poslusnosti
i patrijarhata ( :o ja ne biti feminist :!: :!: :!: , da se krivo ne protumaci)
A Giovi, samo citiras Vaniera 8) :!: :wink:
Inace, Vanier i ova njegova knjiga je odlicna :!:
Covjek ima 80-tak godina, dolazio je par puta i u HR, osnivac zajednice Arka (osobe s poteskocama - mentalnim i tjelesnim)
Knjiga je jednostavno za svaku preporuku, ODLICNA!

Vrh

PostPostano: Čet lip 19, 2008 21:46 

kalimero je napisao/la:
Leja, ne bih rekla da nas hvata moda zajednistva.
Mozda se vise drzi naglasak na Zajednistvu, jedinstvu i ravnopravnosti, vise nego prije, kad je bilo vise poslusnosti
i patrijarhata ( :o ja ne biti feminist :!: :!: :!: , da se krivo ne protumaci)
A Giovi, samo citiras Vaniera 8) :!: :wink:
Inace, Vanier i ova njegova knjiga je odlicna :!:
Covjek ima 80-tak godina, dolazio je par puta i u HR, osnivac zajednice Arka (osobe s poteskocama - mentalnim i tjelesnim)
Knjiga je jednostavno za svaku preporuku, ODLICNA!

Ma i ja sama ,dosta razmisljam o tome...Ne mora da znaci,da sve zajednice hvata moda...
i rijec moda je sigurno kriva rijec...S tim sam htjela reci,da se stvara jedan novi oblik...
djelovanja..u molitvama, slavljima , pomoci ...itd..I to novo,okuplja itekako mnogo vise,ako se procuje ,na daleke da je nesto dobro proizaslo iz toga...
Prije su nekada puno vise cijenjena bila Hodocasca, i danas ih ima...ali puno vise danas se traze..Karizmatski pokreti,Karizmatske molitvene zajednice...Dok na Hodocasca se ide u blizini...
i to je to..Nemoj me krivo shvatiti da se necemu protivim..Rijetko biva,kada je sve savrseno...
pa tako i zajdnistva, cu s vremena na vrijeme rasti i mijenjati ,vjerojatno dosta toga u djelovanju i potrebama...

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 27 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2

Vrijeme na UTC + 01:00 sata