Da kazem i ovo da ne smijemo zaboraviti da zajednicka molitva nikako ne moze zamijeniti osobnu molitvu, vrijeme koje provodimo ,osobno " na samo" s Bogom. Za nas vlastiti rast u vjeri nuzno je izdvojiti vrijeme za Boga. Razne molitve, molitvu krunice i razlicite poboznosti
potrebno je nauciti razgovarati s Bogom. Po mogucnosti uvjek uzeti tocno odredjeno vrijeme koje ce svaki dan biti odvojeno samo za molitvu, za razgovor s Bogom..
Tako isto je,vrlo vazno biti zahvalan za sve primljene milosti I sto je Bog vec ucinio i sto cini u nasem zivotu. Ako mi svakodnevno svoje terete predajemo Bogu u osobnoj molitvi ,tako cemo lakse predati i druge i lakse moci ce se moliti za druge .
Kada naucimo
nasamo razgovarati i s Bogom tek tad ,moze se na pravi nacin ukljuciti u zajednicku molitvu,znaci rast se postize..u primanju i darivanju..I za rast je vec od samog pocetka vazno s kakvim ciljem idemo.
Za dobar razgovor s Bogom potrebno nam je otvoriti svoje srce, otvoriti svoju dusu,svoju nutrinu i biti spreman uciti, mijenjati se i slusati Bozji glas.Tek tada zajednicka molitva takodjer pomaze u tome i pridonosi kvaliteti osobne molitve.
Zajednicka molitva je visestruko vazna. Znamo da je
Isus rekao:
"ako dvojica od vas na zemlji jednodusno zaistu sto mu drago, dat ce im Otac moj, koji je na nebesima. Jer gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, tu sam i ja medju njima." (evandjelje po Mateju, 18. poglavlje, 19. i 20. redak). Cesto su problemi nasi,nasih obitelji i nasih zupa, preveliki da bi pojedinac izmolio razlicita rijesenja za njih.( A premalo se i zahvaljujemo, nekako smo vise navikli da trazimo...)Svi iz osobnog iskustva znamo da zajedno smo jaci i lakse rijesavamo zajednicki i organizirano, a to nam itekako svjedoci u nasim obiteljima..u nasim zupama, pa danas i na nasim forumima...vrlo vazna je molitva,i zajednicko pomaganje,nekada samo i savjetom, a neki puta je nekomu dovoljno da ima netko da ga slusa..
12,12: "(Petar) se zaputi u kucu Marije, majke Ivana zvanog Marko. Ondje se MNOGI bijahu sabrali i molili." S.Z. "Bolje je dvojici nego jednome, jer imaju bolju placu za svoj trud. Padne li jedan, drugi ce ga podici; a tesko jednomu! Ako padne, nema nikoga da ga podigne." (Propovjednik 4, 9-10.) Zasto to nebi bilo mogoce ,u danasnjem svijetu..pa mozda i moderno ,da i preko kompjutora, raznih molitvenih zajednica, i foruma to isto ostvariiti..Gdje je takodjer vrlo vazno naglasiti…
„ako sam ja danas totalno skrhana,pala..pad do dann..nemam snage i nemam hrabrosti,zasto nebih mogla…recimo ovdje s vama svima ,na ovim stranicama,da podjelim i vama povjerim ,da se izjadam ,da trazim savjet i molitvu,i gdje imam sansu ,da i preko pp, mogu u tajnosti uciniti..
zajednicka fizicka snaga uvjek je veca nego zbroj snaga pojedinaca.A danasnji forumu postaju sve vise atraktivniji,i ljudi se sve vise uclanjuju,jer su na veliku korist..onima koji traze pomoc, a nisu u stanju na nekom drugom mjestu dobiti…"U svemu ima prednosti i negativnosti..
No nazalos, danasnja Crkva ima jako malo vremena,da se posveti forumima…Bas me zanima…"Sta bi Isus danas rekao,kada bi dosao medju nas ,dali bi i On sjeo za kompjutor i dali bi ON imao dovoljno vremena..?"Zasto je rekao…“Idite i navjestajte..“Mozda neki ,jos nisu dovoljno shvatili u kakvom vremenu zivimo,i kolika je vaznost ,danasnjih medija…
Pogledajmo samo druge religije,koliko ulazu , kazimo tako“reklamu“,da bi sto vise pridobili na svoju stranu…A mi mozda neki puta, zbog malo vremena,zbog sutnje..
Prepustamo ,nasu bracu i sestre,da napustaju ili zanemaruju,roditeljsko gnijezdo,napustaju svoju vjeru i svoju Crkvu… Zajednicka molitva donosi da pojedinac bude potaknut,jaci ,hrabriji i na izgradnju ili oblikovanje svoje osobne molitve kad cuje razlicite oblike molitve drugih i pojedinaca.Tako isto,sve te molitve mogu biti dostupne na “netu-stranicama”I forumi ,katolicke stranice,pitanja i odgovori , jako pridonosi medjusobnom usavrsavanju.
Ovdje ne zelim reci da je to vaznije od “zive zajednice”,ali za one koji nemaju zivu zajednicu,mogu postici itekako rast u vjeri ,mogu postici itekako rast, ili barem pronaci pravi put..za obracenje,i za rast u vjeri.Isto tako jedna obitelj koja njeguje I prakticira zajednicku molitvu moze posvjedociti brojna uslisanja,ona djeluje i u dobru i u zlu,ona je ona koja daje i ona koja prima.. Sve molitvene zajednice mogu takodjer posvjedociti kako su njihove konkretne molitve bile uslisane.(samo se to nekako premalo vjeruje,i svjedoci)
Bog uvjek, bas uvjek odgovara na nase molitve,
ali ne uvijek onako kako bi mi to htjeli nego onako kako je to najbolje za nas i one za koje molimo.Pa iako se se pitamo zastio nam ne odgovara,a zaboravljamo da On uvjek ima razlog..zasto ne..
Citat:
Nego, lijepo mi je čut "kapacitet" tvoje obitelji
Reci, imate 8-ero djece ili su tu i baka, djed...?
Na zalost nije tako..Muz i ja imamao samo 3 djece, i od jednog djeteta 3 unucadi i zeta, i staru majku..
ove dvije,su jos uvjek djevojke..(ako Bog da,mozda se povecamo uskoro..da dobijemo jos jednog zeta..i mozda nekoliko unucadi..)