Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Ned svi 03, 2026 21:51

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 11 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Pon pro 14, 2009 07:33 

Vijest koju donosi kath.net pogledajte:http://www.don-ivica.net/index.php?option=com_content&view=article&id=223:proces-nutrarnjeg-ienja-u-irskoj-crkvi&catid=56:opca-crkva&Itemid=58.

Žalosne su se stvari dogodile. Doista zaslužuje svaku osudu. No dobro je malo porazgovoriti o nekim stvarima, time ne želim nikako umanjiti zlo nego želim ukazati na čudne okolnosti...uz ovaj skandal..

Zašto se danas te stvari iznose. Da se pomogne žrtvama ili naškodi ugledu Crkve. (pogledajte ovdje na ovom portalu kakao neki time barataju)

Zar nema pedofilije u drugim branšama (čak među članovima najuže obitelji) pa se o tome tako ne piše kao o pedofiliji medju svećenicima.

Nije li zločin pedofilije "postao moderan " u zadnje vrijeme. Ja sam studirao moralku, kod odličnog profesora, prije oko 50 godina, onda se pedofilija spominjala kao kao teška nastranost..ali nisam dobio dojam da je to tako prošireno..Čak se niti ne sjećam da je u staroj Jugoslaviji bio itko optužen za to...

Poznat mi je slučaj splitskog suda (državni tužitelj je u to vrijeme bio Bajić) kada je oslobodio krivnje jednog 39 godišnjaka koji je seksualno zulostavljao jedno dijete - još nije imala 14 god- sa opravdanjem suda da ona ima pravo na svoj seksualni život!) Kako ovo tumačiti!

Dok se toliko viče o pedofiliji - seskualnom iskorištavanju - dotle se na raznim stranama svijeta djeca iskorištavaju kao jeftina radna snaga - A uvjeren sam da tu ima i pedofilije - jer ima seksualno iskorištavanje djevojaka sa strane šefova - a svi oni žive u groznim uvjetima - i svjetski mediji o tome šute!

I jedna zanimljivost ovu vijest sam pročitao na portalu križ-života, ali tamo nema ove rečenice:Pedofilija je sigurno jedan problem koji utječe na cijelo društvo - i, na žalost, Crkva nije iznimka. Nadbiskup Martin: "Stručnjaci će vam reći da postotak pedofila u svakom društvu ostaje nepromijenjen. To je ogroman problem kojega se mora riješiti. I mi ćemo, u našoj Crkvi, svoj dio odgovornosti preuzeti, kao što su to učinile i druge Crkve, npr. u SAD-u,. Trebamo osigurati da pedofili ne dođu u naše redove, bilo kao svećenici, bilo kao drugi Crkveni službenici. " Za mene je vrlo znakovito prešućivanje ovog teksta - što znači da se ciljano želi dati kriva slika. Iako im je isti izvor kao kath,netu a to je RV - radio vatikan.

Na žalost poznate su takve anomalije - i poznam čovjeka koji trpi od takvih zlostavljanja .. i uvjeren sam da će taj skandal izaći na javu onda kad nekom bude potrebno da izađe.. što me upućuje na pomisao da ovom društvu nije stalo da iskorjeni zlo, nije stalo do dostojanstva žrtava, nego da ostvare svoj neki drugi cilj.. Baš bi bilo zanimljivo vidjeti mišljenja..

Vrh

PostPostano: Pon pro 14, 2009 09:46 

Načelno se slažem da mediji prozivaju samo Crkvu zbog pedofilije a nikoga drugoga čak što više za Polanskog pokazuju iznimnu naklonost i mediji i europske političke elite.
No Crkva po pitanju pedofilije čini ono što mora, bez obzira na svu nekorektnost drugih. Borba protiv pedofilije je proces a ne samo odluka. Mislim da ove zadnje odluke, kajanje i isprike žrtvama doprinose vjerodostojnosti Crkve ma koliko se neki trudili da to iskoriste protiv nje.

Vrh

PostPostano: Pon pro 14, 2009 17:35 

Interesantan je članak kojeg sam našao na Zenit o stanju, razlozima.. koji su nastali u Irskoj. Problem nije baš tako jednostavan - najlakše je kazniti krivce.. oni su i onako poznati. No razlozi kako se to moglo događati su daleko dublji i širi.. jedan od tih je ustrojstvo irske Crkve ( 34 biskupa a samo 4,9 mil. katolika. Imaju više biskupa nego Njemačka koja ima 10 puta više katolika. I sada je plan smanjiti na 12 biskupija - što će izazvati silan revolt!
Osim toga imenovanja biskupa su uslijedila tako što su biskupi predclagali "ljude pobožne." (praktički vezivali rukje Vatikanu) Način vođenja biskupija je omogućavao da se stvari prekrivaju. Već je J. Ratzinger kao prefekt kongregacije za nauk vjere pokušavao davno uvesti neki red ali irske strukture su sve blokirale. Ni tamošnji teolozi nisu bez krivnje.. pa i javno mnijenje snosi svoj dio krivice.. jednom riječju vrlo teški problem (rekoh ne zbog zločina) nego prestrukturiranja komplete crkvene pokrajine, imenovanje novih biskupa.. uvađanje laika u neke službe .. transparentnost ... sve će to biti vrlo težak zadatak.
Čestitati je papai Benediktu da je uzeo u ruke rješavanje ovog velikog problema.. Ne zaboravimo da je tu i Austrija sa svojim problemima - interesantno je imenovanje glasnogovrnika biskupije Linc dosadašnji - Crkvi vjeran - urednik Radio Marije za Austriju,... Tu su problemi Njemačke i brojni drugi... I kad čitam što u_Kristu piše onda vidim koliko neznanja i zlonamjernosti izvire.

Vrh

PostPostano: Pon pro 14, 2009 19:12 

Citat:
Načelno se slažem da mediji prozivaju samo Crkvu zbog pedofilije a nikoga drugoga čak što više za Polanskog pokazuju iznimnu naklonost i mediji i europske političke elite.

Polanski nije nikakav primjer za ništa:

1. prvo i prvo nije nikada bio nikakav moralni uzor a svećenici to jesu (barem nas se tako uči),
2. Optuženi ''svećenici pedofili'' nikako ne mogu biti uspoređivani sa Polanskim, jer Polanski je super poznata osoba a svećenici su uglavnom posve nepoznate osobe, uporedba bi bila valjana kada bi za pedofiliju bio optužen neki poznati Kardinal a to se srećom još nije dogodilo.

A tada bismo tek vidjeli kako bi prošao taj Kardinal jer unatoč kukanju, Katolička crkva je itekako moćna i utjecajna institucija, barem jednako moćna kao i filmska industrija ako ne i više, jer filmska industrija skoro da i nema nikakavku političku moć a crkva ima, barem u činjenici kako su mnogi njeni vjernici ujedno potencijalni glasači.

Zadnja izmjena: modus vivendi; Pon pro 14, 2009 19:29; ukupno mijenjano 2 put/a.

Vrh

PostPostano: Pon pro 14, 2009 19:26 

sneni je napisao/la:
Vijest koju donosi kath.net pogledajte:http://www.don-ivica.net/index.php?option=com_content&view=article&id=223:proces-nutrarnjeg-ienja-u-irskoj-crkvi&catid=56:opca-crkva&Itemid=58.

Žalosne su se stvari dogodile. Doista zaslužuje svaku osudu. No dobro je malo porazgovoriti o nekim stvarima, time ne želim nikako umanjiti zlo nego želim ukazati na čudne okolnosti...uz ovaj skandal..

Zašto se danas te stvari iznose. Da se pomogne žrtvama ili naškodi ugledu Crkve. (pogledajte ovdje na ovom portalu kakao neki time barataju)

Zar nema pedofilije u drugim branšama (čak među članovima najuže obitelji) pa se o tome tako ne piše kao o pedofiliji medju svećenicima.

Nije li zločin pedofilije "postao moderan " u zadnje vrijeme. Ja sam studirao moralku, kod odličnog profesora, prije oko 50 godina, onda se pedofilija spominjala kao kao teška nastranost..ali nisam dobio dojam da je to tako prošireno..Čak se niti ne sjećam da je u staroj Jugoslaviji bio itko optužen za to...

Poznat mi je slučaj splitskog suda (državni tužitelj je u to vrijeme bio Bajić) kada je oslobodio krivnje jednog 39 godišnjaka koji je seksualno zulostavljao jedno dijete - još nije imala 14 god- sa opravdanjem suda da ona ima pravo na svoj seksualni život!) Kako ovo tumačiti!

Dok se toliko viče o pedofiliji - seskualnom iskorištavanju - dotle se na raznim stranama svijeta djeca iskorištavaju kao jeftina radna snaga - A uvjeren sam da tu ima i pedofilije - jer ima seksualno iskorištavanje djevojaka sa strane šefova - a svi oni žive u groznim uvjetima - i svjetski mediji o tome šute!

I jedna zanimljivost ovu vijest sam pročitao na portalu križ-života, ali tamo nema ove rečenice:Pedofilija je sigurno jedan problem koji utječe na cijelo društvo - i, na žalost, Crkva nije iznimka. Nadbiskup Martin: "Stručnjaci će vam reći da postotak pedofila u svakom društvu ostaje nepromijenjen. To je ogroman problem kojega se mora riješiti. I mi ćemo, u našoj Crkvi, svoj dio odgovornosti preuzeti, kao što su to učinile i druge Crkve, npr. u SAD-u,. Trebamo osigurati da pedofili ne dođu u naše redove, bilo kao svećenici, bilo kao drugi Crkveni službenici. " Za mene je vrlo znakovito prešućivanje ovog teksta - što znači da se ciljano želi dati kriva slika. Iako im je isti izvor kao kath,netu a to je RV - radio vatikan.

Na žalost poznate su takve anomalije - i poznam čovjeka koji trpi od takvih zlostavljanja .. i uvjeren sam da će taj skandal izaći na javu onda kad nekom bude potrebno da izađe.. što me upućuje na pomisao da ovom društvu nije stalo da iskorjeni zlo, nije stalo do dostojanstva žrtava, nego da ostvare svoj neki drugi cilj.. Baš bi bilo zanimljivo vidjeti mišljenja..

Dali pravi vjernik mora štititi nedjela nekih crkvenih ljudi čak kada mu savjest, razum ali i pravni sustav govore da je stvarno riječ o nedjelima?

Ako pak neki pojedinci zaista stoje iza nekih svećenika čak i kada znaju da su ovi stvarno počinili nedjela, zašto to čine?

U kojem bi trenutku pravi vjernik trebao djelovati protiv eventualnih nedjela svećenika?

Vrh

PostPostano: Pon pro 14, 2009 19:31 

sara je napisao/la:
Citat:
Bi li vjernik smio stati i odobravati bilo čije i bilo kakvo nedjelo?

Apsolutno ne, ali ispada iz postupaka nekih vjernika da je glas 100-200 male djece koja tvrde da ih je jedan svećenik napastovao, posve nebitan određenim vjernicima.

Isti ti ljudi bi bez problema prokazali susjeda za kojeg bi ima djeca iz susjedstva rekla da ih je napastovao.

A mala djeca su rijetko kada promišljena, obijesna i pakosna, pogotovo ako uzmemo u obzir da se zbog tih napastovanja stide i osjećaju krivnju.

Djeca su dobra i neuprljana i ne smišljaju anticrkvene intrige, a ne smišljaju ih ni roditelji vjernici koji su ih uputili u crkvu na vjeronauk, na ministriranje, nogomet, druženje u crkvenom krugu i razno razne aktivnosti.

Netko tko je protiv crkve i tko smišlja pakosne podvale, taj ne šalje dijete na ministriranje.

Uglavnom, čini mi se da neki vjernici protivno svakom razumu, moralu ali i nauku crkve, štite nedjela koja su počinili neki pripadnici klera i sl.

Vrh

PostPostano: Pon pro 14, 2009 19:32 
Administrator

Moduse, ukoliko znaš za nekog svećenika koji čini bilo što nemoralno,
tvoja dužnost je da ga prijaviš, inače si i ti sukrivac.
Ne filozofiraj i ne trolaj forum sa stalno istim postovima.

Vrh

PostPostano: Pon pro 14, 2009 19:34 

Giovi je napisao/la:
Moduse, ukoliko znaš za nekog svećenika koji čini bilo što nemoralno,
tvoja dužnost je da ga prijaviš, inače si i ti sukrivac.
Ne filozofiraj i ne trolaj forum sa stalno istim postovima.

Nema tu trolanja, ovo je važna tema i jako je žalosno kada se nekome ne dopušta govor, na temi ''Ugled Katoličke crkve'' tako je obrisan moj post bez ikakvog obrazloženja, jedini je razlog (valjda) to što je tekst polemičan i težak za odgovoriti.

Vrh

PostPostano: Pon pro 14, 2009 21:13 

modus vivendi je napisao/la:
Apsolutno ne, ali ispada iz postupaka nekih vjernika da je glas 100-200 male djece koja tvrde da ih je jedan svećenik napastovao, posve nebitan određenim vjernicima.

Isti ti ljudi bi bez problema prokazali susjeda za kojeg bi ima djeca iz susjedstva rekla da ih je napastovao.

A mala djeca su rijetko kada promišljena, obijesna i pakosna, pogotovo ako uzmemo u obzir da se zbog tih napastovanja stide i osjećaju krivnju.

Djeca su dobra i neuprljana i ne smišljaju anticrkvene intrige, a ne smišljaju ih ni roditelji vjernici koji su ih uputili u crkvu na vjeronauk, na ministriranje, nogomet, druženje u crkvenom krugu i razno razne aktivnosti.

Netko tko je protiv crkve i tko smišlja pakosne podvale, taj ne šalje dijete na ministriranje.

Uglavnom, čini mi se da neki vjernici protivno svakom razumu, moralu ali i nauku crkve, štite nedjela koja su počinili neki pripadnici klera i sl.

Vidim da je i tebe zahvatila epidemija jedne opasne bolesti, a to je napadanje crkve sa visoke moralne pozicije. Tko si ti da napadaš crkvu, i svećenike i vjernike, da ovdje trulo moraliziraš i da bez da si proveo ikakvo istraživanje tvrdiš da bi vjernici prijavili susjeda, a ne bi svećenika? Takve smetrlarske postove piši na ateističkim pljuvačnicama forum.hr i indexu.

Vrh

PostPostano: Pet pro 18, 2009 07:41 

Kako javlja kath.net. Jučer je objavljeno u Rimu da je sveti Otac prihvatio ostavku biskupa Donal Brendan Murray (69) biskup biskupije Limerick (Irska). To prihvaćanje je objavio u katedrali toga mjesta svim zaposlenicima Ordinarijata biskup Donal Brendan Murray osobno.
U pismu javnosti se kaje što je nanio bol mnogim maloljetnicima svojim prekrivanjem stvari i moli za oproštenje, te obećaje pomoć onima koji trpe zbog toga. To je prvi plod Papine intervencije.

Vrh

PostPostano: Pet pro 18, 2009 09:02 

sneni je napisao/la:
Kako javlja kath.net. Jučer je objavljeno u Rimu da je sveti Otac prihvatio ostavku biskupa Donal Brendan Murray (69) biskup biskupije Limerick (Irska). To prihvaćanje je objavio u katedrali toga mjesta svim zaposlenicima Ordinarijata biskup Donal Brendan Murray osobno.
U pismu javnosti se kaje što je nanio bol mnogim maloljetnicima svojim prekrivanjem stvari i moli za oproštenje, te obećaje pomoć onima koji trpe zbog toga. To je prvi plod Papine intervencije.

Odlična vijest i nešto što je svakako za pozdraviti, time se jasno šalje poruka svim anticrkvenim krugovima, da je Katolička crkva ozbiljna i odgovorna institucija te da se ozbiljno bavi rješavanjem problema pedofilije, čime se posve ušutkavaju kritizerstvo i anticrkvena propaganda.

Upravo ovako, kako to čine Dublinski nadbiskup Diarmuid Martin i Papa, potrebno je vezano uz pedofiliju reagirati svugdje u svijetu gdje se pojavi isti problem a takvim brzim, jasnim, doslijednim i transparentnim postupkom, crkva će značajno povećati svoj ugled, osnažiti pozicije a možda dobiti i nove simpatizere i vjernike.

Danas sam ponosan što sam Katolik.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 11 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata