Poslodavac ne može trudnici otkazati ugovor o radu za vrijeme trudnoće i korištenja dopusta. Dakle zakon o zabrani otpuštanja trudnica već imamo, a poslodavac u suprotnom dobija kaznu mislim oko 100.000 kn.
Primanja na porodiljnom se mijenjaju ovisno koliko dugo se žele koristiti, ...u Zagrebu je izraženija natalitena politika, jer Grad daje 54.000 kn za treće i svako slijedeće dijete, cijene dječjeg vrtića su ovisne socijalnom statusu, od besplatnog do max. 600kn, udžbenici za sve osnovnoškolce su besplatni, itd... Naravno bilo bi dobro da je tako u svim sredinama.
No općenito mislim da u Hrvatskoj nisu baš tako loši uvjeti, ali to sve pomaže samo onima koji ionako žele više djece. Ne treba se zavaravati da su bolja primanja presudna kod vrednovanja života i prihvaćanja djece kao bogatstva, to je jasno iz prakse imućnijih zemalja (a imućnije nije isto što i bogatije).
Sa svime se slažem, uz neke nadopune, kao oko materijalnog statusa i sl. (tvrdim bedastoća jer dijete ne treba odgajati za dr-a, biznismena i od malih nogu ga učiti na raskoš i
"imanje svega poželjnog"):
Dragi Giovi, pa nekoć smo bili zadovoljni sa žgancima/purom, bili sretni kad je bilo krompira, a pogača bijaše kolač. A "TV, PC, mobajli" bijahu čakule/divani na sokaku.... Nije se planiralo dijete ovisno o "zalihama na bank. računu"...nije ih ni bilo...A plaćica da se preživi... Znam, znam, ovo je 21 st. !(?) najluže, kako se čini.
Ja ću opet ustvrditi da 1000 eura ne rješava "stvar" - jednokratna pomoć, ništa više, sve ostalo odrastanje/odgoj i sve brige (nabava baš svega za dijete)
pada na grbaču roditelja.
Trudnice ne smiju dobiti otkaz? Ma, vidimo, čitamo, čujemo da je to masovna pojava - tko je taj tko će se suprotstaviti gazdi? Moja snaha ga je dobila nekoliko mjeseci pred istek porodiljnog...
Komu se trebala žaliti?Čini se da baš svima i u svemu
nedostaje nadahnuća Duha Svetoga - da nam da pameti, hrabrosti i snage...kako za molitvu tako i za poduzimanje određenih koraka/akcija da se stanje promijeni i da se BLAGOSLOVLJENO STANJE opet počne takvim tretirati (ne i zvati), prvo od roditelja, zaključno do abort-mastera.
Ako se toliko priča o pronatalitetnoj politici, apsurdno je uopće spominjati ju ako - kako sam kažeš - sve ovisi o lokalnoj samoupravi.