Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 11:04

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 183 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Čet sij 28, 2010 08:04 

Primjeri koji pokazuju kako politika nekih crkvenih dostojanstvenika pa i papa nije baš uvijek takva da je prožeta Duhom Svetim.. iako prisutnost svećenika uz neke vojnike ne mora značiti da Crkva odobrava bilo kakve ratove, a ovi su sigirno ratovi iz interesa a ne iz ljubavi (da se pomogne ljudima)!

Vrh

PostPostano: Čet sij 28, 2010 08:05 

Primjeri koji pokazuju kako politika nekih crkvenih dostojanstvenika pa i papa nije baš uvijek takva da je prožeta Duhom Svetim.. iako prisutnost svećenika uz neke vojnike ne mora značiti da Crkva odobrava bilo kakve ratove, a ovi su sigirno ratovi iz interesa a ne iz ljubavi (da se pomogne ljudima)!

Vrh

PostPostano: Čet sij 28, 2010 13:19 

URIEL je napisao/la:
Gradi se nova,druga, babilonska kula koja će proći isto kao i ona prva.
A za hrvatsu bi bilo bolje da da nije u piramidi te babilonse kule,jer što bude na višoj razini piramide prema zakonu o održavanju energije bit će veća potencijana energija a samim time,kad se stvar stane rušiti, i veća kinetička enrgija.kad do toga dođe tko će nas sakupiti?
Drugo pitanje koje mi se postavlja je ovo:što je pametnije da budemo na strani rušitelja ili graditelja babilonske kule?

Simbol babilonske kule je ona opaka ljudska misao da se „uzdigne do Boga“ i „bude kao Bog“, a danas bi to bili možda neki megalomanski projekti, koji nemaju konkretan cilj pomoći bratu čovjeku, već jedino samouzdizanje pojedinaca. Stoga me zajednice kao NATO više podsjećaju na drugu prispodobu, onu gdje otac tumači sinovima da ako ostanu zajedno, nitko ih neće moći slomiti niti svladati. Jednu trsku je lako prelomiti, ali dvanaest, pedeset ili sto puno teže…
Kad se objektivno pogleda NATO nema lošu misiju i ciljeve u svijetu. Nema niti UN. Kažu da je ono osnovano „da čuva i održava mir i sigurnost u svijetu, razvija prijateljske odnose među narodima i promiče međunarodnu suradnju.“ EU je zajednica nastala prema prvotnoj ideji, da se ne zaboravi; demokršćana. Prema tome ne slažem se s prvim Antunovim postom kako bi ijedna od ovih organizacija bila zlo sama po sebi. Premda je svaka ljudska tvorevina podložna slabostima, tako i navedene imaju svakako i slabe točke, koje nisu male, pa su i podložne promjenama…

Kako bi svijet izgledao nakon 2. svjetskog rata da nije došlo do atlantskog saveza, ili do osnutka UN-a? A Europa, pa Njemačka i Francuska su stoljećima krvavo ratovale, zar njihovo pomirenje nije na neki način i milost od Boga?
Možemo mi kao država ipak i ostati po strani od svega toga i nikome se ne priključiti, ali onda nećemo samo izbjeći ono zlo što one donose, nego ćemo i propustiti dobro koje možemo osigurati u zajedništvu…
Zato razumijem biskupa Jezerinca, iako često ima izrazito domoljubnu retoriku, ali u citatu iz uvodnog posta govori, s etičke strane, baš o tom zajedništvu.

Loše bi bilo kad bi netko iz crkvenog vrha govorio da trebamo biti slijepi na loše strane organizacija, kako trebamo biti sluge, a ne ravnopravni, ili kako trebamo izbjegavati sve susrete i zajedništva s drugim narodima, jer je to sve zlo i pokvareno, - oni baš govore suprotno.

sneni je napisao/la:
Ja sam protiv bilo kakvog ujedinjavanja sa velikima koji bacaju križ i kršćanski moral pod noge..

Veliki su zločesti, mi maleni smo dobri… Čine mi se bajke, dragi don Sneni… Ili, NATO i Amerika su zli, a Irak, Iran i Afganistan su oličenje dobra:D :mrgreen:

sneni je napisao/la:
jedno je nauka vjere i i moral a drugo je politika Svete Stolice odnosno vatikanska diplomacija koju su pošteno prešišali u evropskom ustavu!

Da nije bilo te iste vatikanske diplomacije i naših ljudi u njoj, Hrvatska ne bi bila tako brzo ni priznata kao država… Samo kažem da ne zaboravite.. Zbog Ustava koji je loš ne bi baš trebali zakopati glavu u zemlju… Katolička vjera je odbacila političku teokraciju kao najpoželjnije uređenje i to je dobro za nas… Jer mi vjerujemo radi Kraljevstva nebeskog, a ne radi svjetskog!

Vrh

PostPostano: Čet sij 28, 2010 14:55 

Znam ja to samo ako je sadašnja diplomacija priznala Hrvatski i papa Ivan VIII ju je priznao prvi još u početku postanka hrvatske države.,. ne znači nije i nema promašaja. I sadašnje ulizavanje Evropi vidim kao promašaj u ostalom evanđelje nije politika...

Vrh

PostPostano: Čet sij 28, 2010 17:55 

sneni je napisao/la:
I sadašnje ulizavanje Evropi vidim kao promašaj u ostalom evanđelje nije politika...

Uf, koji komentar, don Sneni! Molim da potcrtano potkrijepite kojim činjenicama!

P.S. E-u-u-u-ropa!!

Vrh

PostPostano: Čet sij 28, 2010 18:33 

Pa koliko god je ideja rušenja komunizma, Ivan pavao II je tome doprinio nepojmljivo mnogo, tek će povijest reći.,. ali isto tako prebrzo otvaranje ideji Europe (ako je zbog straha od muslimana) pokazuje se da se katolička Crkva (posebno moralna nauka) taktički sitnim koracima izbacuje iz Europe...rastave braka, homoseksualni brakovi... zakon o diskriminaciji (sada je odbijen u Engleskoj - po kojem se ne bi smjelo odbijati žene od ređenja a niti homoseksualce) pa rat zbog križeva, pa najnoviji zakon u Austriji (još nije izglasan ali sam uvjeren da će ući na "mala vrata" da se invalidnu djecu usmrti neposredno prije rođenja)... i da ne nabrajam. Recimo to jedan zemlja koja se diči raznim titulama, a što je tek ostalo od "najvjernije kćeri" Francuske i njezinog života po vjeri... izglasavaju se zakoni jedan po jedan sad ovdje sad ondje... Pričao mi je jedan stari komunista: dok je župnik propovijedao protiv komunizma, mi smo mu izvlačili ministrante jednog po jednog iz crkve... i tu taktiku prepoznajem u Evropi.

Eto iznijeh mišljenje a činjenice pročitaj u govoru biskupa Kapelarija svećenicima u Grazu...na mojoj web stranici pod godinom svećenika...

Vrh

PostPostano: Pet sij 29, 2010 15:14 

adrijana je napisao/la:

P.S. E-u-u-u-ropa!!

Hvala na pouci ja sam uvijek govorio Evropa - tako sam učio u školi jedino prihvaćam novi naslov kao E-u-u-u--RUPA

Vrh

PostPostano: Pet sij 29, 2010 23:43 

Na navod don Snenog, Andrijana, kao netom istrčala iz crtanog filma reče."Molim da potcrtano potkrijepite kojim činjenicama"???
Svaki se dan potipljemo na činjenice koje potkrepljuju navod don Snenog. Ulizivanja Europi ima do neukusa. Gdje hoćete i kako hoćete.
Posao mi je takav pa sam vezan uz tzv. usklađivanje zakonodavstva" i to ne samo iz svoje branše već i općenito. Kad bi vidjeli što smo uradili od zakonodavstva i kad bi to netko mogao laicima objasniti bilo bi vam kristalno bistro što je rekao don Sneni. Njih ne zanima ni malo da im se objasni što mi imamo, oni prema nama pristupaju kao da smo netom spali s drveta (ne sišli već spali), kao da nemamo ni kulture ni povjesti prije njih. kad ih se priklješti neoborivim argumentima, kad im se dokaže da njihiv sustav ne valja, postaju vidno nervozni i naprasito neugodni. kažu: ne idemo mi k vama nego vi k nama i rasprava je gotova. Što mislite kako smo se osječali mi neki (ne svi) kojima su to rekli na pregovorima. A tema je takva da zadire u zdravu pamet i upravo vrišti koliko je glupo. Dakle, ovo nije priča, ovo sam osobno prošao.
I da, samo da znate, sve sjednice se snimaju, a razgovori zapisuju. Onako, čisto demokratski,pa si pomišljam kako je Staljin bio plitak. On je sve htio na silu.
I kad pokažete malo zdrave pameti, znanja i inicitijative, odmah vas jednostavno "zaborave" zvati na nastavak pregovora. Čujem, moja grupa otišla ponovo, vratila se i još nekoliko puta, ali samo oni koji ili "zapru gobec" čkome ili veselo mašu repićem.
Znači ne da nemamo argumenata, ne da nemamo znanja nego NEČEMO da se suprotstavljamo da se ne usporavaju pregovori. A to se može nazvati i pravim imenom, kako reće don Sneni.
A vi bi, Andrijana dokaze??? Od vas ostalog naroda koji u to nije direktno uključen, takve stvari se jednostavno ne iznose i smatraju odioznima za govoriti.
Ma imam još o tome toliko pisati, samo ne bih da zagnjavim forum. Da smo pametni, da upregnemo svoje snage - gdje bi nam bio kraj! Okrenuti se Gospodinu, vjeri svojih otaca, Vatikanu i prijateljskim zemljama i da vidiš procvata.
Samo, kukavan smo mi narod. Kao Lala u onom vicu kad na kraju kaže:"ta ako i saznam, da se ne jedim".

Vrh

PostPostano: Sub sij 30, 2010 07:24 

Koja je alternativa?
Zar na početku nismo imali državu u 100% domaćem vlasništvu, čije su gospodarstvo, neki "instant obraćeni katolici", brže bolje pograbili i uništili a da se istinske vjerske strukture nisu adekvatno postavile u toj situaciji.
Možemo mi reći hajmo sad npr. u teokraciju ali imamo li mi zapravo i jedan dio potpuno zdravog društva koji bi imao snage nametnuti poštenje zakon i moral kao društvene vrijednosti te izvući društvo iz dužničkog ropstva?
Kako sad stvari stoje nemamo, pa zbog toga nam se izvana i nameće sve što birokrati iz EU zažele. I sve to zbog 3 milijarde eura koje možemo dobiti. Neki bi rekli, neka se bar zna cijena.

Vrh

PostPostano: Sub sij 30, 2010 09:59 

Barnaba reče:"Koja je alternativa?" i odmah se upecao. No, priznajem, nije govorio kao bivši premjer da EU nema alternativu! To je pozitivan pomak. :)
Zašto?
Zato jer je to sintagma kojom su EU poslušnici drugima (pa i meni) pokušavali zatvoriti usta.
Alternative nema jedino Bog - stvoritelj svega vidljivog i nevidljivog. Sve ostalo ima alternativu!!!
Alternativa je da se skupi i od naroda izabere poštena ekipa koja može na pošten način voditi ovu državu. Znamo da poštenja nema bez Božje pomoći. No teokraciju kao ustrojstvo nisam spominjao. Na koncu, niti Isus baš nigdje nije propovjedao čistu teokraciju - rekao je Bogu Božje, a caru carevo.
Čini mi se da začetke želje za poštenom politikom nazirem upravo ovih dana od aktualne vlasti. To bi prije u socijalizmu zvali "diferencijacija". No, još uvijek to nije dovršen postupak.
Dakle, EU, ima alternativu u poštenoj upravi i politici, jedino što bi se još naš narod morao pomiriti sa činjenicom da će morati raditi. za svoju državu ili za EU kapitalista - svejedno. No, morat će raditi.

Vrh

PostPostano: Sub sij 30, 2010 10:45 

Daba je napisao/la:
Na navod don Snenog, Andrijana, kao netom istrčala iz crtanog filma reče."Molim da potcrtano potkrijepite kojim činjenicama"???
Svaki se dan potipljemo na činjenice koje potkrepljuju navod don Snenog. Ulizivanja Europi ima do neukusa. Gdje hoćete i kako hoćete.
Posao mi je takav pa sam vezan uz tzv. usklađivanje zakonodavstva" i to ne samo iz svoje branše već i općenito. Kad bi vidjeli što smo uradili od zakonodavstva i kad bi to netko mogao laicima objasniti bilo bi vam kristalno bistro što je rekao don Sneni. Njih ne zanima ni malo da im se objasni što mi imamo, oni prema nama pristupaju kao da smo netom spali s drveta (ne sišli već spali), kao da nemamo ni kulture ni povjesti prije njih. kad ih se priklješti neoborivim argumentima, kad im se dokaže da njihiv sustav ne valja, postaju vidno nervozni i naprasito neugodni. kažu: ne idemo mi k vama nego vi k nama i rasprava je gotova. Što mislite kako smo se osječali mi neki (ne svi) kojima su to rekli na pregovorima. A tema je takva da zadire u zdravu pamet i upravo vrišti koliko je glupo. Dakle, ovo nije priča, ovo sam osobno prošao.
I da, samo da znate, sve sjednice se snimaju, a razgovori zapisuju. Onako, čisto demokratski,pa si pomišljam kako je Staljin bio plitak. On je sve htio na silu.
I kad pokažete malo zdrave pameti, znanja i inicitijative, odmah vas jednostavno "zaborave" zvati na nastavak pregovora. Čujem, moja grupa otišla ponovo, vratila se i još nekoliko puta, ali samo oni koji ili "zapru gobec" čkome ili veselo mašu repićem.
Znači ne da nemamo argumenata, ne da nemamo znanja nego NEČEMO da se suprotstavljamo da se ne usporavaju pregovori. A to se može nazvati i pravim imenom, kako reće don Sneni.
A vi bi, Andrijana dokaze??? Od vas ostalog naroda koji u to nije direktno uključen, takve stvari se jednostavno ne iznose i smatraju odioznima za govoriti.
Ma imam još o tome toliko pisati, samo ne bih da zagnjavim forum. Da smo pametni, da upregnemo svoje snage - gdje bi nam bio kraj! Okrenuti se Gospodinu, vjeri svojih otaca, Vatikanu i prijateljskim zemljama i da vidiš procvata.
Samo, kukavan smo mi narod. Kao Lala u onom vicu kad na kraju kaže:"ta ako i saznam, da se ne jedim".

Skrećem vam pozornost da sam tražila činjenice koje potkrepljuju sljedeći post Snenog:
Citat:
I sadašnje ulizavanje Evropi vidim kao promašaj u ostalom evanđelje nije politika...

u kontekstu u kojem se izjava odnosi na Crkvu (od Vatikana, vatikanske diplomacije, do komisije Justitia et Pax naše HBK), a ne na Vladu, pregovarače, vjernike, niti one koji se samo nazivaju katolicima.
Niti don Sneni mi nije u tom kontekstu odgovorio na pitanje,
mada nešto o tome ima na linku koji je ostavio Biskup Kapellari svećenicima biskupije Graz.
Biskup Kapellari ima jako dobre stavove i zapažanja (oni su za razliku od nas unutar EU), i može tako mudro i intuitivno govoriti svojim svećenicima, a na kraju u pitanjima Kako dalje - spominje se poziv (apel) na aktivnu strpljivost kao reakcija na podijeljenost među vjernicima, citiram,:

Citat:
Ovaj apel na strpljenje razočarava katolike na međusobno suprotnim krilima Crkve koji se žele nestrpljivo nametnuti. "Dokle će Crkva još čekati", pita Inicijativa kršćana laika, pritišću čak i biskupe u minimalno pristojnom tonu da se zauzmu za ovih pet „udaraca":

1. Natalitet se kod njemačkih - Austrijanki mora povećati na 2,2.

2. Turskoj obavezno spriječiti pristupanje EU i neizostavno je izbjegavati.

3. Smanjiti priliv stranaca što god je to više moguće.

4. Svim snagama se trebamo boriti protiv moralne dekadencije koja je zavladala oko nas.

5. Potrebno je izvršiti pritisak na EU da promjeni svoju politiku.

Što se tiče teksta letka, ponešto odmah mogu potpisati. Drugo zahtijeva određeno razlikovanje. O svemu tome se već davno raspravlja u Crkvi i društvu, uključujući i komentare papa i biskupa. Teški udarci mislim da nisu od pomoći, jer oni ostaju kratkog daha i ne mogu se sprovesti.. Od drugog krila Crkve ovdje bih naveo jednog starog političara koji je pokrenuo "laičku inicijativu" za "sukob" protiv (tako oni kažu) "Religiozne vatikanske birokracije", da se prevlada manjak dušobrižnika u pastoralu. Poštujem svakoga tko se prihvaća teških problema društva i Crkve. Ne želim umanjivati probleme.. Ali, molim vas, dragi župnici, i svih vas meni povjereni katolici da nastavimo put kojim smo krenuli u našoj biskupiji .To nije takozvani "Linzer Wegt" (Put - Linza), a niti je to poseban "Grazer Weg" (Put Graza), ali je svakako put sveopće Crkve. Mi ne reagiramo, kao da smo paralizirani, na izazove od nedostatka svećenika do dekadencije velikog dijela društva i rana u Crkvi. Mnogo dobra nam uspijeva učiniti nespektakularno, mnogo dobrih stvari raste među mladim ljudima (to bi mogao potvrditi i ima mnogo za reći pomoćni biskup). Mi idemo, kao Crkva, ali ne u galopu, nego strmim putem aktivnog strpljenja. Mi smo na putu prema Kristu. Pitam sve vas: idete li i vi s nama?

ulomak iz propovijedi biskupa Kapellarija

P.S. Daba, što se tiče pregovaračkog tijela s EU, te onih koji su po županijama zaduženi za EU-projekte, barem u SZ Hrvatskoj, koliko osobno znam, do "položaja" se dolazi isključivo unutarstranačkim putem, i to biraju u pravilu nepraktične katolike i ateiste, odnosno agnostike (...između ostalih kvalifikacija)... To je trend koji se može i provjeriti, odgovorno tvrdim...
Toliko od mene... Pozdrav.

Vrh

PostPostano: Sub sij 30, 2010 20:57 

Pa evo da navedem par paralela:

Papa (vatikanska diplomacija) se zalaže za Evropu. Evropa odgovara izbacivanjem kršćanstva iz preambula evropskog ustava.

Papa se zalaže za Evropu. Evropa odgovara ratom protiv križeva u javnim ustanovama. (Vidi pismo četvorice biskupa Tirola)

Papa se zalaže za Evropu. Evropa zakonom protiv diskriminacije pokušava Crkvi narediti (vidi gužvu u Engleskoj) ređenje žena uvađanjem homoseksualaca u crkvene službe.

Papa se zalaže za Evropu. Evropa zakonima o pobačaju legalizira pobačaj, eutanaziju… homoseksualne brakove..

Ne vjerujem da tu Duh sveti ima prste. Možda netko više računa na svoju umješnost…

Mislim da je dosta dokaza ili želiš li još onda očekuj nove članke na mojoj stranici.

Vrh

PostPostano: Sub sij 30, 2010 22:04 

Don Sneni, sad razumijem vaše razočaranje i vaš euroskepticizam.

Ali ne razumijem zašto posredno optužujete Papu kao da je zalaganje za Europu povlađivanje grijehu.

Jer Europa za koju se Papa zalaže sigurno nije onakva Europa (s onakvim zakonima) kako ste opisali. Zar Papa nikad nije podignuo glas protiv kojih od tih zakona i „trendova“?

Ako želite sve glasove „protiv“ na jednom mjestu, preporučujem knjigu „Europa“ koju je sam napisao (na hrvatskom izdanje Verbuma).

Ali stvar je u tome što on ne govori o biti i smislu europskog zajedništva kao o pogrešci, zlu i katastrofi. On nije za destrukciju Europske unije. I njegov euroskepticizam nije bježanje od Europe, niti stav - da ako su zakoni loši, bolje da se cijela „babilonska kula“ sruši!

On je za Europu u zajedništvu temeljenu na kršćanskim vrijednostima, makar nekima to zvučalo kao utopija ili isprazna fraza.

Da je njegov stav bolji od destruktivnog euroskepticizma kakvog zagovaraju i neki na ovom forumu, govore i pouke iz povijesti Europe, koja je stoljećima bila raskidana nesretnim ratovima nacionalističkih državica. Ideja formalnog europskog zajedništva potječe zapravo od demokršćana.

Rasap sistema i anarhistički zakoni posljedica su jednostavno poraza (ili nedjelotvornosti) demokršćanskih snaga na EU- političkoj sceni.

Slična konfuzija bila je i neposredno prije drugog svjetskog rata, puno uzroka (od krize u gospodarstvu do nepravedne politike) pogodovalo je širenju nacional-socijalizma.

Rušenje Europske unije pod svaku cijenu bojim se da bi moglo završiti jednako kobno.

Citat:
Mislim da je dosta dokaza ili želiš li još onda očekuj nove članke na mojoj stranici.

Čekat ću radije Vaš odgovor ovdje.

Vrh

PostPostano: Sub sij 30, 2010 23:04 

Civitas dei svetog Augustina ne postoji, Evropa kakvu papa opisuje i želi ne postoji niti će postojati! A Isus je rekao: Ako te ne posluša neka ti bude kao poganin i carinik,,, U kuću u koju vas ne prime ne ulazite i otarite prah s nogu njima za svjedočanstvo... Toliko evanđelje ... a naš narod lijepo kaže tko s đavlom tikve sadi o glavu mu se razbijaju.

Vrh

PostPostano: Ned sij 31, 2010 11:57 

sneni je napisao/la:
Civitas dei svetog Augustina ne postoji, Evropa kakvu papa opisuje i želi ne postoji niti će postojati!

Po svemu sudeći to nije razlog za povlačenje, niti za raspad EU...
Otkad Sveta Stolica naučava o katoličkom socijalnom nauku, niti jedna država još nije u potpunosti ispunila i provela u djelo taj jasan i pravedan nauk. Pa to ne znači da je taj nauk neizvediv ili nerealan, jedino dokazuje koliko je čovječanstvo grješno i daleko od pravednog Božjeg plana.
Šteta bi bilo odustati od tog nauka samo zato jer ga još nijedna država nije u praksi prihvatila.

Ono što me se dojmilo kod pape Benedikta XVI. jest njegovo inzistiranje na pravednom odnosu između razuma i religije.
Religija bez razuma (ili u suprotnosti s njim) vodi u pogrešan fundamentalizam i u patološku religioznost...
A razum (u političkom djelovanju) bez religije ostaje bez transcendentalnih, nepromjenjivih zakona morala koji nadvisuju čovječanstvo, a ipak nisu samostojeći, već darovani od Boga.
Ukratko. Stoga pošto bi pravi ciljevi svake politike trebali biti pravednost i mir, nećemo od tih ciljeva odustati samo zato jer su ljudi grješni, pak oni izgledaju neprovedivi. Niti nećemo reći da su ti ciljevi nerazumni.

Drugim riječima - proces ujedinjavanja Europe, gledano iz vjerničke perspektive, možda je i Bogom dana milost. Jer ono podrazumijeva pomirenje, suradnju, a ne hegemoniju, iskorištavanje i totalitarizam. Jasno da tu ne bi trebalo pristati na sve uvjete europskih birokrata, tu bi se sad trebali voditi onim "nerealnim" katoličkim socijalnim naukom...

Citat:
A Isus je rekao: Ako te ne posluša neka ti bude kao poganin i carinik,,, U kuću u koju vas ne prime ne ulazite i otarite prah s nogu njima za svjedočanstvo... Toliko evanđelje ...

A što je s prispodobom o izgubljenoj ovčici? Zar da se mnogi vjernici u EU ostave na cjedilu?

Citat:
a naš narod lijepo kaže tko s đavlom tikve sadi o glavu mu se razbijaju.

Bog neka nam oprosti! Sjetila sam se one: Tko pod drugim jamu kopa sam u nju orleans...

Nemojte mi zamjeriti. Namjera mi nije provocirati...

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 183 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata