Daba je napisao/la:
Na navod don Snenog, Andrijana, kao netom istrčala iz crtanog filma reče."Molim da potcrtano potkrijepite kojim činjenicama"???
Svaki se dan potipljemo na činjenice koje potkrepljuju navod don Snenog. Ulizivanja Europi ima do neukusa. Gdje hoćete i kako hoćete.
Posao mi je takav pa sam vezan uz tzv. usklađivanje zakonodavstva" i to ne samo iz svoje branše već i općenito. Kad bi vidjeli što smo uradili od zakonodavstva i kad bi to netko mogao laicima objasniti bilo bi vam kristalno bistro što je rekao don Sneni. Njih ne zanima ni malo da im se objasni što mi imamo, oni prema nama pristupaju kao da smo netom spali s drveta (ne sišli već spali), kao da nemamo ni kulture ni povjesti prije njih. kad ih se priklješti neoborivim argumentima, kad im se dokaže da njihiv sustav ne valja, postaju vidno nervozni i naprasito neugodni. kažu: ne idemo mi k vama nego vi k nama i rasprava je gotova. Što mislite kako smo se osječali mi neki (ne svi) kojima su to rekli na pregovorima. A tema je takva da zadire u zdravu pamet i upravo vrišti koliko je glupo. Dakle, ovo nije priča, ovo sam osobno prošao.
I da, samo da znate, sve sjednice se snimaju, a razgovori zapisuju. Onako, čisto demokratski,pa si pomišljam kako je Staljin bio plitak. On je sve htio na silu.
I kad pokažete malo zdrave pameti, znanja i inicitijative, odmah vas jednostavno "zaborave" zvati na nastavak pregovora. Čujem, moja grupa otišla ponovo, vratila se i još nekoliko puta, ali samo oni koji ili "zapru gobec" čkome ili veselo mašu repićem.
Znači ne da nemamo argumenata, ne da nemamo znanja nego NEČEMO da se suprotstavljamo da se ne usporavaju pregovori. A to se može nazvati i pravim imenom, kako reće don Sneni.
A vi bi, Andrijana dokaze??? Od vas ostalog naroda koji u to nije direktno uključen, takve stvari se jednostavno ne iznose i smatraju odioznima za govoriti.
Ma imam još o tome toliko pisati, samo ne bih da zagnjavim forum. Da smo pametni, da upregnemo svoje snage - gdje bi nam bio kraj! Okrenuti se Gospodinu, vjeri svojih otaca, Vatikanu i prijateljskim zemljama i da vidiš procvata.
Samo, kukavan smo mi narod. Kao Lala u onom vicu kad na kraju kaže:"ta ako i saznam, da se ne jedim".
Skrećem vam pozornost da sam tražila činjenice koje potkrepljuju sljedeći post Snenog:
Citat:
I sadašnje ulizavanje Evropi vidim kao promašaj u ostalom evanđelje nije politika...
u kontekstu u kojem se izjava odnosi na
Crkvu (od Vatikana, vatikanske diplomacije, do komisije Justitia et Pax naše HBK), a ne na Vladu, pregovarače, vjernike, niti one koji se samo nazivaju katolicima.
Niti don Sneni mi nije u tom kontekstu odgovorio na pitanje,
mada nešto o tome ima na linku koji je ostavio
Biskup Kapellari svećenicima biskupije Graz.
Biskup Kapellari ima jako dobre stavove i zapažanja (oni su za razliku od nas unutar EU), i može tako mudro i intuitivno govoriti svojim svećenicima, a na kraju u pitanjima Kako dalje - spominje se poziv (apel) na aktivnu strpljivost kao reakcija na podijeljenost među vjernicima, citiram,:
Citat:
Ovaj apel na strpljenje razočarava katolike na međusobno suprotnim krilima Crkve koji se žele nestrpljivo nametnuti. "Dokle će Crkva još čekati", pita Inicijativa kršćana laika, pritišću čak i biskupe u minimalno pristojnom tonu da se zauzmu za ovih pet „udaraca":
1. Natalitet se kod njemačkih - Austrijanki mora povećati na 2,2.
2. Turskoj obavezno spriječiti pristupanje EU i neizostavno je izbjegavati.
3. Smanjiti priliv stranaca što god je to više moguće.
4. Svim snagama se trebamo boriti protiv moralne dekadencije koja je zavladala oko nas.
5. Potrebno je izvršiti pritisak na EU da promjeni svoju politiku.
Što se tiče teksta letka, ponešto odmah mogu potpisati. Drugo zahtijeva određeno razlikovanje. O svemu tome se već davno raspravlja u Crkvi i društvu, uključujući i komentare papa i biskupa. Teški udarci mislim da nisu od pomoći, jer oni ostaju kratkog daha i ne mogu se sprovesti.. Od drugog krila Crkve ovdje bih naveo jednog starog političara koji je pokrenuo "laičku inicijativu" za "sukob" protiv (tako oni kažu) "Religiozne vatikanske birokracije", da se prevlada manjak dušobrižnika u pastoralu. Poštujem svakoga tko se prihvaća teških problema društva i Crkve. Ne želim umanjivati probleme.. Ali, molim vas, dragi župnici, i svih vas meni povjereni katolici da nastavimo put kojim smo krenuli u našoj biskupiji .To nije takozvani "Linzer Wegt" (Put - Linza), a niti je to poseban "Grazer Weg" (Put Graza), ali je svakako put sveopće Crkve. Mi ne reagiramo, kao da smo paralizirani, na izazove od nedostatka svećenika do dekadencije velikog dijela društva i rana u Crkvi. Mnogo dobra nam uspijeva učiniti nespektakularno, mnogo dobrih stvari raste među mladim ljudima (to bi mogao potvrditi i ima mnogo za reći pomoćni biskup). Mi idemo, kao Crkva, ali ne u galopu, nego strmim putem aktivnog strpljenja. Mi smo na putu prema Kristu. Pitam sve vas: idete li i vi s nama?
ulomak iz propovijedi biskupa Kapellarija
P.S. Daba, što se tiče pregovaračkog tijela s EU, te onih koji su po županijama zaduženi za EU-projekte, barem u SZ Hrvatskoj, koliko osobno znam, do "položaja" se dolazi isključivo unutarstranačkim putem, i to biraju u pravilu nepraktične katolike i ateiste, odnosno agnostike (...između ostalih kvalifikacija)... To je trend koji se može i
provjeriti, odgovorno tvrdim...
Toliko od mene... Pozdrav.