Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 29, 2026 13:05

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 136 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pet ožu 12, 2010 17:51 

Svi smo više manje dobili batina kao mali. Čini mi se da nitko nije od toga poblesavio, ali smo ako zbog ničeg drugog a ono zbog toga poštivali roditelje i učitelje , što danas nije slučaj . Nije mi jasno kuda sve ovo vodi i gdje je granica tolerancije na dječije ispade . Kažu šiba se savija dok je mlada , poslje je kasno i puca ako ju saviješ .Pozdrav!

Vrh

PostPostano: Pet ožu 12, 2010 18:45 

Ja sam se zahvalio u zdravici na Mladoj misi majci za svaku šibu koju mi je dala. I svaku njezin udarac šibom od šipka je bio znak ljubavi za mene - iako su neki udarci bilki tako bolni (ne sam udarac koliko okolnosti) ali danas se ponosim tim udarcima.
U Bibliji piše: Nagnječi sinu šiju i nameči mu rebra dok je mlad, da te ne zavije u tugu u starosti (uzmimo slikoviti izraz). Da se razumijemo nisam pristaša "mrcvarenja i mlaćenja do krvi!" Ali stara poslovica kaže majčina ruka ne boli...
Nema odgoja bez kazne! nema dobre berbe bez rezidbe vinograda, nema velikih i lijepih plodova voćaka ako se ne režu stabla. U prirodi nam je to jasno, ali kod odgoja nam nije jasno.
Zašto se danas toliko trubi o pravima djeteta, o ne kažnjavanju, da se stvori generacija mekušaca koji neće biti sposobni odupirati se bilo čemu..
Plod odgoja bez "rezanja" danas vidimo a bit će još gori.. Na ovaj način želi se oduzeti dijete od odgoja roditelja (postoji plan o tome)...
A kazne ne moraju biti baš šibe. Više od jednog djeteta bi voljelo da ga mater "prebije" nego da mu oduzmu mobitel na tjedan dana ili više.. da mu zabrani igrice ili surfanje... o danas ima mnogo više kazni nego u mom djetinjstvu.
Gledam ovu djecu (koja su još normalna prema gradskoj djeci) jer su donekle sačuvali vezu sa prirodom.,.
Evo jedan moj grijeh zbog kojeg sam dobio batine: Vrijeme trešanja, najbliža trešnja sat i pol pješačenja preko 2 brda ..došli tamo a vlasnik pod trešnjom! Sutradan je bio sprovod (vlasnik trešnje je bio orguljaš) - i mi preko sprovoda na trašnju.- Na večer sam dobio batine. Ne zato što sam krao trešnje nego što nisam bio na sprovod! a da je mama znala gdje sam bio.)
Prije par godina u župskom vrtu lijepe velike trešnje - djeca mi govre: don Ivica hajde nam uberite trešanja. Bili su lijeni čak i ubrati. Od bijeasa sam izgulio trešnju!

Vrh

PostPostano: Pet ožu 12, 2010 20:39 

Dok sam ja išao u školu još uvjek se smjelo djeliti packe , i ja sam ih dobivao po zasluzi nikada bezveze . Imam trenutno tri školarca ostali dvoje su manji, pa ponekad svratim u školu na imformacije to je nevjerovatno kako se ta djeca ponašaju. Nije da se hvalim ali još nikada nisam dobio pritužbu na ponašanje moje djece prema učiteljima i prema ostalima. Ali je učiteljica uvjek naglasila da zna da imamo u kući strožja pravila kao na primjer, kompjuter samo po zasluzi itd. Mora se znati tko je šef. 8)

Vrh

PostPostano: Pet ožu 12, 2010 20:58 

Mislim da su djeca iz brojnih obitelji uvijek bolje odgojena. I sama dolazim iz obitelji gdje nas je bilo više djece, a šiba je uvijek bila na ormaru. Nekad je bilo dovoljno da mama samo pruži ruku prema ormaru i odmah smo ju poslušali. Često nije ni pitala tko je kriv, jer smo svi vikali nisam ja, nego se zaletila šibom među nas...ali nam je pokazivala veliku ljubav...postojala su pravila i nije nas razmazila.

Danas ne smiješ nigdje reći da tučeš djecu, jer ćeš si navući socijalnu službu za vrat. Ima primjera gdje djeca roditeljima prijete "plavim telefonom", ako nije sve po njihovom.

Vrh

PostPostano: Pet ožu 12, 2010 23:38 

Dobra tema. I bolno aktualna.
Stanujem preko puta osnovne škole, navodno elitnije? Slijepa ulica i da vidite taj kaos Majki (sa veliko M) koje besposlene u objesnim i skupim autima dovoze buduće kmezavce. Sada ih zovem: mali prijestolonasljednici, jer se roditelji prema njima baš tako kretenski ponašaju. I veću djecu obavezno, ne samo da istresu ispred škole, ne! To se stane, ugasi auto i budući objesni kreten doprati kojih 30 m do ulaza u školu, a zađe se to i unutra. Dakakao, da prate svoje prinčeve kad su umorni nakon iscrpljujuće voženje od koji 300, 400 ili eventualno 500 metara.
I onda ta kriplčad, onako bunovna, iz kreveta, prva dva sata sjede kao lutke i bulje "u ništa". Ne mogu se rasaniti što se lako postiže jednom ugodnom šetnjicom u društvu vršnjaka. No, to nije primjereno njihovu rodoslovlju, pa svakome je deda bio "grof od motike" ili "barun od bauštele", ali su zato roditelji "poduzetnici". Bez nekog formalnog obrazovanja, ali su ipak "poduzetnici".
I kad se lagano takva poluzaspala dječica nakon sat-dva prenu iz magnovenja, onda nastaje krš i lom. Moraju se izdivljati jer energije imaju u izobilju i nemaju ju gdje potrošiti. Zato postaju "živahni" na satu, ne prate nastavu i isijavaju agresijom.
Da, šiba je uistinu izašla iz Raja! I to razne vrste šiba, ne nužno fizička batina, ali red u kući, red u obitelji. Da se zna gdje je komu mjesto.
kad dođem (rijetko) u goste kod takvih koji svoju djecu pišu sa veliko slovo "D", onda oni prvi moraju dotrčati za stol, oni prvi proberu što im se sviđa, dakako pod budnom paskom majke te se urlajući povuku u neku od brojnih soba gdje nastavljaju svoju destruktivnost. Dakako uz umilni smješak razumijevanja koji ne silazi sa lica njihove majke - supruge poduzetnikove.
Odgojem se od djeteta može učiniti sve. Može postati dobar čovjek, može nemjerljiva budala. Može postati pošten i korektan, a može i beskrajni gad. Može biti dobar vjernik, a može i bezbožnik. Sve ovisi o roditeljima i odgoju. Dijete dobijemo kao tabula rasa i u njega mi svojim životom i odgojem upisujemo što želimo.
Čestitam za temu! Daba

Vrh

PostPostano: Sub ožu 13, 2010 07:43 

Ja kao klinac još se sjećam majka mi je ispričala jedu pričicu : bio jeda čovjek kojeg su doveli da ga objese zbog njegovih zlodjela. Pitali su ga za posljednju želju a on je rekao da želi posljednji put poljubiti svoju majku. Ljudi su je doveli i kad se približila on joj je zubima odgrizao nos uz komentar "da si me majko istukla kad sam ukrao prvo jaje sada ne bih bio ovdje". djeca ponekad teško i nevoljko prihvaćaju savjete a šiba je tu da služi kao antena da bolje čuju. Što rekla Ozana dovoljno da pogledaš u smjeru šibe pa da se djete smiri.

Vrh

PostPostano: Sub ožu 13, 2010 15:01 

na pocetku vas zelim svih pozdravit ja sam Katarina...nova sam ovdje :D ...meni su moji roditelji davali po turu kada sam bila manja, ali sada vise nema koristi ni oduzimanje mobitela ni kompa ni nista...usput imam 15 godina....vidim svoje vrsnjake roditelji im uzmu mobitel...pa su zivcani, neznaju sta da rade, pa razbijaju svadaju se....uglavnom roditelji nisu nis postigli...mene su moji naucili jos davno sta se smije i sta se nesmije, tako da sad nemaju nikakvih problema samnom ni u skoli ne van nje...tnx svima :wink:

Vrh

PostPostano: Sub ožu 13, 2010 16:47 

alojzije je napisao/la:
Svi smo više manje dobili batina kao mali. Čini mi se da nitko nije od toga poblesavio, ali smo ako zbog ničeg drugog a ono zbog toga poštivali roditelje i učitelje , što danas nije slučaj .!

Ne znam da li je zaista siba sama po sebi toliko bila vrijedna..U ono vrijem ljudi nisu znali za drugacije metode,i smatrali su da je ona jedina koja pomaze i koja je vrijedna...kazna je bila siba, klecanje u kutu i na kukuruzu itd..
Nisam misljenja da je siba ta koja je odlucila da postivamo roditelje i druge,u svakom slucaju starije..Mnogo je toga trebalo uz to jos uloziti ..
Ja sam dobila svega jednom od mojeg oca batina u zivotu i to s rukama.."samari"nisam dobila sibom od nejga... mislim da jednom sam dobila sa sibom od majke,ali nisam sigurna...
Moji roditelji nisu nas tukli za svaku sitnicu,kako neki u susjedstvu...
A,uvjerila sam se osobno u susjedstu,da osoba koja tuce , za svaku sitnicu je tukla...ali bez objasnjenja zasto tuce,i sta je razlog,koju je dijete skrivilo..???
Djetetu treba objasniti zasto mu se brane neke stvari i zasto bas tako...Ali,djeca su radoznala i pored dobrog objasnjenja su spremni ipak uciniti nesto sto ne smiju..sto svakako zasluzuje kaznu...samo kakvu..??

I danas mnogi roditelji cine istu gresku,kada djete dodje da pita za nesto ne daju odgovor,jer u tom trenutku nemaju vremena..Umjesto da daju jedan mali odgovor " u par rijeci odmah"a poslje kada imaju vremnea da detaljno objasne,oni odgovaraju..." nemam sada vremena"
Dijete hoce i treba odgovor...sada i odmah...To je ljubav i pravi odgovor..
Inace,svi oni koji djeci ne objasnjavaju djeci zasto tako mora ciniti..."od kud djete da to zna?"
Citat:
Nije mi jasno kuda sve ovo vodi i gdje je granica tolerancije na dječije ispade . Kažu šiba se savija dok je mlada , poslje je kasno i puca ako ju saviješ .Pozdrav

Djeca su vec od malena dosla za stol s odraslim clanovima...spustili smo ih na istu razinu..Roditelji su postali prijatelji djeci..djete je dobilo slobodu,koju mu roditelj dozvoljava...
Trazimo od svoje djece da nam sve pricaju,i razgovaramo s njima kao s odraslima i tako ono to prenose dalje...danas je propao "Respekt" i POSTIVANJE i kod starih,jer i oni ne postivaju svoje stare,kao sto su njihovi to cinili....Djete ima primjer u svojim roditeljima...obratite paznju na obitelji.."Kako moze djete da se odmetne i zaluta..?"
Da li su mu roditelji posvetili dovoljno ljubavi,vremena i paznje...?Lezi li greska u djeci ili u roditeljima.?Ili je kriva siba...sto je vise nema...
Pogledajmo samo Staracke domove...Tko jos ima vremena po gradovima za svoje stare roditelje...?I sama imam taj problem koji je golem i tezak...
Roditelji su zasluzili da u miru Bozjem umru....a da to zaista dozive u Domu, ne...sigurno ne u svakom...?

Vrh

PostPostano: Sub ožu 13, 2010 17:21 

Pozdrav Katarina. bravo lijep primjer! Samo tako nastavi!

Vrh

PostPostano: Sub ožu 13, 2010 19:21 

slažem se sa tobom Leja . Da me krivo ne shvatite nisam ja baš zločesti policajac,ali neki dan u crkvi svečenik je opomenio ministranta da je bio nemiran a on mu mrtav ladan odgovori da nije bio nemiran pa vi sad recite tko je tu lud. Kod nas na selu djevojčice sjede na jednoj strai a dečkići na drugoj pa povremeno mi očevi moramo među njih da ih smirujemo. Međutim oni nam oponiraju i smiju se u lice te krevelje , taknit ih se ne smije a roditelja im nema u crkvi pa smo ih morali razmještati ali se uvjek nađe neki koji jasno i glasno da čitava crkva čuje kaže NEČU . Igranje mobitelom, žvakanje pa čak sa žvakom na pričest,pa kad je toj curi sjemeništarac odbio dati pričest ona je otišla na svoje mjesto i nije se prestajala kreveljiti. Ima tu i jedan ministrant kojeg je svečenik na naš nagovor htjeo isključiti jer vjećito pravi cirkus,vrti se te smeta i po četvoricu oko sebe, ja ga nisam vidio dvje minute mirnog , odmah sutra je intervenirala mama sa obrazloženjem da će se popraviti ali ništa od toga a da bude zanimljivo ona je uvjek u crkvi na misi .Ne kažem da su moja djeca sveci ali ako je jednom bio nemiran dobio je opomenu i pridiku o svetosti toga mjesta drugi puta bi bilo strožije da mu ne pane tako šta ponovo na pamet. Čim velečasni počne uvoditi red dignu se roditelji i vrate sve na staro ,on više nezna što bi a želi sa svima ostati dobar.

Vrh

PostPostano: Sub ožu 13, 2010 20:05 

alojzije je napisao/la:
,ali neki dan u crkvi svečenik je opomenio ministranta da je bio nemiran a on mu mrtav ladan odgovori da nije bio nemiran pa vi sad recite tko je tu lud.

Svecenik je pravo postupio..i vrlo je vazno opomenuti i bilo bi dobro dati mu do znanja,da drugi puta nece imati pristup kao Ministrant...To,sto je djete odgovorilo ,samo potvrdjuje da je djete ostalo isto kako nekada tako i sada..jer ni mi nismo nase roditelje podrzavali onda da je kazna ispravna i zasluzena...Svatko se na svojim greskama uci,svatko je graditelj svoje srece..a to pocinje vec od djece i djetinjsta,i bas u odgoju lezi formula..
Ja cu reci,da je dobro da je djete dalo takav odgovor,jer tome djetetu nesto fali..ono ne zna sta je pravi mir..?Netko ga mora uputiti na pravi put,i dati mu ono sto mu nedostaje..Mozda nije dovoljno zapazen od svojih roditelja..ili roditelji ne vide dobro...uglavnom ,odgoj je propust roditelja..kada djeca ne slusaju...

Kod:
Kod nas na selu djevojčice sjede na jednoj strai a dečkići na drugoj pa povremeno mi očevi moramo među njih da ih smirujemo. Međutim oni nam oponiraju i smiju se u lice te krevelje , [u]taknit ih se ne smije a roditelja im nema u crkvi pa smo ih morali razmještati ali se uvjek nađe neki koji jasno i glasno da čitava crkva čuje kaže NEČU[/u] .

Da ljudi cesto zive u zabludi,a ja cu ponovno na roditelje,kada misle da im skole i Crkve odgajaju djecu...???Da je roditelj pokazao svojim primjerom kako se ponasati u Crkvi djete bi shvatilo kada tada...Kada su moja djeca 3 curice pocele ici u crkvu ovdje u zupi bile su uz djecu i nije bio nikakav problem..Ali kada smo poceli da idemo u nasu K.Misiju na Hr....bile su nemirne...Strasno mi smetalo...Morala sam da ih opominjem da usute,ali to je bilo samo na kratko i one ponovno...sapucu..Morala sam im stvarno " trubiti posteno" dok su shvatile koliko je vazan mir da mozemo da pratimo ono sto se dogadja...u crkvi i za vrijeme mise..
I tu samo pomaze dobro objasniti iz kojih razloga idu u crkvu...a za necu drugi puta donesti neku odluku,da ne sjedi tamo...nego u prvim redovima...ili ne treba doci u crkvu..
Citat:
Igranje mobitelom, žvakanje pa čak sa žvakom na pričest,pa kad je toj curi sjemeništarac odbio dati pričest ona je otišla na svoje mjesto i nije se prestajala kreveljiti. Ima tu i jedan ministrant kojeg je svečenik na naš nagovor htjeo isključiti jer vjećito pravi cirkus,vrti se te smeta i po četvoricu oko sebe, ja ga nisam vidio dvje minute mirnog , odmah sutra je intervenirala mama sa obrazloženjem da će se popraviti ali ništa od toga a da bude zanimljivo ona je uvjek u crkvi na misi .

Cudno ponasanje ,i to jos Ministrant..?To samo ponovno potvrdjuje da u roditeljima lezi greska ako je majka svake nedjelje u crkvi i ne vidi sta joj djete radi...a ne poduzima nista da sprijeci,treba joj reci da nije ispravno i ne moze takav biti ministrant..
A,bomboni,zvakace,i molitel..to se zna...Zupnik moze napisati "obavjest" i staviti na ulaz Crkve sta je sve zabranjeno..i kako se ponasati...

Citat:
Ne kažem da su moja djeca sveci ali ako je jednom bio nemiran dobio je opomenu i pridiku o svetosti toga mjesta drugi puta bi bilo strožije da mu ne pane tako šta ponovo na pamet.

Tako je,djete treba uciti ,opominjati i davati mu primjer,ukoliko ne prihvaca...kazne...
Citat:
Čim velečasni počne uvoditi red dignu se roditelji i vrate sve na staro ,on više nezna što bi a želi sa svima ostati dobar

Prijavite Biskupiji...i iznesite svoj problem...Vazno bi bilo da neki drugi svecenik mozda kod vas za vrijeme Predike.. spomene...i da do znanja,takvo ponasanje...da nije vjerski,i da nije svejedno kako se ponasamo...a da nema nikakve koristi dolazi a ne pratiti..
Ili da Biskupija napise jedno pismo u obliku Predike...za danasnje ponasanje u crkvu..i koji je smisao doci u crkvu..

Vrh

PostPostano: Sub ožu 13, 2010 21:30 

sneni je napisao/la:
Pozdrav Katarina. bravo lijep primjer! Samo tako nastavi!

Hvala ..vam..dragi Sneni...

http://www.meine-erstkommunion.com/?gcl ... Zwodkn59TA

Moja kcerka ove godine je Tischmutter „majka za stolom“koja predaje „pripremu ,vjeonauk za Prvu Svetu pricest“jer njena kcerka,moja unuka ide ove godina na prvu pricest..drugi razred..
U skoli djeca imaju vjeronauk koji predaje Teolog ,Vjerouciteljica…ona ima slobodan izbor stofa za predavanje,ali nije obavezna da priprema za prvu pricest ni keizmu djecu……Moja kcerka je zamolila da pomogne, sto je ona prihvatila…SVETA ISPOVJED…sta znaci sveta ispovjed,kako se ispovjeda i zasto…
U Zupi nemamo svaki dan Sv.Misu samo Nedjeljim i Zapovjedanim Blagdanom…Svecenik ne predaje vjeronauk...I bas ove godine nas se Zupnik odlucio da se doskoluje,pa ga mijenja jedan nas Svecenik koji se takodjer skoluje u Stefans Dom..Preuzeo je zamjenu i tako je na veliku korist svima..a pogotovo prvopricesnicima,i krizmaicima..

Roditelji nisu naucili djecu da idu svake Nedjelje na misu,jer sami ne idu…Svecenik trazi da se obavezno dodje svake nedjelje na sv.misu..a od Biskupije smo dobili knjizice „Pass“ gdje ,svecenik svake Nedjelje podpisuje djetetu koje je bilo na misi…
Ukoliko se dogodi da ne posjecuju Nedjeljnju misu,necu biti pusteni na prvu pricest…
Roditelji se bune i dizu uzbunu..a u skoli isto moraju ici svaki dan ,inamaju sansu da zavrse razred i prodju dalje....
Stvarnost je takva,da je roditeljima tesko dolaziti svake Nedjelje ,protestuju…a djecu ne smiju poslati samu..
Ima djece koja nisu bila ni polovicu…
Djeca su bila jako nemirna…i svecenik je odlucio da ich uzme sve oko sebe kod Oltara…tako su djeca sada toliko mirna,da se ne moze vjerovati…
Pitao je zupljane,da li se slazemo da do prve pricesti sve propovjedi bude namjenjene njima…Zupljani,vjernici su svi prihvatili i jako ga hvale svi…Jer intezino radi s njima..Evandjelje toga dana,i glediste crkve kako je to u zivotu…

Kcerka je dobila 2 Knjige,CD…i kopirani materijal od zupe,i po toj semi radi…predaje…Ima veliku srecu,sto imam podrzku od svih…Nas necak Svecenik je podpomogao s tekstovima,Svecnici nasi Zupnici i Tomo, i Zvonko pomazu dosta za vrijeme mise.,vjerouciteljica ,.tako da djeca stvarno uce..

Roditelji tarze i postavljaju uvjete,kako se organizirati na taj dan svetkovine..
Djece ima 21,i podjeljeni su u dvije grupe…Moja kcerka vodi jednu grupu,a drugu grupu vodi jedna druga zena..
Neobicno je sta traze roditelji za taj dan…
Da se rezervira mjest i klupe,za njih i rodbinu ,
da bude na dva dana podjeljena prva pricest,jer tako cu imati vise mjesta u crkvi..
kako ce se snimanje i slikanje sprovesti,i s kakvim cvijecem ukrasiti…
i opet,odrasli roditelji zahtjevaju itraze po sojoj zamisli,a zaboravljaju ono najvaznije sta je bitno za tu svecanost.. Itd…

Ima djce,kojima je tesko ici na vjeronak,in a sv.misu..roditelji ne poduzimaju nista,a zele da obavezno budu pusceni na prvu pricest…cudno je i ponasanje roditelja na sv.misi..Od takvih roditelje,ni djete nema sta bolje da nauci,...

Vrh

PostPostano: Sub ožu 13, 2010 23:23 

Drago mi je da sudjelujete. Neznam dali shvaćate što hoću reći ,problem je u kazni , danas svećenik ne može ništa djeci jer je narušen autoritet starijih općenito. Dok je bio živ stari svećenik pola sela je gunđalo protiv njega ali se znao red jer je bio odrješit i nje dao preko sebe . ovaj želi sa svima imati dobar odnos a želi ponovno uspostaviti red ali meni se ćini da to neće tako ići. Usput zaboravih reći da između onog starog i ovoga je bio još jedan svećenik koji je za moj pojam djeci previše dozvolio ,pa sad kada im se prigovori kaž kako to onome župniku nije smetalo i eto ti problema. Najveći problem za sada je makar uz uporno ponavljanje što zaboravljaju (ministranti) ili neće da se poklone kada prelaze preko oltara a iza župnikovih leđa.Moj mali je isto to gled drugih radio ali sam mu uspio dokazati da griješi razgovarao sam i sa drugima ali uzalud. u školi ako se prekriži pije marende ti isti ministranti njegove klege ga ismijavaju pa ti njemu objasni da to zanemari i da ustraje.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 14, 2010 13:09 

Razumijemo mi tebe dragi brate Alojzije...o cemu ti zeslis "naglasiti"

Ja mislim da nije toliki problem Svecenika sto su se mijenjali i sto su razliciti,koliko je doslo do omalovazavanja morala u drustvu..
Svaki svecenik,sam po sebi donosi u novu Zupu nesto dobro i nesto sto je manje dobro...i on je covjek od krvi i mesa koji vjerojatno nije savrsen..
Dosta zavisi i kako zupljani prihvate Zupnika..i kakvo postovanje razviju izmedju sebe..
Uvjek je greska,kada vjernici ocekuju da novi svecenik bude kao predhodni,stari svecenik..
To je nemoguce..ako je bio dobar ,naklonjen u necemu onda svi tuguju,ako nije bio dobar mozda onakav kakvoga su zamislili onda manje tuguju..
Uvjek je za zupu velika milost ako dodje do promjena koje budu prihvacene i podrzane od strane vjernika..
Sveceniku nije danas lako suprostaviti se necemu,ako nema podrzku vjernika,i o ovome slucaju roditelja...Treba mozda..."zupni pastoral"Laici- otvoreno popricati s roditeljima i s djecom..jednostavno ukoriti...i opomenuti...i donesti zajednicku odluku ,sta uciniti..

Za mene osobno je " kazna" danas jednako vrijedna kao nekada siba...
Djete od malena stice naviku,a sposobno je na sve da pokusa i isprobava...
"šiba je iz raja izašla". Šta mislite o tome
Eva i Adam su KAZNOM istjerani iz Raja...Znaci,i kazna je vrlo vazna za zivot,jer covjek tako uci...Poslje nje dajemu se sansa da se popravi i u tome nema nista lose...

Moja unucad...8,6,4 godine...svako toliko imaju zabranu..." struje"...sve igracke,Tv,Kompjutor...ne smiju gledati niti se igrati s onim sto je na struju...
Dok sam ja prije davala kazne mojoj djeci,slusala sam uvjek komentare,kako nije posteno i pravedno...A,sada kada moja kcerka odluci..." 1 tjedan zabrane sa strujom",onda ja mislim kako je to neposteno,ali ja sutim...Ona odgaja i to je vrlo vazno,da se prihvati i postuje...Cesto su puta i roditelji sami izmedju sebe razlicitog misljenja ,pa se vec tu pokazu da nisu spremni na kompromis,kako bi bilo na dobro djece i odgoja...
Buducnost nam jako mnogo zavisi od odgoja ,kako cemo odgojiti nasu mladez...
Djete ono sto nasljedi u roditeljskom domu to i biva...Njegovi korijenu su u domu roditelja,i tradicija obitelji se prenosi s koljena na koljeno,tako da je vrlo vazno, tko je moja obitelj, i tko su bili moji stari...Kakav korijen,takvo i stablo,odnosno plodovi...Zdravo stablo donosi i zdrave plodove...
Danas je sve zagadjeno,pa cesto ta stabla ne mogu ostati postedjena,ali kako u zivotu uvjek se trazi neki ljek da se spasi stablo,tako i kod nas,kada netko zaluta,odbaci vjeru ili zanemari neke obaveze....moguce je ponovno obnoviti,dozivjeti obracenje i nastaviti s vjerom,kako nam nalaze nasa Crkva...Sve najvise zavisi od roditelja...

Vrh

PostPostano: Ned ožu 14, 2010 19:08 

Ova zadnja Lejina rečenica: sve najviše zavisi od roditelja... je jako bitna.
Čini mi se da Alojzije vidi jedan rast problema odgoja koji i ja uočavam. Naime, moji roditelji su bili puno strože odgajani nego mi, čak su se roditeljima obraćali s vi, a do generacije naše djece taj kruti stav odgoja je tako popustio, da se već djeci ne usudimo ni prigovarati.
Mislim da je cjelokupni stav društva popustio norme, pa se to odražava i na naše obitelji. Filmovi, televizija, ulica, prijatelji i škola pa i svećenici....odgajaju našu djecu. Koliko negativnosti donose, zna svaki roditelj koji pokušava ispraviti odgojem te zadane norme ponašanja.
Škole su postale više obrazovne, a manje odgojne ustanove, i to izgleda većini roditelja odgovara, a kad svećenici pozivaju roditelje na zajedništvo odgojnog djelovanja prije krizme, roditelji negoduju...što će nam on govoriti, pa on nema djecu, što on zna...i slično.
U školi slična situacija. Kad neki profesor pokuša savjetovati roditeljima da isprave ponašanje svog djeteta, ovi se uvrijede, ili kad djeca vele profesor je kriv, roditelji staju na stranu djeteta i loše ocjene pripisuju krivnji profesora, a ne neznanju djeteta...ali me uvijek iznenadi, dok npr. čekam na informacije u školi, djeca trče, galame, guraju se, padaju...a profesori prolaze i ne reagiraju. Zar je to dopustivo ponašanje?
Danas u crkvi gledam djecu kako pričaju, vrte se, smijulje, izlaze van, časna ih vraća...zato bih se opet vratila na onu rečenicu...sve najviše zavisi od roditelja. Mi smo ti koji djecu trebmo naučiti što se smije, a što ne...i ne smijemo popustiti kad nam kažu -drugi to rade.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 136 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata