|
Da i ja napisem neku svoju rijec,kako ja vidim..Ne znam sa strane Teologije da pisem,ali napisati cu kako znam..iz vlastitog zivota..
I u braku prilikom primanja Sakramenta zenidbe obecavamo na dozivotnu vjernost ,no iskustva nam u braku pokazuju drugacije da znatan dio u tome ne izdrzi do kraja,i mogi brakovi budu upropasceni..i dovode do rastave braka... Vjernost u braku,tako i vjernost u celibatu trazi krajnji napor,cvrstu i jaku vjeru , da se napasti odbiju,i vjernost sacuva...Po ovome danas sto se prica u medijima,a tesko ostvarivo ,ako se "ukloni"Celibat trebalo bi ukloniti i "brak",a priznati moramo da je to nemoguce iz vise razloga,i mislim da Katolici nebi to podrzali.....i to ne bi rijesili sve probleme s tim..Nastali bi novi i drugi,mozda jos veci.. Ne sijemo zaboraviti da celibat je uspjesniji od braka. Vise je svecenika koji nisu nikad celibat prekrsili nego ozenjenih koji nisu upali u peljub i nevjeru bracnu... Mnogi koji su nevjerni u braku,trude se da prikriju to svoje nevjerstvo ,a to im i uspjeva..Mali ljudi nisu interesntni za medije i novine jer oni ne mogu da naprave "BUM" u citanju i kupnji i prodaji , onoga sto donosi zaradu..Tako je RKC,a i Svecenstvo postalo " vrlo atraktivno za javnost skandalima",bez obzira da li je istina,ili samo predrasuda,laz i ogovaranje ,vazno je BUM...i nije vazno sto je mali broj..vazno je da je "in",na prvom mjestu.. . Svecenik bi trebao biti uzor...ZAMJENIK KRISTOV... Ne osudite me ako tako kazem,jer to nije sablazan za nasu RKC.?.. Tu nema prave ljubavi,kakvu Isus trazi od nas,a ni vjernosti,a ni vjere...Moji roditelji su se prvi rastali kod nas u nasem kraju...i povjesti..Kakva je tragedija bila za sve nas... Borba protiv napasti,je borba za vlastitu srecu..i brak i celibat... Oba Sakramenta traze " savrsenu ljubav" na koju smo pozvani.."u siromastvu i poslusnosti.. Hajmo iskreno reci,da li je zaista danas nas svijet takav,SAV svijet takav.?Nije moguce ,Sveceniku koji uvidi da ne moze opstati u Svecenstvu ponuditi za Djakona,koji se smije zeniti...kako bi ipak donekle ostao u tome...Brak nije tesko zivjeti ako je pravi,pa tako ni CELIBAT ne bi smjelo biti tesko zivjeti ako je PRAVI..Tesko je zivjeti i ustrajati ako se to prisilno, s mukom zivi,kao jaram i teret,koji mu od pocetka nisu bili poznati..ili dodje do toga,da je to savim nesto drugo nego sto je ocekivano...ali zato se i zaklinjemo " i u dobru i u zlu",e sada budi jak pa dokazi svoju vjeru.i ja sam u braku jos malo bilizu cetrdesetoj...pa govorim iz iskustva...Svecenika se moze iz jedne zupe premjestiti u drugu,a preljubnik u braku nema tu mogucnost.. Kada iskusenja i napasti dodju najbolji recept za uspjesno zivljenje je "moli i radi" Onaj tko nema to iskustvo, moze cesto u medijima i novinama pisai svasta,jer nikako to ne moze shvatiti ni kao istinu prihvatiti. Napasti su u braku ,napasti su u Celibatu .To nam je svima jako dobro poznato..koliko borbu to trazi u zivotu.U EU se vec svaki " drugi" brak rastaje ,zato nije ni cudo da na Zapadu Svecenici u celibatu imaju veci problem i s ovim sto je u javnosti.Ali zato zemlje s " jakom " vjerom su zarazene „vracarima ,Izciljeteljima..onim navikanim i u novim Katolikim pokretima unutar nase RKC.gdje se misljenja svecenika razilaze..," .Danas nam je jako potrebna " istina",e sada je na nama hocemo i dalje sutjeti ili cemo zejedncki poceti mijenjati nesto ,sto se nas svih tice,i sto je vrlo vazno za nasu vjeru... Pa i slijepom covjeku je tesko opisivati boje, samo opisivati boje pogresno ili naneti svojim govorom nekome stetu,i mozda ga s tim totaalno upropastiti je velika razlika..opisati boju pogresno nije grijeh,ali oklevetati nekoga neduznoga je grijeh.. Danas Crkva stoji pred ozbiljnom dilemom,ovi medijski problemi nisu samo zapisani oni nose i posljdice toga Da li odgovorni ljudi u nasoj Crkvi shvacaju to,to je drugo..? Jer Svecenik Svecenku ne daje podrzku,velika razlika u misljenjima..pogotovo u zadnje vrijeme novo nastalim poboznostima u crkvi..i vjeri. Ima Netko tko milosrdno gleda na sve nase nevolje i grijehe,.ON nas ljubi neizmjerno ,ON zili da nasi brakovi budu sveti,i da celibat bude svet..a mi pustamo medijima da odlucuju,pa sada masovna ispisivanja iz katolicke crkve na zapadu..a,eto citam u po forumima,ponovno neki navikani Izcijeljitelj dolazi u Hr..da lijeci..? Svecenik je zamjenik Isusa Krista..i zato smtram,da je RKC dosta dugo sutjela o tome,i da je vrijeme da se otvoreno progovori o tome..Svakako da je svakome slusati draze dobre stvari,a svi izbjegavamo lose...a itekako smo sposobni da krijemo,kada je nase osobno nesto u pitanju ,to znam iz iskustva u braku..moga,i mojih starih...Nitko nece ici da se hvalim s onim sto se sramoti.
Sv. Grgur Veliki kaze: "Neka nas nikakva neprijateljska sila ne odvrati od naše izvanredne unutarnje radosti, jer, ako netko i želi poći u neko određeno mjesto, njegovu želju neće promijenti ne znam kako težak put. Neka nas ne zavede nikakva privlačna i časovito sreća, jer je lud putnik koji promatra uz put krasnu livadu, a zboravlja putovati kamo je numio."
Mediji danas-Ovo je zabrinjavajuca stvar,sto je sve sada u javnosti.. i mali covjek je doveden pred zid,da ne zna sta da vjeruje a sta ne.. Jer kako nije ono sto je nekada bio brak,tako nije ni svecenstvo ono sto su bili…u Celibatu..
_________________ "Čovječe stvoren si na sliku Boga koji je ljubav. S dlanovima da daješ, sa srcem da ljubiš i s dvjema rukama - upravo toliko dugačkima da zagrle drugoga".Vergelt’s Gott
|