Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 19:14

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 158 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov: Re: Mormoni
PostPostano: Sri ožu 17, 2010 16:16 

Onda nemamo, Što razgovarati više?

Vrh

PostPostano: Sri ožu 17, 2010 22:39 

"Nemamo sto razgovarati vise" kazes, a uopce nisi dao konkretan i konstruktivan odgovor na moj post i na linkove koje sam navela koji su vrlo konkretni. I traju malo duze...hehe. Znaci treba ti malo TRUDA da ulozis u raspravu. :) Ja sam sve filmove pogledala od pocetka do kraja, znaci dala sam si truda za raspravu. Zasto ne ucinis isto?

Nitko ti silom ne zeli nista soliti i utuviti u glavu, svasta, ja te samo pozivam kad si vec tu da koristis dar razuma od Boga i razumski raspravljas, ako ga ne koristis u raspravi kako onda ocekujes da razumijes sto ti govorimo? Mozda ne razumijes sto ti govorimo? hm?
Jos uvijek smatram da se na moj post i linkove nije odgovorilo. :)

Manjak argumenta je dokaz manjka istine. Zar ne mislis da je tako? Dokazi mi suprotno od ovog sto tvrdim i daj mi kvalitetne argumente u korist mormona. Ranije je objasnjeno zasto nisu citati mormonske knjige opceniti i ne mogu se ukljuciti u raspravu, jer ih katolici ionako ne priznaju i ides iz supljeg u prazno citirajuci, nikoga neces time nista uvjeriti nit objasniti. Daj neke druge za katolike relevantne argumente. :)

I zadnje: zasto kazes da nisi mormon ako kao argument uzimas citate iz knjige mormona? Jel to ima smisla? Onako razumski? ;) hehe

najosnovnija Wikipedija: "The Book of Mormon is a sacred text of the Latter Day Saint movement."

Vrh

PostPostano: Čet ožu 18, 2010 07:36 

Ja sam inače onako suosjećajan i često se pitam što drugi misle. Sa mnom u razred ide jedna ateistkinja te svaki put kad se nešto spominje Boga ja se pitam:,,Kako je njoj? Osjeća li se diskriminiranom?''. Počeo sam malo raditi oko nje. Sreća pa je po želji bake primila sve sakramente kršćanske inicijacije. Zašto ovo govorim. Zato što znam da je teško izaći iz vjere u kojoj si rođen i takvih mi je ljudi na neki način žao(možda zbog toga što je to velik životni korak i po njihovim su glavama razna previranja, pitanja i promišljanja što može biti emocionalno ubijajuće), ali opet sretan sam zbog njih jer su došli u Katoličku Crkvu.

No Tomias je isto tako primio sakramente inicijacije i ne samo to nego je odrastao u vjeri Katoličke Crkve, tako da ako se desi njegovo preobraćenje znat ćemo da je to samo kao povratak kući. U tom slučaju ja neću misliti da mu je teško jer je uvijek lakše vratiti se kući nego se trajno preseliti. Žao nam je ako je tamo bio krivo poučen, ali opet znamo da njegova vjera nije bila dovoljno jaka jer su ga nepoznavatelji vjere uspijeli uvjeriti u drugačije igrajući na njegovo ne znanje i povrjeđenost. Za odgovore na pitanja o KC treba pitati teologe, svećenike, časne sestre itd. Za odgovore na pitanja o ostalim vjeroispovjestima treba pitati njihove predstavnike. Pa zar ćemo upitati sociologa nešto o molekularnoj biologiji ili obratno?

Vrh

PostPostano: Čet ožu 18, 2010 09:28 

Sory Ljudi ako vam moji tekstovi ništa Neznače nemao više šta raspravljati.

Vrh

PostPostano: Čet ožu 18, 2010 17:47 

Eh, najlakse se naljutit. :)

To me nest podsjeca na mene prije par godine, hehe.

Vrh

PostPostano: Čet ožu 18, 2010 17:48 

Cunjozu, kao i uvijek, slazem se.
Ja sam nekad malo prerevna u logici pa zaboravim na osjecaje. Nadam se da se nitko nije povrijedio mojom revnoscu. :)
mea culpa.

Vrh

PostPostano: Pet ožu 19, 2010 12:12 

Ne, neljutim se, nego vidim da vam moji tekstovi ništa Ne ZNače. Tako da, nemamo Više kaj Razgovarati.

Vrh

PostPostano: Pet ožu 19, 2010 13:36 

Tomias je napisao/la:
Ne, neljutim se, nego vidim da vam moji tekstovi ništa Ne ZNače. Tako da, nemamo Više kaj Razgovarati.

Općepoznata stvar je kako Mormonova knjiga, nije katolički nauk niti je s katoličke pozicije autentična. Stoga bi bilo potrebno logično objasniti svoje stavove, na temelju Biblije, koju svi priznamo kao Riječ Božju.

Vrh

PostPostano: Pet ožu 19, 2010 13:39 

Pogledaj jedan od onih filmica pa ce ti biti jasno zasto katolici ne priznaju mormonovu knjigu. Doduse, dokumentarac traje kojih sat vremena....iz tvojih postova iscitavam da se nisi potrudio pogledati. Pozdrav!

Vrh

PostPostano: Pon ožu 22, 2010 09:20 

Ja neznam engski trt :lol: :D

Vrh

PostPostano: Pon ožu 22, 2010 16:24 

Oh, ispricavam se, dobila sam dojam da znas engleski. :oops:

Prvi link je svjedocanstvo jednog mladica iz Amerike koji je rodjen kao mormon, te je tokom misionarenja po svijetu dosao u sumnju jer je naisao na puno kontradikcija vezanih za mormonstvo pa je odlucio traziti istinu u krscanstvu, tocnije protestantizmu. Nakon sto je dosao u kontakt s katolicizmom, odlucio je postati katolik jer je smatrao da je tu punina istine o Bogu. Danas je aktivni i cijenjeni apologet i pisac, puno puta bio gost na radiju i raznim konferencijama u katolickoj crkvi. Naravno to je bio cijeli zivotni put do katolicanstva.

Zanimljivo je sto se preziva Smith. Puno ime: Thomas Smith. Inace je direktni potomak prvih mormona koji su zivjeli za vrijeme Smitha u prvoj polovici 19. stoljeca kad je to sve i krenulo s mormonizmom. Thomas Bullock i ostali.

Danas ima oko 43 razlicitih grupa proisteklih od mormona. U biti mormonizam se poceo siriti tek nakon 2. svjetskog rata, kao i vecina sekti danas. Inace postoji sve vise i vise sekti u svijetu svakodnevno. Ali to je neka druga prica. :)

Kad mormon kaze rijec Isus i katolik kaze Isus, oni misle na dvije razlicite osobe, to nije isto. Mormonski Isus se pojavio u Americi i nema nikakve slicnosti s Isusom iz Nazareta koji je povijesna licnost i Njegova djela su opisana pa i po zivim svjedocima u Bibliji, spisima koji imaju povijesnu relevantnost, tj. povjesnicari se slazu u arheolosku autenticnost Svetog Pisma (prvi tekst iz Novog Zavjeta je napisan nesto vise od 50. god nakon Isusove smrti i uskrsnuca).
Zanimljivo je reci za usporedbu:
"Aristotel, filozof koji je je izvršio iznimno velik utjecaj na čitavu zapadnjačku filozofiju, živio je u 4. st. pr. Kr., a najstariji sačuvani rukopis njegovih djela datira tek iz 12. st. poslije Kr., i to u svega 5 primjeraka (dakle, čitavih 1400 godina razmaka od vremena u kojem je živio, odnosno djelovao i naučavao Aristotel)." Aristotela, njegovo postojanje i stavovi se uzimaju zdravo za gotovo u svijetu, a zasto se polemizira o Isusovom postojanju i stavovima njezne ljubavi Boga prema nama? Netko tu ocito ima prste, drugim rijecima, netko zlocesti ne zeli da znas istinu.
Usporedi godine. :)

http://www.katolik.hr/crkvamnu/svjedoca ... -agnostika

Za razliku od drevnog Svetog Pisma koje katolicka crkva vjerno cuva, drzi i ne mijenja, Knjiga mormona nema nikakvu povijesnu autenticnost, NE POSTOJE mjesta i borbe opisane u toj knjizi. Ne mogu se naci na Zemlji. O tome govori i dokazuje dokumentarac na drugom linku.
Cak i sami mormoni (starjesine, jel) su prestali sa iskapanjima i arheoloskim dokazivanjem tih "povijesnih" bitaka jer su shvatili da tamo nema niceg i ne dopustaju nikakva nezavisna arheoloska proucavanja, zapravo nema nikakvog dokaza da su se ti dogadjaji dogodili. Ako te zanima, pronaci cu ti tocno ime mjesta gdje je to pa se sam raspitaj.

Treci link je filmic na kojem je jedan od mormonskih starjesina snimljen kako trenira mlade mormone kako da psiholoski nagovaraju i varaju ljude govornickim umijecem, (traze i varaju ljude koji su bez stvarne vjere u sebi, koji nisu prepoznali Bozju ljubav i koji nemaju znanja o cinjenicama svoje vlastite vjere pa lako povjeruju u sve servirano).
Mormoni su posebno uceni za to od malena!

U katolicizmu je svatko slobodan covjek. Mi se uzdamo u dobroga Boga i marljivo citamo i ucimo da znamo razlikovati laz od istine. I to je sve. Nitko ne kondicionira katolike, kao sto to cine u raznim sektama.

Katolici su jedna velika prisna obitelj, a Bog nam je stvarni dobri Otac. On je Otac svim ljudima jer je sve stvorio, a neki to odbijaju jer Ljubav zahtjeva da se popravljamo i da svoje greske u zivotu vise ne cinimo, da rastemo u ljubavi sto cisci, a neki to ne zele. Bog nas kroz ovaj zivot odgaja za vjecni zivot. Ako Mu to dopustimo. A mozemo Mu reci ne. Jer nas je u Ljubavi stvorio slobodne. Danas puno ljudi cini zlo i govori Bogu ne svakodnevno, vidis kakav je svijet, skroz naopacke. Nisu svjesni sto rade i ne zele znati. Jer Ljubav trazi da se popravljamo.

On je i tvoj Otac. Zasto Ga ne pozelis malo vise upoznati? Ako iskreno svim srcem pitas Boga sto je istina i ne zelis vise lutati, pokazat ce ti. I to onda kad ti to bude trebalo. Mozda je to sada. Pomoli se i pitaj. :)

Ne zaboravi, mi ne idemo medju mormone i kucamo im na vrata, oni idu medju nas! Love kao vukovi medju ovcama! Kao i Jehovini svjedoci i ostali. Onoga ko je upoznao vjeru je nemoguce odvratiti od Jedinoga Boga.
Mozemo zamoliti od Boga, da otvori oci i dusu covjeku da vidi sto je stvarno, sto je istina. Molitva i objasnjenje Istine na upit znatizeljnog je sredstvo covjeka katolika. Gospodin lijeci i obraca srca, ne ljudi sami po sebi. :)

Mormoni pokusavaju sve svojim snagama...na koncu i vjeruju da ce bit bogovi kad jednom umru. A to nema veze s ljubavi. I stvarnost je da nece bit bogovi. Samo je jedan Bog. A mi smo djeca u ljubavi, u obitelji.

I pitaj kojeg mormona sto misli o crncima ili bilo kog drugoga tamnije koze. To ti moze biti znak za pogresnost njihovog ucenja jer je prisutan teski rasizam. Tako se i Thomas Smith na koncu obratio, nakon sto je upoznao crnce i shvatio kakav diskriminirajuci stav mormoni imaju o njima.
Covjek je Bozje dijete, neovisno o rasi, spolu, visini, tezini, boji ociju i ostalog...mi smo svi razlicito cvijece na Bozjoj livadi. Svaki od nas je poseban i nezamjenjiv. :D Bog te blagoslovio!

Vrh

PostPostano: Uto tra 06, 2010 10:56 

Zar vam sad rasa i boja kože prave ulogu. Meni ne dal je rom ili pak crnac ja ću ga sigurno prihvati. Jer smo svi kad kažem svi to znači svi djeca Nebeskog Oca.

Vrh

PostPostano: Uto tra 06, 2010 15:32 

I to je sve sto imas za komentirat nakon svega sto sam ti napisala? :( zbilja bacen trud...

Sto se tice rasizma, jesi siguran da si dobro procitao? To sto ti meni kao spocitavas, JA sam TEBI rekla u zadnjem pasusu. Ne pravi to meni ulogu, katolici smatraju sve ljude jednakima pred Bogom, mormonima to pravi ulogu.
Mormoni su rasisti. Jesi ti siguran da si mormon?
Istrazuj malo sam i vidjet ces sta njihova legenda kaze kako to da su neki postali "crni". I to ti moze biti znak da im je naucavanje suplje i protucovjecno. A vidim da nemas volje. Svasta sam ti napisala i nisi na NISTA pokusao kvalitetno komentirat, samo se kao branis i kao "mi nist ne znamo" i kao "ja sad idem" i takve gluposti.

Sve sam ti rekla, dala par kljucnih pravaca po kojima mozes sam istrazivat, lijepo ti pise, necu se ponavljat, vidim da nisi zainteresiran za konstruktivnu raspravu.
Svako dobro! :)

Vrh

PostPostano: Sri tra 07, 2010 07:16 

purple je napisao/la:
...
Mormoni su rasisti...

Ne treba generalizirati, jer unatoč tome što su na početku svog djelovanja imali rasističkih učenja oni se danas od toga distanciraju i na njihovoj stranici piše:
"Ne postoje ograničenja gledom na rasu ili boju kože da bi se moglo priključiti Crkvi Isusa Krista svetaca posljednjih dana.Ne postoje ograničenja gledom na rasu ili boju kože kako bi se primilo svećeništvo u Crkvi Isusa Krista svetaca posljednjih dana."

purple je napisao/la:
Sve sam ti rekla, dala par kljucnih pravaca po kojima mozes sam istrazivat, lijepo ti pise, necu se ponavljat, vidim da nisi zainteresiran za konstruktivnu raspravu.
Svako dobro! :)

I ja sam mišljenja kako Tomijas nije pokazao nimalo volje za logičkom raspravom koja bi dovela do istinitih zaključaka. No sam je zbog toga na gubitku a tvrdnja da ne zna engleski jezik iako dolazi iz USA (i na početku nije uopće tvrdio kako ne razumije) je stvarno smiješna i neuvjerljiva kao i prijetnje njegovim odlaskom s foruma.

Istina mu je posvjedočena na miran i kulturan način (to svatko može pročitati na ovoj temi) i ne treba nasjedati na nemušto eskiviranje.

Ohrabrujem Puple i Cunjozu-a da i dalje (kao što su to i dosada činili) ustraju u mirnom zalaganju za istiniti nauk Crkve uz neosuđivanje osoba. Crkva uvijek osuđuje grijeh a ne grešnika pa nema razloga da se i mi drugačije ponašamo.

Vrh

PostPostano: Sri tra 07, 2010 10:52 

Oko čega se ja trudim nemam više strpljenja a nemam kaj za dodati ajde bok.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 158 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata