Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 19:16

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Pravila foruma

Ovdje možemo postavljati svoja pitanja u vezi katoličkog nauka i duhovnosti,
a odgovore će pokušati dati prije svega oni sa teološkim znanjem.
Pitanja neka budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast.

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 10 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Sri tra 07, 2010 03:28 

Pozdrav svima na forumu!Molim Vas da mi netko da odgovori na moje pitanje.

Ukratko, postoji li mogucnost da se osoba koja je ateist, nije krstena, nije primila prvu pricest.itd...čvrsto vjeruje u
svoju vjeru i religiju ateizma,naravno nema sakramente,oženi/uda za osobu koja je katolik i ima sakramente, u crkvi, dakle da ima crkveno vjencanje?

Po raznim forumima sam citao razne odgovore na ovo pitanje, te je najblizi mome pitanju, da je takav brak moguc, uzevsi u obzir da ce takav par imati malo drugaciju ceremonju u crkvi,tzv. sklapanje braka krštene i nekrštene stranke te da osoba ateist mora potpisati ili obecati nesto u smislu da drugoj osobi katoliku prepusta odgoj djece u katolickom duhu,te da nece braniti izvrsavanje vjerskih duznosti katolika,itd...

Zanima me koliko je to istina i da li je to uopce moguce?

Hvala!!!

Vrh

PostPostano: Sri tra 07, 2010 20:29 

Istina je da postoji pravilo koje spominješ, uz koje treba potpisati pismeni pristanak ateista da dopušta vjerski odgoj djece drugom supružniku. Znam za jedan primjer, sklopljen je brak između katolkinje i baptista, uz pismeni pristanak baptista da dopušta supruzi katolički odgoj djece. Zanimljivo je da je obred vjenčanja vodio glavni tajnik baptističke crkve i nadbiskup zagrebački. Obadva bivša.

Vrh

PostPostano: Čet tra 08, 2010 02:06 

Ozana, hvala ti na odgovoru :)

Vrh

PostPostano: Čet tra 08, 2010 07:09 

U skladu s strogim pravilima na ovom dijelu foruma gdje se samo pita i daje odgovor, Dabin post i reakcija na njega su prebačeni u Recycle Bin viewtopic.php?f=11&t=652&p=12148#p12148
Naslov teme je promijenjen da bi se jasnije znao smisao pitanja.

Što se teme tiče, drago mi je što je Alojz zadovoljan odgovorom. Samo bih napomenuo kako "ateizam" nije religija (kako je to u pitanju napisano) jer je takvo što kontradiktorno samom pojmu, iako se ateisti ponekad ponašaju kao fundamentalistički vjernici nekih religija.
Svako dobro u Gospodinu

Vrh

PostPostano: Čet tra 08, 2010 09:24 

Barnaba, zadovoljan sam s odgovorom, međutim taj slučaj nije povezan s pitanjem koje sam postavio, tako
da moje pitanje i dalje ostaje.

Vrh

PostPostano: Pet tra 09, 2010 11:46 

U obredniku ne postoje nikakve razlike između ateista, inovjeraca i td. Postoji obred vjenčanja kršene osobe sa nekrštenom osobom. On je moguć pod nekoliko uvjeta.
1. da nekrštena osoba prizna jedinstvenost i nerazrješđivost braka ( ako bi nekrštena osoba milslila dobro ja ću se s tobom oženiti po katoličkom obredu a onda ću imati i neku drugu .. ili rastavit ću se ... takva se ženidba ne dopušta

2. Ta nekrštena osoba se ne može kasnije ponovno vjenčati u Crkvi (i za nju vrijedi katolička nerazrješivost).
To nekrštena strana mora jasno pismeno potvrditi da prihvaća te uvjete.

3. Nekrštena strana mora dati pismenu izjavu da neće ometati katoličku stranu u vršenju njenih katoličkih dužnosti

4. Nekrštena strana mora dati pismenu izjavu da neće ometati katolički odgoj djece.
Kod obreda vjenčanja svećenik se obraća samo katoličkoj strani.
Jedino molitve i blagolsov se mogu dati obim stranama (jer Crkva moli za sve ljude bez obzira na vjeru!

Stojim na raspolaganju za daljnja eventualna pitanja. Svako dobro želim.

Vrh

PostPostano: Pet tra 09, 2010 12:04 

Sneni, a sto ako je jedna osoba aktivni vjernik katolik, a druga je primila sakramente kao dijete, mislim i krizmu, ali danas govori da je ateist. Kako onda?

Vrh

PostPostano: Pet tra 09, 2010 13:04 

Gospodine Sneni,

Puno vam hvala na vašim odgovorima.Ovo će mi mnogo značiti u budućnosti.

U današnje vrijeme većina ateista ne zna za ove informacije, te se nepotrebno izlažu raznim "tečajevima" kroz nekoliko
mjeseci da dobili sakramente i prihvatili vjeru u koju ne vjeruju, sa svrhom da udovolje drugoj strani.
Ovaj način je mnogo pošteniji, jel takva osoba koja je kroz neko vrijeme dobila sakramente, zadnji put bila u crkvi kada se udavala/ženila, jer ne vjeruje u to, niti je to zanima.Tako će na neki način proći s osudom od jedne strane katolika i okoline.

Ovako, zna se ateist si, prvi i zadnji put si u crkvi, i nema osuda okoline.Nisi prihvatio nešto u što ne vjeruješ,niti se praviš da si vjernik.

Hvala puno još jednom!

Lojza

Vrh

PostPostano: Sub tra 10, 2010 09:34 
Administrator

alojz je napisao/la:
U današnje vrijeme većina ateista ne zna za ove informacije, te se nepotrebno izlažu raznim "tečajevima" kroz nekoliko mjeseci da dobili sakramente i prihvatili vjeru u koju ne vjeruju, sa svrhom da udovolje drugoj strani.

Mislim da nisi shvatio što je nepotrebno, a što je potrebno.
Ako si potpisao, pred svjedocima, da će djeca imati odgoj u katoličkoj vjeri i majci omogućiti da živi svoju vjeru, onda bi trebao upoznati što to ona živi i uostalom kako će ti djeca biti odgajana! U ljubavi i jedna i druga strana žele upoznati drugoga i sve ono što im je bitno u životu. Dakle ne iz prisile, nego baš zato što to drugoj strani nešto znači. Nije ovdje stvar o sakramentima koji se "odrade", dobivanje sakramenata nije uvijet, već se radi o ljubavi koju zanima sve o drugoj strani, dakle i njezina vjera.

Vrh

PostPostano: Pon tra 12, 2010 11:35 

U slučaju kad je vjernik(ca) primio(la) krštenje a u trenutku vjenčanja tvrdi da je ateist potrebno je utvrditi zašto se više ne smatra vjernikom(com) tj. radi li se o „očitom odbacivanju katoličke vjere“.
Za dozvolu vjenčanju u tim slučajevima može po potrebi biti uključen i mjesni biskup jer Zakonik kanonskoga prava jasno kaže kako „neda dopuštenje za sudjelovanje u sklapanju ženidbe onoga tko je očito odbacio katoličku vjeru“, osim ako se odgovarajuće ne održavaju neke druge odredbe. A te se odredbe navode u kanonu 1125: „Katolička stranka neka izjavi da je spremna ukloniti pogibelji otpada od vjere i neka iskreno obeća da će učiniti sve što je u njezinoj moći da se sva djeca krste i odgoje u Katoličkoj Crkvi; o tim obećanjima koja treba dati katolička stranka neka se pravodobno obavijesti druga stranka tako da bude sigurno da je ova svjesna obećanja i obveze katoličke stranke; obje stranke neka se pouče u svrhama i bitnim svojstvima ženidbe, koje ni jedna ni druga stranka ne smije isključiti.“
Uglavnom svatko tko se želi vjenčati u katoličkoj Crkvi mora otići svom župniku koji će svaki pojedini slučaj razmotriti i uputiti zainteresirane u njihova prava i obaveze. Krivo bi bilo vjerovati, kako ateist(ica) ili netko tko se ne smatra vjernikom(com) nema nikakve obaveze prema, odgoju djece (prema Crkvenom nauku) i prakticiranju vjere svog supružnika. To je Giovi šire objasnio. Preporučam odgovor iz Glasa koncila, na slično pitanje (Crkveno vjenčanje - bez sakramenata) koji možete pročitati na linku http://nasa-obitelj.com/hr/zarucnici/pi ... enata.html

Ujedno bi po tko zna koji put naglasio:
Da na ovom podforumu ne potičemo daljnju raspravu (za to postoji podforum Razgovori), već da pokušamo odgovoriti ili eventualno nadopuniti/ispraviti postojeći odgovor. Dodatna pitanja može postaviti samo autor teme ako nešto treba dodatno razjasniti.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 10 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata