Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pet svi 01, 2026 03:26

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 24 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2
Autor Poruka
PostPostano: Uto lip 03, 2008 13:48 

To što je tamo napisano 'muškarci' totalno nije važno.
U ona vremena muški jesu bili predvodnici zajednice i smatralo se po sinagoglanoj tradiciji da tek minimalno destorica muškaraca čine jednu vjersku zajednicu.
No, u Crkvi od početaka žene imaju istaknutu ulogu, posebno u pavlovskim spisima (pr. Lidija iz Filipa), tako da mirne duše mogu reći kako se ovaj navod odnosi na oba spola jednako.

Vrh

PostPostano: Uto lip 03, 2008 21:14 

Vanaleto je napisao/la:
U ona vremena muški jesu bili predvodnici zajednice i smatralo se po sinagoglanoj tradiciji da tek minimalno destorica muškaraca čine jednu vjersku zajednicu.
No, u Crkvi od početaka žene imaju istaknutu ulogu, posebno u pavlovskim spisima (pr. Lidija iz Filipa), tako da mirne duše mogu reći kako se ovaj navod odnosi na oba spola jednako.

Citat:
kao polimorf.

Ajd da ne budem polimorf,ali si Vanaleto ovo super rekao.....
Citat:
No, u Crkvi od početaka žene imaju istaknutu ulogu
Ali imas li neki dobri argument,zasto neka braca u krscanstvu i u 21 st.ne shvataju tu ulogu zene u crkvi?
Definitivno im smetaju...pa tvrde da se tim ulogama ruse temelji krscanstva.

Vrh

PostPostano: Sri lip 04, 2008 08:50 

Dina je napisao/la:
Vanaleto je napisao/la:

Citat:
kao polimorf.

Ajd da ne budem polimorf,ali si Vanaleto ovo super rekao.....
Citat:
No, u Crkvi od početaka žene imaju istaknutu ulogu
Ali imas li neki dobri argument,zasto neka braca u krscanstvu i u 21 st.ne shvataju tu ulogu zene u crkvi?
Definitivno im smetaju...pa tvrde da se tim ulogama ruse temelji krscanstva.

što konkretno s ovim želiš reći?

Vrh

PostPostano: Čet lip 05, 2008 11:22 

Stvar je u tome kako je u naravi kršćanstva da su spolovi jednakopravni u svojim ulogama i suradnji.
U Post 1,26-27 sve lijepo piše.
Muškarac i žena zajedno čine Sliku Božju, njihova ljubav rađa trećega, slika Trojstva je obitelj.

Svatko tko si umišlja da je žena u bilo kojem smislu manje vrijedna od muškarca ne shavaća da je protivan Božjoj volji o ženinoj ulozi u povijesti stvaranja.

Ja sam iskrenog mišljenja kako su žene i savršenije u nekim stvarima, jer u njima gledam Djevicu Mariju u tiploškom smislu obzirom na zahtjeve koji se pred njih stavljaju u životu.

Vrh

PostPostano: Čet lip 05, 2008 18:12 

Vanaleto je napisao/la:
Stvar je u tome kako je u naravi kršćanstva da su spolovi jednakopravni u svojim ulogama i suradnji.
U Post 1,26-27 sve lijepo piše.
Muškarac i žena zajedno čine Sliku Božju, njihova ljubav rađa trećega, slika Trojstva je obitelj.

Svatko tko si umišlja da je žena u bilo kojem smislu manje vrijedna od muškarca ne shavaća da je protivan Božjoj volji o ženinoj ulozi u povijesti stvaranja.

Ja sam iskrenog mišljenja kako su žene i savršenije u nekim stvarima, jer u njima gledam Djevicu Mariju u tiploškom smislu obzirom na zahtjeve koji se pred njih stavljaju u životu.

Hvala ti Vanaleto....moram ti iskreno reci da ovakvo razmisljnje je rijetko sresti ili uopce ne.
Tko sam ja da Bozja stvorenja koja ih je ravnopravno stvorio gradiram?Uvijek me iznova strah hvata,kad je na redu ova tema.Tko je zakazao,odgoj ili sto da se zena tako malo cjeni?I sto se u svjetovnim krugovima to desava ne trebam objasnjenje,ali zasto u krscanskim?

Vrh

PostPostano: Čet lip 05, 2008 18:53 

Vanaleto je napisao/la:
...Ja sam iskrenog mišljenja kako su žene i savršenije u nekim stvarima, jer u njima gledam Djevicu Mariju u tiploškom smislu obzirom na zahtjeve koji se pred njih stavljaju u životu.

Lijepo si sastavio ovu zadnju recenico, Vanaleto. No, mislim da se adventistima sa foruma bas i nece svidjeti...

Vrh

PostPostano: Pet lip 06, 2008 08:58 

Imam pravo reći što mislim i vjerujem i ne bojim se negativnih reakcija jer imam teološku podlogu za ono što govorim, nauk ukorijenjen u vjeri i Tradiciji Katoličke Crkve još od vremena kad je napisano Lukino Evanđelje.

Tko želi mogu mu poslati preko maila svoja predavanja iz teološkog traktata mariologije koja obrađuju marijanske dogme te teološka razmišljanja o Mariji vodećih teologa dvadesetog stoljeća: Ratzingera, Rahnera i Balthasara.

A oni kojima i to nije dosta mogu pročitati što crkveno učiteljstvo kaže o Mariji u Lumen Gentiumu.

No sve to ne mijenja jednostavnu životnu činjenicu: Naš Spas, Isus Krist je bio muškarac, ali je došao na ovaj svijet po ženi, poniznoj službenici Božjoj, Mariji. Ona ga je rodila, trpila na porođaju za njega kako bi on mogao trpjeti za nas, mijenjala mu pelene, hranila ga, tješila kad je imao noćne more, naučila ga da poštuje, vjeruje i voli Boga Oca na nebesima, ispratila ga do samoga Križa da bi joj se srce slomilo dok je gledala kako ga pribijaju na Drvo.
Na Kristovu licu vidimo obrise Marijina lica!
Ona je svima nama dala primjer života u vjeri, ona je Majka Crkve, a za života je bila samo žena...
Ako sve ovo ne zavrijeđuje da štujemo Mariju jer tako dajemo i doličnu hvalu Bogu koji ju je poslao, onda zbilja...

Vrh

PostPostano: Pet lip 06, 2008 13:29 

crusader je napisao/la:
Vanaleto je napisao/la:
...Ja sam iskrenog mišljenja kako su žene i savršenije u nekim stvarima, jer u njima gledam Djevicu Mariju u tiploškom smislu obzirom na zahtjeve koji se pred njih stavljaju u životu.

Lijepo si sastavio ovu zadnju recenico, Vanaleto. No, mislim da se adventistima sa foruma bas i nece svidjeti...

....mi adventisti postivamo Mariju kao majku Kristovu,kao zenu koja je rodila Spasitelja svijeta,ali je ne drzimo kao posrednicu...uostalom svatko ima prava vjerovati sto hoce.
crusader....ljudi koji vjeruju u Mariju istinski trude se i njen duh mira siriti ili?

Vrh

PostPostano: Uto lip 10, 2008 12:15 

Pa Marija i nije posrednica u smislu u kojem je Krist Posrednik, to je bar svima jasno.

Krist je u Jedini Posrednik spasenja, a Marija je Zagovornica Posredniku.

Njen zagovor može biti uvažen, a i ne mora...

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 24 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2

Vrijeme na UTC + 01:00 sata