Živac je napisao/la:
1) Sam spis je pisao čovjek, ali sa Božjim nadahnućem, pa je Bog na neki način autor.
Fizički ga je doista zapisao (Bogom nadahnut) čovjek, ali on je tu samo Božji instrument; primarni autor je Bog, tj. Duh Sveti.
Morali bismo najprije razjasniti što tebi točno znači izraz "Božje nadahnuće"?
Moj odgovor: nadahnuće podrazumijeva da su sveti pisci na poticaj Duha Svetoga vjerno i bez ikakve zablude zapisali točno ono i sve ono što je On htio, i ništa drugo izvan toga. Tako je primarni autor Svetoga Pisma sam Duh Sveti.
Standardni pravovjerni katolički nauk na tu temu iznesen je u papinskim enciklikama
- "Providentissimus Deus" Leona XIII,
- "Spiritus Paraclitus" Benedikta XV,
- "Divino afflante Spiritu" Pija XII, te
- u šturom obliku u KKC 105-119.
Onima koji znaju engleski također bih skrenuo pažjnu na tekst
http://www.catholicculture.org/library/view.cfm?recnum=498.
Citat:
2) Ne. Ako pretpostaviš suprotno dolaziš do mnogih neslaganja Biblije sa očitim istinama, a i do kontradikcija u samoj Bibliji (od banalnih podataka kako je sin rođen prije oca, pa dalje).
Smatram da takve prividne poteškoće treba konfrontirati na individualnoj razini, jednu po jednu. Tu su jako puno već učinili sveti Oci.
Najlakše je reći da je sve mit, pretjerivanje i izmišljotina ljudskog autora, a onda kontradiktorno dodati da je Bog ipak u nekom smislu inspirirao neku vrlo općenitu i maglovitu istinu koja, kao, iza mita stoji. Ne sumnjam, doduše, u dobre namjere takve metode, koja bi htjela po kratkom postupku i na najjednostavniji način spasiti Sveto Pismo od prividnih kontradikcija. I doista, ta metoda vrlo jednostavno rješava sve prividne probleme, pa ju mnogi vole kao čarobno rješenje i liniju najmanjeg otpora. No problem je što ona sama otvara daleko više novih problema nego što ih rješava. Nakon takvog tretmana teško je više ozbiljno shvaćati Sveto Pismo kao Božju riječ, koliko god se pobornici takvog tretmana verbalno zaklinjali u suprotno.
Dopusti mi da se poslužim jednom usporedbom. Kažu medicinari da nije uopće nikakav problem ubiti viruse, čak i one najopakije (poput npr. HIV-a). Dovoljno je zagrijati ih na parsto stupnjeva, ili ih tretirati s nekim jačim otrovom poput doze cijanida. Pa zašto su onda virusi i dalje problem? Zato što bi ipak bilo poželjno da nakon tretmana sam pacijent ostane živ. A rezultat prethodno opisanog tretmana bio bi "operacija uspješna - pacijent mrtav". Slična stvar se događa nakon modernističkog tretmana Svetog Pisma. Sve probleme smo riješili jednim vrlo jednostavnim udarcem. Problem je samo da li Sveto Pismo nakon toga ostaje živo u nekom suvislom smislu?
Ali da se vratimo na temu. Da je riječ o nekim drugim pitanjima, još bih i shvatio ovakav pristup. Ali zar ti u opisu mane s neba vidiš nekakvo neslaganje Biblije s očitim istinama?? Kojim točno? Razumijem da se ljudi uzjogune kad nalete na nešto što stvarno izgleda kao kontradikcija. Ali ovdje??? Zašto? Zar ne bi prvo trebalo ići s benevolentnim stavom prema svetom tekstu ako se ikako može, pa tek onda ako se ne može, tražiti druga rješenja?