Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sub srp 25, 2026 21:30

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 65 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pet kol 06, 2010 17:05 

SARA:Bjelodano??? A kako? Nije valjda da ćeš pričati o tome kako je neke dijelove evanđelja umetnuo ovaj ili onaj car, ovaj ili onaj, ne znam tko.

Nipošto. Historijske su sitnice ovdje samo - sitnice. A ja ne namjeravam davati nikakva tumačenja,
niti se prepirati u začaranom krugu. Jer to nije nešto što se može dati, čak je i upitno može li se podijeliti,
a ako i može, s kime se može? Jer to je intiman, unutrašnji susret. Tko ga osjeti, osjetit će, tko bude vidio, vidjeti će.

Vrh

PostPostano: Pet kol 06, 2010 17:10 

cunjozu je napisao/la:
Citat:
Ozbiljno uzima Kristove riječi? Ne. Uzima ih onako kako njoj odgovara. Barem je to bjelodano. Ili nažalost ipak nije...?

Apsolutna se ista stvar može reći za bilo koga tko ovo kaže pa tako i za tebe.

Tako je. I zato ne namjeravam o tome govoriti.
Istom, to dokazuje da nema nikakvog izvanjskog (Crkva) mjerila. Jedino je mjerilo Život sam.
I na to mi je želja uputiti.

Vrh

PostPostano: Pet kol 06, 2010 17:16 

Ima objektivnog mjerila, a to su povijesnost hipoteza Božanskog utemeljenja Crkve te uskrsnuća Isusa iz Nazareta.

A ja tebi kažem: Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati. Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskoga, pa što god svežeš na zemlji, bit će svezano na nebesima; a što god odriješiš na zemlji, bit će odriješeno na nebesima." Tada zaprijeti učenicima neka nikomu ne reknu da je on Krist. Otada poče Isus upućivati učenike kako treba da pođe u Jeruzalem, da mnogo pretrpi od starješina, glavara svećeničkih i pismoznanaca, da bude ubijen i treći dan da uskrsne. Mt 16,18-21

Zadnja izmjena: cunjozu; Pet kol 06, 2010 17:18; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Pet kol 06, 2010 17:18 

cunjozu je napisao/la:
Ima objektivnog mjerila, a to su povijesnost hipoteza Božanskog utemeljenja Crkve te uskrsnuća Isusa iz Nazareta.

Za vjernike da. Za nas nevjernike ne. :) Mi smo prepušteni sebi samima.

Vrh

PostPostano: Pet kol 06, 2010 17:21 

Ako su ovi događaji povijesno istiniti onda znači da su objektivno, apsolutno istiniti te da je opseg zahtjevanja vjerovanja u njih proširen na sve razumne ljude.

Vrh

PostPostano: Pet kol 06, 2010 17:26 

cunjozu je napisao/la:
Ako su ovi događaji povijesno istiniti onda znači da su objektivno, apsolutno istiniti te da je opseg zahtjevanja vjerovanja u njih proširen na sve razumne ljude.

Naravno. Ali sve to još ništa ne govori o tome da je Crkva onakva kakvom ju je Isus "želio", niti da je u skladu s njegovim
Govorom. No, ovdje stajem. Dotaknuli smo točku s koje svatko može ići beskonačno dugo u svoju stranu. Lijepi pozdrav

Vrh

PostPostano: Pet kol 06, 2010 17:34 

Za debatu o razini aktualizaciji Kristove želje za Crkvu složit ćeš se da će biti potrebni biblijski izvori. Mnogi protestanti govore da On nije htio vidljivu instituciju.

Vrh

PostPostano: Pet kol 06, 2010 21:33 

Citat:
da je Nietzsche bliži Kristu nego čitavo kršćanstvo

Bi li to impliciralo da je Nietzsche bliži Kristu nego recimo sveti Franjo? Samo filozof može smatrati da netko tko promišlja nešto može tome biti bliži nego netko tko to živi.

Vrh

PostPostano: Pet kol 06, 2010 22:35 

Braslav je napisao/la:
Samo filozof može smatrati da netko tko promišlja nešto može tome biti bliži nego netko tko to živi.

"Isto je misliti i biti." (Parmenid)

Vrh

PostPostano: Sub kol 07, 2010 09:19 

stranac je napisao/la:
Raguž, mada na neki čudan način, govori na Hegelovu tragu: "(...) nikoga ne možemo smatrati tako bijednim da u sebi ne bi imao baš ništa od religije, pa makar i samo to da ga je strah religije ili da za njom čezne ili je mrzi; jer i u posljednjem slučaju on se ipak iznutra njome bavi i s njom je prepleten." (Hegel, Predavanja o filozofiji religije, I. svezak)

Nick si preuzeo od Alberta Camusa, jel tako...?

Citat:
Usput budi rečeno, "filozof" (Gregorić) koji sebe naziva ateistom s filozofijom nema ništa zajedničko.

Doktor znanosti koji je docent na Odsjeku za filozofiju "s filozofijom nema ništa zajedničko"??..... Sve mi je jasno.
Eh, vi studenti, studenti... :roll:

Nije nihilist ni anarhist pa odmah - nije filozof?

:(

Vrh

PostPostano: Sub kol 07, 2010 10:26 

adrijana je napisao/la:
Nick si preuzeo od Alberta Camusa, jel tako...?

Citat:
Usput budi rečeno, "filozof" (Gregorić) koji sebe naziva ateistom s filozofijom nema ništa zajedničko.

Doktor znanosti koji je docent na Odsjeku za filozofiju "s filozofijom nema ništa zajedničko"??..... Sve mi je jasno.
Eh, vi studenti, studenti... :roll:

Nije nihilist ni anarhist pa odmah - nije filozof?

:(

1. Nick nisam preuzeo od Camusa.

2. Zar titula može reći išta o duši? Katedre su pune profesora filozofije, koji ne predaju filozofiju, nego historiju filozofije. Ili, što je još gore, ni to, nego im je filozofija nekakvo 'kritičko mišljenje' i 'provokacija' (?!?). Nadam se da sam pojasnio.

Vrh

PostPostano: Sub kol 07, 2010 11:09 

stranac je napisao/la:
Braslav je napisao/la:
Samo filozof može smatrati da netko tko promišlja nešto može tome biti bliži nego netko tko to živi.

Ispravi me no nije li Parmenid u toj tvrdnji više u stilu Heidegerovog tu-bitka ili Decartesovog mislim dakle jesam. Ovo što ja govorim je nasljedovanje mame koja vješa veš. Neka majka imala dva sina i uvjek je vješala veš, ali jedan dan je bila bolesna i rekla je sinovima da je nasljede u vješanju veša. Jedan sin je teoretizirao i doveo ideju vješanja veša do vrhunca, dok je drugi objesio veš. Koji ju je sin zapravo nasljedovao u vješanju veša? Da se vratim na krščanstvo, smatraš li da je Nietzsche bliži Kristu (bolji nasljedovatelj) nego recimo sveti Franjo?

Vrh

PostPostano: Sub kol 07, 2010 11:36 

Braslav je napisao/la:
stranac je napisao/la:
Braslav je napisao/la:

Ispravi me no nije li Parmenid u toj tvrdnji više u stilu Heidegerovog tu-bitka ili Decartesovog mislim dakle jesam. Ovo što ja govorim je nasljedovanje mame koja vješa veš. Neka majka imala dva sina i uvjek je vješala veš, ali jedan dan je bila bolesna i rekla je sinovima da je nasljede u vješanju veša. Jedan sin je teoretizirao i doveo ideju vješanja veša do vrhunca, dok je drugi objesio veš. Koji ju je sin zapravo nasljedovao u vješanju veša? Da se vratim na krščanstvo, smatraš li da je Nietzsche bliži Kristu (bolji nasljedovatelj) nego recimo sveti Franjo?

Parmenid, kao i velik dio grčke misli, koliko god nam se činio blizak, još smo mu uvijek neopisivo daleko. I svoditi ga na Heideggera ili Descartesa, niti je spram Parmenida iskreno, niti filozofijski opravdano. Shvaćam iz tvojih primjera da pod filozofiranjem podrazumijevaš teoretiziranje - sjedim i spekuliram, kao i svi koji filozofiji pristupaju izvana. Samo, takvo je shvaćanje filozofije samoj filozofiji strano i tuđe, ne dotiče ju u bitnom smislu.

Kada sam rekao "bliži Kristu" nisam mislio u smislu nasljedovanja, već prisnosti s onime što Krista 'nosi' i što kroz Krista progovara. O sv. Franji ne znam ništa osim iz druge ruke, a to ne mogu smatrati nikakvim znanjem, pa ni poznavanjem.
Moje dovođenje Krista i Nietzschea u blizinu imalo je za svrhu poticaj na misao o odnosu Krista i kršćanstva. No bezuspješan poticaj, jer se čini da za vas to nije ništa upitno.

Mi možemo (vi svi puno bolje od mene, jer ste na "domaćem" terenu) pronaći bezbroj razloga, tvrdnji, potvrđujućih zapisa etc. koji će ići kontra moje "teze", to uopće nije problem, kao što i ja mogu iz svoga kuta poći istim putem. Ali ne predlažem da se time bavimo, jer nas to samo udaljava, kako jedne od drugih, tako i od ovdje potaknute misli, i beskorisno je. Ono što predlažem je da se pitamo, svatko sam u sebi i iz sebe, bez ičega izvan nas, bez ikakvih "autoriteta", da nam se misli kreću slobodno. Jer jedino tako - dovođenjem svega što smo do sada smatrali neupitnim i nepobitnim u pitanje - mišljenja ima, mišljenje živi. Sve ostalo je puko slijeđenje, retorika, "logičko" nadmudrivanje. Pa isto tako je i sa vjerom. Da bi bila živa, životna, da bi kretanja u njoj bilo, i nju se mora dovoditi u pitanje. Slijepo je se držati izgleda mi samo kao strah. Ako je toliko jaka da ju se ne može oboriti, onda joj upitanost i povlačanje temelja ne može naškoditi, dapače, može ju samo učvrstiti. Ako je slaba, onda ju upitanost može ili ojačati ili pak porušiti. A sve je bolje od monotonog i beživotnog držanja za stvar.
S time će te se, siguran sam, složiti.

Vrh

PostPostano: Sub kol 07, 2010 12:43 

Citat:
Parmenid, kao i velik dio grčke misli, koliko god nam se činio blizak, još smo mu uvijek neopisivo daleko. I svoditi ga na Heideggera ili Descartesa, niti je spram Parmenida iskreno, niti filozofijski opravdano. Shvaćam iz tvojih primjera da pod filozofiranjem podrazumijevaš teoretiziranje - sjedim i spekuliram, kao i svi koji filozofiji pristupaju izvana. Samo, takvo je shvaćanje filozofije samoj filozofiji strano i tuđe, ne dotiče ju u bitnom smislu.

Imas pravo kada kažeš da pod filozofijom podrazumjevam teoretiziranje i spekuliranje što proizlazi ne iz toga što bi filozofija to bila već iz nemoći brojnih filozofa (uključujući i sebe) da učine išta više od toga.

Citat:
Kada sam rekao "bliži Kristu" nisam mislio u smislu nasljedovanja, već prisnosti s onime što Krista 'nosi' i što kroz Krista progovara. O sv. Franji ne znam ništa osim iz druge ruke, a to ne mogu smatrati nikakvim znanjem, pa ni poznavanjem.

Toplo ti savjetujem da saznaš što više o sv. Franji jer je njegov život živa filozofija. Tada ćeš uvidjeti da sv. Franjo nije samo nasljedovatelj Krista već živi prisnost s onime što Krista 'nosi' i što kroz Krista progovara.

Citat:
Moje dovođenje Krista i Nietzschea u blizinu imalo je za svrhu poticaj na misao o odnosu Krista i kršćanstva. No čini se, bezuspješan poticaj.

Nisam čitao Nietzschea. Jedino što znam o njegovoj filozofiji je da duboko promišlja svijet bez Boga to jest pakao ateizma koji ni jedan čovjek ne može prihvatiti i zbog toga je potrebno nadići čovjeka u nadčovjeku. Te znam da je završio kao biljka nakon incidenta s konjem kojeg su tukli, a nad kojim je Nietzsche gorko zaplakao jer je doživio suosjećanje, nešto što nadčovjek ne bi smio imati. Iz ovako površnog poznavanja Nietzsceha nije rasprava s moje strane ni mogla krenuti.

Zadnja izmjena: Braslav; Sub kol 07, 2010 18:00; ukupno mijenjano 5 put/a.

Vrh

PostPostano: Sub kol 07, 2010 13:10 

stranac je napisao/la:
Mi možemo (vi svi puno bolje od mene, jer ste na "domaćem" terenu) pronaći bezbroj razloga, tvrdnji, potvrđujućih zapisa etc. koji će ići kontra moje "teze", to uopće nije problem, kao što i ja mogu iz svoga kuta poći istim putem. Ali ne predlažem da se time bavimo, jer nas to samo udaljava, kako jedne od drugih, tako i od ovdje potaknute misli, i beskorisno je. Ono što predlažem je da se pitamo, svatko sam u sebi i iz sebe, bez ičega izvan nas, bez ikakvih "autoriteta", da nam se misli kreću slobodno. Jer jedino tako - dovođenjem svega što smo do sada smatrali neupitnim i nepobitnim u pitanje - mišljenja ima, mišljenje živi. Sve ostalo je puko slijeđenje, retorika, "logičko" nadmudrivanje. Pa isto tako je i sa vjerom. Da bi bila živa, životna, da bi kretanja u njoj bilo, i nju se mora dovoditi u pitanje. Slijepo je se držati izgleda mi samo kao strah. Ako je toliko jaka da ju se ne može oboriti, onda joj upitanost i povlačanje temelja ne može naškoditi, dapače, može ju samo učvrstiti. Ako je slaba, onda ju upitanost može ili ojačati ili pak porušiti. A sve je bolje od monotonog i beživotnog držanja za stvar.
S time će te se, siguran sam, složiti.

A što je drugo teologija nego stalno preispitivanje i kritičko postavljanje prema onome što se drži vjerom? Nekako si u postovima previdio činjenicu da teološka služba ima potpuno druge zadaće od Crkvenog Učiteljstva, pa su nerijetko i u konfrontaciji. Učiteljstvu je služba čuvanje stečenog poklada vjere, a teolozima dovoditi vjeru uvijek u nove poglede prema stvarnostima i svijetu. Teolozi su oni koji filozofski promišljaju na način koji opisuješ, uzmi u ruke recimo „Uvod u kršćanstvo“ J. Ratzingera. Usput, vjerojatno ti imaš drugačije "autoritete" prema kojima si oblikovao svoje mišljenje, ali se s vremena na vrijeme nađeš ipak, kao i svi mi, sam pred sobom...

Malo je nepošten tvoj zaključak da su vjernici pozvani tek na slijepu vjeru autoritetu. Kao da tijekom sv. mise i u molitvi nikad ne razmišljamo o onome o čemu molimo! Kad se moli krunica, recimo, svako otajstvo je toliko bremenito pitanjima i zato nimalo ne volim kad netko vrlo brzo predvodi molitvu da ljudi ne stignu ni razmotriti otajstvo, a desetica već prođe…
Međutim, kao što svaki čovjek ne može biti filozof, tako ni svaki čovjek nije pozvan za teologa ni učitelja. Svaki teolog također ne mora biti i dobar duhovni učitelj. Uistinu, oni koji više promišljaju nisu „bliže spasenju“ od onih koji žive jednostavno, vrše zapovijedi i ljube.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 65 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata