Benjamin je napisao/la:
Molio bih te T.H. da mi u svjetlu ovih riječi kažeš kako tumačiš svojevrstan odmak Crkve od krute formulacije dogme da izvan Crkve nema spasenja na 2. vatikanskom.
Budući da si tradicionalist zanima me i kako gledaš na ekumenizam i međureligijski dijalog. Ukratko. Ne bih htio dobit prigovor da odvlačim od teme a zbilja me zanima tvoj stav a također i Adrijanin. Hvala.
Općenito kod takvih pitanja stojim, barem u osnovnim crtama, na onom stajalištu kakvo je bilo prije 2. vatikanskog koncila. No to ne znači da odbacujem zadnji koncil. Da parafraziram Adrijanu, to nije nijekanje koncila, nego njegovo tumačenje.

Naime, za razliku od ranijih dogmi koje su toliko jasne da ne ostavljaju prostora za drukčije tumačenje (odnosno, barem za takvo drukčije tumačenje koje bi bilo uvjerljivo), dokumenti 2VK su dovoljno dvosmisleni da ih je moguće tumačiti na različite načine. Puno se u zadnje vrijeme govori o dvjema različitim hermeneutikama (tumačenjima) koncila: hermeneutici kontinuiteta koju favorizira današnji papa, te s druge strane o hermeneutici diskontinuiteta koja je na žalost prevladavala u praksi posljednjih desetljeća i koja je koncil tumačila kao radikalan raskid s prošlošću i novi start od nule. Pri tome je zapravo vrlo malo temelja imala u samim koncilskim dokumentima, a više se pozivala na neki nedefinirani "koncilski duh", u ime kojega se nakon koncila činilo sve i svašta. To je "parakoncilska" ideologija koja u posljednje vrijeme polako biva prepoznata i u samoj Crkvi. Ukratko, ako je moja pokojna baka mogla biti dobra katolkinja s jednim skupom vjerovanja 1940-tih i 1950-tih, istim skupom kakav su imale i generacije prije nje, onda smatram da i ja danas mogu biti dobar katolik s tim istim skupom vjerovanja; ako se nekome čini da je to protivno odredbama 2VK, onda tvrdim da je riječ o pogrešnom tunačenju 2VK. Možemo dopustiti da je koncil pomaknuo određene naglaske s jednog aspekta na drugi, možemo dopustiti i da je proveo određene čisto disciplinske i pastoralne reforme, ali ne možemo dopustiti da je fundamentalno promijenio ono što vjerujemo.
Konkretnije što se tiče postavljenih pitanja.
(1) Kad je riječ o dogmi da izvan Crkve nema spasenja, jedna je stvar reći da
izvan Crkve nema spasenja; no ipak je nešto drugo reći
izvan vidljivih granica Crkve nema spasenja. Ono prvo je dogma i ona i dalje važi. No ovo drugo nije Crkva baš tako kruto zastupala ni prije 2VK. Dopuštalo se da je moguće, u određenim iznimnim situacijama, da netko pripada Crkvi na nevidljiv način i tako postigne spasenje. Govorilo se o "krštenju želje" koje iznimno može nadomjestiti pravo krštenje vodom, pa su tako još od ranih vremena bili kanonizirani (proglašeni svetima) određeni sveci koji su poginuli kao pripravnici za krštenje, bez da su primili sam sakrament. Raspravljalo se o tome da li ta želja za krštenjem može biti i implicitna, dakle je li moguće da krštenje želje primi netko tko nije upoznat s Kristom i naukom Crkve, tako da on sam nije svjestan te želje, ali bi bio kad bi znao za te zahtjeve. To je bilo otvoreno pitanje i razni teolozi su imali različita mišljenja. Govorilo se o "nesavladivom neznanju" koje opravdava čovjeka od krivnje. Tako je već Pio IX pisao u pismu "Quanto conficiamur moerore", godine 1863:
"Poznato je nama i vama, da oni koji se nalaze u nesavladivom neznanju oko naše presvete religije, i koji revno obdržavaju naravni zakon i njegove zapovijedi koje je Bog upisao u srca svih ljudi, i koji su spremni pokoravati se Bogu, koji provode pošten i ispravan život, mogu snagom božanskog svjetla i uz pomoć milosti, postići vječni život, jer Bog koji u potpunosti vidi, istražuje i pozna duh, duše, misli i sklonosti svih, po svojoj najvećoj dobroti i milosrđu ne može nikako trpjeti, da itko bude kažnjen vječnim mukama tko nema krivnje slobodno počinjenog grijeha."
Ali je i upozoravao:
"Vrlo je poznata naime katolička dogma, da se nitko ne može spasiti izvan Katoličke crkve, i da ne mogu postići vječno spasenje oni koji prkosno ustraju protiv autoriteta iste Crkve i defincija, koji su tvrdoglavo odijeljeni od jedinstva iste Crkve i Petrovog nasljednika rimskog prvosvećenika, kojemu je Spasitelj povjerio čuvanje vinograda."
te:
"Isto tako treba spomenuti i odbaciti najtežu zabludu u kojoj se neki katolici jadno nalaze, a koji misle da vječni život mogu postići ljudi koji žive u zabludama i koji su izvan prave vjere i katoličkog jedinstva. A to se naime najviše protivi katoličkom učenju."
A drugi papa, Pio XII, sukobio se 1950-tih s o. Leonardom Feeneyjem, svećenikom koji je zastupao upravo kruto shvaćanje da spasenja nema izvan vidljivih granica Katoličke Crkve.
Sve te elemente imamo dakle prisutne prije 2VK i to je otprilike stajalište na kojemu ja stojim. No prije koncila je bilo jasno da su takve situacije
iznimka za vrlo specifične opravdane slučajeve, za ljude koji
bez svoje krivnje nisu upoznati, jer nisu mogli biti upoznati, s istinama katoličke vjere. Poput, primjerice južnoameričkog indijanca u prašumi koji je život proveo savršeno poštujući naravni moralni zakon, ako je tako nešto uopće moguće uzmemo li u obzir ljudsku sklonost grijehu nakon pada. Svakako je bilo jasno da je vrlo teško, gotovo i nemoguće, postići spasenje na takav način, pa nije postojala opasnost od religijskog indiferentizma. Problem je što se nakon 2VK (ne kažem
na 2VK, nego
nakon 2VK, dakle razlikujem slovo koncila od famoznog "duha" parakoncilske ideologije) počelo licitirati s takvim spasenjem mimo Crkve i sakramenata kao da je riječ o "općoj rasprodaji" spasenja. Dakle, tako nešto više nije bilo smatrano iznimkom za vrlo specifične slučajeve, nego općim pravilom. Rahner je u svoje "anonimne kršćane" ubrojio i mnoge koji su izričito odbacili Krista i Crkvu njegovu, premda su im Krist i Crkva bili naviješteni. Bitno je samo da je "dobar čovjek" po ljudskim mjerilima, pa mu Bog svakako neće uskratiti spasenja. No to je nauk koji opasno koketira s pelagijanizmom, a smisao Crkve i pripadnosti Crkvi se pod takvim pretpostavkama gubi. Jednako tako, počelo je prevladavati mišljenje da je svaka religija ili vjera podjednako dobra i Bogu draga. Postoje slučajevi gdje se potencijalne obraćenike s protestantizma odvraćalo od obraćenja, jer to, tobože, nakon 2VK "nije potrebno". To je čisti vjerski indiferentizam. Time je, indirektno, poslana poruka ljudima da Crkva i nije baš tako bitna, jer očito i "sama" priznaje da mnogi mogu bez problema i bez nje ostvariti sve što trebaju ostvariti. Ta poruka je doprla do podsvijesti mnogih i upravo u tome vidim jedan od temeljnih čimbenika u suvremenoj krizi vjere. Naravno da takvo shvaćanje ne mogu prihvatiti.
(2) O ekumenizmu i međureligijskom dijalogu sam dosta pisao po drugim forumima, ali na žalost ne uspijevam sad naći te postove, čini se da su neki forumi i propali u međuvremenu. Ukratko, mislim da u raspravama o ekumenizmu i međureligijskom dijalogu pojmovi obično nisu dovoljno jasno definirani i sve zapravo ovisi o tome što se pod tim pojmovima smatra. Što je točno ekumenizam i koji je njegov cilj? I koja su dopuštena sredstva? Ako je to razgovor između katolika i nekatolika, s ciljem da se po svaku cijenu (pa ako treba i doktrinalnim kompromisom) dođe do jedinstva, onda je takvo što, naravno, neprihvatljivo. S istinom se ne može trgovati, niti može biti kompromisa sa svetinjama. Također, ako se ekumenizam shvaća kao poruka da su sve religije podjednako dobre, ni to ne možemo prihvatiti. Također ni verziju gdje se ekumenizam definira kao pokušaj postizanja jedinstva na način da se prešućuju ili zamućuju ili relativiziraju jasne odrednice katoličke vjere koje predstavljaju razliku prema drugim vjerama. No ako se ekumenizam definira kao nastojanje oko jedinstva, bez da se isključi shvaćanje da se to jedinstvo može postići samo u okviru jedine istinite vjere i Crkve, a to je katolička, dakle odbacivanjem zabluda drugih religija i povratkom zabludjelih ovaca u krilo jedne Katoličke Crkve, takvo shvaćanje ekumenizma mi je prihvatljivo. Također, ako se ekumenizam i dijalog tretiraju samo kao razgovor dviju strana i eventualno zajedničko nastojanje oko boljitka svijeta, bez da nas se pri tome sprečava u konstataciji da su druge vjere pogrešne i ne vode k spasenju, mogu prihvatiti takav čisto pragmatični ekumenizam i dijalog.
O ovim i sličnim ekleziološkim temama progovorio je nedavno i vatikanski dužnosnik mons. Guido Pozzo; link za one koji barataju engleskim jezikom je ovdje:
http://rorate-caeli.blogspot.com/2010/10/msgr-pozzo-on-aspects-of-ecclesiology.html.