adrijana je napisao/la:
Prvo) Slažem se s Rahnerom da čudesa uopće ne dokazuju božansko poslanje i božanski autoritet objave. A evo i zašto. Oni koje je Isus ozdravio i koji su vidjeli i doživjeli čudo svojim očima, ili mu pak svjedočili, nisu odmah (u isto vrijeme) i povjerovali da je Isus obećani Spasitelj, Mesija. Vjerojatnije je da su Isusa ispočetka smatrali velikim čudotvorcem i prorokom, a navještaj da je On i Sin Božji dolazio je tek u posebnim prilikama. Kad se, nakon prvih čudesa, pročulo za Isusa, On je upitao učenike: Što ljudi kažu tko sam ja? Odgovorili su mu: Neki drže da si Ilija ili neki od proroka! Iako su vidjeli Njegova čudesa! Tek Petar tada kaže: Ti si Krist, Sin Boga živoga! Jedno od očitovanja Božje objave sinovstva jest i glas s neba prilikom Isusovog krštenja... Tek nakon smrti i uskrsnuća ljudima biva potpuno jasno da Isus jest Sin Božji...
1. vatikanski sabor, a ne ja, je taj koji kaže:
"Kako poslušnost naše vjere ne bi bila manje u skladu s razumom [usp. Rim 12,1], Bog je htio s unutarnjom pomoći Duha Svetoga povezati
vanjske dokaze svoje objave, to jest Božja djela, u prvom redu čudesa i proroštva, koja su, budući da obilno ukazuju na Božju svemogućnost i beskrajno znanje, najsigurniji znakovi božanske objave, prilagođeni shvaćanju sviju [kan. 3 i 4]. Zbog toga su kako Mojsije i proroci, tako ponajviše i sam Krist Gospodin, učinili mnoga i vrlo očita čudesa i proroštva; i o apostolima čitamo: "Oni pak odoše i propovijedahu posvuda, a Gospodin surađivaše i utvrđivaše Riječ popratnim znakovima" [Mk 16,20]. I opet je napisano: "Tako nam je potvrđena proročka riječ, te dobro činite što uza nju prianjate kao uza svjetiljku što svijetli na mrklu mjestu" [2 Pt 1,19]."
I dodaje:
Kanon: "3. Tko kaže da božanska objava ne može biti vjerodostojna po vanjskim znakovima, te da zbog toga ljudi moraju biti pokrenuti k vjeri samo unutarnjim privatnim iskustvom ili nadahnućem svakoga: neka bude kažnjen anatemom."
Kanon: "4. Tko kaže da se čudesa ne mogu dogoditi, te da zbog toga sva izvješća o njima, pa i ona koja se nalaze u svetom Pismu, treba smjestiti medu priče ili mitove; ili da se čudesa nikada ne mogu sa sigurnošću spoznati, niti se njima može ispravno dokazati božansko porijeklo kršćanske religije: neka bude kažnjen anatemom."
Potvrdu da su čudesa služila - i trebala služiti - kao motiv vjerovanja u Kristovo Božansko poslanje nalazimo u samim evanđeljima:
"Tako u Kani Galilejskoj, učini Isus prvo znamenje i objavi svoju slavu te povjerovaše u njega njegovi učenici." (Iv 2,11)
"Dok je boravio u Jeruzalemu o blagdanu Pashe, mnogi povjerovaše u njegovo ime promatrajući znamenja koja je činio." (Iv 2,23)
"Ali ja imam svjedočanstvo veće od Ivanova: djela koja mi je dao izvršiti Otac, upravo ta djela koja činim, svjedoče za mene - da me poslao Otac." (Iv 5,36)
"A mnogi iz mnoštva povjerovaše u nj te govorahu: "Zar će Krist, kada dođe, činiti više znamenja nego što ih ovaj učini?"" (Iv 7,31)
"Ako ne činim djela Oca svoga, nemojte mi vjerovati. Ali ako činim, sve ako meni i ne vjerujete, djelima vjerujte pa uvidite i upoznajte da je Otac u meni i ja u Ocu." (Iv 10,37-38)
"Tada mnogi Židovi koji bijahu došli k Mariji, kad vidješe što Isus učini, povjerovaše u nj." (Iv 11,45)
A kad Ivan u tamnici doču za djela Kristova, posla svoje učenike da ga upitaju: "Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo?" Isus im odgovori: "Pođite i javite Ivanu što ste čuli i vidjeli: (5) Slijepi progledaju, hromi hode, gubavi se čiste, gluhi čuju, mrtvi ustaju, siromasima se navješćuje Evanđelje. (Mt 11,2-5)
Naravno, čudo samo po sebi još ne dokazuje da je Isus obećani spasitelj, no ono dokazuje
Božansko poslanje onoga tko čudo čini (u ovom slučaju Isusa). Ali ako taj sam za sebe tvrdi da je Bog i obećani spasitelj, onda čuda predstavljaju svojevrsnu Božansku potvrdu da su njegove riječi istinite. Naravno da je moglo biti onih koji možda nisu shvatili te njegove riječi o sebi, pa su ga smatrali Ilijom ili nekim od proroka. Ja zato ne kažem da čuda direktno potvrđuju Isusovo Božanstvo, no ona potvrđuju njegovo Božansko poslanje i to da Bog stoji iza njegovih riječi (što onda znači da su te riječi zapravo Božja objava, pa su stoga čudesa dokaz Božje objave). A onda posredno, budući da Krist sam za sebe tvrdi da je Bog, iz toga slijedi i potvrda Njegova Božanstva. Problem je što Rahner niječe već onaj prvi korak -niječe da čuda potvrđuju Božansko poslanje Isusa Krista i objaviteljski karakter njegovih riječi. Tu se on protivi i jasnom crkvenom nauku i zdravoj logici te umjesto svega toga izlaže neki svoj mutni i neshvatljivi sustav.
Citat:
Drugo) Prema ovim kratko citiranim rečenicama zaključujem da je Rahner htio reći da Isusovo uskrsnuće nije istog karaktera kao uskrsnuće recimo sina udovice iz Naima ili pak Lazarovo uskrsnuće, što i nije. "Promašujemo unaprijed smisao uskrsnuća općenito i Isusova također, ako se prvotno usmjerimo prema oživljavanju materijalno-fizičkog tijela". Ima dosta slučajeva kad su ljudi nakon kliničke smrti ponovno oživjeli, rekli bismo uskrsnuli, ali narav Isusovog uskrsnuća bila je drugačija. On nije "oživio" da ponovno jednom umre. On je oživio potpuno preobražen.
Ne osporavam da je Isusovo uskrsnuće nešto
više od uskrsnuća udovice iz Naima ili Lazarova sina. No problem je što mi se čini da Rahner želi implicirati da je ono
manje od toga (štoviše, Rahner najvjerojatnije vjeruje da se ni ta dva nisu doslovno dogodila, a ni Isusovo). Naime, premda je točno da Isus nije uskrsnuo da bi ponovno umro, njegovo uskrsnuće svakako JEST oživljenje materijalnog tijela. To je ono što je Crkva oduvijek vjerovala. Ako nije to, onda nije ništa, onda uopće nije uskrsnuće. A Rahner kaže da "promašujemo unaprijed" ako se PRVOTNO usmjerimo na oživljavanje tijela. No upravo se PRVOTNO na to moramo usmjeriti, da bi se NAKON TOGA, kao drugi korak, mogli usmjeriti na dodatne značajke, kao što je činjenica da on neće kasnije umrijeti. Rahner kaže da ne smijemo učiniti ni taj prvi korak; da je taj prvi korak, makar bio samo prvi, makar ne isključivao dodatni zaključak da Isus neće ponovno umrijeti, svejedno "promašaj unaprijed". Prema Rahneru, Isus uskršava samo "u vjeri svojih učenika". Ne tjelesno. To me podsjeća na ono kad kažu da pokojnik "živi u našem sjećanju". Za Rahnera, čini se, u uskrsnuću nema ništa više od toga. Čini mi se da Rahner, kao tipičan modernist, ne može povjerovati u nadnaravno. Njemu je cilj pomiriti vjeru sa onim što može priznati sekularna znanost, a to može postići jedino tako da pojam uskrsnuća isprazni od značenja "tjelesnog oživljenja". Možda se varam, ali to je moj dojam.