Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 08:31

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 451 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 31  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon ruj 27, 2010 11:49 

Moje primjedbe su načelne prirode i nisu se odnosile ni ne koga ponaosob te ne bih polemizirao na osobnoj razini.

Stvarno je čudno koliko vjernici gledaju druge dok idu na samu pričest a i poslije nje. Koliko vremena provodimo u predanju i zajedništvu s Bogom kojeg smo primili?
Jedna mi je osoba pričala da bi joj se roditelji pričestili a zatim posvađali u autu na putu iz crkve. Nisam joj rekao kako mislim da ima i gorih stvari kad neki jedva čekaju da poslije pričesti, bace kritično oko na duge u roku od nepune minute. No ta osoba je postavila pravo pitanje, svrhe pričešćivanja kad se ljudi nimalo ne mijenjaju.
Ja su li to zapravo napasti pod okriljem neke bitke za veću pobožnost, pogotovo kad se radi o potpuno odobrenim načinima primanja pričesti? Na misao mi dođe ona slika iz Lk 18,10-13

Vrh

PostPostano: Pon ruj 27, 2010 16:45 

Per exempla sanctorum:

Slika

Slika

Slika

Vrh

PostPostano: Sri ruj 29, 2010 09:42 

Iz opće uredbe Rimskog Misala:

160. Svećenik zatim uzme pliticu ili ciborij i pođe k pričesnicima koji, po običaju, pristupaju u procesiji. Nije dopušteno da vjernici sami uzimaju posvećeni kruh ili sveti kalež niti da ga iz ruke u ruku prosljeđuju jedan drugomu. Vjernici se pričešćuju klečeći ili stojeći, kako to odredi konferencija biskupa. Kad se pričešćuju stojeći, preporučuje se da se, prema istim odredbama, iskaže dužno poštovanje prije nego se primi Sakrament.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 29, 2010 09:49 

Da ne bi ostali prikraćeni za punu istinu Opće uredbe Rimskog Misala u sljedećem članu kaže:

161. Ako se pričest dijeli samo pod prilikom kruha, svećenik hostiju malo podigne, pokaže je svakomu pojedinom i kaže: Tijelo Kristovo. Pričesnik odgovori: Amen te primi Sakrament na usta ili, gdje je to dopušteno, na ruku ako to želi. Pričesnik čim primi svetu hostiju, odmah je u cijelosti blaguje. Za pričest pod objema prilikama slijedi se obred opisan na drugome mjestu (usp. br. 284-287).

Vrh

PostPostano: Sri ruj 29, 2010 10:03 

Nije mi bila namjera ikoga prikratiti za istinu o mogućnosti primanja pričesti na ruku nego informirati o stajalištu Crkve o uzimanju pričesti svojim rukama i prosljeđivanja iste.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 29, 2010 10:50 

cunjozu je napisao/la:
Nije mi bila namjera ikoga prikratiti za istinu o mogućnosti primanja pričesti na ruku nego informirati o stajalištu Crkve o uzimanju pričesti svojim rukama i prosljeđivanja iste.

U tom slučaju ne bi škodilo da si ovo objašnjenje pridodao u predhodni post no ne škodi vidjeti i broj 161. Uskoro ću staviti i odredbe koje se odnose na primanje pričesti pod obje prilike.

Alberikove slike su me podsjetile da je Glas koncila u broju 36, rubrika "Naši razgovori" donio izvrstan članak pod naslovom "Zašto Papa pričešćuje samo klečeći i u usta" pa preporučam svima da ga pročitaju. Nažalost nije dostupan na internetu http://www.ikiosk.hr/mag:13,225/Glas_Koncila što je prava šteta jer se vjernici zbunjuju s onim priglupim člancima iz Slobodne dalmacije u kojima se ne zna niti što je Katolička Crkva te koliko sve obreda ima pa se daju priglupi zaključci o tome tko je a tko nije katolik na temelju načina pričešćivanja.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 29, 2010 10:56 

Ovim se povodom ispričavam za nedovoljno objašnjenje svojih namjera. Prihvaćam opasku. Bit ću oprezniji ubuduće. :oops: :mrgreen:
A što se tiče pape smatram da on tako pričešćuje jer je to norma, a od koga očekivati normu nego od pape. On želi pružiti primjer. Isto tako negdje sam pročitao da bi Mise koje slave biskupi trebale biti uzor svećenicima u biskupiji pa eto....

Vrh

PostPostano: Sri ruj 29, 2010 11:10 

Barnaba je napisao/la:
cunjozu je napisao/la:

U tom slučaju ne bi škodilo da si ovo objašnjenje pridodao u predhodni post no ne škodi vidjeti i broj 161. Uskoro ću staviti i odredbe koje se odnose na primanje pričesti pod obje prilike.

Alberikove slike su me podsjetile da je Glas koncila u broju 36, rubrika "Naši razgovori" donio izvrstan članak pod naslovom "Zašto Papa pričešćuje samo klečeći i u usta" pa preporučam svima da ga pročitaju. Nažalost nije dostupan na internetu http://www.ikiosk.hr/mag:13,225/Glas_Koncila što je prava šteta jer se vjernici zbunjuju s onim priglupim člancima iz Slobodne dalmacije u kojima se ne zna niti što je Katolička Crkva te koliko sve obreda ima pa se daju priglupi zaključci o tome tko je a tko nije katolik na temelju načina pričešćivanja.

S obzirom da nije dostupno na internetu, molim te napiši makar glavne naznake, mislim da bi to bilo vrlo korisno. Naravno ako ti nije predugačko za napisati

Vrh

PostPostano: Sri ruj 29, 2010 11:11 

cunjozu je napisao/la:
Ovim se povodom ispričavam za nedovoljno objašnjenje svojih namjera. Prihvaćam opasku. Bit ću oprezniji ubuduće. :oops: :mrgreen:
.

Iako meni nije namjera bila ičim te prozvati ja ti se ispričavam jer si se tako osjetio, ujedno ti zahvaljujem što sam imao povod za staviti broj 161 a dodao bih i sljedeća dva is Opće odredbe Rimskog Misala

162. U dijeljenju pričesti svećeniku mogu pomagati i drugi nazočni prezbiteri. Ako njih nema, a broj pričesnika bude velik, svećenik može u pomoć pozvati izvanredne služitelje, tj. postavljenoga akolita ili i druge vjernike koji su za to ovlašteni.97 U slučaju potrebe, svećenik tu službu može jednokratno povjeriti i drugim prikladnim vjernicima.98 Ti služitelji ne pristupaju oltaru dok se svećenik ne pričesti, a posudu s prilikama presvete euharistije za pričest vjernika primaju uvijek iz ruku svećenika slavitelja.

163. Kad pričešćivanje završi, svećenik na oltaru ostatak posvećenoga vina odmah u cijelosti sam ispije, a preostale posvećene hostije ili na oltaru blaguje ih pak pohrani na mjesto predviđeno za čuvanje euharistije. Svećenik se vrati k oltaru i pokupi mrvice, ako ih ima; zatim na oltaru ili kod stolića počisti pliticu ih ciborij nad kaležom, a zatim počisti kalež, govoreći tiho: Gospodine, daj da čistom dušom, i obriše kalež ubrusom. Ako je posuđe počišćeno kod oltara, služitelj ga nosi na stolić . Dopušteno je, međutim, da se posuđe koje treba počistiti, naročito ako je brojnije, prikladno pokrije i ostavi na oltaru ih da se odloži na stolić prekriven tjelesnikom te se počisti odmah poslije mise, nakon otpusta naroda.

Sve ovo sa ciljem da se vjernici nepotrebno ne sablažnjavaju nad nečim što im nije poznato te da posvete više pažnje sebi poslije primanja pričesti. Nema većeg čina sjedinjenja s Bogom dok smo živi pa prema tome zašto to potratiti.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 29, 2010 11:23 

sara je napisao/la:
S obzirom da nije dostupno na internetu, molim te napiši makar glavne naznake, mislim da bi to bilo vrlo korisno. Naravno ako ti nije predugačko za napisati

Ne bih se usudio vaditi djelove van zbog cjelovitosti članka koji je zaokružen te ga preporučam za čitanje u cijelosti.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 29, 2010 11:25 

Evo sada odredbi za "Pričest pod objema prilikama" iz Opće odredbe Rimskog Misala

281. Sveta pričest, što se tiče znaka, ima puniji oblik kad se prima pod objema prilikama. U tom obliku savršenije odsijeva znak euharistijske gozbe, jasnije se izražava božanski naum kojim je novi i vječni savez potvrđen u Gospodnjoj Krvi, a tako i povezanost između euharistijske gozbe i eshatološke gozbe u kraljevstvu Očevu.105

282. Neka sveti pastiri vjernicima koji sudjeluju u obredu il mu prisustvuju, na što prikladniji način, prema Tridentskome ekumenskome saboru, dozovu u pamet katolički nauk o obliku svete pričesti. Neka u prvome redu podsjete vjernike na naučavanje katoličke vjere da se i samo pod jednom prilikom prima sav i cjelovit Krist i pravi sakrament; nadalje, što se ploda tiče, da oni koji se pričešćuju samo pod jednom prilikom ne bivaju lišeni nijedne milosti potrebne za spasenje.106 Osim toga, neka ih pouče da Crkva kod dijeljenja sakramenata, ne dirajući njihovu bit, ima vlast odrediti ili promijeniti ono što u raznim prilikama vremena i mjesta smatra da više koristi štovanju sakramenata i duhovnomu dobru onih koji ih primaju.107 Ipak, valja vjernike ujedno opomenuti neka radije sudjeluju u ovome svetome obredu u kojemu potpunije odsijeva znak euharistijske gozbe.

283. Pričest pod objema prilikama, osim slučajeva izloženih u obrednim knjigama, dopušta se:
a) svećenicima koji misnu žrtvu ne mogu slaviti ih u njoj koncelebrirati;
b) đakonu i drugima koji u misi vrše neku službu;
c) svim članovima zajednice na konventualnoj misi ili u tzv. „misi zajednice“, sjemenišnim pitomcima, svima koji obavljaju duhovne vježbe ili pak sudjeluju na nekom duhovnom ili pastoralnom skupu. Dijecezanski biskup može za područje svoje biskupije izdati odredbe o pričesti pod objema prilikama; te odredbe treba obdržavati također u redovničkim crkvama i malim zajednicama. Isti biskup ima ovlast dopustiti da se pričest dijeli pod objema prilikama svaki put kada to svećenik, kojemu je kao vlastitom pastiru povjerena zajednica, bude smatrao zgodnim, pod uvjetom da su vjernici dobro poučeni i da nema nikakve opasnosti od oskvrnuća sakramenta ili od toga da obred bude otežan zbog velikog broja vjernika ili zbog drugoga razloga. Što se tiče načina dijeljenja pričesti vjernicima pod objema prilikama te glede proširenja dopuštenja o takvoj pričesti, konferencije biskupa mogu izdati odredbe koje će Apostolska stolica prethodno potvrditi.

284. Kad se pričest dijeli pod objema prilikama:
a) kod kaleža obično poslužuje đakon, a ako njega nema, onda prezbiter ili postavljeni akolit ih drugi izvanredni služitelj svete pričesti, ili pak, u slučaju potrebe, vjernik kojemu se ta služba neposredno povjerava;
b) ako možda preostane Kristove Krvi, nju će na oltaru ispiti svećenik ili đakon ili pak postavljeni akolit koji je posluživao kod kaleža te će po običaju počistiti sveto posuđe, obrisati ga i posložiti.
Vjernicima koji se možda žele pričestiti samo pod prilikom kruha neka se to omogući.

285. Za dijeljenje pričesti pod objema prilikama treba pripraviti:
a) ako se pričešćuje pijenjem izravno iz kaleža: kalež dovoljne veličine ili pak više kaleža, ipak pazeći uvijek da Krvi Kristove ne bude puno više nego što je za slavlje potrebno;
b) ako se pričest pod objema prilikama dijeli umakanjem, valja pripaziti da hostije ne budu suviše tanke ni premalene, već nešto deblje nego obično, kako bi se djelomice umočene u Krv mogle bez poteškoća dijeliti.

286. Ako se pričešćuje Krvlju pijenjem iz kaleža, pričesnik, pošto primi Tijelo Kristovo, pristupi služitelju kaleža i stane pred njega.
Služitelj kaže: Krv Kristova, a pričesnik odgovori: Amen. Služitelj mu pruži kalež, koji pričesnik sam svojim rukama prinese ustima. Pričesnik zatim popije malo iz kaleža, vrati ga služitelju i odstupi; služitelj pak obriše ubrusom rub kaleža.

287. Ako se pričešćuje umakanjem u kalež, pričesnik, držeći pliticu pod ustima, pristupi svećeniku koji drži posudu s posvećenim česticama i uz kojega stoji služitelj koji drži kalež. Svećenik uzme hostiju, umoči je dijelom u kalež i pokazuju ći je kaže: Tijelo i Krv Kristova. Pričesnik odgovori: Amen, primi od svećenika Sakrament u usta i nakon toga odstupi.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 29, 2010 11:53 

Barnaba je napisao/la:
... jer se vjernici zbunjuju s onim priglupim člancima iz Slobodne dalmacije u kojima se ne zna niti što je Katolička Crkva te koliko sve obreda ima pa se daju priglupi zaključci o tome tko je a tko nije katolik na temelju načina pričešćivanja.

I neke katoličke stranice zbunjuju ljude, naprimjer http://sites.google.com/site/molitedrag ... ta-pricest, gdje je najjači dokaz navodna Isusova poruka o ispravnom pričešćivanju (po vidiocu Johnu Learyju, o kome sam pisala na viewtopic.php?p=10965#p10965 . Za KC je on potpuno nevjerodostojan).

Vrh

PostPostano: Čet ruj 30, 2010 09:25 

Za ovo što mu(Johnu Learyju) je Isus navodno rekao mogao bih reći da je kardinal Canizares Llovera, prefekt kongregacije za Bogoštovlje i disciplinu sakramenata, nešto slično rekao:
Citat:
''What does it mean to receive communion in the mouth? What does it mean to kneel before the Most Holy Sacrament? What does it mean to kneel during the consecration at Mass? It means adoration, it means recognizing the real presence of Jesus Christ in the Eucharist; it means respect and an attitude of faith of a man who prostrates before God because he knows that everything comes from Him, and we feel speechless, dumbfounded, before the wondrousness, his goodness, and his mercy. That is why it is not the same to place the hand, and to receive communion in any fashion, than doing it in a respectful way; it is not the same to receive communion kneeling or standing up, because all these signs indicate a profound meaning."
Tekst je odavdje.
Što će reći:
Citat:
Što to znači primiti pričest na usta? Što to znači kleknuti pred Presvetim Sakramentom? Što to znači kleknuti tijekom posvećenja na Misi? To znači klanjanje(adoraciju), to znači priznavanje(potvrđivanje,prepoznavanje) prave prisutnosti Isusa Krista u Euharistiji; to znači poštovanje i stav vjere čovjeka koji leži pred Bogom jer zna da sve dolazi od Njega te se mi zato osjećamo kao bez teksta, zapanjeni pred čudesnošću, Njegovom dobrotom i Njegovim milosrđem. To je razlog zašto nije isto primiti pričest na ruku ili na neki drugi način i učiniti to s poštovanjem; nije isto primiti pričest klečeći i stojeći jer svi znakovi upućuju na jedno dublje značenje.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 30, 2010 10:12 

cunjozu je napisao/la:
Tekst je odavdje.

Nije tu tekst već samo dio teksta (razgovora) iz kojeg se ne vidi širi kontekst. Tko je preveo ovaj djelić teksta kad ima tako "čudnih" izraza: "a man who prostrates before God" = "čovjeka koji leži pred Bogom"?

Orginalan tekst je na španjolskom http://www.larazon.es/noticia/cardenal- ... estra-vida pa je lijepo vidjeti širi kontekst izjave.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 30, 2010 11:31 

Da tekst je odatle - odakle sam ja stavio link. Jer tekst koji sam prezentirao je odatle, a nisam rekao cijeli tekst je odatle. Makar to bio dio duljeg teksta onaj tekst koji sam ja kopirao i stavio na post je s wikipedije odnosno dane poveznice.
Ja sam to preveo. Jesam li trebao reći:,, čovjek koji vrši prostraciju pred Bogom ...''?

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 451 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 31  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata