Cunjozu:
Citat:
Pa de onda Rio reci mi..pouči me da kasnije ne bih isto tako fulo pa možda još i gore.

Ma zapravo je ovaj dio koji si napisao o međureligijskom dijalogu netočan jer međureligijski dijalog je uvijek između kršćana i nekršćana, a ekumenizam između kršćana i kršćana, npr. katolika i pravoslavaca
Benjamin:
Citat:
Biti jedno u Kristu znači više inzistirati na onome što nas spaja a manje na onome što nas razdvaja.
Ja sam te pitao što je jedinstvo, a ne što je biti jedno u Kristu. Najsigurnije je da oko jedinstva pogledamo u Unitatis redintegratio:
"Jedan je od glavnih ciljeva Svetog kumnskog sabora vatikanskog II
promicati obnovu jedinstva među svim kršćanima(UR 1)
"Prije nego što će sama sebe prinijeti kao neokaljanu žrtvu na žrtveniku križa, pomolio se Ocu za vjerne govoreći da svi budu jedno. Kao što si ti, oče u meni, i ja u tebi, tako neka i oni u nama budu jedno da svijet vjeruje da si me ti poslao, a u svojoj je Crkvi ustanovio divni sakrament euharistije,
kojim se jedinstvo Crkve i naznačuje i ostvaruje."
"Među njima je odabrao Petra; pošto je ovaj ispovjedio svoju vjeru, odluči da na njemu sazida svoju Crkvu; obećao mu je ključeve kraljevstva nebskog i, pošto je ispovijedio svoju ljubav, povjrio mu je
sve svoje ovce da ih utvrđuje u vjeri i pase
u savršenu jedinstvu" (UR 2)
"U kasnijim pak stojlećima javili su se još veći razdori, i nemale su zajednice odvojene
od punog zajedništva Crkve Katoličke (...)"
"Stoga te rastavljene Crkve i Zajednice, mada, vjerujemo, imaju nedostataka, nisunipošto bez svog značaja i težine u misteriju spasenja. Jer Duh Kristov ne krati služiti se njima kao sredstvima spasenja, kojima snaga dotječe
iz same punine milosti i istine što je povjerena Katoličkoj crkvi."
"Samo se po katoličkoj Kristovoj Crkvi, koja j sveopće sredstvo spasnja, može dostići sva punina spasonosnih sredstava." (UR 3)
"(...) tako će se malo pomalo prevladati smetnje što priječe puno crkveno zajedništvo, svi će se kršćani,
u jedinstvenom euharistijskom slavlju,
okupiti u jedinstvo jedne jedincate Crkve što ga je Krist svojoj Crkvi podario u početku, a neizgubivo, kako vjerujemo, traje u katoličkoj Crkvi (...)" (Ur 4)
Citat:
Biti jedno u Kristu znači više inzistirati na onome što nas spaja a manje na onome što nas razdvaja. Ako tako gledamo onda ćemo svakoga kršćanina bez problema moći nazvati bratom. Umjesto toga događalo se, i još se uvijek događa, da se umjesto takvoga bratimljenja događa neprijateljstvo i suparništvo.
Mislim da je ovo romansirana verzija. Da li je ekumenizam "bratimljenje". Da li netko ovdje vidi "bratimljenje"?:
"Pod ekumenskim gibanjem razumijevajus djelatnosti i pothvati što s, u skladu s raznim potrebama Crkve i okolnostima vremena, pokreću i usmjeruju prema promicanju kršćanskog jedinstva kao što su: ponajprije svi pokušaji da s uklone riječi, sudovi i djela koji ni po pravdi ni po istini ne odgovaraju položaju rastavljne braće, pa otežavaju uzajamne odnos s njima; zatim u religioznom duhu uprilični
skupovi kršćana različitih Crkava ili Zajednica, "dijalog" među
vrsno upućenim stručnjacima, u kojem svatko dublje izlaže nauku svoje zajednice i jasno pokazuje njezina obilježja." (UR 4)
Bernard:
Citat:
Katolička Crkva bi trebala postati samo "jedna od denominacija" koja nije ništa bitno bolja niti lošija od ijedne protestantske.
Da to je ta tako zvana 'teorija o granama' - imaš kakti razne "vrste" Crkvi..
Ponudio bi svima dio jednog dokumenta južnoameričkih biskupa tamošnjim karizmaticima. Time ima dodirnu točku s temom karizmatska obnova - novi pentekost ili nešto drugo, te daje neke aluzije što to točno ne valja u neodgovornom i nekritčkom umiksavanju protestantskog nauka u katolički:
"Lažni ekumenizam
Kanadski episkopat dao je ovu smjernicu: "Različite karizmatske zajednice dozvoljavaju sudjelovanje nekatolika. Prema našem mišljenju ova pohvalna inicijativa može pridonijeti približavanju kršćana, međutim ponekad zavodi prema lažnom ekumenizmu. Ustvari, tu i tamo nailazimo na slučajeve da se u ovim zajednicama ustanovljuje izrazita tendencija uklanjanja onih razlika koje još uvijek dijele kršćane. Ovo se čini s nadom da će međusobno učvrstiti veze bratstva, solidarnosti i zajedništva s Kristom. Usprkos dobrim namjerama koje to pokreću, ovakvo postupanje je
iluzorno, budući da prikrivanjem razlika koje razdjeljuju kršćane, među njima se uspostavljaju odnosi u kojima se
nitko ne predstavlja sa svojim pravim identitetom.. U takvim se okolnostima ne može dogoditi autentični susret, niti istinska razmjena. Mogli bismo reći da se ide smjerom koji je
upravo dijametralno suprotan istinskom kretanju u korist jedinstva Crkve. "(IV.-28-8S)."
Mislim da je ovo prilično dobra pouka ne samo katolicima karizmaticima nego svim katolicima da pripaze na formu ekumenizma koju žele ispoljiti. Ja osobno ne bi nikom preporučivao ekumenizam dok ne upozna svoju Crkvu. Načelno i zaključno: ekumenizam je dobra stvar, ali i začkoljasta. Djelo je Duha Svetoga i kad će se ostvariti na Njemu je. Na nama je da surađujemo. Osobno prednost za realni ekumenizam dajem ekumenizmu s Pravoslavnom braćom nego s protestantskom. Važno je i znati da duhovno jedinstvo zapravo nikada nije prekinuto koliko ono administrativno.