Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 23:17

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 10 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Pon lis 25, 2010 10:37 

Dobio sam elektroničko pismo slijedećeg sadržaja:

Već je u Starom Zavjetu pisano da je spasonosno moliti za pokojnike.

Gospodin Isus Krist je sam bio došao na Lazarov grob gdje je plakao. Crkva nije prestala opominjati svoju djecu da mole za pokojne i čine za njih milosrdna djela.

Sveti Toma Akvinski, jedan od najvećih crkvenih naučitelja, je rekao: „Od svih molitava Bogu su najugodnije one za pokojnike jer takve molitve obuhvaćaju i duhovna i tjelesna milosrdna djela.”

Brojni kršćani niti ne znaju da ljubav koja se iskazuje prema dušama u čistilištu ne pomaže samo tim dušama, već i živima dolazi na dobro. Veliki teolozi kao što su sv. Alfons Liguori, Robert Bellarmin i Franz Suarez, uvjeravaju nas da se možemo i smijemo uteći dušama u čistilištu za pomoć i zagovor za duhovne i tjelesne milosti. Sv. Robert Bellarmin tako govori: „Duše u čistilištu mole Boga za nas, njihove pomoćnike – oprostiti grijehe, pobijediti napasti i sve milosti za dušu i tijelo pokloniti, koje su im potrebne.” Isustvo svetaca potvrđuje taj nauk. Sv. Katarina od Bologne govori svojim susestrama: „Ako sam od Boga koju milost željela, molila sam siromašne duše u čistilištu neka mole za mene u moje ime i kroz njihov sam zagovor zadobila sve što sam željela.” Ona potvrđuje sa sv. Alfonsom Liguori da je po zagovoru duša u čistilištu zadobila milosti koje joj nisu bile dane zagovorom svetaca. Sv. Terzija Avilska, crkvena naučiteljica, tvrdi da je zadobila sve što je molila po zagovoru duša u čistilištu. U objavi sv. Brigite stoji: „Jednog ju je dana jedan Anđeo doveo u čistilište gdje je čula jednu dušu koja je primila veliku pomoć kako joj govori: Gospodine, naplati onima koji nam pomažu u našim nevoljama. Daj im stostruko povrati.” Sv. Župnik Arški je rekao da kad bismo znali koliko nam duše u čistilištu mogu pomoći svojim zagovorom, one ne bi bile tako napuštene kao što jesu.

Molimo za njih da i one mole za nas. I kad uniđu u nebo, tek tada se još više zalažu za svoje pomoćnike. One blažene duše koje su oslobođene iz čistilišta, govori sv. Leonard OFM, silazit će s neba te će se brinuti za svoje izbavitelje i pomagati im.

Sv. Margareta Alacoq je gorljivo pomagala dušama u čistilištu. Jedanput je vidjela jednu dušu kako uzlazi u Nebo u svom sjaju. Molila je tu dušu da se moli za nas koji smo na zemlji. Duša joj je rekla da nezahvalnost još nikada nije unišla u nebo.

Ne, mi ne možemo biti razočarani u našim očekivanjima, ako imamo iskreno smilovanje prema dušama u čistilištu. Kadgod smo u poteškoćama, obratimo se dušama u čistilištu, molimo za njih i one će nam biti zahvalne prinoseći naše molitve Nebeskom Ocu.

Bog neka blagoslovi naše skromno zauzimanje za njih. Neka im pošalje brojne pomoćnike. Svevišnji obdaruje svojim milostima sve one koji izlaze u pomoć dušama u čistilištu. Blaženi milosrdni jer će postići milosrđe.

Molimo i za svoje pokojne: rodbinu, prijatelje i poznanike, sjetimo ih se na njihov smrtni dan, tada potvrđujemo njima svoju naklonost i ljubav. Učinimo koju devetnicu za njih. Svim time iskusit ćemo veliku utjehu.

Ja često molim za duše u čistilištu ali nisam vjerovao u njihov zagovor pred Bogom. Je li taj zagovor dio katoličkoga učenja?

Vrh

PostPostano: Pon lis 25, 2010 11:27 

958 Zajednistvo s pokojnicima. "Poznajuci dobro zajednistvo cijeloga otajstvenog Tijela Isusa
Krista, Crkva putnika vec od prvih vremena krscanstva s velikim je
postovanjem njegovala spomen mrtvih i, jer je sveta i spasonosna misao
moliti za mrtve da im se oproste grijesi (2 Mak 12,46), za njih je prinosila
i molitve". Nasa molitva za njih moze im ne samo pomoci, vec i njihov
zagovor uciniti uspjesnim u nasu korist.

Katekizam Katoličke Crkve.

Vrh

PostPostano: Uto sij 18, 2011 20:33 

Sada nista ne kuzim. Oduvijek se govorilo da je cistiliste fizicko mjesto muka, a onda naidjoh na ovaj tekst na jednom forum

http://www.vecernji.hr/vijesti/cistilis ... nak-239068

Zadnja izmjena: vijadukt; Uto sij 18, 2011 21:15; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Uto sij 18, 2011 20:54 

Pozdrav, vijadukt

zanimljivo kako je riječ o članku iz Večernjeg lista, a ti si stavio link na adventistički forum

Pošto si novi ovdje, upoznajem te s pravilima foruma jer nije dopušteno misionarenje, niti pozivanje na nekatoličke forume.

Ono što je Papa doista rekao o čistilištu može se pročitati i na objektivnijim stranicama:

Originalni nauk Katarine Genovske o čistilištu

Vrh

PostPostano: Uto sij 18, 2011 21:16 

adrijana je napisao/la:
Pozdrav, vijadukt

zanimljivo kako je riječ o članku iz Večernjeg lista, a ti si stavio link na adventistički forum

Pošto si novi ovdje, upoznajem te s pravilima foruma jer nije dopušteno misionarenje, niti pozivanje na nekatoličke forume.

Ono što je Papa doista rekao o čistilištu može se pročitati i na objektivnijim stranicama:

Originalni nauk Katarine Genovske o čistilištu

Evo ispravio sam gresku, stavio sam link koji vodi na vecernji list. Primite moju ispriku.

Vrh

PostPostano: Sri sij 19, 2011 20:46 

vijadukt je napisao/la:
Sada nista ne kuzim. Oduvijek se govorilo da je cistiliste fizicko mjesto muka, a onda naidjoh na ovaj tekst na jednom forum

http://www.vecernji.hr/vijesti/cistilis ... nak-239068

Cistiliste nije bilo definirano kao fizicko mjesto, a niposto nije stanje muka. To je stanje priprave za ulazak u raj, ciscenje prije stanja svetosti potrebne za raj. Pozdrav!

Vrh

PostPostano: Čet sij 20, 2011 07:15 

Bynw je napisao/la:
Cistiliste nije bilo definirano kao fizicko mjesto, a niposto nije stanje muka.

Nipošto nije mjesto muka?
Katekizam Katoličke Crkve je napisao/la:
1475 U općinstvu svetih, dakle, "među vjernicima - onima koji su već stigli u nebesku domovinu, onima koji svoje krivnje još ispaštaju u čistilištu ili onima koji su još na ovozemnom putovanju - postoji trajna veza ljubavi i obilata razmjena svih dobara".
1472 Da bi se shvatili ovaj nauk i praksa Crkve, treba imati u vidu da grijeh ima dvostruku posljedicu. Teški grijeh nas lišava zajedništva s Bogom čineći nas time nesposobnima da postignemo vječni život; to se lišavanje zove "vječna kazna" za grijeh. S druge strane svaki grijeh, pa i laki, povlači sa sobom nezdravu privrženost uz stvorenja, koju treba čistiti bilo na ovoj zemlji bilo poslije smrti u stanju zvanom čistilištem. To čišćenje oslobađa od takozvane "vremenite kazne" za grijeh. Ove dvije kazne ne smiju se shvaćati kao vrsta osvete koju Bog dosuđuje izvana, već kao posljedice same naravi grijeha. Obraćenje koje proizlazi iz goruće ljubavi može postići potpuno očišćenje grešnika, tako da ne ostane više nikakve kazne
1473 Oproštenje grijeha i obnova zajednistva s Bogom donose oproštenje vječnih kazni za grijeh. Vremenite kazne za grijeh ipak ostaju. Strpljivo podnoseći patnje i svakovrsna iskušenja te, kada dođe taj dan, sučeljavajući se vedro sa smrću, kršćanin treba da ove vremenite kazne za grijeh nastoji primiti kao milost; mora se truditi da djelima milosrđa i ljubavi, te molitvom i raznim pokorničkim činima potpuno odloži "starog čovjeka" i obuče "novog covjeka".[72]

Kako te duše onda uopće i dolaze do savršenstva? Čemu govor o kazni? Čemu govor o ispaštanju? Čemu govor o zamjeni ovozemaljske pokore čistilišnom pokorom? Čemu govor Firentinskog i Tridentskog koncila o čistilišnoj vatri? Čemu nauk sv. Grgura Velikog i sv. Tome Akvinskog da je i najmanja čistilišna muka mnogo veća od najmanje zemaljske? Čemu viđenja tolikih svetaca i svetica o čistilišnim mukama? Ne moramo nužno vjerovati u viđenja, ali ako su priznata od Crkve znači da nisu u suprotnosti s Njenim naukom.
Ono što je muka tih duša jeste znanje o Bogu, o Njegovoj Ljubavi i znanje o sebi kao jadnicima i bijednicima koji nisu na savršen način u životu odgovorili na tu beskrajnu Ljubav. Oganj Božje Ljubavi ih čisti, a grijeh i navezanost na grijeh koji su dio naših duša, pa tako i duša u čistilištu, gore u njima pred Božjim Ognjem.
Ako nema muke, kako i dolaze do savršenstva?

Vrh

PostPostano: Čet sij 20, 2011 09:34 

cunjozu je napisao/la:
Bynw je napisao/la:
Cistiliste nije bilo definirano kao fizicko mjesto, a niposto nije stanje muka.

Nipošto nije mjesto muka?

Kako te duše onda uopće i dolaze do savršenstva? Čemu govor o kazni? Čemu govor o ispaštanju? Čemu govor o zamjeni ovozemaljske pokore čistilišnom pokorom? Čemu govor Firentinskog i Tridentskog koncila o čistilišnoj vatri? Čemu nauk sv. Grgura Velikog i sv. Tome Akvinskog da je i najmanja čistilišna muka mnogo veća od najmanje zemaljske? Čemu viđenja tolikih svetaca i svetica o čistilišnim mukama? Ne moramo nužno vjerovati u viđenja, ali ako su priznata od Crkve znači da nisu u suprotnosti s Njenim naukom.
Ono što je muka tih duša jeste znanje o Bogu, o Njegovoj Ljubavi i znanje o sebi kao jadnicima i bijednicima koji nisu na savršen način u životu odgovorili na tu beskrajnu Ljubav. Oganj Božje Ljubavi ih čisti, a grijeh i navezanost na grijeh koji su dio naših duša, pa tako i duša u čistilištu, gore u njima pred Božjim Ognjem.

Nisi me shvatio, a najvecim djelom sam sam kriv. Cistiliste je stanje vremenskih muka, dakle nije rijec o jednakoj kazni kao u paklu, kako kaze Origen i upravo na to sam aludirao.

Vrh

PostPostano: Čet sij 20, 2011 10:19 

E to je onda druga stvar. :D

Vrh

PostPostano: Uto sij 25, 2011 20:56 

cunjozu je napisao/la:

Ovome ću dodati još:

"U čistilištu se naše rane liječe, ožiljci brišu, a naše duše čiste od svake prljavštine Božjom ognjenom ljubavi sve dok se na kraju, oprane prolivenom Krvlju Jaganjčevom, ne zabijele poput snijega i budu spremne ući na vječnu svadbenu gozbu koju nazivamo nebom."
(P. Madrid)

Znači, unatoč trpljenju moći će se spoznati i osjetiti Božja ljubav.

Jednom je sv. Katarina Genovska zapisala: "Čistilište počinje ovdje na zemlji".

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 10 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata