Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 23:17

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 25 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2
Autor Poruka
PostPostano: Pet lis 29, 2010 14:47 

T.H. je napisao/la:
"Bilo smatrano", od koga? Mene ne zanima što su mislile široke narodne mase, nego što je definitivno i nezabludivo proglasilo crkveno učiteljstvo.
Ovu raspravu je inicirao jedan konkretan slučaj, a to je Pelagijanizam. Je li Pelagijanizam samo "bio smatran" herezom, a bez da je stvarno bio hereza? Ili je Pelagijanizam stvarno hereza, na temelju definitivnog i nezabludivog proglasa Crkve glede dogme o istočnom grijehu?

Pelagijanizam je bez sumnje hereza. Čovjek se ne može spasiti svojim snagama niti će moći pa će pelagijanizam uvijek ostati hereza. Ovdje se potpuno slažem s T.H.

Vrh

PostPostano: Sub lis 30, 2010 14:12 

adrijana je napisao/la:
Argumenti koje si dao da "Rahner i ostali odbacuju crkvena tumačenja" po mom mišljenju baš i ne stoje. Zato ti ne mogu ni odgovoriti na pitanje.

Mislio sam načelno, neovisno o tome čine li ti se da moji argumenti stoje ili ne. Naime., po mome mišljenju ne stoje ni arumenti koje si ti dala da "tradicionalisti čine i najnajmanju pogrešku dok nameću svoj vid tumačenja neke dogme kao jedinu isključivu istinu, a sve ostale vidove proglašavaju istog trena herezama", pa sam ti svejedno odgovorio na tvoje pitanje.

Citat:
Do tada, čini mi se da više štete nanosi Katoličkoj crkvi onaj koji jednog Rahnera naziva "heretičnim modernistom".

Zašto? Kakvu štetu? Naprotiv, ako postoje (kao što smatram da postoje) problematični aspekti Rahnerove teologije, mislim da o tome treba razgovarati, a ne stvari gurati pod tepih naprosto zato što se netko zove Rahner. Tim više što se od nas traži da u ime misli jednoga čovjeka (Rahnera) žrtvujemo ono tumačenje (razumijevanje) kršćanstva koje je u Crkvi bilo univerzalno kroz praktički cijelu dvijetisućljetnu povijest.

Citat:
PS. Koju knjigu L. Nemeta si pročitao?

Od Nemeta komentiram samo navode koje je prenio Mata.

Vrh

PostPostano: Sub lis 30, 2010 21:08 

Benjamin je napisao/la:
T.H. je napisao/la:
"Bilo smatrano", od koga? Mene ne zanima što su mislile široke narodne mase, nego što je definitivno i nezabludivo proglasilo crkveno učiteljstvo.
Ovu raspravu je inicirao jedan konkretan slučaj, a to je Pelagijanizam. Je li Pelagijanizam samo "bio smatran" herezom, a bez da je stvarno bio hereza? Ili je Pelagijanizam stvarno hereza, na temelju definitivnog i nezabludivog proglasa Crkve glede dogme o istočnom grijehu?

Pelagijanizam je bez sumnje hereza. Čovjek se ne može spasiti svojim snagama niti će moći pa će pelagijanizam uvijek ostati hereza. Ovdje se potpuno slažem s T.H.

Nadam se da si pročitao i moj uvodni post viewtopic.php?p=14567#p14567

Hereza bi bila da noviji teolozi naučavaju ono što je i Pelagije (detalje vidi na str. http://www.patrologija.com/index.php?action=2&id=133). Dotični je naučavao sljedeće:
* Nijekanje istočnoga grijeha;
* Uvjerenje da je volja dostatna za nadnaravne čine;
* Nijekanje milosti; dopušta samo milost prosvjetljenja koja se traži za dobrao djela, ali nije besplatna;
* Krštenje služi samo da utisne pečat pripadnosti vječnoga života.

Međutim, što bi bilo kad Adam ne bi sagriješio - tu se radi o teološkoj hipotezi, koja će uvijek ostati samo hipoteza. Teorija o besmrtnosti Adamovoj u smislu njegovog uskrsnuća od mrtvih (u tijelu i duši), kao što je razradio zapravo F. J. Nocke (a ne Rahner), nema nikakve implikacije na nauk o istočnom grijehu, a ima puno zajedničkoga sa znanstvenim teorijama o tome kako je smrt bila puno prije sastavni dio prirode nego što se u njoj pojavio čovjek. Konzervativni pogled na teologiju stvaranja, koji govori o grijehu koji je uzrokovao smrt i čovjeka i prirode i poremećaje u prirodi, znanost je već odavno dovela u pitanje.

S druge strane, ako uzmemo postojeći kanon doslovno otvorila bi se neka nova pitanja, na koja dogma ne kaže odgovor:
- Jesu li prvi ljudi u raju živjeli kao - anđeli? Ili nekakav spoj anđeoske besmrtnosti i ljudskog tijela?
- Kako smjestiti (i zamisliti) besmrtnog čovjeka u prirodan svijet, podložan mijenama i evoluciji?
- Je li se čovjekovim padom (prvim grijehom) dogodila stanovita degradacija njegove stvorene naravi (od besmrtnog tijela nastalo je novo, smrtno, podložno starenju i bolestima? (Tako naučavaju neki gnostici)
- Je li raj (stanovište prvih ljudi) bilo uopće na zemlji, ili je li čovjek nakon grijeha "istjeran" na zemlju?
- Možda se čovjekovim padom poremetio i (dobar) tok prirode, pa je ona postala nepredvidljiva, snažna i razorna (munje, poplave, vulkani, potresi)? Ovo se izravno kosi sa znanstvenim teorijama koje proučavaju zemljinu starost...

Vrh

PostPostano: Sub lis 30, 2010 21:42 

T.H. je napisao/la:
Mislio sam načelno, neovisno o tome čine li ti se da moji argumenti stoje ili ne. Naime., po mome mišljenju ne stoje ni arumenti koje si ti dala da "tradicionalisti čine i najnajmanju pogrešku dok nameću svoj vid tumačenja neke dogme kao jedinu isključivu istinu, a sve ostale vidove proglašavaju istog trena herezama", pa sam ti svejedno odgovorio na tvoje pitanje.

Da ti odgovorim na tvoje pitanje:
ne smatraš li da modernisti poput Rahnera čine i najmanju pogrešku dok odbacuju tumačenja koja je Crkva s najviše razine proglasila i koja je kroz stoljeća i tisućljeća zastupala?
trebala bih najprije promijeniti temu i upustiti se u raspravu o odnosu teologije i crkvenog učiteljstva. Ako je zadatak teologije da ide uvijek u korak sa svijetom, pogotovo sa znanošću i da sve razumski preispituje i ako je zadatak učiteljstva da bude konzervativno što je više moguće i nastoji očuvati i obraniti poklad vjere - onda su njihove uloge ne samo različite, već i dijalektične. Teologija uvijek mora biti koji korak ispred, a učiteljstvo u obrani tradicije. Zamisli teologa koji će se bojati preispitati stvari iz straha da ne ispadne heretik ili da ga netko takvim slučajno ne proglasi. Zamisli crkvenog učitelja koji će odmah uvažavati primjedbe bilo kojeg kreativnijeg teologa i po njemu mijenjati nauk. Ne ide baš?

Ako teologiji oduzmemo njenu znanstvenost ili kreativnost ili uporište u razumu, hoće li ona uopće imati više smisla? Teolozi će se tada pretvoriti u prepisivače dogmi iz 5. i 15. st., da ne budu izbačeni iz Crkve kojom anatemom.

Usput pitam, što misliš, je li uputno da mi kao laici uopće čitamo kakva teološka djela? Možemo naime biti lako preveslani i početi prihvaćati nekakav sumnjiv, kompliciran i nejasan nauk, što može imati dalekosežnih posljedica za našu vjeru? Meni je Katekizam Katoličke crkve zaista omiljena knjiga, možda bih trebala ostati samo na tome?

:wink:

Citat:
Citat:
Do tada, čini mi se da više štete nanosi Katoličkoj crkvi onaj koji jednog Rahnera naziva "heretičnim modernistom".

Zašto? Kakvu štetu? Naprotiv, ako postoje (kao što smatram da postoje) problematični aspekti Rahnerove teologije, mislim da o tome treba razgovarati, a ne stvari gurati pod tepih naprosto zato što se netko zove Rahner. Tim više što se od nas traži da u ime misli jednoga čovjeka (Rahnera) žrtvujemo ono tumačenje (razumijevanje) kršćanstva koje je u Crkvi bilo univerzalno kroz praktički cijelu dvijetisućljetnu povijest.

Upravo tako. Važno je zvati se Rahner.

Citat:
Citat:
PS. Koju knjigu L. Nemeta si pročitao?

Od Nemeta komentiram samo navode koje je prenio Mata.

Sve vrvi od hereza. :lol: Prije je bio vrstan teolog, a sad kad je postao biskup (a biskupi spadaju u crkveno učiteljstvo), sad bi mogao doći u sukob pretpostavljenih uloga. Sad će trebati malo zabrenzati i krenuti u drugom pravcu. Vratiti se kojih 65 godina unatrag...

Vrh

PostPostano: Pon stu 01, 2010 14:27 

adrijana je napisao/la:
Da ti odgovorim na tvoje pitanje:
ne smatraš li da modernisti poput Rahnera čine i najmanju pogrešku dok odbacuju tumačenja koja je Crkva s najviše razine proglasila i koja je kroz stoljeća i tisućljeća zastupala?
trebala bih najprije promijeniti temu i upustiti se u raspravu o odnosu teologije i crkvenog učiteljstva. Ako je zadatak teologije da ide uvijek u korak sa svijetom, pogotovo sa znanošću i da sve razumski preispituje i ako je zadatak učiteljstva da bude konzervativno što je više moguće i nastoji očuvati i obraniti poklad vjere - onda su njihove uloge ne samo različite, već i dijalektične. Teologija uvijek mora biti koji korak ispred, a učiteljstvo u obrani tradicije. Zamisli teologa koji će se bojati preispitati stvari iz straha da ne ispadne heretik ili da ga netko takvim slučajno ne proglasi. Ako teologiji oduzmemo njenu znanstvenost ili kreativnost ili uporište u razumu, hoće li ona uopće imati više smisla? Teolozi će se tada pretvoriti u prepisivače dogmi iz 5. i 15. st., da ne budu izbačeni iz Crkve kojom anatemom.

Hm, a što ćemo u tom slučaju s nezabludivošću crkvenog učiteljstva? Čini se da ga pod takvim pretpostavkama moramo pokopati. U tom slučaju, nismo li zapravo postali protestanti?

Ne znam, ja ulogu teologije i teologa vidim malo drukčije. Vidim ju kao saveznika učiteljstva, kao razumsku disciplinu koja ustaje u obranu naučavanja koje izlaže učiteljstvo, a ne kao buntovnicu koja treba izazivati i preispitivati to učiteljstvo. Teologija je svakako legitimna, štoviše i uzvišena znanstvena disciplina i ja vidim barem tri zadaće za nju: sistematizirati nauk vjere i s njime povezane istine, razumski braniti i dokazivati nauk vjere, te konačno dolaziti do novih spoznaja o vjerskim istinama, ali ne u smislu osporavanja ili rušenja starih istina, nego samo u smislu nadogradnje (dakle jednom proglašene vjerske istine ostaju zauvijek važeće). Primijeti da sve ove tri zadaće kreću od nauka vjere (dogme, proglasa učiteljstva) kao nečega što je dano i neprikosnoveno, a ne nečega što treba dovoditi u pitanje. Valjana teologija kreće od vjerskih istina kao danih i onda njih koristi kao premise za daljnje zaključke, baš kao što fizika kreće od eksperimentalnih opažanja i događanja u stvarnom svijetu kao danih i onda iz njih izvodi zaključke. Kao što ne bi imalo smisla da fizika osporava eksperimentalne činjenice - koje su njeno polazište, tako nema smisla niti da teologija osporava vjerske istine, koje su njeno polazište. Poklad vjere je dan jednom za svagda, budući da je javna objava završila s Kristom i apostolima. Teologija može svojim zaključivanjem učiniti eksplicitnima neke istine koje su već implicitno prisutne u tom pokladu vjere. No valjana, legitimna, teologija nikada ne može rušiti postojeću vjeru i donositi neku novu. Jer, kao što veli sv. Pavao: "Ali kad bismo vam mi, ili kad bi vam anđeo s neba navješćivao neko evanđelje mimo onoga koje vam mi navijestismo, neka je proklet! " (Gal 1,8).

Prema tome, ako neka teologija "preispituje" neku definitivnu vjersku istinu, umjesto da ju brani, onda meni nešto ne štima s takvom teologijom. Uostalom, to je i logično. Biti katolik znači prihvaćati određeni skup vjerskih istina koje definiraju katoličku vjeru. To vrijedi za svakog katolika, pa tako i za teologa koji se želi zvati katolikom. Ako neki teolog osporava neku katoličku vjersku istinu, onda on više ne ispovijeda istu vjeru koju ispovijeda Crkva; nije dakle više iste vjero-ispovijesti; jednostavno rečeno, nije katolik. De fakto, on katoličku vjeru proglašava krivom! No u tom slučaju, onda je jedino intelektualno pošteno s njegove strane da to i prizna. Ako je doista siguran da ga razum navodi na zaključak koji je suprotan katoličkim vjerskim istinama, ne razumijem što ga priječi u tom konačnom i jedinom poštenom koraku: neka napusti vjeru koju očito smatra krivom.

Time nipošto ne odričem teologiji znanstveni karakter ni uporište u razumu. Naprotiv, samo nastojim biti apsolutno i beskompromisno logičan. Katolička vjera je ili istinita ili neistinita. Ako je istinita, onda će i valjana teologija to potvrđivati; ona pak teologija koja to NE potvrđuje, nije valjana. Ako je pak katolička vjera neistinita, što uopće još radimo u njoj? Idemo onda radije svi van.

Teolog koji katoličku vjeru smatra istinitom, smatrat će da ju može razumski braniti takvu kakva jest, a zaključke koji joj se protive smatrat će krivima i razumom će dokazivati da su krivi. Drugi teolog, koji je uvjeren da ga razum i znanost navode na odbacivanje dogme - jednostavno nije katolik i to bi trebao i sam shvatiti, te će, ako je imalo pošten, napustiti vjeru i Ckrvu, a neće pokušavati iznutra rušiti njihove temelje. Mu ćemo, pak, smatrati, da je takav teolog pogriješio, jer smo svjesni smo da je čovjek ograničeno biće i da pri upotrebi razuma može pogriješiti. Bog međutim ne griješi, a on je taj koji je dao određena jamstva crkvenom učiteljstvu. Tako da mogu biti poprilično siguran da ovaj drugi telog čini pogrešku, bez da time općenito odričem teologiji znanstvenost i razumnost.

S druge strane, ovo što ti pišeš jako me asocira na modernističko shvaćanje koje je opisao sv. Pio X u enciklici Pascendi. Ne optužujem, samo kažem da me asocira, pa ako sam u krivu, ti me ispravi. Modernistima poklad vjere nije nešto nepromjenjivo i zauvijek dano Božanskom objavom, nego su vjerske istine predmet postupnog razvoja, evolucije. Ta evolucija vjerskog nauka, piše Pio X, "predstavlja kao određeni rezultat dviju snaga koje se bore, od kojih je jedna progresivna, a druga konzervativna. Konzervativna snaga stoji u Crkvi i sastoji se u tradiciji. Ona vrši ulogu koja je vlastita vjerskom autoritetu. (...) Nasuprot tome snaga koja, odgovarajući na potrebe, vuče prema napredovanju, počiva i djeluje u svijesti pojedinaca, nadasve u onima koje su, kao što kažu, u prisnijem dodiru sa životom. (...) Kao neka vrsta kompromisa između dviju snaga, s jedne strane konzervativne a s druge progresivne, to jest između autoriteta i individualne svijesti, javljaju se preobrazbe i napreci." (sv. Pio X, Pascendi dominici gregis, 1907).

Ima li pod takvim pretpostavkama u vjeri mjesta za išta što je definitivno? Čini se da ne. Ali gdje je tu onda prostor za Božju objavu? Čini se da vjera tada postaje čisto ljudsko iznašašće, podložno promjenama i revolucijama kao bilo koja druga ljudska disciplina. Gubi se svaki nadnaravni aspekt. Više nije Bog taj koji svojim autoritetom stoji iza vjerskih istina, nego je to ljudsko dostignuće discipline zvane teologija (IMHO krivo shvaćena).

Citat:
Usput pitam, što misliš, je li uputno da mi kao laici uopće čitamo kakva teološka djela? Možemo naime biti lako preveslani i početi prihvaćati nekakav sumnjiv, kompliciran i nejasan nauk, što može imati dalekosežnih posljedica za našu vjeru? Meni je Katekizam Katoličke crkve zaista omiljena knjiga, možda bih trebala ostati samo na tome?

Opet, ovisi od slučaja do slučaja; ne može se dati generalni odgovor koji bi važio za sve. Isto kao kod filmova i serija i TV emisija. Ima ih dobrih i korisnih; ima ih prihvatljivih ili poluprihvatljivih, a ima ih bome i štetnih i opasnih. U nedostatku crkvenog tijela koje bi bdjelo i savjetovalo laicima što je dobro čitati a što zlo, mogu jedino pozvati na zrelost i razboritost, te na prethodno temeljito upoznavanje s vlastitom vjerom i zatim KRITIČNOST u čitanju modernih teologa. Kao što kaže sv. Pavao, "Sve provjeravajte: dobro zadržite, svake se sjene zla klonite!" (1Sol 5,21).

Ostatak posta je neozbiljan, pa nemam komentara. :)

I da, skrenuli smo s početne teme darwinizma, pa ako Barnaba smatra za shodno, neka izdvoji ovo na novu temu "O ulozi teologije" ili tako nešto.

Vrh

PostPostano: Sri stu 03, 2010 20:57 

Sve lijepo i ispravno napisano, osim ovoga:

Citat:
S druge strane, ovo što ti pišeš jako me asocira na modernističko shvaćanje koje je opisao sv. Pio X u enciklici Pascendi. Ne optužujem, samo kažem da me asocira, pa ako sam u krivu, ti me ispravi. Modernistima poklad vjere nije nešto nepromjenjivo i zauvijek dano Božanskom objavom, nego su vjerske istine predmet postupnog razvoja, evolucije. Ta evolucija vjerskog nauka, piše Pio X, "predstavlja kao određeni rezultat dviju snaga koje se bore, od kojih je jedna progresivna, a druga konzervativna. Konzervativna snaga stoji u Crkvi i sastoji se u tradiciji. Ona vrši ulogu koja je vlastita vjerskom autoritetu. (...) Nasuprot tome snaga koja, odgovarajući na potrebe, vuče prema napredovanju, počiva i djeluje u svijesti pojedinaca, nadasve u onima koje su, kao što kažu, u prisnijem dodiru sa životom. (...) Kao neka vrsta kompromisa između dviju snaga, s jedne strane konzervativne a s druge progresivne, to jest između autoriteta i individualne svijesti, javljaju se preobrazbe i napreci." (sv. Pio X, Pascendi dominici gregis, 1907).

To je jedno krajnje uopćeno shvaćanje, koje može cijelu stvar glede smisla teologije učiniti negativističkim i smiješnim.

Ja uopće ne tvrdim da bi za teologe vjerske istine trebale biti "predmet postupnog razvoja, evolucije". Ali je činjenica da sav vjerski nauk nije zapisan u Svetom Pismu, u I. stoljeću naše ere. Postoji više pojedinosti koje su tada bile još otajstvo (tajna) koja se naslućivala, ali nije u nauku bila konkretizirana. Nauk o istočnom grijehu u potpunosti je prihvaćen u 5. st., nauk o čistilištu i o zagovoru duša u čistilištu, te potpuni oprosti u 11. st., nauk o Marijinom uznesenju na nebo dušom i tijelom u 20. st. - to su samo neki od primjera. A svaki od tih nauka još uvijek je ostao na određen način misterij (otajstvo) i čini se da ćemo potpunu istinu spoznati tek u onome svijetu, a dotada ne možemo tvrditi da "sasvim dovoljno" znamo o vjeri i Bogu, da ne bi trebalo razmišljati još.

U Katekizmu tako stoji:

RAST U RAZUMIJEVANJU VJERE

94 Zahvaljujuci pomoci Duha Svetoga, shvacanje kako stvarnosti tako i izricaja poklada vjere moze u zivotu Crkve napredovati:

* "na temelju razmatranja i proucavanja onih koji vjeruju i o tome u svom srcu razmisljaju"; napose treba da "teolosko istrazivanje produbljuje spoznaju objavljene istine".

* "na temelju u srcu dozivljena razumijevanja duhovnih stvari"; "Divina eloquia cum legente crescunt - bozanske rijeci rastu zajedno s onim tko ih cita".

* "i na temelju navjescivanja onih koji su, s biskupskim nasljedstvom, primili pouzdan milosni dar istine".
http://www.hbk.hr/katekizam/i/i-1-2pog.html#RTFToC21

Kako razumjeti to napredovanje i produbljivanje izričaja vjere, a da se nekoga ne optuži za "evoluciju"?

Vrh

PostPostano: Sub stu 06, 2010 20:04 

adrijana je napisao/la:
Ja uopće ne tvrdim da bi za teologe vjerske istine trebale biti "predmet postupnog razvoja, evolucije". Ali je činjenica da sav vjerski nauk nije zapisan u Svetom Pismu, u I. stoljeću naše ere. Postoji više pojedinosti koje su tada bile još otajstvo (tajna) koja se naslućivala, ali nije u nauku bila konkretizirana. Nauk o istočnom grijehu u potpunosti je prihvaćen u 5. st., nauk o čistilištu i o zagovoru duša u čistilištu, te potpuni oprosti u 11. st., nauk o Marijinom uznesenju na nebo dušom i tijelom u 20. st. - to su samo neki od primjera. A svaki od tih nauka još uvijek je ostao na određen način misterij (otajstvo) i čini se da ćemo potpunu istinu spoznati tek u onome svijetu, a dotada ne možemo tvrditi da "sasvim dovoljno" znamo o vjeri i Bogu, da ne bi trebalo razmišljati još.

Adrijana, ovo što ti pišeš je, čini mi se, posve na liniji s onim što sam ja naveo pod rednim brojem 3 kao zadaću teologije:
"te konačno dolaziti do novih spoznaja o vjerskim istinama, ali ne u smislu osporavanja ili rušenja starih istina, nego samo u smislu nadogradnje (dakle jednom proglašene vjerske istine ostaju zauvijek važeće)". Ti kažeš da sav vjerski nauk nije od početka zapisan u Svetom Pismu; da su se neke pojedinosti tek naslućivale. Ja sam rekao nešto vrlo slično: određene istine su bile implicitno prisutne u pokladu vjere (ne samo Svetom Pismu, nego i Predaji). Mislim da ovdje u biti govorimo isto. Teologija je trebala te istine, tvojim riječnikom "konkretizirati", ili mojim riječnikom "učiniti eksplicitnima".

U svakom slučaju, čini mi se da oko ovoga nemamo spora. Moje primjedbe bile su upućene na viziju prema kojoj nauk vjere nastaje kompromisom u borbi dvaju sila: konzervativnog učiteljstva i progresivne teologije, a za koju mi se učinilo da je ti zastupaš.

Vrh

PostPostano: Pon stu 08, 2010 16:42 

T.H. je napisao/la:
U svakom slučaju, čini mi se da oko ovoga nemamo spora.

Drago mi je što smo riješili nesporazume.
Citat:
Moje primjedbe bile su upućene na viziju prema kojoj nauk vjere nastaje kompromisom u borbi dvaju sila: konzervativnog učiteljstva i progresivne teologije, a za koju mi se učinilo da je ti zastupaš.

Još bih jednom potvrdila da nisam zastupnik progresivne teologije, a također niti "vizije prema kojoj nauk nastaje kompromisom u borbi dviju sila" kako si to slikovito rekao.
Jedino bih dodala kako je sigurno bilo riječi o različitim zadaćama (teologije i crkvenog učiteljstva) koje se međusobno isprepliću, ali nisu posve identične. Dok je Učiteljstvu primarni zadatak naučavati vjeru čiji poklad čuva Katolička crkva (katekizam i sl.), teologiji bi glavni moto bio odgovoriti na suvremena pitanja i dvojbe. Dakle, one nisu u sukobu, niti ne vuku svaka na svoju stranu, premda ponekad dolazi do "prelaženja granica" od strane nekih teologa. A o tome kako nastaje nauk (i sve oko njeg: disciplinske odredbe, liturgijske norme i sl.) o tome bismo također mogli pričati. Svaki crkveni sabor bio je, u neku ruku, i reakcija na zbivanja u Crkvi i u svijetu. Vjera u nezabludivost Pape i učiteljstva mislim da je u kontradikciji smatranju i nazivanju nekih koncilskih dokumenata "dvosmislenim". (viewtopic.php?p=14634#p14634)

Vrh

PostPostano: Sri stu 10, 2010 14:23 

adrijana je napisao/la:
Vjera u nezabludivost Pape i učiteljstva mislim da je u kontradikciji smatranju i nazivanju nekih koncilskih dokumenata "dvosmislenim". (viewtopic.php?p=14634#p14634)

Mislim da nije u kontradikciji, i to iz dva razloga:
(1) Kontradiktorno od vjere u nezabludivost bilo bi tvrditi da je neki proglas učiteljstva zabluda. Dakle, možda bi se i moglo govoriti o kontradikciji kad bih tvrdio da su dokumenti u krivu (pogrešni, u zabludi). No ja nisam rekao da su u krivu, nego samo dvosmisleni.
(2) Nezabludivost ionako važi samo za proglase dogmi; ne nužno i za svaku pastoralnu ili disciplinsku odredbu. Prema tome, čak i kad bih osporavao nešto iz ove druge kategorije (što nisam), to još ne bi značilo da sam u kontradikciji s obzirom na prvu kategoriju.

Vrh

PostPostano: Sri svi 11, 2011 09:41 

Radio Vatikan na linku http://www.radiovaticana.org/cro/Articolo.asp?c=444243 donosi što je Papa Benedikt XVI. rekao sudionicima na plenarnoj skupštini Međunarodnog teološkog povjerenstva.
Zanimljiva je ova konstatacija, kad Papa pozivajući se na ono što piše sveti Pavao u drugoj poslanici Korinćanima, kaže: "Govoreći o Kristovoj smrti za sve ljude, rekao je da i kršćani u Kristovo ime imaju biti u službi svih."
Čini mi se da teologija prije II Vatikanskog koncila nije stavljala naglasak na ono "sve ljude" već preko izričaja "za mnoge" naglašavala specifičan i povlašteni položaj kršćana u društvu, koji nije nužno uključivao služenje, već određenu društvenu vlast i utjecaj.

Možda bi poticaj za daljnju raspravu mogao biti dio iz osvrta na razgovor http://www.ktabkbih.net/info.asp?id=28804 koji je objavljen u katoličkom dnevniku Avvenire objavljen s teologom don Armandom Matteom, profesorom na rimskom sveučilištu Urbanian

Primijetivši da se u posljednje vrijeme pojavljuju glasovi koji ismijavaju kršćansku vjeru u ime jetkoga ateizma, koji je kardinal Ravasi nazvao „tekućim“, - podsjetimo tu i na govor Svetoga Oca u Veneciji, u kojemu je europsku kulturu nazvao „tekućom“ kako bi izrazio njezinu gipkost, odnosno njezinu slabu ili nikakvu stabilnost, promjenjivost i nestalnost - don Matteo je istaknuo da se stoga imamo pitati zbog čega je naš način na koji Isusa činimo nazočnim shvaćen na potpuno suprotan način? Po mom mišljenju – dodao je – nismo bili dorasli Drugom vatikanskom saboru, i to u dva vidika: u liturgiji i Svetom pismu. Predugo smo mislili da se ljudi rađaju kao celebranti i sudionici na slavlju. A vjernike smo podijelili na „praktične“ i one koji „ne prakticiraju“ vjeru – objasnio je don Matteo primijetivši kako je ovaj posljednji izraz pravo proturječje. Takvo je razlikovanje, naime, učinilo jasnijim status quo, i usporilo evangelizaciju.
Osvrnuvši se potom na podatke proizišle iz nedavno provedenih istraživanja, a prema kojima 86% talijanskih katolika nije nikada otvorilo Bibliju, don Matteo je istaknuo Papin poziv na bliski odnos s Biblijom, te napomenuo da smo u tom smislu u velikom zakašnjenju u izgradnji uistinu biblijskoga mentaliteta.

Ja bih dodao kako je vjerojatno veći postotak onih koji nikada nisu otvorili niti jedan dokument Crkve što je daleko poraznije jer zbog toga niti ne zna kako čitati Bibliju na ispravan način. S tim u vezi se postavlja pitanje kolika je uloga teologije u približavanju nauka Crkve, odnosno što se čini da bi se ljudima nauk (dogme, enciklike...) učinio razumljivijim?

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 25 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2

Vrijeme na UTC + 01:00 sata