Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pet tra 24, 2026 13:11

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 193 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 13  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sub stu 06, 2010 18:23 

Benjamin je napisao/la:
Nadao se da je očito da sam se referirao na vaše stavove a ne na osobe. :wink:

Citat:
...jer mi se čini da će ona uvijek pokušati rastegnuti što je više moguće a da zbilja ostane u granicama katoličkog pravovjerja.

Ovakav kompliment dugo nisam dobila. :lol:

Vrh

PostPostano: Sri stu 10, 2010 14:31 

Benjamin je napisao/la:
Te Ha, ova rečenica koju sam citirao je meni nekako problematična jer mi se čini da je činjenica da su tvrdoglavo od katoličkoga jedinstva odijeljeni oni nama najbliži (najprije pravoslavni i potom protestanti) a budući da se spašavamo po vjeri koja je ljubavlju djelotvorna, nije li najlogičnije da će upravo pripadnici ovih odijeljenih Crkava i crkvenih zajednica imati vjeru najsličniju našoj?

Ja smatram da se spašavamo, ne po vjeri, niti po djelotvornoj ljubavi, nego isključivo po milosti Božjoj (tzv. posvetna milost), koju nam Bog daje kao nezasluženi dar, a redoviti put kojim Bog dijeli taj dar jesu sakramenti Crkve.
Naravno, vjera i djelotvorna ljubav su svakako bitni jer su nam nužni da bismo očuvali taj dar jednom nakon što smo ga dobili. Ali taj dar ne možemo "zaslužiti" ili sami dostići ikakvom ljudskom aktivnošću, pa ni djelotvornom ljubavlju.

Vrh

PostPostano: Sri stu 10, 2010 14:58 

T.H. je napisao/la:
Ja smatram da se spašavamo, ne po vjeri, niti po djelotvornoj ljubavi, nego isključivo po milosti Božjoj (tzv. posvetna milost), koju nam Bog daje kao nezasluženi dar, a redoviti put kojim Bog dijeli taj dar jesu sakramenti Crkve.
Naravno, vjera i djelotvorna ljubav su svakako bitni jer su nam nužni da bismo očuvali taj dar jednom nakon što smo ga dobili. Ali taj dar ne možemo "zaslužiti" ili sami dostići ikakvom ljudskom aktivnošću, pa ni djelotvornom ljubavlju.

Milošću se spašavamo po vjeri koja je ljubavlju djelotvorna. OK. Moja brzopletost.
Budući da je Bogu sve moguće, onda mu je moguće milost dati i neredovitim putem i nekom protestantu, muslimanu... Nije li?

Vrh

PostPostano: Čet stu 11, 2010 15:23 

Citat:
Budući da je Bogu sve moguće, onda mu je moguće milost dati i neredovitim putem i nekom protestantu, muslimanu... Nije li?

Slažem se, iako znam da stoji da izvan RKC nema spasenja, pa opet meni je sasvim logično da je milost Gospodina koji je svakog čovjeka stvorio i jednakom ga ljubavlju ljubi tolika da sam sigurna da će biti spašenih koji su izvan RKC.
No kako tebi Benji stoji u potpisu - To je samo moje mišljenje! :mrgreen: :mrgreen:

Vrh

PostPostano: Pet stu 12, 2010 09:43 

U Bibliji piše: Jer milošću ste spašni, po vjeri, i to nije od vas, to je , Božji dar! Ne po djelima da se neko nebi hvalisao. Ef.2: Svi koji vjeruju imaju nadu za spasnje. Ivan.3:17 Jer Bog nije poslao svog Sina na svjet da bi osudio svjet, nego da po njemu svijet spasi. Tu je ključna riječ spasenej. Ivan.3:18 Tko vjeruje u njega, nije osuđen ali tko ne vjeruje , već je osuđen, jer nije vjerovao u ime jedinorođenog Sina Božjega. :D :D I sad pitam pitnje Tko će biti spašen? Molim da mi se odgovr ne briše . Hvala!

Vrh

PostPostano: Pet stu 12, 2010 10:38 

Barbara je napisao/la:
Citat:

Slažem se, iako znam da stoji da izvan RKC nema spasenja, pa opet meni je sasvim logično da je milost Gospodina koji je svakog čovjeka stvorio i jednakom ga ljubavlju ljubi tolika da sam sigurna da će biti spašenih koji su izvan RKC.
No kako tebi Benji stoji u potpisu - To je samo moje mišljenje! :mrgreen: :mrgreen:

Ja sam mislila da je to ukinuto u KC...Gdje to danas stoji?
"da izvan RKC nema spasenja"To i danas Pravoslavni kazu za njih,da izvan pravoslavlja nema spasenja..?
To su bili stari kanoni,ako se ne varam,sto je kod kod katolika izmjenjeno ili se varam?

Vrh

PostPostano: Pet stu 12, 2010 11:23 

Leja je napisao/la:
Ja sam mislila da je to ukinuto u KC...Gdje to danas stoji?

To ne da stoji nego je dogma Katoličke crkve.

Glede tako važnoga pitanja - tko se može spasiti - Crkva nije mijenjala svoj stav niti ga može promijeniti jer ga je objavio utjelovljenjem, životom, smrću i uskrsnućem sam Isus Krist koji je postao čovjekom, umro i uskrsnuo da bi omogućio spasenje svim ljudima. Nema spasenja u drugom imenu osim u Isusu Kristu. I trajno, i neopozivo, načelo, "nema spasenja izvan Crkve" u biti znači isto to da se spasenje može ostvariti u otajstvu Isusa Krista koje obuhvaća i Crkvu koja je Tijelo Kristovo. Kako pak Bog stvarno ostvaruje spasenje ljudi koji su pripadnici različitih uvjerenja i koji za ime Isusovo nikada nisu ni čuli, zapravo je otajstvo o kojem Crkva u različitim vremenima progovara različitim interpretacijama. Postoje dakle razlike u interpretacijama pa tako u novije vrijeme koncilska Crkva govori i o tzv. "anonimnim kršćanima" u koje spadaju svi ljudi dobre volje, odnosno svi ljudi koji - kao što vi pišete - slijede glas svoje savjesti te u svojim vjerskim tradicijama ostvaruju dobro te se na taj način uključuju "anonimno" - dakle bez formalnog krštenja ili tzv. krstom želje, koja ni ne mora biti formalno izražena - u novi Božji narod - zajednicu spašenika. Osim toga, nitko nema pravo Boga sputavati ili osporavati u načinima kako on, koji je iz ljubavi prema svim ljudima žrtvovao svoga Sina Isusa Krista, spašava ljude koji nisu formalno upoznali Isusa Krista.

Glas Koncila, Broj 32-33 (1624-1625), VELIKA GOSPA, 200

Vrh

PostPostano: Pet stu 12, 2010 12:45 

Benjamin je napisao/la:

Načelno, naravno da Bog može dati milost i neredovitim putem.
No, premda može, pitanje je da li i hoće, s obzirom na ono što je sam rekao u svojoj objavi (sjetimo se, npr., onih riječi "Tko uzvjeruje i pokrsti se, spasit će se, a tko ne uzvjeruje, osudit će se." (Mk 16,16)).
Ne bih htio da se to shvati kao neko moje "sputavanje" Boga, nego naprosto ozbiljno uzimanje njegove vlastite riječi.

Dakle, možda će Bog doista nekome i dati milost neredovitim putem, ali ja se ne bih previše oslanjao na tu mogućnost. Bog to nije dužan učiniti; milost, kao striktno nadnaravni dar, nikome ne pripada po nekom pravu. Zato nemojmo Boga sputavati ni na suprotni način, koji je danas puno prisutniji i puno opasniji, a sastoji se u tome da se od Boga očekuje da dijeli milost mimo redovitog puta koji je sam uspostavio, kao da bi ljudi polagali neko pravo na tu milost na temelju svojih čisto zemaljskih djela, što je opet koketiranje s pelagijanizmom.

Vrh

PostPostano: Pet stu 12, 2010 13:51 

T.H. je napisao/la:
Načelno, naravno da Bog može dati milost i neredovitim putem.
No, premda može, pitanje je da li i hoće, s obzirom na ono što je sam rekao u svojoj objavi (sjetimo se, npr., onih riječi "Tko uzvjeruje i pokrsti se, spasit će se, a tko ne uzvjeruje, osudit će se." (Mk 16,16)).

Ako se držimo te Riječi, onda za pravoslavne i protestante nema zime (jer se jednom kršteni ne krste ponovo) ali muslimanima i Židovima je zima. I ostalima dakako. Je li ovo ispravan zaključak? On u kombinaciji s dogmom da izvan Crkve nema spasenje onda daje zaključiti da smo svi kršteni (uključujući pravoslavne, protestante) unutar iste Crkve? A to nije baš tako jer protestantske crkve i ne zovemo Crkvama nego crkvenim zajednicama. Mislim da uz Riječ ovdje treba pomoć Učiteljstva. Slika

Vrh

PostPostano: Pet stu 12, 2010 14:42 

Bez obzira na sve teološke rasprave, spašen će biti...onaj tko to želi !!

Vrh

PostPostano: Pet stu 12, 2010 16:15 

Domenika je napisao/la:
Bez obzira na sve teološke rasprave, spašen će biti...onaj tko to želi !!

Ako se uz to nađe dostojan spasenja. I lude djevice (Mt 25) očekivale su Zaručnika (odn. željele spasenje), pa ga nisu dobile.

Vrh

PostPostano: Pet stu 12, 2010 21:22 

Jasna je dakle povezanost otajstva spasenja utjelovljene Riječi i Duha, koji ostvaruje spasenjski utjecaj utjelovljenog Sina u životu svih ljudi, koje Bog poziva k jednom jedincatom cilju, bilo da su povijesno prethodili utjelovljenoj Riječi bilo da žive nakon njezina ulaska u povijest:
u svima je njima Očev Duh kojeg Sin čovječji daje u izobilju (usp. Iv 3,34).
Zbog toga današnje crkveno učiteljstvo postojano i jasno potvrđuje istinu o jednoj jedincatoj božanskoj ekonomiji spasenja: »Nazočnost i djelovanje Duha ne utječu samo na pojedince nego i na društvo i povijest, na narode, kulture, religije [...]. Uskrsli Krist 'snagom svoga Duha već djeluje u srcima ljudi' [...], Taj isti Duh rasijava 'sjeme Riječi', koje je u obredima i u kulturama, te ih pripravlja da sazriju u Kristu.«38 Priznavajući povij esno-spasenjsku ulogu Duha u cijelome svemiru i čitavoj povijesti ljudskoga roda,39 ono ističe:
»To je isti onaj Duh koji je djelovao u utjelovljenju, u Isusovu životu, smrti i uskrsnuću, koji djeluje u Crkvi. On nije dakle zamjena za Krista, niti ispunja neku vrstu praznine, koju se kadšto zamišlja između Krista i Logosa. Dok Duh djeluje u srcima ljudi i u povijesti naroda, u kulturama i religijama, izvršava ulogu priprave za evanđelje i ne može biti bez povezanosti s Kristom, Riječju koja je postala tijelom, djelovanjem Duha 'da38

IVAN PAVAO II., Enciklika Redemptoris missio, 28. Za »sjeme Riječi« usp. također Sv. JUSTIN, 2 Apologia 8, 1-2; 10; 13,3-6: izd. EJ. Goodspeed, str. 84; 85; 88-89.
39 Usp. IVAN PAVAO 11., Enciklika Redemptoris missio, 28-29.

On kao savršen čovjek sve spasi i u sebi sve rekapitulira'40
Na kraju zaključimo da djelovanje Duha nije izvan ili paralelno s Kristovim djelovanjem. Riječ je o jednoj ekonomiji spasenja Jednoga i Trojedinoga Boga, ostvarenoj u otajstvu utjelovljenja, smrti i uskrsnuća Božjega Sina, uz suradnju Duha Svetoga, i u svojoj spasenjskoj vrijednosti proširenoj na cijelo čovječanstvo i svemir: »Ljudi zato u zajedništvo s Bogom mogu ući samo po Kristu, pod djelovanjem Duha Svetoga.«41

40 IVAN PAVAO IL, Enciklika Redemptoris missio, 29.
41 Isto, 5.

http://www.facebook.com/pages/Zagreb-Cr ... 0014904031
»Ljudi zato u zajedništvo s Bogom mogu ući samo po Kristu, pod djelovanjem Duha Svetoga.«41

Mene sada buni.,ovdje se nigdje ne navodi Crkva,i da izvan Crkve nema spasenja..?

Vrh

PostPostano: Sub stu 13, 2010 08:33 

Citat:
»Ljudi zato u zajedništvo s Bogom mogu ući samo po Kristu, pod djelovanjem Duha Svetoga.«41

Evo ovdje kaže. Crkva, odnosno Katolička Crkva, je mistično Kristovo Tijelo, a u to Tijelo ucijepljeni smo krštenjem. Postoji redovito krštenje i krštenje željom(onih koji žele pristupiti u KC, katekumeni i na putu su da se krste, a nisu uspjeli).

Isto tako rečeno je u Svetom Pismu da će se svakome suditi prema onome koliko mu je dano. Koliko je dano starim američkim civilizacijama? Koliko je dano starim euroazijskim civilizacijama itd.?

A sad na drugu stranu. Koliko je dano današnjim protestantima, židovima, muslimanima, ateistima i ostalima? Malo više nego onim prethodnima pa će se više i od njih tražiti.

U svakom slučaju dogma Extra Ecclesiam nulla salus(izvan Crkve nema spasenja) i dalje stoji. Možemo utvrditi na koju se skupinu ljudi ovo odnosi, ali ne možemo utvrditi koji su to ljudi. Da pojasnim. Ovdje se radi o savladivom i nesavladivom neznanju. Oni prvi su recimo imali nesavladivo neznanje(ništa im nije bilo navješćeno niti objavljeno itd.), a ovi drugi koji žive u današnjem svijetu i imaju sva sredstva komunikacije i imaju pristup svim mogućim informacijama (pa i ovom forumu :D ) te imaju mogućnost da se obrazuju o Crkvenom nauku imaju savladivo neznanje. No ipak među onim posljednjim postoje i oni koji su u svojoj vjeri iskreni te imaju nesavladivo neznanje o Crkvi, ali koji su to ljudi točno nitko na zemlji ne može odrediti jer samo Bog znade naša srca i bubrege.

Vrh

PostPostano: Pon stu 15, 2010 16:12 

Bernard je napisao/la:

Ako se uz to nađe dostojan spasenja. I lude djevice (Mt 25) očekivale su Zaručnika (odn. željele spasenje), pa ga nisu dobile.

Nitko nije dostojan spasenja,Božjom Milošću i Sakramentalnim življenjem,
postajemo mudre djevice, koje budne doćekuju svoga Zaručnika.
Ludima je ponestalo ulja, i da su zaista željele spasenje,
na vrijeme bi ga kupile.

Vrh

PostPostano: Sri ožu 02, 2011 04:34 

Mir i postovanje!

Zelio bih znati, prema Katolickoj Crkvi, tko sve od ovih skupina ljudi ide u pakao:
Ateisti?
Muslimani?
Budisti?
Hinduisti?
...I da li postoji nacin da izbjegnu pakao, iako ne vjeruju u Isusa Krista kao Boga?

Drugo, zanima me sta je sa Krscanima koji nisu Katolici:
Pravoslavci?
Baptisti?
Jehovini svjedoci?
Krscanske sekte opcenito?
U kojim uvjetima oni idu u pakao i da li se mogu nekako spasiti?

Unaprijed se zahvaljujem na odgovorima!

PS. Uh, zaboravio sam pitati za Zidove! :oops:
I molim vas, pitam samo za sluzbene stavove Katolicke Crkve.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 193 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 13  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata