Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 19:48

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 37 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pet svi 30, 2008 19:49 
Administrator

Ovaj post napisao je haim, ali ga nisam na vrijeme prebacio pri prelasku na novi forum, pa sam ga ovako kopirao
(Administrator)

grkokatolici

mnogi naši rimokatolički vjernici možda i ne znaju kakvo se bogatstvo krije kod naše istočne braće. ovim putem pozivam sve koji imaju volje, vremena i mogućnosti, neka posjete koju grkokat.župu, ili pravoslavnu crkvu, i vide svo to bogatstvo. u zagrebu je to moguće učiniti u crkvi sv.Ćirila i Metoda, na gornjem gradu, između Lotrščaka i sv.Marka, nedjeljom obično 9 i 10.30 sati, te u Stenjevcu.

prije svega, što su to grkokatolici? mnogi neznaju da u Katoličkoj Crkvi postoji puno obreda. tako uz naš rimski, latinski ili zapadni, postoji i ambrozijanski (metropolija Milano) obred, zatim hispanski (mozarapski) u Toledu,Španjolska (samo ostatak), potom brojni istočni obredi: bizantski, jakobitski, armenski, koptski, etiopski, kaldejski..zatim obredi u nekim misijskim zemljama. obred, u kanonskom, crkvenopravnom smislu nije samo način vršenja liturgije, nego kompletna duhovna, teološka, liturgijska i disciplinska baština neke samosvojne Crkve, vezana uz kulturu i povijest dotičnog naroda. svi ovi obredi su jednaki, dapače istočne crkve imaju svoj poseban zakonik kanonskog prava.
ove istočne katolike netreba poistovjećivati s pravoslavnima ili drugim ,staroistočnim crkvama.oni su dio Katoličke Crkve, ispovijedaju istu vjeru kao i mi, imaju istog papu, samo se služe drugim obredom, bilo koji rimokatolik može primati sakramente kod njih, isto tako i obratno.

kod nas postoji jedna biskupija istočnog obreda- Križevačka grkokatolička eparhija (tako da postoje kod nas i legalno oženjeni katolički svećenici :D ). obuhvaća žumbrački vikarijat, pretežno hrvati, i rusinsko-ukrajinski u slavoniji. osim župa u kont.hrv., postoje i nekoliko župa u Bosni i dvije u sloveniji.

Vrh

PostPostano: Čet lip 19, 2008 08:03 

Zna li mi neko objasniti kako je RKC uspela uskladiti razlicite obrede i njihove posebnosti sa svojim posebnosti i dogmatima? Npr, kod Grkokatolika je obicaj da svecenik bude ozenjen, a kod katolika zapadnog obreda nije. Kako je to uskladjeno, zna li mi neko reci?

Vrh

PostPostano: Čet lip 19, 2008 08:12 

Pe evo Rade ja ću odgovoriti za grkokatolike, što se ženidbe tiče.
Njima je dozvoljena ženidba ali prije ređenja, mislim da je tako i u Pravoslavnoj crkvi. Inače to nikada nije predstavljalo nekakav veliki problem.

Možda bi bilo ovakve stvari raspraviti na temi viewtopic.php?f=3&t=24
Pozdrav.

Vrh

PostPostano: Čet lip 19, 2008 09:09 

Rade Kumitkata je napisao/la:
Zna li mi neko objasniti kako je RKC uspela uskladiti razlicite obrede i njihove posebnosti sa svojim posebnosti i dogmatima? Npr, kod Grkokatolika je obicaj da svecenik bude ozenjen, a kod katolika zapadnog obreda nije. Kako je to uskladjeno, zna li mi neko reci?

da Rade, to jest jedan problem. kod rimikatolika celibat ne vrijedi u dva slučaja:trajni đakoni, ako imaju minimalno 35 godina i dozvolu žene, te bivši protestantski (anglikanski, evangelički i kalvinski) koji su prešli na katolicizam, te je tako 2% rkt klera u Britaniji oženjeno. kad tome dodaš svećenike i đakone istočnih crkava koji slijede pravoslavnu praksu, dobiješ dvostruka mjerila, jer unutar jedne iste Crkve, jedni mogu biti oženjeni, drugi ne, to jest problem.
i u Hrvatskoj tako postoje oženjeni svećenici, koji uglavnom djeluju na rimokatoličkim župama, pa je narod već navikao, ali još uvijek ima puno čuđenja i pitanja.

Vrh

PostPostano: Čet lip 19, 2008 09:47 
Administrator

Haim, ne vidim tu problem niti dvostruka mjerila, što se tiče rkt svećenika, oni su ionako izabrali celibat (posebno redovnici), što se tiče naroda, oni trebaju biti upoznati da se radi o dopuštenom i legalnom pravilu.

Nisu svi grkokatolički svećenici oženjeni, a jedino neoženjeni mogu postati biskupi (ili papa :) )
Rimokatolici ne mogu preći na grkokatolički obred, nego se on nasljeđuje. Upravo time su spriječena dvostruka mjerila.

Vrh

PostPostano: Čet lip 19, 2008 09:56 

Giovi je napisao/la:
Haim, ne vidim tu problem niti dvostruka mjerila, što se tiče rkt svećenika, oni su ionako izabrali celibat (posebno redovnici), što se tiče naroda, oni trebaju biti upoznati da se radi o dopuštenom i legalnom pravilu.

Nisu svi grkokatolički svećenici oženjeni, a jedino neoženjeni mogu postati biskupi (ili papa :) )
Rimokatolici ne mogu preći na grkokatolički obred, nego se on nasljeđuje. Upravo time su spriječena dvostruka mjerila.

postoje, jer se radi o istoj Crkvi, i važnom životnom pitanju, a ne tek o običnom crkvenom paragrafu. redovnici su izabrali u kompletu s drugim zavjetima, dijecezanski svećenici ne, njima je to nametnuto crkvenim zakonom, bez drugih asketskih mjera. celibat i zavjet čistoće nisu jedno te isto.
mogu postati i oženjeni, pod uvjetom da je žena pokojna (takav je bio mitropolit Germogen, poglavar Hrvatske pravoslavne crkve), au pravoslavlju postoji mogućnost da žena ode u manastir, a muškarac za episkopa.
s dopuštenjem sv.Stolice, moguće je promijeniti obred, dapače, pošto grkokatolici na mnogo mjesta izumiru, da ih spasi, sv.Stolica će ti prije dozvoliti da postaneš grkokatolik, nego obratno.

Vrh

PostPostano: Čet lip 19, 2008 10:46 

Hrvatska Pravoslavna Crkva?

Vrh

PostPostano: Čet lip 19, 2008 10:58 
Administrator

Citat:
s dopuštenjem sv.Stolice, moguće je promijeniti obred, dapače, pošto grkokatolici na mnogo mjesta izumiru, da ih spasi, sv.Stolica će ti prije dozvoliti da postaneš grkokatolik, nego obratno.

Hm, teoretski je možda moguće, ali u praksi se ne dopušta. Jedini primjer za kojeg znam da je dobio dozvolu je poznati Živko Kustić, ali on je mogao promijeniti obred zato što mu je žena istočnog obreda. U normalnim uvijetima nema šanse da se prijeđe na gkt obred, a osim toga, bar u Hrvatskoj trenutno ima dovoljno gkt svećenika u odnosu na broj župa.
Zato mislim da se u praksi ne treba zabrinjavati oko dvostrukih mjerila.

Vrh

PostPostano: Čet lip 19, 2008 13:26 

Giovi je napisao/la:
Citat:

Hm, teoretski je možda moguće, ali u praksi se ne dopušta. Jedini primjer za kojeg znam da je dobio dozvolu je poznati Živko Kustić, ali on je mogao promijeniti obred zato što mu je žena istočnog obreda. U normalnim uvijetima nema šanse da se prijeđe na gkt obred, a osim toga, bar u Hrvatskoj trenutno ima dovoljno gkt svećenika u odnosu na broj župa.
Zato mislim da se u praksi ne treba zabrinjavati oko dvostrukih mjerila.

možda. jedan naš crkveni pravnik izričito tvrdi suprotno, da vatikan običnom vjerniku neće uskratiti dozvolu. treba malo lukavstva. 8)

Vrh

PostPostano: Čet lip 19, 2008 13:28 

Hrvatska Pravoslavna Crkva?

da. što s njom? naveo sam primjer oženjenog sveštenika (Grigorij Ivanovič Maksimov), koji nakon smrti žene se zamonaši i postane episkop

Vrh

PostPostano: Čet lip 19, 2008 13:47 

Kada je ona postojala? I koliko? Koliko je bilo vjernika?

Vrh

PostPostano: Čet lip 19, 2008 13:48 

Evo malko muzike (glazbe-divna rijec!).

http://megimg.info/orthodoxmusic/explor ... &ar_id=668

(Kliknuti na "greek byzantine choir conducted by Lycourgos Angelopulos", na zeleno dugmence lijevo od naziva. Ja najvise volim 14. numeru-Uskrsnje himne svetoga Ivana Damascanina.).

Uzivajte.

Vrh

PostPostano: Čet lip 19, 2008 14:11 

Kada je ona postojala? I koliko? Koliko je bilo vjernika?

3.6.1942.-8.5.1945. teško je reći zbog ratnih prilika, uglavnom područje tadašnje NDH

Vrh

PostPostano: Sub lip 21, 2008 09:22 

Evo malko umjetnosti.

Slika
Krist-Veliki Prvosvecenik

Vrh

PostPostano: Sub lip 21, 2008 09:35 

Slika
Cudotvorna ikona Pesvete Bogorodice Vladimirske (Vladimirskaja),
napisana (naslikana) od Svetoga Apostola i Evangelista Luke

Zadnja izmjena: Rade Kumitkata; Sub lip 21, 2008 10:03; ukupno mijenjano 3 put/a.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 37 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata