Benjamin je napisao/la:
Članke Jelene Lovrić ne čitam (probao i odustao) jer mi nije inspirativna niti kao neistomišljenica. Za razliku od nje često čitam slijedeće širitelje onečišćenja: Inoslava Beškera, Antu Tomića, Juricu Pavičića. Izabrao sam ih čitati kao dovoljno inspirativne (prvi je erudit, drugi dobar humorist a treći ni sam ne znam što) jer smatram da je u nekoj mjeri potrebno suočavanje sa stavovima s kojima se ni najmanje ne slažemo. Nažalost, prečesto i ovi autori u svojim tekstovima otkližu u jeftina etiketiranja ili izrugivanje tuđih svetinja.
Evo i mog mišljenja:
Ante Tomić po meni uopće nije dobar humorist, njegov stil pisanja ima naznake uvredljivog, podcjenjivačkog i primitivnog humora, dakle "duhovit" po mojim kriterijima uopće nije, pa njegove tekstove izbjegavam u širokom luku, a nije mi interesantan niti iz čiste znatiželje. Do koljena nije recimo jednom Mirku Božiću ("Kurlani, Gornji i Donji") koji je u spomenutom romanu oslikao osebujan mentalitet (život i (ne)vjeru) stanovnika Dalmatinske zagore. Tu je puno gorko-smiješnih situacija i može se reći kritika jedne izvanjske pobožnosti koja često prelazi u praznovjerje. Mirko Božić je to znao prikazati sa stilom, duhovitošću, sa jasnom porukom i bez ikakvih uvreda, što Tomiću nikako ne uspijeva. U Tomiću se očituje nekakva mržnja koja ostavlja dojam nevjerodostojnog kritičara i "ismjehivača". Popularan je jedino zato što Jutarnji forsira i reklamira njegove tekstove. Ako je doista vrijedan kao što je popularan, jadno naše novinarstvo, a još više književnost.
Inoslava Beškera i Juricu Pavićića ne bih svrstala s Tomićem u isti koš, jer obojica znaju napraviti solidne analize društvenih zbivanja, ali ne volim ih zbog bezrazložnog anti-crkvenog podmetanja. To je, koliko ih pratim, samo povremeno, ali nisam baš sigurna, jer ih čitam rijetko.
Kod Jelene Lovrić, nasuprot njima, može se osjetiti iz članka u članak "kako vjetar puše", ako ćeš kad čitati pažljivije, ima velikih oscilacija i kontradikcija.