Citat:
Da se nadovežem na pitanje do koje razine bliskosti se može ići za vrijeme tih dana apstinencije. Onaj tko je imao iskustvo kršćanskog hodanja prije braka, znati će to iskustveno.
Hm...iskustva kršćanskog hodanja prije braka mogu biti različita, ne bih to tako generalizirao. Hoću reći, da hodanje bez spolnih odnosa nije jamac bliskosti i sretne veze i kasnije braka, i obrnuto. Ima mnogo primjera koje sam vidio, gdje to jako dobro dolazi do izražaja.
Citat:
U vezi periodične apstinencije, van svakog razuma je tvrditi da je apstinencija kontracepcija, kada odnosa uopće nema.
Slažem se. Ali mislim da su motivi planiranja obitelji jednaki u slučajevima sa i bez kontracepcije. Pa čak i kod prirodne regulacije poroda, odvajamo plodnost od užitka. Dobiti spolno zadovoljenje, a pri tome ne začeti. Dakle, to je cilj i stavljanja prezervativa, i odnosa u neplodne dane, i ejakulacije izvan partneričina tijela (što je muškarcu također nedozvoljeno).
Citat:
Crkva na spolnost gleda široko i cjelovito, no problem je u neupućenosti vjernika, pa zato se nadam da će se i preko ovih stranica nešto od toga razjasniti.
Mislim da za neupućenost vjernika nisu odgovorni samo oni sami, već i nedostatak i ljudi i literature koji bi se ovime pozabavili. Uzevši u obzir jezik kojim je pisan npr. KKC, teško da će jedan prosječno obrazovani vjernik moći shvatiti što unutra piše, o bilo čemu, a kamoli o ovoj temi.