Rio je napisao/la:
Citat:
Za služenje mise su današnje misnice sasvim pristojne. Dosta dobro izgledaju.
Jesu - kod pravoslavaca i grkokatolika. Naše su..

Pa nemoj sad ko' modni mačak
Mihael je napisao/la:
Vani u civilu imate vjerojatno različit stil oblačenja.
Čitao sam da su se neki vani bojali odjećom odavati da su svećenici u vrijeme najžešćih napisa o pedofiliji pojedinih klerika. Međutim ni tada to nisu bili neki fizički napadi već dobacivanja i prezreni pogledi a ipak je to nekima smetalo. Druga stvar je civilno oblačenje svećenika u islamskim zemljama, gdje odavanje kršćanske vjere u nekim sredinama može prouzročiti velike progone i neugodnosti. ista stvar je i s Kinom gdje katolici imaju vrlo velikih problema zbog odanosti Papi.
sara je napisao/la:
Ako govorimo o svakodnevnoj odjeći klera, po meni je dostatan znak na odjeći. Ne posebno upadan da ne izgleda razmetljivo, ali dostatan da ga vidi tko ga želi vidjet.
Nije baš jasno kakav znak na odjeći i jeli baš samo to dovoljno? Po meni bi minimalno trebalo kolar košulja (crna košulja s plastificiranim bijelim ovratnikom) jer po tome se, kod nas odmah prepozna katolički svećenik. To stvarno nekad može biti vrlo bitno kako je to prije opisao Cunjozu.
Bernard je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
Slažem se potpuno da se Božji službenici razlikuju odjećom no nisam baš siguran da se treba ugledati na starozavjetne svećenike jer o njima baš govori Gospodin u Mt 23, 5-7 Držim da je primjerenije imati samog Gospodina za primjer i u ovoj materiji.
Gospodina raspetog (s malo tkanine na sebi), uskrslog (cijel odjeven u ruho-haljinu od glave do pete, kao kardinal ili papa) ili Svevladara? U Otkrivenju 1:13 Gospodin je odjeven u bijelo ruho i opasan zlatnim pojasom. Nebeska liturgija je svečana, pa sigurno i zemaljska treba biti takva ukoliko se baš ne održava u skrovitosti u nekom konclogoru ili gulagu.
Ovo je stvarno interesantno postavljeno i dalo bi se o tome puno raspravljati jer iako misa ima žrtveni karakter nepoznato mi je da se ikada liturgijsko ruho krojilo po slici raspetog Gospodina (naravno da ima misnica na kojima je izvezeno ili oslikano raspeće ali se nije krojila što je i razumljivo). Isto tako da li bi se baš moglo reći kako tradicionalna kardinalska odjeća oslikava uskrslog Krista?

Naravno da se slažem kako zemaljska liturgija treba biti svečana no centralno mjesto u njoj pripada Kristu, odnosno oltaru (što Redoviti rimski obred mise lijepo naglašava) te nije baš nužno da odjeća onog koji služi bude u prvom planu (ovim ne tvrdim da se ti zauzimaš da ona bude u prvom planu već samo dajem generalnu opasku).
Bernard je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
Gotovo sam siguran kako ne misliš na skromnost u elokventnosti, znanju, blagosti i strpljivosti ali nisam shvatio zašto ne skroman u oblačenju?
Mislim da je uobičajeno svećenićko odijelo dovoljno skromno. Za liturgiju koja se služi barem sedam puta tjedno sigurno nije dovoljno imati jedno misno ruho...
Nečija skromnost najviše se vidi u ponašanju, govoru i djelima. Mislim da se razumijemo da nisam za suvišan luksuz ni u čemu. Ipak svećenik predstavlja Gospodina, ni manje ni više, pa ne može biti odjeven kao dostavljač pizze na motoru.
Slažem se potpuno i mislim da to odražava svrhovitost odjeće za kler, pogotovo onaj dio o ne potrebi suvišnog luksuza u svemu pa i odijevanju klera. Uglavnom mislim da je sadašnje stanje u Crkvi u Hrvata stvarno odlično po tom pitanju uz pokoji izuzetak koji potvrđuje pravilo.