Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 23, 2026 20:25

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 90 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri sij 05, 2011 13:12 

Citat:
Nije baš jasno kakav znak na odjeći i jeli baš samo to dovoljno? Po meni bi minimalno trebalo kolar košulja (crna košulja s plastificiranim bijelim ovratnikom) jer po tome se, kod nas odmah prepozna katolički svećenik.

Slažem se. Baš sam nedavno o tome razmišljala potaknuta prisustvom na jednom većem slavlju za mlade. Naime, prije slavlja bila je služena sv. Misa na kojoj je koncelebriralo 8 svećenika, nekoliko njih svježe zaređenih. Kasnije su ti svećenici došli na slavlje, odjećom se ne razlikujući od laika. Prilazile su mi djevojke pitajući me: je li ovaj svećenik? Bilo im je čudno što barem nekim znakom nije jasno označio svoje svećenstvo. Mislim da je u takvim situacijama potrebna zdrava opreznost i jasnoća.

Vrh

PostPostano: Sri sij 05, 2011 13:32 

mihaela je napisao/la:
Prilazile su mi djevojke pitajući me: je li ovaj svećenik? Bilo im je čudno što barem nekim znakom nije jasno označio svoje svećenstvo. Mislim da je u takvim situacijama potrebna zdrava opreznost i jasnoća.

Istina. Pogotovo ako su zgodni kao ovi tu:
Slika
Slika
:D

Vrh

PostPostano: Sri sij 05, 2011 14:28 

Rio je napisao/la:
Citat:
Za služenje mise su današnje misnice sasvim pristojne. Dosta dobro izgledaju.

Jesu - kod pravoslavaca i grkokatolika. Naše su.. :roll:

Zavisi kakve su.

Npr. ovakve Slika se ni meni baš ne sviđaju.

Ovakve ili slične su dobre. Slika
Neku posebno lijepu nisam našao na net-u.

Ovo sam našao na net-u pa sam stavio, jer ni sam ne znam značenje određene boje misnice.

Današnji liturgijski propisi u rimskoj liturgiji predviđaju, dakle, crvenu, zelenu, bijelu i ljubičastu boju, s time da crna nije isključena, a dopušta se iznimno i uporaba ružičaste boje. Crvena se boja uzima na Cvjetnicu, Veliki petak, Duhove i na slavlja apostola i mučenika. U svijest priziva oganj Duha Svetoga, koji daje snagu vjernosti do prolijevanja krvi. Što se pak tiče zelene boje, ona izražava redovitost, trajni hod koji u sebi njeguje nadu, pa se rabi u nedjelje i svagdane "kroz godinu". Ljubičasta je boja karakteristična u razdoblju intenzivnije priprave, kao što su vrijeme došašća i korizme, ali i u liturgiji pokojnih. Ta boja nastoji izraziti trpljenje i naglašenu nadu. A bijela boja predviđena je za ostale blagdane i spomendane svetaca ne-mučenika kroz cijelu godinu.

Još bi imao jedno pitanje. Što znači crveni križ na ovratniku sadašnjeg pape Benedikta XVI? Primjetio sam da ga često koristi dok je bivši papa imao crne križeve na ovratniku. Barem sam ja tako uočio. Slika

Zadnja izmjena: Mihael; Sri sij 05, 2011 14:36; ukupno mijenjano 2 put/a.

Vrh

PostPostano: Sri sij 05, 2011 14:28 

:) Baš tako, cunjozu.

Vrh

PostPostano: Sri sij 05, 2011 14:55 

Barnaba je napisao/la:
Ovo je stvarno interesantno postavljeno i dalo bi se o tome puno raspravljati jer iako misa ima žrtveni karakter nepoznato mi je da se ikada liturgijsko ruho krojilo po slici raspetog Gospodina (naravno da ima misnica na kojima je izvezeno ili oslikano raspeće ali se nije krojila što je i razumljivo). Isto tako da li bi se baš moglo reći kako tradicionalna kardinalska odjeća oslikava uskrslog Krista?

Dobro, ovakva kao što je na slici sigurno ne. Bilo je to najvjerojatnije nešto nalik bijeloj tradicionalnoj haljini koju su tada nosili odrasli muškarci. U ikonografiji je često prikazuju kao crvenu i bijelu (boje Jahvine), iako u Novom zavjetu ne piše kako je točno izgledalo. Sve mislim da papinski bijeli talar (bez ikakvih drugih dodataka) donekle može tome nalikovati.

Vrh

PostPostano: Sri sij 05, 2011 14:56 

Mihael je napisao/la:
Još bi imao jedno pitanje. Što znači crveni križ na ovratniku sadašnjeg pape Benedikta XVI? Primjetio sam da ga često koristi dok je bivši papa imao crne križeve na ovratniku. Barem sam ja tako uočio.

To što vidiš je palij. U početku su ga nosili samo pape, ali ga već mnogo stoljeća nose i nadbiskupi koji su metropoliti. Simbol je vlasti povjerene im od Svete Stolice.
Što se tiče boja i križeva sadašnji papa je za svoju inauguraciju imao ovakav http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4c/Pope_Benedictus_XVI_blessing_after_messe.jpg. Ovaj oblik datira iz davnih vremena kad je bio gotovo jednak omoforionu -->.http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/71/Chomnycky_london_cathedral.jpg
Samo papin palij smije imati ovakav oblik. Ima pet crvenih križeva i tri ''pribadače'' što simbolizira pet rana Isusovih i tri čavla.
Doduše papa može nositi palij koji je identičan metropolitskom(crni križevi).
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/18/John_Paul_II_Brazil_1997_3.jpg
No da bi se razlikovao od običnog metropolita sadašnji je papa uzeo modernu verziju(koja oblikom datira iz 11. st.).
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/88/Pope_Benedict_XVI_Blessing.jpg
Palij je, kada ga nosi papa, simbol punine svećeničkog reda i papine vlasti. Kada ga nose metropoliti on označava njihovo zajedništvo s papom i udjelom u njegovoj pastoralnoj moći. Palije dodjeljuje samo papa, a kada bi on sam odstupio s pozicije papinstva te kasnije bio negdje nadbiskup i metropolit ne bi ga mogao nositi bez da mu ga novi papa dodjeli.
Prave se od janjeće vune, a janjce je blagoslovio na svetu Agnezu(Janju :D ), a pošto se pravi od toga simbolizira papu i metropolite koji ga nose kao dobre pastire koji nose svoje janjce na ramenima. Ne znam je li to pravilo.
http://www.youtube.com/watch?v=ns-yS3LjaTo
Paliji se blagoslivljaju na blagdan sv. Petra i Pavla.
Nadam se da sam razjasnio :D .

Zadnja izmjena: cunjozu; Sri sij 05, 2011 15:08; ukupno mijenjano 2 put/a.

Vrh

PostPostano: Sri sij 05, 2011 15:03 

Bernard je napisao/la:
Sve mislim da papinski bijeli talar (bez ikakvih drugih dodataka) donekle može tome nalikovati.

Zar onda to ne bi više ličilo albi?
http://2.bp.blogspot.com/_A5W-t7caxb0/R8Qeq62YREI/AAAAAAAAAJ8/d7PkPrevXNw/s1600-h/15_17thPontifical.jpg
Možda misliš na nešto što nose ovi mališani akoliti na početku procesije. :D A jesu cakani xD

Vrh

PostPostano: Sri sij 05, 2011 15:27 

cunjozu je napisao/la:
Nadam se da sam razjasnio :D .

Hvala na odgovoru.

Vrh

PostPostano: Sri sij 05, 2011 21:15 

Barnaba je napisao/la:
Što mislite kako bi se prikladno trebali oblačiti klerici da s jedne strane budu znak svetosti a ne bogatstva i položaja?

U narodu je poznata ona stara..."Odjelo cini covjeka"...ja bi nadodala,odjelo zna da vara covjeka...ja bi rekla..."srce ,cini covjeka"..
Danas nije vise moguce,kao nekada naciniti ...Svecenicko ruho,i Misnice..jer,ne postoje ni stofovi,materijali, konac za vez..pogotovo ,zlatovez..i slicno...
Meni cak je prikladnije ovo danas,sto je jednostavnije..( u svakom slucaju je jeftinije)..mada ne mogu odoljeti i reci,kako su nekada prekrasno bile ukrasene ,cak i draguljima...sama ljepota i sjaj...( vanjski sjaj)Dobro je bio rekao Sv.Franjo Asiski..nekada..
Danas je gledeci,vise prakticno za upotrebu i odrzavanje...i to je uredu..
Crkva postaje u svijetu sve siromasnija...Zato,ne treba traziti nesto posebno...nego prilagoditi ovome vremenu...

Vazno mi je jedan mali znak " na sveceniku..s cim se prepoznaje,da je svecenik"
A ,sve ostalo je vazno da je cisto...i uredno...

Vrh

PostPostano: Čet sij 06, 2011 06:02 

Ovdje su dva područja koja treba razdvojiti - privatni to jest izvanliturgijski i liturgijski.
U privatnom svagdašnjem životu volio bih katkad nositi reverendu (naročito na blagdane) no ne nosim je iz čisto praktičnog razloga vrlo lako se prlja - a nemam nikoga tko bi je čistio (prašina + kap vode = mrlja). Kolar i slično u svagdašnjem životu ne nosim jer me i onako svi poznaju.Pa i na trajektu kad idem za Split svi znaju (Bračani) da sam svećenk. Prema tome vanjski znak i ne vidim potrebe nositi.
Liturgija je jedna druga rasprava. Nas su učili da najljepše, najbolje treba pokloniti Bogu (i zato su se nabavljale i umjetničke i bogate misnice, i ostale liturgijske poptrepštine.) Danas je sasvim drugi odnos prema Bogu. Mogao bih ga nazvati "siromašnim" i zato nije potrebno Bogu darovati nešto skupo i dragocjeno. Umjetnost u liturgiji bi trebala usmjeravati ljude na ljepotu Božje blizne. I svi oni koji danas pozivaju na siromaštvo, jednostavnost odjeće zaboravljaju na sve ove i mnoge druge razloge. A ja znam da su mi brojni vjernici potvrdili da vole kad na blagdane obučen "bogatije" misnice, kad se crkva svečanije uresi, jer to daje poseban "čar" liturgiji. Koliko je današnji čovjek duhovno siromašan pokazuju i nove betonske građevine crkava.

Vrh

PostPostano: Čet sij 06, 2011 14:07 

Meni je, kaj se odjeće tiče sve OK! Imam samo dvije sličice

1. svećenici u Njemačkoj
Bilo je to godine negdje 1985, u posjet u našu zagrebačku župu je došao svećenik Hrvat iz Njemačke. Opisno imao je svijetloplavu košulju raskopčanog gornjeg gumba. Moj opći dojam je da je bio obučen "opušteno". Nikako ne neprilično. U razgovoru je naš župnik s njim dotaknuo i tu temu.
- kako ti hodaš vani
- Ovako
- Kako se obučeš kad ideš kod biskupa
- Isto ovako
- I on te primi
- Da
- Naš te ne bi primio
- Zašto?
- Obavezno moraš nosit ovakvu košulju i kolar
Naravno "ovakvu košulju i kolar" naš je župnik stalno nosio

2. svećenička misna haljina
prije možda nekoliko godina župniku je jedan gospođa poklonila misnicu, koliko sam razumio, ona ju je osobno napravila.
Bio je sav ponosan, bila je vjerojatno ponosna i gospođa, nekako sam bio ponosan i ja, rekao bih da je cijla župa bila ponosna na tu misnicu, bila je to najljepša misnica koju sam ikada vidio.
Ne znam puno o tome kad se koja misnica nosi pa sam se redovito suzdržavao da ne pitam župnika zašto ju ne nosi svaki dan.

Vrh

PostPostano: Čet sij 06, 2011 14:48 

sneni je napisao/la:
Ovdje su dva područja koja treba razdvojiti - privatni to jest izvanliturgijski i liturgijski.
U privatnom svagdašnjem životu volio bih katkad nositi reverendu (naročito na blagdane) no ne nosim je iz čisto praktičnog razloga vrlo lako se prlja - a nemam nikoga tko bi je čistio (prašina + kap vode = mrlja). Kolar i slično u svagdašnjem životu ne nosim jer me i onako svi poznaju.Pa i na trajektu kad idem za Split svi znaju (Bračani) da sam svećenk. Prema tome vanjski znak i ne vidim potrebe nositi.
Liturgija je jedna druga rasprava. Nas su učili da najljepše, najbolje treba pokloniti Bogu (i zato su se nabavljale i umjetničke i bogate misnice, i ostale liturgijske poptrepštine.) Danas je sasvim drugi odnos prema Bogu. Mogao bih ga nazvati "siromašnim" i zato nije potrebno Bogu darovati nešto skupo i dragocjeno. Umjetnost u liturgiji bi trebala usmjeravati ljude na ljepotu Božje blizne. I svi oni koji danas pozivaju na siromaštvo, jednostavnost odjeće zaboravljaju na sve ove i mnoge druge razloge. A ja znam da su mi brojni vjernici potvrdili da vole kad na blagdane obučen "bogatije" misnice, kad se crkva svečanije uresi, jer to daje poseban "čar" liturgiji. Koliko je današnji čovjek duhovno siromašan pokazuju i nove betonske građevine crkava.

Slažem se s vama. Mene još smeta što ministranti uglavnom imaju tenisice, bar tu di ja idem u Crkve (N. Zagreb), a trebali bi imati npr. crne cipele, jer Crkva nije livada. Još što velite ove nove Crkve su izvana dosta čudne. Jedna Crkva tu u N. Zagrebu sliči na mljekaru izvana. Iznutra je dobro. Od novijih Crkava ova u Sigetu je modernijeg dizajna iako je građena koliko ja znam još 1974. godine, ali je dobra Crkva i ja sam se naučio na nju. Smeta me uvođenje električne gitare i dosadnih bubnjeva u Crkvu i neke tralalala pjesmice koje veze nemaju s nečim produhovljenim što se same glazbe tiče, ali to je neka druga tema.

Vrh

PostPostano: Čet sij 06, 2011 15:41 

Citat:
Meni je, kaj se odjeće tiče sve OK! Imam samo dvije sličice

1. svećenici u Njemačkoj
Bilo je to godine negdje 1985, u posjet u našu zagrebačku župu je došao svećenik Hrvat iz Njemačke. Opisno imao je svijetloplavu košulju raskopčanog gornjeg gumba. Moj opći dojam je da je bio obučen "opušteno". Nikako ne neprilično. U razgovoru je naš župnik s njim dotaknuo i tu temu.
- kako ti hodaš vani
- Ovako
- Kako se obučeš kad ideš kod biskupa
- Isto ovako
- I on te primi
- Da
- Naš te ne bi primio
- Zašto?
- Obavezno moraš nosit ovakvu košulju i kolar
Naravno "ovakvu košulju i kolar" naš je župnik stalno nosio

Ja nama kad nam je zapadnoeuropsko crkveno urušavanje neki dobar primjer po bilo kojem vidiku.

Citat:
Pa i na trajektu kad idem za Split svi znaju (Bračani) da sam svećenk. Prema tome vanjski znak i ne vidim potrebe nositi.

A namjernike nebračane tko šljivi?!
Citat:
U privatnom svagdašnjem životu volio bih katkad nositi reverendu (naročito na blagdane) no ne nosim je iz čisto praktičnog razloga vrlo lako se prlja - a nemam nikoga tko bi je čistio (prašina + kap vode = mrlja).

Proizlazi da je glupost što reverenda uopće postoji, kad je 'toliko' nepraktična + ako te zdravlje još služi mogao bi sam oprati reverendu odmah iza blagdana pa nek stoji do slijedećeg.

Vrh

PostPostano: Čet sij 06, 2011 15:47 

Vidjela sam svećenike u raznim prilikama u različitoj odjeći. O liturgijskom dijelu nemam ništa za reći - misnice koje nose naši svećenici lijepe su i služe svojoj svrsi. U ostalim prilikama, ukoliko nije u nekom sasvim uskom krugu gdje ga svi poznaju, mislim da bi se svećenik morao barem malo razlikovati od drugih ljudi. Osim pristojne odjeće, mislim da bi bilo dovoljno da nosi košulju s kolarom kao obilježjem svog statusa - danas to više ne mora biti crna košulja, vidjela sam već i sive i plave, svijetloplave i bijele. Inače mi je lijepo vidjeti svećenika u reverendi, no nju vjerojatno mnogi ne nose stalno iz raznih razloga od kojih je jedan naveo i Sneni.

I samo da se nadovežem na pretposljednji post i komentar o obući ministranata - imam s tim iskustva u obitelji, znala sam gledati i svoje i druge dječake kako poslužuju kod oltara - redom u tenisicama - i ne bi bilo zgorega da imaju neku manje upadljivu obuću. No činjenica je da dječaci u godinama kad većina njih ministrira naprosto ne žele nositi cipele, a nametati im obuću koju ne žele moglo bi u drugi plan gurnuti važnije stvari. Između ostalog važno je da im ništa ne smeta kako bi što bolje izvršavali svoju službu. No kad bismo se svi dogovorili i obuli djecu u cipele, vjerojatno ne bi bilo problema. :)

Vrh

PostPostano: Čet sij 06, 2011 15:52 

Citat:
No činjenica je da dječaci u godinama kad većina njih ministrira naprosto ne žele nositi cipele, a nametati im obuću koju ne žele moglo bi u drugi plan gurnuti važnije stvari.

Koje to? Njihovu slobodu (uglavnom raspuštenost, čast izuzecima)? Poremetiti naš plan što smo ih dogurali oko oltara da nam tamo godinu dvije zvrndaju?
Evo mi i odgovora:
Citat:
Između ostalog važno je da im ništa ne smeta kako bi što bolje izvršavali svoju službu.

Citat:
No kad bismo se svi dogovorili i obuli djecu u cipele, vjerojatno ne bi bilo problema. :)

Još bi bolje bilo kad bismo se svi dogovorili da ćemo živjeti ozbiljan katolicizam, klinci bi učili od primjera a ne teoretiziranog ideala. :?
ps sorry za paratematiziranje

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 90 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata