Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 23, 2026 19:08

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 90 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon sij 10, 2011 19:56 

sneni je napisao/la:
dovoljno je samo reći da se priprema "reforma liturgijske reforme" kojom se nastoji ili će se nastojati ponovno uvesti osjećaj "svetoga" u liturgiji.
Jedva čekam :D
sneni je napisao/la:
U modernom siromašnom duhu betonskih katedrala - koju redovito crtaju arhitekti dobra zanata a plitke vjere, nikakvo čudo da imamo i ovakve misnice.
Apsolutno se slažem. Velika stvar sročena u malo riječi.

Biste li mi mogli jedino pojasniti zašto se crna boja ne preporuča? Vrijedi li to sad poslije koncila ili je vrijedilo i prije?

Vrh

PostPostano: Pon sij 10, 2011 19:58 

Plava boja nije boja Liturgije…Plava boja je Marijanska boja…a Mariazell je Svetiste… u pokrajini Starejskoj , najvece marijansko svetiste srednje Europe koje datira od 21. prosinca 1157. godine. Tu se čuva kip Blažene Djevice Marije koja je osobito čašćena kao Velika Majka Austrije.
I predpostavljam da iz tih razloga..plava boja..
Njezin kip postao je poznat po svojim moćnim čudesima Majke Milosrđa.
Iz tih razloga,a i razloga sto papa Benedikt XVI potjece iz Kraljevine Bavarske ( plavo-bijela-nacionalna boja)
Blau war bis zum Konzil von Trient eine häufige und bliebte liturgische Farbe, wurde jedoch damals (1570) aus dem Farbkanon des lateinischen Ritus gestrichen u. bedarf zur Benutzung einer besonderen Erlaubnis durch den Hl. Stuhl. Diese liegt u.A. auch für Spanien und die Schweiz vor.
Plava boja je do Tridentskog sabor bila omoljena liturgijska boja , ali je tada (1570) uklanjena iz kanona latinskog obreda..
Bilo je samo uz posebnu dozvolu Svete Stolice moguce koristiti..plave boje..

A,evo kako su nekada izgledale...

Slika

Slika

Vrh

PostPostano: Pon sij 10, 2011 20:24 

Dvije stare misnice
Slika

Slika

Vrh

PostPostano: Pon sij 10, 2011 20:27 

Moderne

Slika

Slika

Slika

Vrh

PostPostano: Pon sij 10, 2011 20:29 

Njemačka
Slika

Slika

Vrh

PostPostano: Pon sij 10, 2011 22:02 

[quote="cunjozu"]
1.1 2011. Osmi dan Božićne osmine.

Ova mi se sviđa.

Vrh

PostPostano: Pon sij 10, 2011 23:05 

FSSP, Wigratzbad. Isto plavo. Marijansko. VIdi se veliko slovo M u sredini križa na leđima misnice.
Slika

Vrh

PostPostano: Uto sij 11, 2011 13:40 

alberik je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
Isto tako da li bi se baš moglo reći kako tradicionalna kardinalska odjeća oslikava uskrslog Krista? Slika
Naravno da se slažem kako zemaljska liturgija treba biti svečana no centralno mjesto u njoj pripada Kristu, odnosno oltaru (što Redoviti rimski obred mise lijepo naglašava) te nije baš nužno da odjeća onog koji služi bude u prvom planu (ovim ne tvrdim da se ti zauzimaš da ona bude u prvom planu već samo dajem generalnu opasku).

Ta je cappa magna imala svrhu naprije da se pokriju konjska leđa kad se jahalo. Izgleda svečano, a da ne bi zaklanjala Krista, kardinal je prije mise iz poniznosti skida; svlači starog čovjeka i oblači misno ruho. Taj plašt i nije za misu.

Možda je nekada imala svrhu, za pokrivanje konjskih leđa iako je sigurno da se u tome ne može jahati, no danas je skroz bez svrhe i uvelike otežava kretanje.
Slika

Što se tiče poniznosti, nisam baš siguran da je to prvo što padne na pamet ako se pogleda
Slika

Slika

Slika

Vrh

PostPostano: Uto sij 11, 2011 15:17 

Očito da vadite slike iz nekih povijesnih albuma. Slike koje su imale svoje značenje, povijesti koja je imala svojih ljepota i rugoba, ljudskih velikana od svetačkih razmjera do najvećih mizerija.. Ma upravo takvi bijahu i prvi učenici i ništa se ne promijeni od onda do danas kroz sva povijesna razdoblja. Pa ne zaboravite da su većina evropskih biskupa (nadbiskupa) bili i zemaljski knezovi... tako to bijaše.
No ovo ne napisah radi napisanog nego radi sljedećeg. Da li je itko od vas nosio "rep" od "capa magna" kojem biskupu - nadbiskupu. Ja jesam! I uz svu pompoznost capae magnae bili su to jednostavni dragi ljudi. Sjećam se pokojnog nadbiskupa Mate Garkovića, tako divnog, šaljivog čovjeka, pa taj čovjek, sa capom magnom bi svake nedjelje na večer, nama prvašićima, (kad god bi mu mogućnosti dozvoljavale ) držao repeticije iz grčkog. A često je nama sjemeništarcima znao posuditi svoj radio da možemo slušati prijenos koje utakmice! Vama to danas nezamislivo. A biskupa Josipa Arnerića koji se s nama ministrantima naganjao po plaži i "nagušivali se" on nas a mi njega. Tko bi rekao da je nosio capa magna.
A da ne spominjem biskupa - nadbiskupa Mihu Pušića (on me krizmao) sjećam se njegovog plača (!) kad je vidio da krizmanici nisu odustali od krizme nakon napada na njega. I mnoštva viceva vezanih uz njega... kao i lijepe uspomene koje su mi pričali stari hvarski seljaci koji su ga sretali na šetnji po hvarskim poljima...

Vrh

PostPostano: Uto sij 11, 2011 18:48 

Ovo je jedna stara...ali predivna..gledeci ovaj rucni rad...
Slika

Ovo je za mene nesto posebno,nesto sto nije moguce vise tako naciniti...Ovaj Zlatovez...VEZ...Plis platno i zlatni konac...To je sa toliko ljubavi i vremena radjeno i ulozeno u ovo vezenje ,da ga danas nitko ne bi mogao platiti.
Kada bi postojalo neko glasanje( glasovanje),za mene bi bio favorit..
.

Slika

Misnica, kazula - posljednji komad liturgijskog ruha koji misnik oblaci. Ona je izvanjsko odijelo koje pokriva ostale odjevne predmete, što zgodno ocrtava njezino latinsko ime casula (= „kucica“). Izvorno je to zvonolik ogrtac bez rukava koji seže od vrata do gležnja, s otvorom na vrhu za glavu. U kasnom srednjem vijeku prave se na bokovima izrezi za ruke. U barokno doba, kada se na nju stavlja bogat ornament od zlatnih niti i stakla pa postaje teška, bocni dio potpuno nestaje, a ostatak od dviju ploha sprijeda i straga skracuje se do koljena, te se zaobljuje. Misnica može biti bijela, crvena, ružicasta, zelena, ljubicasta, crna, zlatna i srebrna, što ovisi o razdoblju crkvene godine ili o vrsti blagdana koji se slavi. Obicno ima križ izvezen na stražnjem dijelu, što podsjeca na Kristovu muku. Kao simbol, misnica se povezuje s grimiznom haljinom koju je Pilat dao obuci Kristu kao „židovskom kralju“. Ona k tome podsjeca na Kristovu nešivenu haljinu za koju su vojnici na Kalvariji bacali kocke.

( ovdje ima dosta slika..samo ja ne znam kako se to radi...)
http://www.likaworld.net/forum/index.php?topic=444.0

Ovo su zaista bile svecane prilike...i za ondasnje vrijeme to je bilo prihvatljivo i ljepo,u svakom slucaju svecano...
Slika

Slika

Vrh

PostPostano: Uto sij 11, 2011 21:45 

Bila odjeća ovakva ili onakva, ona je ipak znak pripadnosti Bogu !

Vrh

PostPostano: Uto sij 11, 2011 21:56 

sneni je napisao/la:
Očito da vadite slike iz nekih povijesnih albuma...

Slike koje sam stavio su iz modernih vremena ovo je
Slika
Kardinal George Pell, nadbiskup Sidneya http://www.catholic-hierarchy.org/bishop/bpell.html

a na ove tri
Slika

Slika

Slika
Kardinal Franc Rodé ljubljanski nadbiskup i nedavno smijenjeni Pročelnik Kongregacije za ustanove posvećenog života http://www.catholic-hierarchy.org/bishop/brode.html

Dakle ne radi se o nikakvim povijesnim albumima.

Vrh

PostPostano: Sri sij 12, 2011 16:16 

1.) Da je samo do svrhovitosti malo toga bi imalo opravdanje. To se može prigovoriti protiv svakog dijela liturgijske i neliturgijske odjeće- možda bismo se onda trebali priključiti onom kapucinu o kojem su pisali na kath.net da drži gole duhovne vježbe.

Evo jednog primjera svrhovitosti: Zašto bi oltar bio izrađen od jednog komada ili imao četiri noge kad može stajati na jednoj? U Njemačkoj su to shvatili pa su stavili neki kao iz fast food restorana http://www.kreuz.net/article.10552.html, što će im onaj kičasti u pozadini?

2.) Smijenjeni, Rode?!!! Dob za mirovinu je 75, a on je prešao 76.-u, a novi predstojnik je imenovan prije nekoliko dana. Nisam još čuo da netko spominje smijenjenog kardinala Kuharića! S jedne strane: Nemojte govoriti za ecstasy-misnice da su odvratne, ali zato smijemo poniziti osobe.

3.) Nisam odmah primijetio, ali o misnoj odjeći ima posebna tema (viewtopic.php?f=1&t=927)- učinilo mi se da je tema ovdje išla najprije u smjeru prepoznatljivosti svećenika u svakodnevnom životu.

Vrh

PostPostano: Sri sij 12, 2011 22:55 

Prvo što se teme tiče:
Odjeća mora imati svrhu inače ide u devijaciju a to je najviše vidljivo u svjetovnom djelu ljudskog društva gdje se svrha odjeće odavno izgubila a sve je prtvoreno u modne detalje i marke. Na žalost, u prošlosti je toga bilo više pa i kod službenika Crkve što je vidljivo iz prijašnjih prikaza nesvrhovite odjeće za kler koju, neki viši službenici Crkve, znaju i u današnje vrijeme nositi.

Dakle, ako je osnovna svrha svećeničke odjeće da ga se prepozna u svakodnevnom životu onda to svakako ne treba zanemariti. Naravno da reverenda ima svoju nepraktičnu stranu, koja je na ovoj temi isto bila spomenuta, koju treba uvažiti no za nenošenje košulje s kolarom po mom mišljenju nema nekog objektivnog razloga, pogotovo ako se uzme u obzir da košulja može biti i bijela ako su velike vrućine.

Nakon toga odgovori koji nemaju usko veze s temom:
alberik je napisao/la:
3.) Nisam odmah primijetio, ali o misnoj odjeći ima posebna tema (viewtopic.php?f=1&t=927)- učinilo mi se da je tema ovdje išla najprije u smjeru prepoznatljivosti svećenika u svakodnevnom životu.

Ta teme je na dijelu foruma "Odgovori" i sukladno pravilima koja tamo vrijede, nije za raspravu već za konkretno pitanje i odgovor koji je tamo i dan.
Posebno me čudi sto se sasvim opravdano primjećuje kako je intencija teme prepoznatljivost klerika u odjeći a da se prije toga ni manje ni više uvlačila arhitektura kao neki argument
alberik je napisao/la:
Evo jednog primjera svrhovitosti: Zašto bi oltar bio izrađen od jednog komada ili imao četiri noge kad može stajati na jednoj? U Njemačkoj su to shvatili pa su stavili neki kao iz fast food restorana http://www.kreuz.net/article.10552.html, što će im onaj kičasti u pozadini?
a zapravo totalno promašena poanta.

alberik je napisao/la:
2.) Smijenjeni, Rode?!!! Dob za mirovinu je 75, a on je prešao 76.-u, a novi predstojnik je imenovan prije nekoliko dana. Nisam još čuo da netko spominje smijenjenog kardinala Kuharića! S jedne strane: Nemojte govoriti za ecstasy-misnice da su odvratne, ali zato smijemo poniziti osobe.

Ovo je gotovo pa namjerno podmetanje jer nikakvog poniženja zbog upotrebe riječ smijenjen koja zapravo znači da je razriješen dužnosti. Kardinal Rode je smijenjen redovnim putem jer je navršio dob za mirovinu. Riječ "smijenjen" je dodana samo iz razloga što na priloženom linku činjenica o razrješenju nije bila navedena.
Međutim iz nastavka i paralele s misnicama se može naslutiti otkuda potreba za ovim iskrivljavanjem činjenica i "pravljenjem slona iz mušice". No ako i kojim slučajem moja slutnja nije točna ja bih naglasio da ova tema ni u kom slučaju nije tipa onih s jednog razvikanog vjerskog portala, na kojoj se vrli "tradicionalisti" iživljavaju nad novije izgrađenim crkvama, aludirajući "zašto ju četnici nisu razrušili" ili "kad ovo vidim preći ću u pravoslavce" itd. nego je ovo tema na kojoj se pokušava argumentirano raspravljati o svrhovitosti odjeće za kler ali pri tome ni u jednom trenutku ne dovodeći u pitanje kanonsko pravo prvenstveno naše ali i drugih biskupskih konferencija da donesu propise o prikladnom odijevanju svećenika.

Vrh

PostPostano: Čet sij 13, 2011 22:18 

Meni "smijenjen" ima nesumnjivo negativnu konotaciju, ali svečano povlačim sve gdje sam pretjerao u tonu pa i sadržaju. Ta cappa nije nigdje obvezna, ali je dio materijalne baštine i običaja pa to što je katkad obuče 0,000001 posto biskupa ne treba izazvati neka čuđenja, već može biti prilika da se upoznaju načini na koje su ljudi nastojali uljepšati i uveličati sve što se događa u crkvi, bilo odjeća, bilo arhitektura. Svakodnevna odjeća je druga stvar.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 90 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata