Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 23, 2026 18:19

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 96 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto vel 01, 2011 20:05 

Ajde mi molim te objasni kako to da ako si zaljubljen u nekoga, ako odlučiš da ga voliš , voliš ga ili ne.

To meni nema neke logike.

Vrh

PostPostano: Uto vel 01, 2011 21:45 

Riječ je napisao/la:
Ajde mi molim te objasni kako to da ako si zaljubljen u nekoga, ako odlučiš da ga voliš , voliš ga ili ne.

Ne vidim logike u postavljanju stvari na ovakav način na ovoj temi. I u čemu je zapravo problem? Zar ljubav smeta kršćanskom hodanju?

Vrh

PostPostano: Uto vel 01, 2011 22:03 

Giovi je napisao/la:
Vjernicima je, izgleda, teže naći osobu za vezu, no kasnije takvi brakovi čini mi se znaju biti sretniji i bez rastava i prevara u odnosu na prosječan brak.
Stvar je u tome da vjernik bira sebi za životnog suputnika onoga koji će mu pomoći da dospije u kraljevstvo Božje. Zbog krize morala već u razdoblju hodanja mlade parove pritišću pitanja poput kontracepcije, broja djece, nedjeljne liturgije, odgajanja djece u vjeri, ukratko, sve vezano sa poslušnosti nauku Crkve. Mnogi godinama hodaju bez namjere stupanja u brak, a na brak se odlučuju kada požele imati djecu ili kada već zatrudne.
U takvoj okolini teško je naći pravu osobu, i osim stava otvorenosti za brak, potrebno je i moliti...

Naći osobu iz Crkve koja se drži svih pravila je ravno dobitku na lotu. Već sam pisao o djevicama i čistoći prije braka. Najčešće na djevice naleti netko tko veze nema s predbračnom čistoćom. U jedno sam siguran. Pravih djevica ima na nebu. Ovo tu na zemlji je totalno rasulo. Ima pojedinih slučajeva, ali večina se svodi na brojne veze prije braka.

Vrh

PostPostano: Uto vel 01, 2011 22:07 

Riječ je napisao/la:

Ako se zaljubiš, valja vidjet zašto si se zaljubio i može li ta opsjena (zaljubljenost je u biti osobna projekcija, a može imat vrlo malo veze sa stvarnom osobom) biti put stvarnog otkrivanja druge osobe. Pa da se, kad ti spadnu roza očale, ne nađeš već u braku s neznancem, nego da tek tada počneš ozbiljno otkrivat možeš li s tom osobom provest život i zajednički putovat prema vječnosti.

Vrh

PostPostano: Sri vel 02, 2011 10:16 

Citat:
Naći osobu iz Crkve koja se drži svih pravila je ravno dobitku na lotu. Već sam pisao o djevicama i čistoći prije braka. Najčešće na djevice naleti netko tko veze nema s predbračnom čistoćom. U jedno sam siguran. Pravih djevica ima na nebu. Ovo tu na zemlji je totalno rasulo. Ima pojedinih slučajeva, ali večina se svodi na brojne veze prije braka.

Što zapravo ovime hoćeš reći, da se u Crkvi nitko ne drži pravila što se spolnosti tiče? Doduše, i nije daleko od istine, ali nekako mi žučno zvuči ovaj post.

I da, zašto govoriš samo o djevicama, a što je sa muškarcima?

Vrh

PostPostano: Sri vel 02, 2011 11:03 

Giovi je napisao/la:
Ljubav je odluka!
Ono što ljudi čestu zovu ljubavlju je zapravo samo zaljubljenost, snažan osjećaj koji ne traje dugo. Dok ljubav neće sama od sebe doći, ljubav je odluka. Voljeti nekoga znači prihvatiti tu osobu sa svim dobrim i lošim stranama njene osobnosti, a toga nema bez odluke.

Ovo što je Giovi napisao meni je prilično prihvatljivo ...
Sinć smo supruga i ja čitali ove stranice pa se počeli prisjećati naših početaka...
Zaključak je bio :prvo slijepa zaljubljenost, a onda je došao život sa svim problemima i iskušenjima, a tu onda dolazi odluka da mi kao katolici, vjernici te napose kao bračni drugovi se moramo slagati i voljeti jer smo si to obećali na vjenčanju , i tu je počela ljubav koja traje već 15 godina . Naravno da povremeno dolazi do nesuglasica (večih i manjih :mrgreen: ) ali se to uz vjeru i molitvu ( naravno zajedničku) prevlada bez posljedica .
Ali znate što je meni čudno :shock: , ja se i poslje toliko godina osjećam ZALJUBBLJENO :D :D :D

Vrh

PostPostano: Sri vel 02, 2011 13:52 

Citat:
Ali znate što je meni čudno , ja se i poslje toliko godina osjećam ZALJUBBLJENO

To je lijepo!:)
I ja sam dugo dugo zaljubljen, ali ona me ne doživljava :(

Barnaba@
Nitko nije napisao da ljubav smeta, ali ljubav se dogodi, osjeti, ne može se odlučiti nekoga voljeti, ako se srce to ne osjeti.
Nismo automatizirana bića bez srca i duše.

Kumpić@
To se i ja pitam!A što je s muškarcima?

Vrh

PostPostano: Sri vel 02, 2011 14:55 

Kumpić je napisao/la:
Što zapravo ovime hoćeš reći, da se u Crkvi nitko ne drži pravila što se spolnosti tiče? Doduše, i nije daleko od istine, ali nekako mi žučno zvuči ovaj post.

I da, zašto govoriš samo o djevicama, a što je sa muškarcima?

Ja sam ustvari razočaran s ljudima u cjelini. Premalo je morala i srama u društvu. Npr. baš sam Adrijani spomenuo da kad se vozite u bus-u ili tramvaju neki tinejđeri psuju sve u šesnaest. Nemaju srama da je bus pun ljudi i da se prostači na sav glas. Ja kad sam išao u srednju školu još početkom 90-ih nije se toliko prostačilo. Bilo je, ali ne toliko kao danas. Sve je to povezano s ponašanjem i moralom.

Vrh

PostPostano: Sri vel 02, 2011 18:50 

Citat:
Ja sam ustvari razočaran s ljudima u cjelini. Premalo je morala i srama u društvu. Npr. baš sam Adrijani spomenuo da kad se vozite u bus-u ili tramvaju neki tinejđeri psuju sve u šesnaest. Nemaju srama da je bus pun ljudi i da se prostači na sav glas. Ja kad sam išao u srednju školu još početkom 90-ih nije se toliko prostačilo. Bilo je, ali ne toliko kao danas. Sve je to povezano s ponašanjem i moralom.

Nažalost danas u društvu vrijede neka druga pravila. Ali u svom si prethodnom postu spomenuo ljude iz Crkve i njihovo ponašanje vezano uz spolnost. To što si razočaran ljudima, neka ti bude poticaj da opet kreneš od sebe...

Vrh

PostPostano: Sri vel 02, 2011 18:52 

Kumpić je napisao/la:
Citat:
Nažalost danas u društvu vrijede neka druga pravila. Ali u svom si prethodnom postu spomenuo ljude iz Crkve i njihovo ponašanje vezano uz spolnost. To što si razočaran ljudima, neka ti bude poticaj da opet kreneš od sebe...

A što to znači da krenem od sebe?

Vrh

PostPostano: Sri vel 02, 2011 22:06 

Citat:

Samo poticaj, razočarenje u druge te može potaknuti da još više živiš onako, kako misliš da ti sam nećeš razočarati.

Vrh

PostPostano: Sri vel 02, 2011 22:30 

Kumpić je napisao/la:
Citat:

Samo poticaj, razočarenje u druge te može potaknuti da još više živiš onako, kako misliš da ti sam nećeš razočarati.

Ja to rješavam sanjarenjem. Odmah mi je ljepše. Pustim si dobru pjesmu i već sam u sedmom nebu. Kad nešto nemaš u stvarnosti imaš u mislima.

Vrh

PostPostano: Čet vel 03, 2011 09:40 

Mihael je napisao/la:
Kumpić je napisao/la:
Citat:

Ja to rješavam sanjarenjem. Odmah mi je ljepše. Pustim si dobru pjesmu i već sam u sedmom nebu. Kad nešto nemaš u stvarnosti imaš u mislima.

Ma nema ti od toga kruha nego samo akcija .....
Meni je stvarnost puno ljepša onda se osječam živ.....

Riječ probaj primjetiti kojoj se ti sviđaš možda se iznenadiš, jer dok sam ja probavao kod onih koje su se meni sviđale bile su uglavnom nezainteresirane doslovno......

Vrh

PostPostano: Uto vel 22, 2011 18:38 

Mihael je napisao/la:
Giovi je napisao/la:

Na ovo tvoje napisano, mogu ti reći da grdno griješiš :mrgreen:
Itekako ima samo, moraš početi tražit na drugim mjestima. Osobno poznajem puno cura koje drže do svih pravila kako kažeš i žive sa dečkima u čistoći prije braka ili su živjeli dok se nisu oženili. Ljudski gledano u današnjem svijetu gdje te non-stop bombardiraju sa svime i svačime počevši od televizije, novina, interneta, itd. što ne da nema veze sa vjerom, nego suprotno, živjeti u čistoći prije braka???. Anti-crkveni stavovi svuda oko nas.. Svakako da s slažem s tobom je ovo na zemlji totalno rasulo, općenito kad gledaš. Zato treba zagrebati ispod površine, ući malo dublje u vjeru. Živjeti u punini s Božjom Rječju i onda je to moguće. Što to znači? Za mene je prvenstveno to Put. Svatko u nečemu nalazi snagu. Našim snagama, prvo po sebi kažem, nema šanse živjeti u čistoći prije braka.

Vrh

PostPostano: Uto vel 22, 2011 19:17 

gran senal je napisao/la:
Mihael je napisao/la:
Giovi je napisao/la:

Na ovo tvoje napisano, mogu ti reći da grdno griješiš :mrgreen:
Itekako ima samo, moraš početi tražit na drugim mjestima. Osobno poznajem puno cura koje drže do svih pravila kako kažeš i žive sa dečkima u čistoći prije braka ili su živjeli dok se nisu oženili. Ljudski gledano u današnjem svijetu gdje te non-stop bombardiraju sa svime i svačime počevši od televizije, novina, interneta, itd. što ne da nema veze sa vjerom, nego suprotno, živjeti u čistoći prije braka???. Anti-crkveni stavovi svuda oko nas.. Svakako da s slažem s tobom je ovo na zemlji totalno rasulo, općenito kad gledaš. Zato treba zagrebati ispod površine, ući malo dublje u vjeru. Živjeti u punini s Božjom Rječju i onda je to moguće. Što to znači? Za mene je prvenstveno to Put. Svatko u nečemu nalazi snagu. Našim snagama, prvo po sebi kažem, nema šanse živjeti u čistoći prije braka.

Ja više ne tražim djevice. Prošlo je moje vrijeme. Vjerojatno ima ljudi koji se drže predbračne čistoće. Gledam ja prije nekoliko tjedana na misi jednu curu koja je čitala ulomke iz evanđelja i mislim si gle kako nevino i pošteno djeluje i sad ako se nakači na nekog tko nema kršćanske stavove može biti svašta. Sve ovisi o pojedincu kako će raspolagati sa svojim tijelom. Muka mi je od toga svega kad se sjetim detalja, ali ne zamaram se više s time. Najbolje je biti tvrd i bezosjećajan i glup pa sve površno gledati samo što ja to ne mogu, ali tako jedino čovjek može sačuvati zdravlje.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 96 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata