Citat:
Ja nisam ni tvrdio da su tvrdnje strogo znanstvene no očito je kako su utemeljenije od tvojih.
Nisu uopće znanstvene. Samo su izraz njihovog vlastitog mišljenja, utemeljenog na komunikaciji sa određenom, specifičnom populacijom ljudi.
Citat:
Pa meni su njihove izjave dovoljno uvjerljive za razliku od tvojih koje imaju daleko manje objektivnosti (između ostalog i broj uzorka) a niti si dao nekakav objektivan razlog zašto se ne bi trebalo vjerovati svećenicima? Pogotovo kad zbog naravi stvari ni strogo znanstveni pristup ne garantira apsolutno objektivnu istinu.
Ma daleko od toga da se ne treba vjerovati svećenicima; ali ja im u ovome ne vjerujem bezrezervno i slijepo. Zašto? Zato jer poznajem mnogo suprotnih primjera od tih tvrdnji, koji su mi dovoljni da vidim, da to nije nužno tako, kako se tvrdi. Kako onda objasniti te primjere?
Citat:
Objektivno rečeno svako je sociološko istraživanje ima istu boljku i vrlo su rijetka (zbog složenosti postupka) istraživanja koja bi obuhvatila sve grupe. Uostalom i psiholog i psihijatar rade s parovima koji mu dođu te po tvojoj logici i oni imaju neobjektivna istraživanja?!
Drugo parovi će biti puno otvoreniji s svećenikom nego s sociologom-anketarom, za razliku od psihologa svećenici se u pastoralnom radu susreću i s parovima koji nemaju problema dakle ima puno argumenata koji govore kako su ti svećenici rekli istinu a to je jedino bitno.
Slažem se da je priroda problema takva, da ni znanost ne bi dala ni blizu precizan odgovor. Zato se ja na nju nisam ni pozivao. Ali, ako hoćemo uspoređivati dvije grupe, ne možemo zaključivati na temelju samo jedne. Problem je malo kompleksniji nego što ga ti prikazuješ, mnogi parovi nikada neće otići ni svećeniku, ni psihologu, a takvih je većina, a tko je od njih sretan ili nesretan, nećemo nikad znati. Mnogi parovi nikada neće govoriti o svom intimnom životu, ma jednostavno, stvar je prekompleksna, dabi se tako lako zaključilo, da su jedni sretniji od drugih.
Citat:
I na kraju postavlja se pitanje zašto si zapeo za obaranje takve razumske tvrdnje? Što time hoćeš postići?
Samo zato, jer smatram na temelju dosada viđenog da to nije nužno tako.