Matthaios je napisao/la:
Više puta sam naletio na ljude koji sebe smatraju velikim vjernicima (svake nedjelje idu u crkvu, redovno mole, ...), a onda kad ih pitaš za njihovo mišljenje o ovoj temi, nasmiju ti se u lice i kažu "koja se još budala toga drži". Zanima me što vi mislite o ovoj temi i zbog čega smatrate (ako smatrate) da treba živjeti u čistoči prije braka?
Najprije, iskreno sumnjam u kategoriju veliki vjernik, mislim da postoje oni koji svojim životom daju znakove žive crkve Božje, oni koji svoju vjeru žive na razini obreda, oni koji je ne žive uopće i td., a za svakog kršćanina koji nastoji biti dio ove žive crkve čistoća prije braka je prihvatljiva i način života koji se ne dovodi u pitanje.
Zašto čistoća prije braka, najprije zato što je po crkvenom nauku seks prije braka grijeh, a onda iz niza druhih razloga od kojih bi istakla samo neke:
- suzdržavanje od seksa kao oblika fizičke komunikacije između 2 osobe ih navodi da razgovaraju, da se upoznaju istinski kao osobe, a ne samo na razini tjelesne privlačnosti,
- na taj način se dvije osobe navode i da ozbiljno razmisle da li su jedno za drugo i ako jesu da stupe u brak, jer smo svi svjedoci maratonskih ljubavnih veza koje traju 10-ak godina, a da to dvoje ljudi nisu sigurni da li su jedno za drugo ili ne,
- zatim dolazimo i na jednu od prethodnih tema - kontracepcija ili ne, jer ako smo kršćani prihvaćamo život kako ga Bog daje, a kako da dvoje ljudi koji su u vezi u kojoj se ne suzdržavaju od seksa (kad to i ne bi bio grijeh, a jest) mogu živjeti ovo kršćansko načelo? Odgovor je nikako.
Dakle da ne duljim, ja sam za čistoću prije braka iz prije navedenih i još mnogih razloga. Da li je to moderno, lako, spojivo sa nekim kvaziznanstvenim i inim tumačenima? Nije.
Što je jednom kršćaninu biti proglašen budalom od svita ka što je ovaj u kojem živimo? Jedino potvrda da je na ispravnom putu.