@atheos
Sam dobro kažeš. Misliti da je vjera u Boga isključivo stvar emocije i nečeg unutarnjeg je vrlo naivno.
Osobno sam vjeru doživio i doživljavam na posve drugi način.
Za početak, ta vjera je meni prenesena. Bog je u objavi, povijesti spasenja, pa i svecima govorio manje više direktno, ali sama njegova ideja nije u privatnoj objavi svakom pojedincu. Na kraju krajeva i tako bi ga mogli, i lakše nego što misliš, odbaciti i zanijekati. Bit kršćanstva je upućenost ljudi na ljude, čovjeka na čovjeka.
Ne znam koliko si upućen u samu stvar, ali kršćani su afirmirali, ja volim reći i "izmislili" razum. Reći ćeš da sam bahat, ali neka
Evo zašto: Kršćanstvo se širilo ne nasiljem već upravo borbom za istinu i razum. Upravo je zbog borbe za te vrjednote i bilo proganjano. Tertulijan je rekao nešto tipa "Krist se objavio kao Istine, ne kao običaj." Što će reći da mi ne pristajemo na kađenje nekih oltara iz prirodne religioznosti. HardCore emocije su sigurno imali i Baalovi svećenici i idolopoklonici, pa opet njihova vjera ne spada u kategoriju vjeroispovijesti ili bilo čega vezanog uz zdravu pamet.
To priznaje i Voltaire kad hvali krvnike kršćanskih mučenika. Hvali ih jer su ukazujući na objektivnu istinu naspram budalastih kultova u biti netolerantni. Tu je u biti riječ o teškom relativizmu jer vrednuje pogrešku koliko i istinu, ali sad se već previše udaljujem od predmeta
Zbog tolikog oslanjanja na razum, pa i ako hoćeš, na grčku filozofiju kršćani su neprestano bili optuživani za ateizam. Kad su kršćani bili ubijani u amfiteatrima publika je vikala "na smrt ateisti!". Atenagora je napisao hrpu knjiga Marku Aureliju da bi branio doktrinu i praksu kršćanstva i zanimljivo, velika većina otpada na obranu od ateizma.
Zašto to uopče govorim? Jer bi na ovaj ili onaj način ti kao ljudsko biće morao spoznati, upoznati i prihvatiti Boga. Čitajuči rasprave stekao sam dojam da si doktor ili nešto slično. Općentim otkrivanjem (kroz prirodni red stvari) Bog pokazuje da zaista jest. Ne znam gdje zapne kod vas promatrača prirode pa ga ne ugledate
Ajde ecimo da je tu još polpol. Ja nešto mogu gledati kao Božju slavu, ti kao neobješnjivo pokrenutu materiju, predetermiriniranu, lijepu u svojoij slučajnosti itd.
No idemo li dalje, predajući se čistog duha čistom razumu, sklon sam tvrditi da do vjere, gotovo u potpunosti, možemo stići i razumom. Tragajući za istinom ne možemo stići na drugo odredište, drugu točku, osim Isusa Krista i u vjeru Katoličke Crkve.
To što neki zalutaju je posebna priča, prije tragedija.
Da bi u tom traganju čovjek mogao imati otvorene i iskrene oči, i biti vođen prije svega ljubavlju i ljubavlju spram istine dobro je poslušati Adrijanin, a čini mi se i Pascalov savijet. Ako želiš vjerovati počni prakticirati vjeru, živjeti kao vjernik. Obrnuti red na neki način. Uranjati u otajstvo koliko god možeš (naravno, ne ići na pričest ako nisu ostvareni uvijeti), ali ići na misu, moliti otvorena srca, čitati Bibliju...
I da se osvrnem na još jednu stvar:
"Vjerovati u Boga nije izbor, to je Dar"Okej, defiitivno! Ali uzmi stvar sa ove strane. Bog je stvoritelj o kojem sve u svakom trenutku u potpunosti ovisi. Ako zamislimo da Bog postoji, onda On koji nam daje bitak i čini nas različitim od onog
ništa, u svojoj ogromnoj i neizmjernoj ljubavi čini to da ja mogu tipkati ovaj post. Ja, da On to ne dopušta, ne bih mogao ni prstom mrdnuti. Jer u njemu živimo, mičemo se i
jesmo. Da nije tolika ljubav Njegova ne samo da ne bih mogao mrdnuti prst nego bi nestao, previše je reći u sekundi, pošto je On stvorio prostor-vrijeme pa o vremenu ne ovisi.
Zašto opet ovoliko brbljam? Zato jer želim reći kako činjenica da je apsolutno sve Dar Njegove Milosti nas ne lišava odgovornosti koju imamo sami pred sobom, Bogom i drugima. Tu odgovornost smo dobili kad i slobodnu savijest. Dakle, jasno da je sve njegov dar, ali i na tebi je odluka, kao na svakom drugom i nitko nije čovjek manje od drugog da bi Bog ovom darove poklanjao, a ovog zakidao. Odgovornost kod mene, tebe, Žuži Jelinek, kapelana ili župnika je približno jednaka.
Citat:
Mislim da ne bi bilo korektno ako takva osoba ipak prihvati sakrament krštenja, onako "za svaki slučaj", samo da bi bila spašena. Mislim da Bog ne prihvaća takva kalkulantska razmišljanja.
Ne bi komentirao, samo dopusti da primjetim kako djeluješ bogobojazno
Nekrštena djeca su prepuštena Božjoj milosti. Crkva tu nema strogo određen nauk. To je to. Više o tome (limbu itd.) drugi put.
Iz tvojeg pitanja o čistilištu stječem dojam da čistilište doživljavaš kao vječno stanje. No, ono to nije.
Recimo da ja npr. umrem, idem na partikularni sud. Tu se vidi da nisam ful čist, malo čađav, al ne baš za pakal pa odem u čistilište. Kako tamo stvari izgledaju, o tom bi se dalo pisat

, al što je bitno znati je to da kod Paruzije, na kraju vremena, kad budemo pred općim sudom svi iz čistilišta idu u raj pošto su tamo bili pročišćeni. Znači: u čistilištu si siguran u vječno spasenje! To nije neka vrsta druge prilike.