Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 10:41

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 108 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pet tra 01, 2011 22:29 

Barnaba je napisao/la:
edargrim je napisao/la:
Možda kada bi udruga ateista Protagora imala 1/1000 dotacije koju imaju neke udruge bi i mogla.

Teško je od ateista očekivati nekakve humane akcije koje bi im bile na štetu a za dobro drugih. Stoga mislim kako je pomanjkanje sredstava samo izgovor. Jednostavno ateisti imaju drugačije interese koji su u velikoj mjeri hedonistički pa nije ni čudno što im smeta utjecaj Crkve koja propovijeda uzdržljivost.

Zašto generaliziraš

Evo ja sam sudjelovao i bio jedan od organizatora i izvršitelja akcije u kojoj su se prikupljali prihodi DEBRU.
Pa i u akciji usmjerenoj ka pomaganju udruzi sv. Bartolomej, djeca s posebnim potrebama u kojoj sam bio i volonter

Citat:
Jednostavno ateisti imaju drugačije interese koji su u velikoj mjeri hedonistički pa nije ni čudno što im smeta utjecaj Crkve koja propovijeda uzdržljivost

ONYX

Vrh

PostPostano: Pet tra 01, 2011 22:57 

edargrim je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
edargrim je napisao/la:
Možda kada bi udruga ateista Protagora imala 1/1000 dotacije koju imaju neke udruge bi i mogla.

Teško je od ateista očekivati nekakve humane akcije koje bi im bile na štetu a za dobro drugih. Stoga mislim kako je pomanjkanje sredstava samo izgovor. Jednostavno ateisti imaju drugačije interese koji su u velikoj mjeri hedonistički pa nije ni čudno što im smeta utjecaj Crkve koja propovijeda uzdržljivost.

Zašto generaliziraš

Evo ja sam sudjelovao i bio jedan od organizatora i izvršitelja akcije u kojoj su se prikupljali prihodi DEBRU.
Pa i u akciji usmjerenoj ka pomaganju udruzi sv. Bartolomej, djeca s posebnim potrebama u kojoj sam bio i volonter

Nisam rekao da ateisti ne čine dobro no sigurno si ne mogu objasniti zašto bi netko trebao činiti dobro ako mu to ide na štetu.

edargrim je napisao/la:
Citat:
Jednostavno ateisti imaju drugačije interese koji su u velikoj mjeri hedonistički pa nije ni čudno što im smeta utjecaj Crkve koja propovijeda uzdržljivost

ONYX

Pa nisu dijamanti i zlato već običan SiO2.

Vrh

PostPostano: Pet tra 01, 2011 22:59 

Citat:
Nisam rekao da ateisti ne čine dobro no sigurno si ne mogu objasniti zašto bi netko trebao činiti dobro ako mu to ide na štetu.

A kako mi to ide na štetu?

Vrh

PostPostano: Pet tra 01, 2011 23:03 

edargrim je napisao/la:
Citat:

A kako mi to ide na štetu?

Pa nikako zato si to možda i radio, ipak tema nije o tebi :wink:

Trebamo se vratiti temi, ne razumijem tu potrebu ateista da budu antikatolički nastrojeni.

Vrh

PostPostano: Sub tra 02, 2011 08:05 

Bernard je napisao/la:
predlažem da i vi ateisti pokrenete koju pučku kuhinju i dadete dobar primjer ostalima. Zašto bi samo vjerske zajednice imale monopol na takvu aktivnost? Možda da udruga ateista Protagora ponese taj projekt, ako već nije nešto pokušala....

:wink: A niti udruge ne mogu uvijek činiti nešto što im nije u opisu djelatnosti. Protagora, Koalicija za sekularizam, udruga David također trebaju od nečega živjeti, pa su prisiljeni primati donacije, a nitko ih ne plaća za otvaranje pučke kuhinje nego za pisanje vrlo lijepih vijesti o Crkvi, dakako senzacionalističkih, pa makar zrnce istine ne imale u sebi. Te udruge su tu da uzmu u zaštitu ugrožene ateiste od nas ratobornih, nasilnih i podmuklih kršćana u ovoj totalitarno-katoličkoj zemlji.
Pitam se, je li im se dosad javio koji ateist nad kojim je zaista počinjena neka nepravda?

Vrh

PostPostano: Sub tra 02, 2011 08:47 

edargrim je napisao/la:

To mi je drago čuti i odajem ti priznanje.
Mislim da udrugi Protagora za humanitarni projekt poput pučke kuhinje nitko normalan ne bi odbio dotaciju. Samo ga trebaju napraviti i pokrenuti. No, to je njihova stvar.
Inače ne kritiziram ovdje ateizam zbog tebe. Imam i sam prijatelje i kolege ateiste. Dobro se slažemo zato što i oni drže do puno vrijednosti do kojih držim i ja (recimo važnost obitelji, itd.). Međutim, kad si napisao da je crkva "ogavna i licemjerna", smatrao sam to jednostranom i u konačnici ciničnom opaskom na račun Crkve napisanom bez ikakvog obzira prema onome što je Crkva učinila dobro za čovječanstvo. Ukoliko pak smatraš da se o Crkvi nema ništa dobro za reći zato što su vjerovanje u Boga i postojanje Crkve (i kultura nastala na tome) zlo po sebi koje treba u razvoju čovječanstva nestati, tad moram i ja prosuditi svjetski ateizam prema nekim njegovim plodovima-recimo prema komunističkim gulazima u kojima je poginulo neuposredivo više ljudi nego za sva stoljeća djelovanja inkvizicije koju nam pojedini ateisti stalno nabijaju na nos. Takvi plodovi ateističkih sustava meni su također ogavni i licemjerni, a vjerujem da i tebi. Stidjeli su ih se već u komunizmu svi disidenti koji su bili ateisti. Isto tako, što je s velebnim nekretninama kineskih komunista ateista, pa sjevernokorejskih? Što se oni toga ne odreknu u korist svoje sirotinje koja živi u daleko bjednijim uvjetima od naše? Naravno da Crkva može skromnije, a jednom će vjerojatno i morati, ali ateistički sustavi ne daju tu bolji primjer.

Vrh

PostPostano: Sub tra 02, 2011 08:53 

adrijana je napisao/la:
Protagora, Koalicija za sekularizam, udruga David također trebaju od nečega živjeti,

Ovdje upozoravam da Udruga David nije ateistička, jer iza nje stoji sekta Univerzalni život. Ona podvaljuje sekularizam radi neutraliziranje drugih religija kako bi lakše progurala ciljeve i promičbu sekte koja radi u njenoj pozadini.

Vrh

PostPostano: Sub tra 02, 2011 08:56 

adrijana je napisao/la:
edargrim je napisao/la:
Možda crkvi i treba kritika (ne možda nego i treba).

Kritika nadasve treba, ali njihovi napisi i stavovi idu u destruktivnom smjeru. Kako oni prezentiraju društvena pitanja na tobože vjerskom portalu - tu se vide talozi komunizma, protuhrvatskog naboja, projugoslavenskih stavova, vjerske relativizacije i davanje vjetra u leđa borbenim ateistima. Sve to ih čini na medijsko-političkoj sceni ljevijim od SDP-a. Čak se ni SDP ne usudi izražavati toliko radikalno lijevo kao oni.

Baš tako, sve se to čini licemjerno i s izgovorom da Crkva bude bolja, no zaboravili su da se u tom slučaju uz ukazivanje na probleme nudi rješenje a ne pljuje po Crkvi i stavlja u službu najagresivnijih ateista koji, u zadnje vrijeme, vrše neviđenu antikatoličku kampanju o izražavanju vjerske pripadnosti. Samo im trebaju naivčine koje će na takve priče nasjesti. Žalosno je da su kao takvi naišli na potporu "ultratradicionalnog" klera i laika iz BiH koji su se pridružili toj perfidnoj harangi na Crkvu. :roll:

Vrh

PostPostano: Sub tra 02, 2011 09:19 

Barnaba je napisao/la:
Žalosno je da su kao takvi naišli na potporu "ultratradicionalnog" klera i laika iz BiH koji su se pridružili toj perfidnoj harangi na Crkvu. :roll:

Ne razumijem baš tu podjelu među svećenstvom u BiH (točnije među franjevcima Bosne Srebrene), ali je očevidno da postoje dvije struje od kojih jedna neprestano kritizira Crkvu (biskupe, osobito hrvatske) i podilazi na sve načine ljevičarskoj oporbi, a kažu da su oni „za narod“. A kad biskupi čine nešto u korist naroda, onda optužuju da je Crkva „nacionalistička“.
Ta podjela vjerojatno još seže iz onih vremena, samo što su sada na sceni puno mlađi ljudi, čak i oni koji su bili klinci tijekom Domovinskog rata i nisu ga pravo niti doživjeli.
Bernard je napisao/la:
Ovdje upozoravam da Udruga David nije ateistička, jer iza nje stoji sekta Univerzalni život. Ona podvaljuje sekularizam radi neutraliziranje drugih religija kako bi lakše progurala ciljeve i promičbu sekte koja radi u njenoj pozadini.

Hvala na ispravci, ovo doista nisam znala.

Vrh

PostPostano: Ned tra 03, 2011 22:15 

nije me dugo bilo na forumu, drago mi je da opet čitam edu/legendu
on je prvak u Recycle Bin/Neprikladnim postovima i malo sam ljubomoran zbog toga.

No eto baš edargrimu.
Vidim da vodiš sveti rat za ukidanje državnog financiranja crkve
Možda si malo mlađi pa te odmah mogu obavijestiti da to ne bi
imalo nikakvog učinka jer je Crkva takvu situaciju već preživjela.
No definitivno bi bilo zanimljivo vidjeti kako bi funkcionirala
potpuna demokracija, odnosno situacija u kojoj bi građani odlučivali
o svakoj kuni iz proračuna koja odlazi za funkcioniranje bilo
kakvih udruga.
Moja prognoza je da bi tada katolička crkva dobila uvjerljivo najviše
možda i više nego što sada dobiva. Mogao bih o tome više, ali neću...
Možda u drugim postovima.

Nadalje edargrime, hvališ kako su se gay udruge izborile za svoja prava,
onda bi trebao pohvaliti i poticati i KC u zaštiti svojih.

Što se tiče nekretnina KC, glupi su napadi kad se procjenjuje njihova vrijednost.
Crkva ima premalo nekretnina u odnosu na njezine potrebe.
I sve nekretnine imaju svoju funkcionalnu vrijednost. Materijalistički je
glupo pričati o vrijednosti katedrale. Njezina je vrijednost veća od ičega
što se dade opisati novcem.

Vidim da si i protiv vjeronauka, a uveo bi etiku. Mislim da je to svejedno.
I na vjeronauku se priča o istim vrijednostima. Moja je žena vjeroučiteljica
i mogu ti reći da ima predivna iskustva s djecom, pogotovo s onom koja ne idu na vjeronauk.
Ta sva antvjeronuk priča je zapravo preprepretjerana. Naravno da tako pišem kad se
bojim da će mi žena izgubit posao, rekao bi edo. Vidiš nije tako, ja sam za to da mi žena sjedi doma,
ali ona neće, no to je već druga priča...
Uostalom, tko bi predavao tu tvoju etiku? Neutralni tipovi poput tebe?

Za kraj, shodno temi, nađoh članak na spominjanoj stranici koju redovito čitam i stvarno mogu objektivno procjeniti da je njima antikatolicizam biznis. Iako članak nije u tom duhu, istine koje se tamo izlažu smiješne su mi zato što što je autor umislio da su šokantno-smiješne, no dobro dođu kao argument u nekim situacijam.
http://webcafe.net.hr/page/2011/04/02/0144006.html
No, ovaj se link ne odnosi na edargrima, on je pravi momak kojeg Bog treba učiniti ribarem ljudi, on je katolik čim piše na ovom forumu.

Vrh

PostPostano: Pon tra 04, 2011 14:44 

adrijana je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
Žalosno je da su kao takvi naišli na potporu "ultratradicionalnog" klera i laika iz BiH koji su se pridružili toj perfidnoj harangi na Crkvu. :roll:

Ne razumijem baš tu podjelu među svećenstvom u BiH (točnije među franjevcima Bosne Srebrene), ali je očevidno da postoje dvije struje od kojih jedna neprestano kritizira Crkvu (biskupe, osobito hrvatske) i podilazi na sve načine ljevičarskoj oporbi, a kažu da su oni „za narod“. A kad biskupi čine nešto u korist naroda, onda optužuju da je Crkva „nacionalistička“.
Ta podjela vjerojatno još seže iz onih vremena, samo što su sada na sceni puno mlađi ljudi, čak i oni koji su bili klinci tijekom Domovinskog rata i nisu ga pravo niti doživjeli.

Nije to niti jedna od ovih struja koje si navela. Čini se kako su tamo mjesto našli oni ultratradicionalisti koji pod izgovorom kako nemaju gdje plasirati svoje ideje (što samo po sebi nije istina), koriste taj portal za djelovanje u smislu "da Crkva bude bolja". To samo po sebi izgleda paradoksalno i apsurdno no ako se uđe u duhovnu sferu te potpuno objektivno pretpostavi, kao napadi na Crkvu dolaze od jednog izvora (od neprijatelja Božjeg) onda i ne mora biti čudno što ultratradicionalistički i ultraliberaliberalni katolici djeluju zajedno s agresivnim ateistima jer im je svima bitno samo perfidno napadati Crkvu, kad ih nadahnjuje jedan duh.

Vrh

PostPostano: Pon tra 04, 2011 17:02 

Barnaba je napisao/la:
Čini se kako su tamo mjesto našli oni ultratradicionalisti koji pod izgovorom kako nemaju gdje plasirati svoje ideje (što samo po sebi nije istina), koriste taj portal za djelovanje u smislu "da Crkva bude bolja".

Ne pratim sve u detalje, ali složila bih se s tobom.
Primijetila sam, recimo i to, da je prva tradicionalna misa u Zagrebu bila najprije oglašena upravo na tom i takvom portalu. :roll:

Vrh

PostPostano: Uto tra 05, 2011 21:46 

adrijana je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
Čini se kako su tamo mjesto našli oni ultratradicionalisti koji pod izgovorom kako nemaju gdje plasirati svoje ideje (što samo po sebi nije istina), koriste taj portal za djelovanje u smislu "da Crkva bude bolja".

Ne pratim sve u detalje, ali složila bih se s tobom.
Primijetila sam, recimo i to, da je prva tradicionalna misa u Zagrebu bila najprije oglašena upravo na tom i takvom portalu. :roll:

Da, ali onda su se ovi Hrvatski kao distancirali. Ipak, zanimljivo je i svakako nije slučajno, što su sve katoličke duhovnosti oblatili osim jedne, što ukazuje da očito postoji simbioza između onih koji se nazivaju "tradicionalistima" i uprave tog portala, možda ona nije formalizirana no duhovnim očima se jasno može primjetiti.

Vrh

PostPostano: Uto svi 17, 2011 00:40 

http://www.index.hr/vijesti/clanak/kazn ... 51807.aspx

Još jedan 'antikatolički' članak sa index.yu, pardon index.hr. Koja je svrha napadanja pape i zahtijev za sudski proces? Jeli katolička Crkva možda kamen spoticanja za uspostavu novog svjetskog poretka? Ako je tako mislim da smo zagazili u ona vremena u kojima se priprema teren za utjelovljenje kneza tame koji ima stupit na scenu.

Vrh

PostPostano: Uto svi 17, 2011 12:50 

Citadel je napisao/la:

Još jedan 'antikatolički' članak sa index.yu, pardon index.hr. Koja je svrha napadanja pape i zahtijev za sudski proces? Jeli katolička Crkva možda kamen spoticanja za uspostavu novog svjetskog poretka? Ako je tako mislim da smo zagazili u ona vremena u kojima se priprema teren za utjelovljenje kneza tame koji ima stupit na scenu.

Nije dugo trebalo da se i to objavi. Sjetimo se samo Papinog pohoda Velikoj Britaniji, tjednima prije lansirale su se vijesti kako Papu treba uhititi čim stupi na englesko tlo, a dok su se malo bolje pogledali razlozi vidjelo se s koliko mržnje i rasizma neki pristupaju Crkvi.
Što se tiče kondoma u Africi, mnogi su znanstvenici priznali da je Papa ipak u pravu jer istraživanja dokazuju da je jedino u Ugandi smanjena stopa smrtnosti od side – a jedino u toj zemlji se sustavno provodila izobrazba o odgovornom spolnom ponašanju. Drugdje se stvari nisu poboljšale jer se kao rješenje nudila samo kontracepcija. Zapadne zemlje i ovakvi novinari što se tiče Afrike pokazuju veliku dvoličnost i nepoznavanje stvari. Da o ostalim razlozima za „uhićenje“ ne pričamo.
Prošli tjedan sam naišla na jako dobar, pomalo ironičan članak „Rat protiv Katoličke crkve“ gdje je autor Tvrtko Dolić napisao: Možemo reći da su napadi na hrvatsku nacionalnu ideju i Crkvu u Hrvata jedina konstanta u našim medijima. Na svjetskom planu značajniji je globalni rat protiv Katoličke crkve. Kod nas su referentni napadi značajno protuhrvatske prirode. Kao nepopravljivog ateistu najviše me smetaju profesionalni ateisti i lažni agnostici, koji pozivaju na otpor praznovjerju i katoličkoj vjeri, a onda ih slučajno vidite kako ulaze u neki drugi hram ili nečiju tajnu bogomolju.
http://www.dnevno.hr/kolumne/tvrtko_dol ... 02363.html

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 108 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata