ING je napisao/la:
Dragi moj Barnaba
Ne radi se o tome da oba teksta trebaju izgledati isto da bi opravdali JEDNO Isusovo rodjenje - vec da su ta dva izvjestaja NAMJERNO drugacija zato sto opisuju nesto od NAMJERNE RAZLICITOSTI s osobitom svrhom.
Nema potrebe "peglati" ta dva izvjestaja da odraze ista lica, iste dogadjaje itd. To je ono sto moderna teologija klimavo pokusava. Ali Rijec Bozja im stvara kamen spoticanja.
Ono sto treba shvatiti je da u ovim razlicitostima postoji dublji misterij koji teolozi odbacuju kategoricki zato sto nemaju snagu uvida.
Ne da su evandjeoski izvjestaji kontradiktorni zato sto pisu o DVA razlicita rodjenja, vec su upravo vjerodostojni jer postoji misterij o ta dva RAZLICITA rodjenja i on je namjerno tako zabiljezen.
Problem je u teologa i crkvenih otaca 4-og stoljeca pa sve do dan-danas sto ne vide preko uskoce svoga uvida - o DVA RAZLICITA RODJENJA.
"Peglanje" ovih izvjestaja sa kulturoloskom uvjetovanoscu evandjelista(predaja) je vrlo nezgrapan pokusaj da se shvati misterij DVA RAZLICITA ISUSOVA RODJENJA. I vrijeme dolazi kad ce ta Istina postati istina za svakoga... biti tu brana znaci "poplavu".
Izgleda da ti zanemaruješ bitnu činjenicu kad pišeš o tome kako treba razumjeti ovaj dio Svetog Pisma. Ono što se tebi čini da treba tako shvaćati je zapravo ono što je tebi Bog osobno poručio preko tih redaka. Međutim ti ovdje ne usmjeravaš taj Božji dar na sebe i ne omogućuješ Riječi da donese ploda tamo gdje treba donijeti nego si tu spoznaju usmjerio na „teologe i Crkvene oce“ koji ne razumiju, ne znaju… Takve osbne darove i spoznaje je najmudrije podložiti duhovnom vodstvu iskusne osobe iz Crkve pa se na taj način vjernik izfiltrira od možebitne duhovne oholosti.
Dakle htio sam da pogledaš što ti Bog osobno preko tih redaka poručuje a ne da impliciram potrebu peglanja. Dobro i ja sam to ukratko napisao pa nije samo tvoja krivica za neshvaćanje mog posta. Kad uhvatim pisat ću još o ispravnom shvaćanju Biblije jer Crkva nikad nije apriori sve tumačila iz Biblije, da je jedino bilo tako i nikako drugačije, ostavljajući prostor Riječi Božjoj da djeluje na osobnoj razini