Giovi je napisao/la:
Po meni lijep sat nema nikakvog smisla kao poklon za krizmu, a komadić zlata jedino ako se radi o vjerskom simbolu koji će krizmanika podsjećati na ono što je primio.
Zanima me gdje je ukinuto kumovanje za krizmu, ne čini mi se da je to dobro riješenje.
Rcimo ovdje na zapdu..cesto budu roditelji "kumovi",tako da nema one lukcuzne ceremonije...gozbe...
Tkodjer nema toga darivanja..ne u takvom obliku...
Zasto je potreban (materijalni dar?)Ovdje nema tih skupih darova ni za ostale SAKRAMENTE,kada je KUM u pitanju..
Ovdje samo takvo drivanje mozemo vidjeti od nasih ljudi..
Citat:
Der Firmpate / die Patin
Der Pate oder die Patin begleitet den Firmling bei seinem Schritt in die Gemeinschaft der erwachsenen Christen und will dem jungen Menschen auch später ein Freund sein. Dieses Ehrenamt kann nur übernehmen, wer der katholischen Kirche angehört.
Man kann aber auch ohne Paten zu Firmung gehen.
Wenn Vater oder Mutter ihr Kind zur Firmung führen, ist es nicht notwendig, sie als Paten einzutragen.
Krizmeni -kum / kuma
Kum ili kuma prati Krizmanika na njegov korak u zajednicu odraslih krscana i zeli mladim ljudima u buducnosti biti prijatelj. Ovau pocast mogu imati samo one koji pripadaju Katolickoj Crkvi.
Takodjer moze se Krizmati bez kuma..Ako roditelji svoje dijete dovode na Krizmu , nije potrebno da se registrira kao "kum".