neos je napisao/la:
Možda sam se krivo izrazio (napisao), u zajednicu uđu i dosta ateista, a normalno da kad se krste to više nisu.
I drugi put si nejasan, oni prestaju biti ateisti i prije krštenja. Neokatekumen ne može biti ateista, takve ljude koji žele prihvatiti Krista i pripremaju se za krštenje cijela Crkva naziva "katekumeni", jer oni više nisu ateisti makar još nisu kršteni, pa ih ni mi ne trebamo tako nazivati.
No, oni nisu ni punopravni članovi zajednice, pa tako ni kod neokatekumena ne mogu sudjelovati u zajedničkom slavlju euharistije, već ih svećenik nakon uvodnog djela blagoslovi i otpusti.
Gutaperka je napisao/la:
znam neke koji su 7-8 godina na Putu ali se još nisu krstili.Ali imaju namjeru da se krste samo čekaju pravo vrijeme
Takvi će moguće ubuduće biti ranije kršteni, jer Crkva preporuča da se trajanje Puta skrati i time izbjegne razvodnjenost. U statutu je za krštenje naznačeno "u pravilu je prikladno čekati zatvaranje drugog skrutinija, otprilike četiri godina", a znamo da je trenutno prosjek za drugi skrutinij više nego duplo duži. U predugom čekanju lako dođe do "uspavanosti".