Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 23:54

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 164 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov: Re: Hajka?
PostPostano: Uto ruj 13, 2011 23:15 

Moze jedno pitanje svima vama?

Za sta je Isus dao zivot? :roll:

Vrh

PostPostano: Uto ruj 13, 2011 23:28 

dtrnski je napisao/la:
Rečeno mi je da se zvonjava u 6 ne može utišati i zato u peticiju stoji ukidanje zvonjave u 6 ujutro.
Danas sam dobio informaciju da se mora vidjeti s ljudima koji su postavljali zvon-automat što se sve može podesiti.

Tako da do četvrtka i susreta s tim majstorima ne želim ništa govoriti.

Jedno pitanje: kakva ti je zvucna izolacija prozora/vrata?

Znam da kosta, ali ako se ugradi kvalitetna stolarija s odlicnom zvucnom izolacijom, mislim da bi se buka oborila na jedva cujni minimum. Imam iskustvo na radnom mjestu, koje je udaljeno od zeljeznicke pruge 30m. Kad prolazi teretni vlak u punoj brzini stvori buku da se u prostoriji u kojoj radim dvoje ljudi mogu cuti samo nadvikujuci se, ako je prozor otvoren. Kad zatvorim prozor, taj isti vlak postaje jedva cujan. Uzmi u obzir da radim u zdravstvenoj ustanovi, gdje je mir nuzan.

Mislim da bi dobra stolarija rijesila problem, osim ako veci dio vremena ne boravis na terasi.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 13, 2011 23:57 
Stolarija je PVC, IZO stakla. Vanjsko je 5mm, unutarnje 4mm. Znam da je majstor stavio vanjsko staklo 1 mm deblje od standarda.

Malo sam čitao o zaštiti od buke i nisam našao pametno rješenje jer se radi o buci izrazito niske frekvencije koja "prolazi" kroz zidove i prozore.

Radi se o 4 zvona (prije sam nekako stalno imao dojam da su 3).
Zvona:
- 960 kg - ton E1 - 326 Hz
- 690 kg - ton Fis1 - 362 Hz
- 390 kg - ton A1 - 435 Hz
- 205 kg - ton Cis2 - 544 Hz

S time da se najmanje zvono najviše puta u toku dana oglasi. Svaki sat 10 puta, svakih 15 minuta (1+2+3+4).

Vrh

PostPostano: Sri ruj 14, 2011 00:01 

dtrnski je napisao/la:
Stolarija je PVC, IZO stakla. Vanjsko je 5mm, unutarnje 4mm. Znam da je majstor stavio vanjsko staklo 1 mm deblje od standarda.

Malo sam čitao o zaštiti od buke i nisam našao pametno rješenje jer se radi o buci izrazito niske frekvencije koja "prolazi" kroz zidove i prozore.

Radi se o 4 zvona (prije sam nekako stalno imao dojam da su 3).
Zvona:
- 960 kg - ton E1 - 326 Hz
- 690 kg - ton Fis1 - 362 Hz
- 390 kg - ton A1 - 435 Hz
- 205 kg - ton Cis2 - 544 Hz

S time da se najmanje zvono najviše puta u toku dana oglasi. Svaki sat 10 puta, svakih 15 minuta (1+2+3+4).

Kuzim. Istina, protiv niskih frekvencija se malo sto moze.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 14, 2011 02:45 
Vrlo rado bi porazgovarao o akustici zvona i frekvencijama koje zvona proizvode u svojim harmonicima.
Postoji li možda literatura o tome?

Našao sam nešto na netu, na žalost ništa spomena vrijedno, o utjecaju buke niske frekvencije na ljudski organizam.
Postoji li možda neka literatura i o tome?

Vrh

PostPostano: Sri ruj 14, 2011 16:24 

U mnogim gradovima su gradske ure turističke atrakcije kakao za gledanje tako i za slušanje pa nikome ne smeta.. Mnogo puta sam u Splitu spavao ispod same gradske ure pa mi nije smetalo udaranje ura po istom principu ali me je uvijek budilo pranje gradskih ulica i buka koju su stvarali čistači...(a bio sam na 3. katu).
Nije mi jasno kako se može smanjiti zvuk zvona... ako su zvona klasična. Ako su zvona elektronska tu se ipak dade nešto amlo smanjiti -ali ako ih okolica ne čuje čemu onda zvona!

Vrh

PostPostano: Sri ruj 14, 2011 16:31 

Bernard je napisao/la:
S obzirom da ide peticijom u javnost i traži istomišljenike na ulici, to mi je čudno za nekog tko se prikazuje kao katolik koji je "obavio sakramente".

Upravo, mislim da je u tome ključ. Čovjek je "obavio sakramente" kao što se obavlja "sistematski pregled kod liječnika" i završila priča. On svakako ne "živi te sakramente" i tu je problem.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 14, 2011 17:54 
sneni je napisao/la:
Bernard je napisao/la:
S obzirom da ide peticijom u javnost i traži istomišljenike na ulici, to mi je čudno za nekog tko se prikazuje kao katolik koji je "obavio sakramente".

Upravo, mislim da je u tome ključ. Čovjek je "obavio sakramente" kao što se obavlja "sistematski pregled kod liječnika" i završila priča. On svakako ne "živi te sakramente" i tu je problem.

Vrlo je teško razgovarati s osobom koja tvrdi da buka i štetni utjecaj buke ima veze s vjerom.

Znači li to da su mala djeca vjernici kojima ne šteti buka crkvenih zvona? Budimo realni, i oni su samo "obavili" svoj prvi sakrament.

Ovakvi avanturisti bolje da se ne javljaju jer ne želim trošiti vrijeme na njih.

Ako netko ima realan i razuman stav koji ne upliće vjeru u ovaj problem, samo naprijed. Biti će mi drago čuti svačije mišljenje.
Padobranci s tezom "vjernicima ne može smetati buka crkvenih zvona" i "meni ne smeta, kako tebi onda smeta" mogu slobodno preskočiti ovu temu.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 14, 2011 18:08 
sara je napisao/la:
Ti bi ukinuo Zdravo Mariju? Pa što ti pada na pamet?

Više sam puta rekao, ponavljam opet
Prvo što mi je rečeno je da se crkvena zvona ne mogu utišati.

Ukoliko se nešto ne može utišati onda se mora ukinuti.

Drugi razgovor je omekšao stvar i sasvim je izgledno da se zvona MOGU utišati.

Nikome nije cilj ukidati Zdravo Marije.
Cilj je jutarnju Zdravo Mariju utišati na razinu koja neće buditi ne samo mene nego i sve više potpisnika peticije.
Drugi je cilj ukinuti kvaratne otkucaje sata kojih je preko dana zaista previše i nemaju nikakvu opravdanost, niti kroz vjeru niti kroz životne potrebe.
Podnevna i večernja Zdavo Marija su preglasne za jedan dio ljudi, ne osobno njih nego njihovu malu djecu koja trebaju san tokom cijelog dana.
Sigurno će pomoći da se prije jutarnje, podnevne i večernje Zdravo Marije ukinu otkucaji sata što će svakako ublažiti razinu buke.

Tko nije bio ovdje kod mene u naselju teško može uopće pojmiti o čemu pričamo. Pozivam sve, slobodno dođite kod mene (imate na http://www.crkvena-zvona.com kontakt), najbolje kada zvoni Zdravo Marija i onda možemo razgovarati dalje.

Morate biti svjesni da nema adekvatne zaštite od te buke niskih frekvencija. Opasna je po zdravlje jer prolazi kroz prozore i zidove, zatvaranje prozora ne pomaže.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 14, 2011 18:20 

Dragi Gospodine, Morate znati da novija povijest - od pedesetih godina prošlog stoljeća - na ovamo - bilo je mnoštvo pokušaja utišavanja, ukidanja zvonjave. No zvona su ostala i zvonjenje s njima o oni kojima je smetalo nestadoše.
Pa eto tako i ja barem za sada odlazim po tvojoj želji. Jer za mene su crkvena zvona jedan znak religioznostiu nekog kraja, mjesta, i to važan. Pa rekoh što mislim!

Vrh

PostPostano: Sri ruj 14, 2011 18:33 
Opet ja šumom, ti drumom.
Nisam našao nikakve tragove u vjerskim dokumentima o zvonima svakih 15 minuta kao ni otkucaje na puni sat. Ti otkucaji sata su se počeli prakticirati uvođenjem automata za zvonjenje, a na štetu susjeda.
Više sam puta ovdje napisao, napisao sam i na svojem webu što mislim o crkvenim zvonima i to može svatko pročitati.

Potrebno je samo malo dobre volje da se shvati da JA imam problem s prekomjernom zvonjavom crkvenih zvona. Znači nemaš ti problem, imama ga JA i moji susjedi.

Dok ne shvatite da postoje ljudi kojima smeta buka crkvenih zvona i da je buka crkvenih zvona štetna kao i svaka druga buka, možemo se natezati do preksutra.

Kontinuirano zvonjenje crkvenih zvona po meni ne predstavlja nikakvo isticanje religioznosti. Isto tako neće veća crkva napraviti od župljana veće vjernike. Molim te da ne skrećeš sa teme.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 14, 2011 19:08 

dtrnski je napisao/la:
Opet ja šumom, ti drumom.
Nisam našao nikakve tragove u vjerskim dokumentima o zvonima svakih 15 minuta kao ni otkucaje na puni sat. Ti otkucaji sata su se počeli prakticirati uvođenjem automata za zvonjenje, a na štetu susjeda.
Više sam puta ovdje napisao, napisao sam i na svojem webu što mislim o crkvenim zvonima i to može svatko pročitati.

Potrebno je samo malo dobre volje da se shvati da JA imam problem s prekomjernom zvonjavom crkvenih zvona. Znači nemaš ti problem, imama ga JA i moji susjedi.

Dok ne shvatite da postoje ljudi kojima smeta buka crkvenih zvona i da je buka crkvenih zvona štetna kao i svaka druga buka, možemo se natezati do preksutra.

Kontinuirano zvonjenje crkvenih zvona po meni ne predstavlja nikakvo isticanje religioznosti. Isto tako neće veća crkva napraviti od župljana veće vjernike. Molim te da ne skrećeš sa teme.

Vi ste očito vrlo zanimljiva čeljad. I mi imamo crkveni toranj na kojemu je sat koji otkucava baš kako si naveo i sve ok. Oko 20 m od zvonika je zgrada u kojoj žive ljudi i neki moji učenici. Ni da bi im smetala zvona. Kako to da nikada do sada nitko nije jaukao na zvona ( oa na svijetu sam preko 50 godina), nikome nije smetalo?

Vrh

PostPostano: Sri ruj 14, 2011 19:23 

dtrnski je napisao/la:

Pitanje: ako si već razgovarao s odgovornom osobom i ako ti je zaista stalo da se problem riješi, čemu ovakve peticije protiv zvonjave, web-stranice i videofilmovi na youtube-u?

Znamo što i kako smo dužni građanski postupiti u sličnim slučajevima, ali ovakav način i mene jako podsjeća na "moj obračun s njima" i otuda ne čudi bijes vjernika i svećenika na ovom forumu.

Citat:
Molim te da ne skrećeš sa teme.

Ovaj prigovor nije opravdan, jer temu opisuje prvi post.

Problem oko zvonjave na Trnovčici umetnut je u temu o hajki na Crkvu iz razloga što je sporan način postupanja u problematičnoj situaciji. Znači tema nije ni kako često trebaju zvoniti niti kako treba podesiti crkvena zvona. :!:

Vrh

PostPostano: Sri ruj 14, 2011 19:36 
sara je napisao/la:
Vi ste očito vrlo zanimljiva čeljad. I mi imamo crkveni toranj na kojemu je sat koji otkucava baš kako si naveo i sve ok. Oko 20 m od zvonika je zgrada u kojoj žive ljudi i neki moji učenici. Ni da bi im smetala zvona. Kako to da nikada do sada nitko nije jaukao na zvona ( oa na svijetu sam preko 50 godina), nikome nije smetalo?

Stvar fizike i širenja zvučnog vala.
I kod mene u naselju prve kuće do crkve nemaju nikakvih problema.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 14, 2011 19:42 
adrijana je napisao/la:
Pitanje: ako si već razgovarao s odgovornom osobom i ako ti je zaista stalo da se problem riješi, čemu ovakve peticije protiv zvonjave, web-stranice i videofilmovi na youtube-u?

Znamo što i kako smo dužni građanski postupiti u sličnim slučajevima, ali ovakav način i mene jako podsjeća na "moj obračun s njima" i otuda ne čudi bijes vjernika i svećenika na ovom forumu.

Zato što je moj prvi razgovor s župnikom završio sa stavom da se zvona neće utišavati.
Otišao sam u mjesnu zajednicu se požaliti ali tamo je osoba koja nije pokazala prevelik interes za moj problem.
Nakon nekoliko dana nespavanja (točnije četvrtak, 8.9.2011, kada se može vidjeti da je domena registrirana) sam odlučio poduzeti korake.

Citat:
Ovaj prigovor nije opravdan, jer temu opisuje prvi post.

Problem oko zvonjave na Trnovčici umetnut je u temu o hajki na Crkvu iz razloga što je sporan način postupanja u problematičnoj situaciji. Znači tema nije ni kako često trebaju zvoniti niti kako treba podesiti crkvena zvona. :!:

Slažem se. Pozivam moderatora da postove vezanu uz ovu temu prebaci u novi topic. Hvala
Predlažem naziv "Zloupotreba crkvenih zvona"

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 164 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata