Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 30, 2026 18:26

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 18 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto ruj 20, 2011 10:10 

Kako da u svojoj bračnoj postelji otvorimo srca/vrata trećoj "osobi" Bogu i da naše spolno sjedinjenje uistinu odražava trojstvo Oca, Sina i Duha Svetoga?
Odnosno kako da samim spolnim činom služimo Bogu? Kako izbaciti požudu iz svoga srca? Kako moliti prije seksa, koje molitve vama pomažu?

Pročitala sam "Teologiju tijela za početnike" ali i dalje nisam sigurna da li ću to moći/znati. Da li vama to uspijeva?
Požuda je nešto ružno i toliko nas je udaljila od nas samih i od Boga. Radije više nikad ne bih imala odnose nego to radila sa požudom u srcu.
Kaže u knjizi:
"samo do one mjere do koje živimo u "zaručničkom sjedinjenju" s Bogom smo sposobni živjeti u istinskome "zaručničkom sjedinjenju" s drugima."
Na svoju ne/sreću sam spoznala kolika je to istina i sada nema natrag. Nemogu se pretvarati da ne znam pravo značenje spolnosti i koliko je bogohuljenje raditi to sa požudom u srcu. Samo ne znam i dalje kako to raditi ispravno. Ako imate neke molitve koje su vama pomogle ili mislite da bi mogle pomoći bila bih jako zahvalna.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 20, 2011 16:56 

Hahaha..naslov teme je malo nprikladan :mrgreen: .. no evo
ovdje je jedan link http://www.raskrizje.com/index.php/2011-06-03-21-57-27/katolicka-crkva/sakramentikatolicka-crkva/sakramenti-u-slubi-zajednice/331-sakrament-enidbe-brana-ljubav-i-zajednitvo-ivota u kojemu e nalazi jedan jako dobar tekst, koji već na samom početku govori i o toj požudi u srcu.
Uistinu je dobro pročitati taj tekst. Također na forumu imamo i temu na forumu koja se zove "dva lica ljubavi:eros i agape", znači, seks i ona prava LJUBAV: http://www.katolicki.info/forum/viewtopic.php?f=16&t=1123&hilit=eros+i+agape , iako je i propovijed za koju je don Ivica stavio link dugačka isto je dobro strpljivo pročitati.
A i inače je jako važno imati otvoreno srce Bogu, i mržnju prema grijehu, te je dobro moliti, pa tako i protiv požude. Te je izrazito važno i postići također to da razum vlada strastima i tijelom, te postići krijepost čistoće i živjeti ju.
Teologij tijela je nešto stvarno obro, a ima i na cd-u. A što se tiče molitvi, evo jednog mlitvenika koji je izdan:http://www.24sata.hr/ljubav-seks/molitva-prije-seksa-ljubav-supruznika-bez-sebicnosti-133453
tu samo piše o njumu, no sigurno bi vam bio koristan, nažalost, nemam pojma gdje ga nabaviti, no možda postoji i u pdf-u za download, ako neko zna neka stavi link, a ja ću isto pokušati naći.
Iako će se nekima taj molitvenik činiti kao nešto čije ja spominjanje oftopic zbog naslova:Molitva prije seksa: Ljubav supružnika bez sebičnosti , koji naizgled nem veze sa temom, požuda isto može biti, a ije zapravo sebičnost, jer se odlazi u razmišljanje i želju za SVOJ užitak, a to nije nikako dobro za jedan od dva smisla kojima je bračni čin namijenjen, a to je UZAJAMNO darivanje, a ne sebično zadovoljavanje požude i strasti. Molitva i vladanje sobom,to je glavno.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 20, 2011 22:11 

Hvala ti Matija. Tražim već sat vremena po internetu i nemogu naći taj molitvenik da li ima za skinuti. Ali negdje sam u razgovorima o tom molitveniku našla ovu molitvu na engleskom. Bila bih jako zahvalna ako bi mi pomogli da je prevedem da mogu moliti na hrvatskom.

Father, send your Holy Spirit into our hearts. Place within us love that truly gives, tenderness that truly unites, self-offering that tells the truth and does not deceive, forgiveness that truly receives, loving physical union that welcomes.

Open our hearts to you, to each other and to the goodness of your will. Cover our poverty in the richness of your mercy and forgiveness. Clothe us in our true dignity and take to yourself our shared aspirations, for your glory, for ever and ever.

Mary, our Mother, intercede for us. Amen.

Znam engleski ali htjela bih da to zvuči što bolje, a ne da bude doslovno riječ po riječ. Evo kako za sada zvuči, crveno je ono što nisam znala prevesti uopće, a da mi zvuči ok:

Oče, ispuni naša srca Duhom Svetim. Place within us ljubav koja uistinu daje, nježnost koja uistinu spaja, sebedavanje koje govori istinu i ne vara, opraštanje koje uistinu receives, loving physical union that welcomes.

Otvori naša srca to you, jedno drugome i to the goodness of your will. Ispuni naše siromaštvo bogatstvom tvoje milosti i oprosta. Odjeni nas u pravo dostojanstvo and take to yourself our shared aspirations, za tvoju slavu, za vijeke vjekova.

Marijo, Majko naša, moli za nas. Amen

Vrh

PostPostano: Sri ruj 21, 2011 05:51 

Oče, ispuni naša srca Duhom Svetim.
Smjesti unutar nas ljubav koja uistinu daje, nježnost koja uistinu spaja, sebedavanje koje govori istinu i ne vara, opraštanje koje uistinu dobiva tjelesno zajedništvo puno ljubavi. Otvori naša srca sebi, nama međusobno i božanstvu Tvoje volje/snage. Ispuni naše siromaštvo bogatstvom tvoje milosti i oprosta. Odjeni nas u pravo dostojanstvo i uzmi k sebi naše podijeljene želje za tvoju slavu, za vijeke vjekova.

Marijo, Majko naša, moli za nas. Amen

Vrh

PostPostano: Sri ruj 21, 2011 08:44 

Hvala ti! Baš lijepo zvuči.
Eto imam bar jednu molitvu. Otići ću do Verbuma možda oni imaju još. Ako tko zna kakvu knjigu sa takvim molitvama neka slobodno preporuči. Valjda su se svi prepali od tog naslova, a ja sam samo htjela naglasiti tu riječ troje.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 21, 2011 12:38 

anki je napisao/la:
Eto imam bar jednu molitvu. Otići ću do Verbuma možda oni imaju još. Ako tko zna kakvu knjigu sa takvim molitvama neka slobodno preporuči. Valjda su se svi prepali od tog naslova, a ja sam samo htjela naglasiti tu riječ troje.

Poštovanje, ljubav u braku su jednostavno dio cjelokupnog bračnog života pa i kreveta. Ne vidim potrebe za bilo kakvom "specijalnom" molitvom, kao što niti inače ne vidim potrebe za specijaliziranim molitvama. Bit molitve je otvorenost Bogu i slušanje njegove riječi, On ionako dobro zna što mu mi želimo reći.
PS naslov je stvarno...

Vrh

PostPostano: Sri ruj 21, 2011 13:14 

sara je napisao/la:
anki je napisao/la:

Poštovanje, ljubav u braku su jednostavno dio cjelokupnog bračnog života pa i kreveta. Ne vidim potrebe za bilo kakvom "specijalnom" molitvom, kao što niti inače ne vidim potrebe za specijaliziranim molitvama. Bit molitve je otvorenost Bogu i slušanje njegove riječi, On ionako dobro zna što mu mi želimo reći.
PS naslov je stvarno...

Poštovanje, ne služi meni molitva da bih ja Bogu rekla što meni treba jer u tom slučaju ne bih nikada trebala ni moliti. Molitva pomaže da se usklade naše želje sa Božjom voljom. Ja nisam toliko pametna da bih u svakom trenutku svog života znala što je Božja volja i da li radim ispravno. Kada vidim da sam ohola čitam litanije poniznosti, kada nešto očajno želim a nisam sigurna da li je to dobro ili ne onda molim Očenaša i da bude Božja volja, a ne moja volja itd. Mislim da je molitva najbolji način za slušanje njegove riječi. Ti si "sretnica" pa nemaš problema u krevetu pa smatraš da se ne moraš posebno za to ni moliti. Ja sam "sretnica" jer ima probleme i nastojanje da ih prevaziđem dovelo me do toga da želim u svim svojim područjima života biti "s Bogom".

Svrha spolnosti je odraziti jedinstvo Oca, Sina i Duha Svetoga. Znači ako seks ne odražava to trojstvo onda to nije odnos koji nam je Bog namjenio. Onda je to samo ja i predmet moje požude.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 21, 2011 20:51 

Vjerujem da je naslov ovakav samo da privuče pozornost ( :evil: ), ali inače je denotativno značenje ovih riječi ustvari asocijacija na grijeh i s te strane baš nije primjeren izraz za oplemeniti svoju spolnost sviješću da je Bog uvijek prisutan (ova lijepa poruka iz prvog posta).

Što se tiče molitve na tu nakanu, nekome je potrebna, nekome nije, ali mislim da bi bilo najbolje proširiti ovu temu na čitavu „Teologiju tijela“. Mnogi ljudi imaju sigurno predrasude o katoličkom stavu prema spolnosti i misle da je previše restriktivan i pun zabrana, ali iskreno teško je razmišljati (o čemu – o tome) ako je prva asocijacija - grijeh.

:|

Vrh

PostPostano: Sri ruj 21, 2011 21:56 

Da li se može naknadno promijeniti naslov? U npr. Seks, odraz Sv. Trojstva?

Vrh

PostPostano: Čet ruj 22, 2011 06:29 

anki je napisao/la:
Da li se može naknadno promijeniti naslov? U npr. Seks, odraz Sv. Trojstva?

da, to mogu administrator i moderatorica.
A to je moguće i autoru teme dok ne prođe previše vremena od postanja teme, ili netko nešto u temi ne posta.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 22, 2011 07:39 

Ima jedna lijepa izreka Blaisea Pascala:

- Ništa nije tako slično ljubavi kao požuda, ali ništa joj nije tako oprečno. -

Vrh

PostPostano: Sub ruj 24, 2011 00:15 

"Čovjekovo dostojanstvo zahtijeva da on radi po svjesnom i slobodnom izboru, to jest potaknut i vođen osobnim uvjerenjem, a ne po unutarnjem slijepom nagonu ili pod čisto vanjskim pritiskom. Do takva dostojanstva čovjek dolazi kada, oslobađajući se svakog robovanja strastima, ide za svojim ciljem odabirući u slobodi dobro te svojom umješnošću i zdušnošću nastoji sebi pribaviti prikladna sredstva".

Ovaj citat sam našla na ovom linku http://www.katolici.org/katekizam.php?a ... d=1621#F86

Može li mi netko pojasniti što znači "svojom umješnošću i zdušnošću nastoji sebi pribaviti prikladna sredstva".

Vrh

PostPostano: Sub ruj 24, 2011 06:56 
anki je napisao/la:
Na svoju ne/sreću sam spoznala kolika je to istina i sada nema natrag. Nemogu se pretvarati da ne znam pravo značenje spolnosti i koliko je bogohuljenje raditi to sa požudom u srcu. Samo ne znam i dalje kako to raditi ispravno. Ako imate neke molitve koje su vama pomogle ili mislite da bi mogle pomoći bila bih jako zahvalna.

Kako ne bi bio vulgaran, koristiti cu sto je vise moguce medicinsku i moralno neutralnu terminologiju.

Evo sto se meni cini kao nezaobilazni problem. Preduvjet spolnog cina su tjelesne reakcije na "primitivne" nagone. Spolni cin je nemoguc ili vrlo neugodan bez erekcije pri muskarcu i vlazenja pri zeni. Te je reakcije nemoguce kontrolirati poput recimo ostalih misica na tjelu. Erekcija se ne postize "direktnom" zapovjedi mozga kao sto je naprimjer cin pomicanja ruke ili noge. Cak suprotno - samo razmisljanje o bilo cemo a pogotovo duhovnosti, etici i katekizmu ce doprinijeti do "iskljucivanja" nagona i garantirano sprijeciti erekciju penisa ili ovlazivanje vagine.

Kako onda pomiriti ta dva aspekta spolnog cina?

Vrh

PostPostano: Sub ruj 24, 2011 07:20 

Rado bih vas podsjetio na nakoliko tekstova na mojoj web stranici a posebno ovaj tekst http://www.don-ivica.net/razno/58-drust ... odnos.html

Vrh

PostPostano: Sub ruj 24, 2011 07:44 

potjernik je napisao/la:
anki je napisao/la:

Kako ne bi bio vulgaran, koristiti cu sto je vise moguce medicinsku i moralno neutralnu terminologiju.

Evo sto se meni cini kao nezaobilazni problem. Preduvjet spolnog cina su tjelesne reakcije na "primitivne" nagone. Spolni cin je nemoguc ili vrlo neugodan bez erekcije pri muskarcu i vlazenja pri zeni. Te je reakcije nemoguce kontrolirati poput recimo ostalih misica na tjelu. Erekcija se ne postize "direktnom" zapovjedi mozga kao sto je naprimjer cin pomicanja ruke ili noge. Cak suprotno - samo razmisljanje o bilo cemo a pogotovo duhovnosti, etici i katekizmu ce doprinijeti do "iskljucivanja" nagona i garantirano sprijeciti erekciju penisa ili ovlazivanje vagine.

Kako onda pomiriti ta dva aspekta spolnog cina?

Nema tu nikakvog problema, osim ako čovjek nije u sebi napravio razdor između duhovnog i tjelesnog. Ako ljubim svog muža/ženu, ljubim svaki aspekt njegovoga bića i nalazim radost i užitak i u spolnom odnosu i u zajedničkoj kavi itd. Kad se predajem milovanju ljubljene osobe, kad znam da mi ga je Bog darovao, kad ostajem zadivljena pred otajstvom ljubavi koja nas veže, nema nikakvih zapreka da normalno tijelo funkcionira, dapače radost i užitak mogu biti samo veći.
Samo, teško će tu povezanost naći onaj koji u seksu ne vidi posvemašnje i neopozivo darivanje u svakom segmentu svoga bića. A kad nema Božje blizine, nema ni tog darivanja, onda nastaje požuda koja nije ništa drugo nego izopačena želja koja je postala sebi svrhom i umjesto dara nastaje grabež i posjedovanje.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 18 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata