anki je napisao/la:
A za one koji su napravili razdor između tjelesnog i duhovnog i ne vide kako seks može funkcionirati bez požude, kako da se spase, samo molitva ili ima još neki način ili nema načina?
Gotovo da nema osobe na ovome svijetu koja nije napravila razdor između tjelesnog i duhovnog, samo neko više nego manje.
anki je napisao/la:
kako da se spase, samo molitva ili ima još neki način ili nema načina?
Nije to tehnika, kojom se može doći do nečega. Svakako da molitva (pogotovo sv. Misa) nam služi kako bi se stavili u još tješnje prisustvo s Bogom. A kada smo s Njim onda možemo bolje djelovati u svijetu, u obitelji, u krevetu. ali isto tako voljne odluke da kada nije sve ružićasto ostajemo uz svog supruga. Ma šta kada nije ružićasto, kada naizgled izgleda da se neće ni popraviti, ostajemo jer smo
odlučili voljeti i obećali se toj drugoj osobi u sve dane dok nas smrt ne rastavi.
anki je napisao/la:
I što kad ponestane požude, kemije, strasti, a osoba je uvijek vrednovala seks sa mužem/ženom prema količini požude/strasti koju osoba budi u njemu/njoj? I kad taj supružnik kojemu sad nedostaje požuda i strast odluči da više uopće ne želi imati odnose jer ne zna kako, nije mu/joj lijepo, frustrirajuće je.
Osoba koja je vrednovala seks prema količini požude a sada joj je ponestalo, ja bih rekao da je u velikoj milosti Božjoj te je toj osobi dopustio trpljenje kako bi ta osoba shvatila smisao seksa (bolja riječ je Bračni čin, koju ću nadalje koristiti).
Strast sama po sebi nije loša, ona je dar Božji i nije niti dobra niti loša. To je tek sirova materija za posvećenje.
KKC 1767 Strasti u sebi nisu ni dobre ni zle. One dobivaju moralno određenje samo u mjeri u kojoj stvarno ovise o razumu i volji. Strasti se zovu voljnima "ili zato što ih volja naređuje, ili im se volja ne suprotstavlja".[46] Svojstveno je savršenosti moralnog ili ljudskog dobra da razum ravna strastima.[47]
Ja imam strast prema svojoj ženi, (koja uzrokuje svakakve i kemijske učinke u mom tijelu (kako je potjernik napisao, pa da ne ponavljam)) ali hoću li dopustiti da me ta
strast obuzme i predam se
požudi sa svrhom samo svoje naslade ili ću svojom voljom i razumom usmjeriti tu strast prema sebedarju svojoj supruzi i potruditi se da to bude darivanje s užitkom. (Užitak nije loš, Bog nam ga je dao, stoga je dobar).
I potpuno sebedarje neću nikada u punini uspjeti ostvariti. Danas ću možda biti malo više sebedarniji

, dok sutra već manje. Nije nam svaki dan petak

.
anki je napisao/la:
Misle da je brak licenca za požudu.
P.S. ova rečenica mi je super, mislim da ću je često koristiti.
na ovoj stranici sam našao link za župu srca isusova pa sam tamo malo prošvrljao po forumu i evo link jedne rasprave o celibatu u kojoj pored celibata ima jedno lijepo svjedočanstvo o bračnoj čistoči a isto je povezano s teologijom tijela koja je i potakla ovu temu.
http://www.srce-isusovo.com/phpbb/viewtopic.php?t=1387