Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 29, 2026 14:29

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 136 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Čet tra 15, 2010 10:00 

ruta je napisao/la:
Problem koji je nastao je njihova neposlušnost koja je započela prije godinu dana. Ja sam zastarjelih shvaćanja, to što im ja pokušavam prenijeti ne uvažava u životu nitko, drugi roditelji su bolji jer dozvoljavaju sve, baš sve...
Ne znam zašto ovo pišem, očekujem li pomoć na forumu ili samo razumijevanje. Dapače, izgleda da sam jedina koja ima problema s djecom, svi drugi uspijevaju odlično. Iskreno ću reći da mi je drago zbog toga, iako se nemam čime pohvaliti na polju roditeljstva. Vrlodobri su gimanzijalci, ali je to daleko ispod njihovih realnih mogućnosti. Izlaze do kasna, zaljubljuju se...nekim roditeljima bila bi to dobra vijest, ja mislim da je to još puno prerano. Sobe su im kao da je atomska bomba pala u njih. Možda je moje nezadovoljstvo plod mojih sebičnih ili prevelikih očekivanja od njih? To ostaje da ispitam sama s pouzdanjem u Boga.
Za šibu je ionako prekasno...bila iz Raja ili ne. Iako nisam protiv šibe, kad ne ide drugačije.

Ruta, ne vidim uopće zašto bi tvoji zahtjevi prema djeci bili "prevelika očekivanja" ili "sebičnost"... Sad su djeca jednostavno u takvoj fazi, koja je prolazna, kad otkrivaju svoju slobodu i traže je... Ali uvijek će im trebati tvoj oslonac, utjeha i ljubav, pa budi čvrsta, bez kolebanja i razočaranja... Oni još uvijek svoju sliku o sebi (samosvijest) slažu u odnosu i prema tvojim očima, pa bi ih tvoje prekomjerno razočaranje moglo u nutrini ispuniti skrivenim osjećajem krivnje, koje bi vas međusobno udaljilo (iskusila sam to u odnosu prema svojoj majci i teško je naučiti prihvatiti čovjeka takvog kakav je, kakvim ga je Bog stvorio, a još je teže u ljubavi iz dana u dan to pokazati)... Ruta, u tvojim riječima prepoznala sam i stavove svoje majke, pa ti želim samo reći da nemaš razloga za razočaranje u sebe ni u druge, budi i dalje puna pouzdanja u Boga, On te može ispuniti radošću i blagoslovom koji nam je svima potreban...

Vrh

PostPostano: Čet tra 15, 2010 10:13 

Moram dodati još nešto - roditelj mora imati napameti da krajnji rezultat nije uvijek izvjestan. Dogodi se da dijete ode nekim svojim, nama stranim i odbojnim putem, makar smo uložili što god smo znali i mogli da bismo mu pokazali vrednote koje nas nose, osobito vjeru.
Takvo je iskustvo roditelja vrlo bolno i ne ostaje ništa drugo nego prepustiti ga u Božje ruke sa sviješću da to naše dijete Bog voli više nego mi.

Vrh

PostPostano: Pet tra 16, 2010 07:58 

Nisam cijelu temu procitala detaljno, ali bih dodala (ako vec netko nije)
jednu od vaznih stvari:
da je dobro i potrebno da se djeca (odgajana u vjeri) druze (i) sa isto tako odgajanom djecom,
upravo zbog onog: "...drugi roditelji su bolji jer dozvoljavaju sve, baš sve..."
Kad nasa djeca imaju za prijatelje djecu koja imaju iste granice, to je VELIKA POMOC.

Ruta, HVALA na iskustvu :wink: , moji su jos mali i sve me to ceka.
Prekrasno je odgajati djecu u vjeri i vidjeti njih zadovoljne, otvarati se za Bozji plan i primati nove zivote.

Vrh

PostPostano: Ned svi 16, 2010 10:33 

sara je napisao/la:
Moram dodati još nešto - roditelj mora imati napameti da krajnji rezultat nije uvijek izvjestan. Dogodi se da dijete ode nekim svojim, nama stranim i odbojnim putem, makar smo uložili što god smo znali i mogli da bismo mu pokazali vrednote koje nas nose, osobito vjeru.
Takvo je iskustvo roditelja vrlo bolno i ne ostaje ništa drugo nego prepustiti ga u Božje ruke sa sviješću da to naše dijete Bog voli više nego mi.

Čitajući ovo podsjetila si me na iskustvo dr. Zdravka Tomca. Gledala sam, ima dosta vremena, onu emisiju NU2. Zašto je doživio obraćenje u starijim godinama? Nekako sam iščitala iz njegovih riječi da je tu ključnu ulogu odigrao njegov otac - predani vjernik koji se godinama molio za njegovo obraćenje.
I mislim da nam jedino preostaje molitva.

Vrh

PostPostano: Ned svi 16, 2010 10:38 

kalimero je napisao/la:
Nisam cijelu temu procitala detaljno, ali bih dodala (ako vec netko nije)
jednu od vaznih stvari:
da je dobro i potrebno da se djeca (odgajana u vjeri) druze (i) sa isto tako odgajanom djecom,
upravo zbog onog: "...drugi roditelji su bolji jer dozvoljavaju sve, baš sve..."
Kad nasa djeca imaju za prijatelje djecu koja imaju iste granice, to je VELIKA POMOC.

Ruta, HVALA na iskustvu :wink: , moji su jos mali i sve me to ceka.
Prekrasno je odgajati djecu u vjeri i vidjeti njih zadovoljne, otvarati se za Bozji plan i primati nove zivote.

Ma loš utjecaj ti u obitelj može doći sa sto strana.
Moja je kćer nedavno imala fazu odbijanja nedjeljne mise jer je profesorica povijesti napričala masu loših stvari o RKC - o kupovanju oprosta, pa to je samo institucija, ona nema veze s vjerom itd. itd... Srećom ta je faza prošla i sad je opet sve u redu.
A i nažalost velika većina mladih vjernika nije spremna u potpunosti slijediti Kristov nauk.

Vrh

PostPostano: Ned lis 09, 2011 18:59 

Djeca se ne smiju udarati.

Ima i toliko zločestih odraslih osoba pa ne bi bilo primjereno da se za njih ode po šibu.

Vrh

PostPostano: Ned lis 09, 2011 19:01 

Vanja je napisao/la:
Djeca se ne smiju udarati.

Ima i toliko zločestih odraslih osoba pa ne bi bilo primjereno da se za njih ode po šibu.

Šiba je krajnja mjera i to kad ništa drugo ne pomaže, a radi se o važnim stvarima.

Vrh

PostPostano: Ned lis 09, 2011 19:09 

sara je napisao/la:
Šiba je krajnja mjera i to kad ništa drugo ne pomaže, a radi se o važnim stvarima.

Kad bi šiba djelovala onda djeca ne bi dobivala i drugi, treći, četvrti put šibom.

Vrh

PostPostano: Ned lis 09, 2011 20:08 

Kod mene je počela djelovati, 589-i put, čak mi sad i fali!!Mama hvala ti!!

Zadnja izmjena: Alan Ford; Ned lis 09, 2011 20:21; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Ned lis 09, 2011 20:11 

Vanja je napisao/la:

Kad bi šiba djelovala onda djeca ne bi dobivala i drugi, treći, četvrti put šibom.

Ali ja se sjećam kad su me kolege nagovarale na nešto, što ne valja , prvo sam se sjetio da bi mogao zbog toga dobiti batine , pa ti reci da batine ne pomažu...

Vrh

PostPostano: Ned lis 09, 2011 21:22 

A možda su batine rezultat nedosljednog odgoja?

Mene moji nisu tukli i nikada svoje dijete ne bih udarila.

A koliko znam udaranje djece je zakonom zabranjeno.

Vrh

PostPostano: Ned lis 09, 2011 21:27 

Vanja je napisao/la:

A koliko znam udaranje djece je zakonom zabranjeno.

Zakon je tu da se krši.

Vrh

PostPostano: Ned lis 09, 2011 21:28 

alojzije je napisao/la:
Zakon je tu da se krši.

A vrijedi li to za sve zakone?

Vrh

PostPostano: Ned lis 09, 2011 21:31 

Udariti dijete je grijeh, jer je ono osoba i dar Božji, i nasilje je grijeh.
I točno je, udariti dijete je zakonom zabranjeno i kaznono djelo.
Ne kažem to samo zato jes imam 13 godina, (a dijetetom se ni ne smatram), nego smatram da tako nešto nikako nije uredu, jer je izraz omalovažavanja i nepravedno. Za mene
@alojzije-offopic:nije li i kršenje zakona grijeh?
[quote="Vanja"]a vrijedi li to za sve zakone?[quote]
ne. Ali budimo NA TEMI.

Zadnja izmjena: Matija; Ned lis 09, 2011 21:38; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Ned lis 09, 2011 21:36 

Pa jesuli svi zakoni ok.. ili ima i loših , pa nemojte sad vaditi dlaku iz jajeta.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 136 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata