Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 23:10

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Pon lis 24, 2011 17:01 

“Ne brinite se tjeskobno i ne govorite: Što ćemo jesti, ili što ćemo piti, ili u što ćemo se obući?! – to sve traže pogani – jer zna Otac vaš nebeski da vam je to sve potrebno. Zato najprije tražite kraljevstvo Božje i njegovu pravednost, a to će vam se nadodati !” (Mt 6, 31-33)

Ja to ne razumijem baš najbolje. Kad nemaš što obući i gladan si što trebaš činiti? Ja bih jurila okolo i nudila svoje usluge sva zabrinuta što će sutra biti, a to očito nije dobro. Što treba činiti, samo sjesti i moliti ili što, ne kužim?

Vrh

PostPostano: Pon lis 24, 2011 17:36 

anki je napisao/la:
Što treba činiti, samo sjesti i moliti ili što, ne kužim?

Isus, je samo želio reći da ne budemo pretjerano zabrinuti oko zemaljskog. Da nam na prvom mjestu treba biti nebesko. To ne znači potpuno ne brinuti za posao, novac...samo ne previše brinuti, i staviti ga prije nebeskog i učiniti si ga važnijim.
Tražite stoga NAJPRIJE kraljevstvo nebesko. Isus ne negira da nam je to potrebno, kaže:zna Otac vaš nebeski da vam je to sve potrebno. Ne kaže da je nepotrebno i nevažno.

Vrh

PostPostano: Pon lis 24, 2011 17:40 

Još bih dodala da citat, naravno, ne govori da moramo postati lijenčine i uopće se ne brinuti o ničemu, nego samo da se ne brinemo tjeskobno, već da sve pretjerane i prekomjerne brige prepustimo Bogu. Citat govori da jednostavno moramo imati više pouzdanja u Božju providnost, jer se On brine za čitav svijet, pa i za sve nas. Pretjerane brige, to i liječnici kažu, mogu odvesti u bolest, a učitelji duhovnosti tumače da je to i grijeh koji označava premalo pouzdanja i vjere u Boga, drugom riječju nazvano, preuzetnost. To nema veze s ispravnom (umjerenom) brigom za svakidašnji život, nego samo s onim viškom koji nas opterećuje.

Ovdje je jedno lijepo i sadržajno razmišljanje o tome: http://www.katolicki-tjednik.com/vijest.asp?n_UID=1459

Vrh

PostPostano: Pon lis 24, 2011 20:36 

I ja bih htio da mi netko objasni ovaj jedan citat, Sv. Pavla: razumijem što činim, jer ne činim ono što hoću, nego činim ono što mrzim…
ja to shvaćam kao da Sveti Pavo čini ono što mrzi znači da mrzi Božje Zakone, a želio bi činiti drugo. Što je mislio time reći?
hvala

Vrh

PostPostano: Uto lis 25, 2011 09:24 

Matija je napisao/la:
I ja bih htio da mi netko objasni ovaj jedan citat, Sv. Pavla: razumijem što činim, jer ne činim ono što hoću, nego činim ono što mrzim…
ja to shvaćam kao da Sveti Pavo čini ono što mrzi znači da mrzi Božje Zakone, a želio bi činiti drugo. Što je mislio time reći?
hvala

Pavao oće reć da da ne čini ono što hoće činit tj. ne čini što ono njegov duh želi činit nego čini ono što njegovo tijelo želi. Oće reć da je nakon pada čovjeka u Istočni grijeh, tijelo nadvladalo duh i da je čovjek pozvan u tu borbu protiv svog tijela a jačanja svog duha. To se postiže pokorom, trapljenjem, molitvom, euharistijom kojim sredstvima se jača čovjekov duh a kroti životinjska narav tj. tijelo.

To je Sveti Pavao htio reć. :D

Vrh

PostPostano: Uto lis 25, 2011 19:13 

Hvala.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata