Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 22:57

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 451 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 31  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon stu 07, 2011 18:43 
Administrator

Ante, još jednom te upozoravam da ne možeš ovdje pisati izmišlljotine protiv pape i Crkve.
Već je dosadno stalno ponavljati Nauk Crkve, tko želi slušati papu i Crkvu, ima u dosadašnjim postovima jasno navedeno što je Nauk Crkve. Mi u Hrvatskoj trebamo biti poslušni papi i odredbama naše biskupske konferencije.

Na stranicama SKAC-a se opravdano osuđuje stvaranje podjele i dijeljenje zbog onoga što nekome ne paše, a Crkva i biskupi su omogućili:
"Pričešćivanje na ruku dopustio je papa Ivan Pavao II. u dokumentu Dominicae cenae, br. 11., od 1980. godine, uz upozorenje da treba biti dostojanstveno te da vjernici mogu izabrati jedan ili drugi način, kao i to da Crkva može dopustiti laicima da kao izvanredni službenici Euharistije dijele pričest. Sama praksa pričešćivanja na ruku potječe iz prvih stoljeća Crkve. U Hrvatskoj se Euharistija uglavnom slavi dostojanstveno pa ne shvaćam zašto je nekome stalo da nam uvozi ovakve unutarcrkvene prepirke iz Sjeverne Amerike, gdje liturgijskog nereda ima daleko više, pa tako i otvorenih pitanja. Jedinstvo Crkve u Hrvata jest trn u oku protivnicima – čemu izazivati podjele oko problema kojih nema?"

Evo kako je Joseph Ratzinger odgovorio na takve prigovore u knjizi "Bog je s nama":
"Drugi prigovor što ga želimo razmotriti usmjeren je protiv pričesti: klečeći-stojeći, ruka-usta. Najprije bih htio reći da su oba stava moguća i molim sve svećenike da budu tolerantni, da prihvate odluku svakog pojedinca; osim toga, htio bih vas sve zamoliti da u ovome smislu budete pomirljivi, da ne okrivljujete onoga tko se odluči za određenu formu. Ali pitat ćete: Je li ovdje tolerancija uistinu pravi odgovor? Ili je ona ovdje na pogrešnom mjestu kad je u pitanju ono najsvetije? Znademo da se do 9. stoljeća pričest primalo stojeći i na ruku. To dakako ne mora značiti da tako treba uvijek ostati. Jer je veličina i ljepota Crkve u njezinu rastu, sazrijevanju, dubljem shvaćanju tajne. Stoga je novi razvoj, koji je počeo nakon 9. stoljeća kao izraz strahopoštovanja, posve opravdan, i za nj postoje dobri razlozi. No ipak moramo reći i to da Crkva nije mogla 900 godina nedostojno slaviti euharistiju."

Vrh

PostPostano: Pon stu 07, 2011 18:57 

Dobro, neću forsirat, sve je rečeno...ja ne bi na ruku pa da mi pištoljem zaprijete a vi kako oćete. :mrgreen:

Vrh

PostPostano: Pon stu 07, 2011 19:17 

adrijana je napisao/la:
[

Marija Simma je rođena 1915. g. i moglo joj je čak biti objavljeno da "nedostojna pričest vodi u čistilište" (kao što su to mistično iskusili mnogi drugi vidioci kroz povijest), a prije 2. vatikanskog to je moglo biti tumačeno i da je pričest na ruku nedostojna. Ali nakon Sabora i odluke Svete Stolice to više nedostojno nije, niti se može tumačiti da je grijeh ili zlo, jer Isus je rekao Petru "Što god svežeš na zemlji bit će svezano na nebesima, i što god odriješiš na zemlji bit će odriješeno na nebesima". Te riječi se kasnije odnose i na čitavo Učiteljstvo Crkve. Ako su se prvi kršćani pričešćivali na takav način i nisu završili u paklu, onda nećemo niti mi.
Kao moderatorica na katoličkom forumu, molim te da više kojekakvim izjavama ne kompromitiraš čitavu Crkvu i jedan uzvišen i spasonosan sakrament, a za razne naopako interpretirane privatne objave potražiš stručan savjet, po mogućnosti nekog iskusnog svećenika koji bi ti mogao pomoći.

Ne bi stvarno htio dalje širit diskusiju ali ti ovo čisto logički ne stoji.
Ako vjerujemo da Marija Simma nije bila luda baba a vjerujemo da nije i da je istina da je žena rekla da svećenici koji daju pričest na ruku gore u vatri čistilišta, onda ne bi bilo pravedno da oni gore a ovi nakon 2. v. koncila ne, jer su i jedni i drugi postupali po crkvenim propisima...međutim očito je da se Bog ne slaže s tim propisom i da je Bog iznad tog propisa...i ako Mu nešto ne paše, On ima pravo izrazit svoje mišljenje obzirom da je Crkva Njegovo vlasništvo. U tome je cijela filozofija...Crkva može pogriješit kao što je mnogo puta kroz povijest griješila, ali je zato tu Bog da je ispravlja i kori...a Bog govori preko ovakvih kao što je Simma, to je Njegov način rada da iskuša vjeru.
Onaj koji to odbija i pravi se gluh čini ogroman, ogroman grijeh...ja samo na to upozoravam da se uzme u obzir, nemojte se odmah žestit...bolje bit oprezan nego završit u vatri radi oholosti!

Vrh

PostPostano: Pon stu 07, 2011 19:24 

ANTE KATOLIK je napisao/la:
Dobro, neću forsirat, sve je rečeno...ja ne bi na ruku pa da mi pištoljem zaprijete a vi kako oćete. :mrgreen:

A tko to tebe uopće traži? A da si svećenik bi, jer ti je dužnost slušat zakonitu vlast, a ne nekakve priče.

Vrh

PostPostano: Pon stu 07, 2011 19:27 

adrijana je napisao/la:
[

Marija Simma je rođena 1915. g. i moglo joj je čak biti objavljeno da "nedostojna pričest vodi u čistilište" (kao što su to mistično iskusili mnogi drugi vidioci kroz povijest), a prije 2. vatikanskog to je moglo biti tumačeno i da je pričest na ruku nedostojna. Ali nakon Sabora i odluke Svete Stolice to više nedostojno nije, niti se može tumačiti da je grijeh ili zlo, jer Isus je rekao Petru "Što god svežeš na zemlji bit će svezano na nebesima, i što god odriješiš na zemlji bit će odriješeno na nebesima". Te riječi se kasnije odnose i na čitavo Učiteljstvo Crkve. Ako su se prvi kršćani pričešćivali na takav način i nisu završili u paklu, onda nećemo niti mi.
Kao moderatorica na katoličkom forumu, molim te da više kojekakvim izjavama ne kompromitiraš čitavu Crkvu i jedan uzvišen i spasonosan sakrament, a za razne naopako interpretirane privatne objave potražiš stručan savjet, po mogućnosti nekog iskusnog svećenika koji bi ti mogao pomoći.

Ne bi stvarno htio dalje širit diskusiju ali ti ovo čisto logički ne stoji.
Ako vjerujemo da Marija Simma nije bila luda baba a vjerujemo da nije i da je istina da je žena rekla da svećenici koji daju pričest na ruku gore u vatri čistilišta, onda ne bi bilo pravedno da oni gore a ovi nakon 2. v. koncila ne, jer su i jedni i drugi postupali po crkvenim propisima...međutim očito je da se Bog ne slaže s tim propisom i da je Bog iznad tog propisa...i ako Mu nešto ne paše, On ima pravo izrazit svoje mišljenje obzirom da je Crkva Njegovo vlasništvo. U tome je cijela filozofija...Crkva može pogriješit kao što je mnogo puta kroz povijest griješila, ali je zato tu Bog da je ispravlja i kori...a Bog govori preko ovakvih kao što je Simma, to je Njegov način rada da iskuša vjeru.
Onaj koji to odbija i pravi se gluh čini ogroman, ogroman grijeh...ja samo na to upozoravam da se uzme u obzir, nemojte se odmah žestit...bolje bit oprezan nego završit u vatri radi oholosti!

sad već stvarno pričaš bezvezarije i pozivaš na neposluh u Crkvi što je neusporedivo. Krist je vlast povjerio Učiteljstvu Crkve, a ti sebe stavljaš iznad toga., kao da je Bog jadan, bespomoćan. I ne, u ovim stvarima Crkva ne može pogriješit - to je članak vjere. Ako to ne vjeruješ, upitaj se kamo pripadaš.

Vrh

PostPostano: Pon stu 07, 2011 19:30 

Nama nije autoritet nikakva Marija Simma nego crkveno učiteljstvo, a Bog ne govori preko kojekakvih vidjelica nego preko svoje Crkve koju je Krist ustanovio...
Uostalom, raznorazni "privatni vidioci" su kroz povijest puno više griješili od Crkve...

Nakon adminovog upozorenja vjerujem da znaš što slijedi.

Vrh

PostPostano: Pon stu 07, 2011 19:45 

Pa dobro nemojte se žestit, crkveno Učiteljstvo je više puta kroz povijest griješilo, sjetite se samo nekih renesanskih Papa ili progonstava u Avignon kad je Bog dao privatnu objavu Svetoj Brigiti da ispravlja Crkvu ili kad je podigao Svetog Franju kad je Crkva zabrazdila u bogatstvo.
Pa valjda nas je povijest naučila da Bog tako djeluje i nikada ne ostavlja u zabludi kad ljudski faktor pogriješi.
Ne tvrdim ja ništa, ali uzmite u obzir ova zapažanja. :D

Vrh

PostPostano: Pon stu 07, 2011 20:20 

Pa dobro nemojte se žestit, crkveno Učiteljstvo je više puta kroz povijest griješilo, sjetite se samo nekih renesanskih Papa ili progonstava u Avignon kad je Bog dao privatnu objavu Svetoj Brigiti da ispravlja Crkvu ili kad je podigao Svetog Franju kad je Crkva zabrazdila u bogatstvo.
Pa valjda nas je povijest naučila da Bog tako djeluje i nikada ne ostavlja u zabludi kad ljudski faktor pogriješi.
Ne tvrdim ja ništa, ali uzmite u obzir ova zapažanja.

Uzmi ti lijepo, Ante, u obzir da osobni grijesi pojedinih Papa i svećenika nikako nisu grijesi crkvenog Učiteljstva.
Bog nikad ne djeluje preko sektaških poruka koje donose razmirice tamo gdje inače ne postoje.
Pitanje "pričest na usta ili na ruku" nije pitanje moralnosti Crkve, pa tako ni zablude koju bi Bog trebao ispravljati.
Slična su liturgijska pitanja "latinski ili narodni jezik", "ministriranje dječaka ili dječaka i djevojčica" i zašto bi se Bog u takvim pitanjima trebao preko vidioca uplitati??

:roll:

Vrh

PostPostano: Pon stu 07, 2011 20:35 

Pa Bog se brine o tome što će jedan vrabac večeras večerat a kamoli ne kako se postupa s njegovim Presvetim i izmučenim i proslavljenim Tijelom!

A brate moj mili!! :roll: :roll: :roll:

Vrh

PostPostano: Pon stu 07, 2011 20:37 

Ne tvrdim ja ništa, ali uzmite u obzir ova zapažanja. :D

Istina, ali meni će crkveno učiteljstvo uvijek imati veći autoritet nego ikoja vidjelica ili vidioc jer ipak crkveno učiteljstvo odlučuje jesu li poruke vidioca istinite ili lažne.A sve i da je vidjelica u pravu i da je Crkva zastranila opet ću ići u Crkvu na misu i na ispovjed a ne kod vidjelice i vjerujem da mi to Bog neće uzeti za grijeh.A ti izgleda nisi naučio iz povijesti koliko je bilo vidioca koji su govorili kontra crkve i zato danas zbog lakovjernih imamo toliko kršćanskih sekti.Moja poruka ti je da se malo ohladiš od toga i ne traži nadnaravne poruke i čuda kao oni što se bave ezoterijom nego živi i vjeruj crkvi kako ti je Bog dao inače češ zbog tih ljudi sve više sumnjati u Crkvu a sve više češ se priklanjati njima i njihovim učenjima ili nazovi viđenjima

Vrh

PostPostano: Pon stu 07, 2011 20:42 

Pa Bog se brine o tome što će jedan vrabac večeras večerat a kamoli ne kako se postupa s njegovim Presvetim i izmučenim i proslavljenim Tijelom!

A brate moj mili!! :roll: :roll: :roll:

istina brine se ali je vrabac ipak prepušten da se sam izbori za svoju večeru

Vrh

PostPostano: Pon stu 07, 2011 20:55 

Ić ću i ja u Crkvu dokle je god Gospodin na oltaru pa makar od Njega paštetu počeli radit! I ne zanimaju mene vidjelice nego što Bog preko njih govori! A kakva je situacija u svijetu i Crkvi, mora da puno govori!
A vrabac nikad nije prepušten sam sebi kao ni čovjek...Bog sve uzdržava i vodi, to je osnovni postulat vjere.

Vrh

PostPostano: Pon stu 07, 2011 21:00 

Ić ću i ja u Crkvu dokle je god Gospodin na oltaru pa makar od Njega paštetu počeli radit! I ne zanimaju mene vidjelice nego što Bog preko njih govori! A kakva je situacija u svijetu i Crkvi, mora da puno govori!
A vrabac nikad nije prepušten sam sebi kao ni čovjek...Bog sve uzdržava i vodi, to je osnovni postulat vjere.

Ante to o vrapcu i čovjeku ne shvačaj doslovno,Bog sve uzdržava i vodi u duhovnom smislu

Vrh

PostPostano: Pon stu 07, 2011 21:32 

A ne sjećam se da je sv. Franjo hodao okolo kritizirajući Papu i biskupe.
Ne sjećam se da je mijenjao i obnavljao liturgijska pravila.
Ne sjećam se ni da je sijao nepovjerenje prema Crkvi.

Sve što je radio, radio je baš suprotno. :D

Mistični darovi lako postanu "izgubljeni talent" ako se okrenu protiv zajednice.
Na to je mislio sv. Pavao kad je govorio o jednom Tijelu i mnogim udovima...

Vrh

PostPostano: Pon stu 07, 2011 22:18 

Hm, ma da preko tih vidjelica ne govori tkogod drugi! Pa da Bog proturječi sam sebi!?

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 451 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 31  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata