Želim prenjeti članak, molim da svi koji nisu pročitaju:
http://katolik.hr/aktualnomnu/prenosimo ... io-u-pravuNije li papa u pravu?
Kod kritiziranja pape neki propuštaju shvatiti određene stvari.
1. Papa kada govori, govori svima, ali u principu samo katolicima, ne jer ne bi htio drukčije, ali kao što mene ne brine što govori saudijski kalif, muftija ili imam tako u principu i nekatolike ne zanima papa.
2. Kada govori papa se obraća svakom katoliku ponaosob! Kada zove mlade u Madrid osjaćam da meni osobno kaže Slavomire, dođi u Madrid, imam proročku riječ za tebe i ja odem.
3. Zadaća Crkve nije klasificirati zla od većeg prema manjem već propovijedati dobro, savršeno!
Primjer koji daješ sa autom i sa tim da nije relno očekivati od cijele populacije afrike da se suzdržava. U pravu si, ali to nije stvar koja se najdirektnije tiče Crkve. Crkva, kako smo pod jedan ustvrdili, govori
vjernicima i bez obzira na to stvarao li predbračni spolni odnos dvoje afrikanaca novčeke ili sidu Crkva kaže ne! Katolik si i kao takvom ti to mora biti neprihvatljivo. Ta riječ se odnosi i na mene koji u Hrvatskoj nisam posebno ugrožen aidsom, ja je prihvačam i učvršćuje me u mojim stavovima. Dakle tu nije riječ samo o nekom praktičnom zaražavanju sidom već nečem dubljem. To tebi možda nema smisla, jasno mi je, ali razumij da nama kao katolicima mnogo znači i da drukčije
ne možemo.
Vidjeli smo kako je to, baš sa kondomima izgledalo kada je papa rekao da je moralnije koristiti ih nego širiti zarazu. To je stvar koja se podrazumjeva i papa nema dužnost naglašavati je.
Sigurno da: Crkva
ne bi rekla ni jednoj osobi: "okej bolestan si, kondom ne prihvaćamo pa širi tu bolest samo tako."
No, isto tako
bi bili debili kada bi govorili: "bolestan si ili potencijalno se možeš razboliti čineći to, ali manje su ti šanse sa kondomom pa ajde tako."
Nekako mi se čine kao pitanja zdrava razuma. Obračajući se svakom ponaosob (br.2) koje god vjeroispovijesti da je, papa kaže: "prijatelju, ne čini to, ako ništa barem da spasiš svoj život ili život drugoga. Dragocjen je!"
Recimo na kraju da postoji i neka budala koja sluša papu kad kaže ne kondomima, ali ne i "ne predbračnim odnosima" i razboli se zbog toga. Tragedija je i trebalo bi se činiti sve da se takve stvari izbjegnu, ali koliko bi bilo štetnije da opravda kondome i da pošalje masu zdravih u bolest možemo vidjeti iz članka na vrhu. Da svi shvaćaju te odgovornosti kao Crkva borba protiv HIVa bi i imala neku perspektivu.
I na kraju, ne znam točan podatak i žao mi je što ga ne iznosim ovdje točno, ali ne ću promašiti puno ako kažem da Crkva skrbi o tri četvrtine oboljelih od side u svijetu! Znam neke ljude koji nisu bili u Crkvi, ali veliki čovjekoljubi željni ispravljat nepravde, pomagati gladne i slično i jednostavno nisu to uspjeli nikako drukčije nego preko Crkve. Ne zato je Crkva drži monopol na te stvari nego jer joj je praktički jedinoj stalo. Barem iz poštovanja prema toj činjenici trebali bi prije bacanja neutemeljenih optužbi na račun Crkve malo zastati i zapitati se.