Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 23:53

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Pravila foruma

Ovdje možemo postavljati svoja pitanja u vezi katoličkog nauka i duhovnosti,
a odgovore će pokušati dati prije svega oni sa teološkim znanjem.
Pitanja neka budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast.

Započni novu temu Odgovori  [ 2 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Pet pro 02, 2011 17:45 

Zanjima me stav Crkve u svezi lječenja kiropraktikom i akumpukturom...neki naši a i strani svećenici strogo su protiv takvih alternativa....što je ustvari kiropraktika, njeni početci i što ona zamjenjuje kao alternativa medicini...znam samo da mi kolega posjeće kiropraktičara i da otac James Manjackal na svojim seminarima ima samo loše riječi o alternativi..

Vrh

PostPostano: Sub pro 03, 2011 14:07 

Ima par dobrih priručnika o toj temi kod nas, jedan od njih je "Alternativna medicina - kritički vodič kroz nekonvencionalne načine liječenja" u izdanju katoličke knjižare Veritas. Prošle godine sam ju nabavila (ne nadajući se da će mi ikad trebati), a zanimljiva je što za svaku tehniku i terapiju donosi preglede dokaza učinkovitosti, nuspojave, pravnu regulaciju u EU i slične korisne podatke, ukratko ono s čime bi se trebao upoznati svaki koji se sprema na takvo liječenje.

Da samo prenesem zaključke koji se tiču (ne)spojivosti s našom vjerom: akupunktura se temelji na istočnjačkoj teoriji o kozmičkim silama i energijama (chi) koje uzrokuju neravnotežu u tijelu pa tako i bolesti > posljedično način liječenja se izvodi iz te teorije (sa čime pacijent najčešće nije upoznat), a to je ono što je u suprotnosti s kršćanstvom, a i konvencionalnom medicinom.
Postoje danas pokušaji da se akupunktura demistificira, oslobodi nauka istočnjačkih religija i poveže sa znanstvenim metodama, čime ona postaje prihvatljiva i za kršćane. Takva je npr. medicinska akupunktura, vrijedi pročitati: http://www.medicinska-akupunktura.com/ , koja nema veze s onom klasičnom koju promovira HUPED.

Kiropraktika ima drugačije temelje, razvila se u SAD-u kao alternativna pomoć u problemima s kralježnicom, ali do danas nedostaje ozbiljna potvrda učinkovitosti (moguće su i teške posljedice zbog nestručnih zahvata). Pacijenti bi najprije trebali potražiti pomoć liječnika da se isključe unutarnji uzroci tjelesnih bolova. Inače bi tretman bio neučinkovit. I obavezno raspitati se kod priznatih stručnjaka, a ne kod amatera...

http://www.kiropraktika.com/index.php?id=6

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 2 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata