Aha.
Rapture nije katoličko vjerovanje – jer toga niti nema u Bibliji…!
Drugim riječima, „teorija uzdignuća“ je učenje da će se Isus vratiti
u tajnosti kako bi na nebo odveo sve „nanovo rođene kršćane“, a to bi se trebalo dogoditi
prije „velike nevolje“ (
Great Tribulation) kada će se pojaviti Antikrist i Zvijer (Otk 13 -17). Znači, to uzdignuće dogodilo bi se prije Isusovog drugog dolaska i prije Posljednjeg suda. Oni zapravo dijele Kristov ponovni dolazak na dva dijela, a ovdje se radi o tome da je Kristov drugi dolazak i Posljednji sud jedinstveni događaj (kao što Katolička crkva i naučava).
Mnoštvo protestantskih sljedbi koje od 17. stoljeća naovamo naučavaju tu teoriju ni same nisu jedinstvene u tome, pa postoji nekoliko verzija „redoslijeda događaja“:
(kao što vidimo protestanti naučavaju još i millennium, tj. tisućugodišnje kraljevstvo između Drugog dolaska i Posljednjeg suda > milenarizam!! )Ono što im je zajedničko, sve one to vjerovanje temelje na Prvoj Pavlovoj poslanici Solunjanima, kada Pavao piše:
„Jer sam će Gospodin - na zapovijed, na glas arkanđelov, na zov trublje Božje - sići s neba. I najprije će uskrsnuti mrtvi u Kristu, a zatim ćemo mi živi, preostali, zajedno s njima biti poneseni na oblacima u susret Gospodinu, u zrak. I tako ćemo uvijek biti s Gospodinom.“ (1 Sol 4, 16 – 17)
Međutim, ovdje se nigdje ne spominje da će taj događaj biti tajnoviti. Govori se zapravo o događaju koji će biti javan.
Gotovo svi citati koje oni uzimaju kao argument o tajnovitosti „uzdignuća“ odnose se međutim na Kristov ponovni dolazak.
*
Dobro je znati i ovo:
Isusove riječi: „Ne molim te da ih uzmeš sa svijeta, nego da ih očuvaš od Zloga.“ (Ivan 17, 15)
„U svijetu imate muku, ali hrabri budite – ja sam pobijedio svijet!“ (Ivan 16, 33)
Sve govori da će Kristova Crkva izdržati nevolje, pa i
Great Tribulation…