Zeljko je napisao/la:
Da li je zaista svet stvoren za 6 dana ?
[mislim 6 x 24 sata]
Ili je to sektaska propaganda [pre svega mislim na adventiste]?
teško da je stvoren za 6 dana, u to nije vjerovao vjerojatno ni pisac tih redaka. pisao sam na temi "nedjelja dan za euhar., a ljudska duša je besmrtna", o porijeklu tjedna i subote. nije na temelju stvaranja nastao tjedan, nego je pisac uzeo već postojeći tjedan sa subotom kao predložak za opis stvaranja, i usput, kao poziv da se slavi šabat.
opis stvaranja nemože se shvatiti ako nemamo u vidu poimanje svijeta tadašnjeg vremena, o zemlji kao ploči na stupovima, okruženu vodama (majim), iznad nje svod (rakija-naglasak je na "ij"), a iznad svoda "gornje vode" (šamajim, usp. "donje vode" majim) (mala digresija-tako opći potop nije pljusak i poplava, nego pucanje "rakije", povratak u prvobitni kaos).
tako su prva tri dana obilježena dijeljenjem (svjetla od tame, majim od šamajim, vode od kopna), a drugi dio trećeg dana pa dalje "ukrašavanjem" (biljke, životinje, zvijezde i čovjek). tu vidimo poredak dostojanstva-biljke i nebeska tijela, pa ribe i ptice, pa zemaljske životinje, pa kruna svega-čovjek). zanimljivo je zamijetiti da sunce i mjesec, za razliku od poganstva, gdje su božanstva, ovdje svedeni na obična svjetlila. opis je u imperfektu, koji odgovara uglavnom našem futuru, ili radnji koja se stalno čini-stvaranje nije gotov čin, Bog neprekidno stvara i usavršava (evolucija!), a jednom će doći i buduće stvaranje-Krist.