Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 12:06

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 158 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov: Mormoni
PostPostano: Čet kol 28, 2008 18:50 

Nazivaju se: "CRKVA ISUSA KRISTA SVETACA POSLJEDNJIH DANA" U Zagrebu ih ima dosta, na Vrbanima su izgradili svoju crkvu. Uglavnom misionare po dvojica u odijelima. Ja sam nasao zanimljiv clanak na: http://mormoni.blog.hr Tko su oni? Jel zna tko sto vise o njima?

Vrh

Naslov: Re: Mormoni
PostPostano: Pon ruj 01, 2008 10:44 

MORMONI:

mormoni (ili Crkva Isusa Krista svetaca posljednjih dana), zapravo nemaju sv.Pismo, nego sv.Pisma, i to: sv.Pisma drevnih proroka i suvremenih proroka.
Pisma drevnih proroka su: Biblija i Mormonova knjiga
Pisma suvremenih su: Nauk i savezi (NiS) i Dragocjeni biser (DB)

1.Biblija:samo, prva u nizu objava, bez deuterok. knjiga (kakvu su preuzeli od protestanata), čita se i tumači u svjetlu daljnjih objava;štoviše pošto objava još traje Bog može preko Predsjednika Crkve i dokinuti neki propis, ili dati mjerodavno tumačenje. 8.članak vjere kaže, da je Biblija riječ Božja u onoj mjeri u kojoj je ispravno prevedena, naime , postoji vjerovanje da današnja Biblija, koju koriste Crkve, nije izvorna nego izmijenjena prilikom tzv.velikog otpada.
2.Mormonova knjiga:zapis drevnih proroka iz Amerike, potomaka židovskog proroka Lehija i njegove obitelji, te naknadno pristiglih Judejaca. razgranali su se u dvije nacije bezbožne Lamance i pravedne Nefijce. Mormonova knjiga nije ništa drugo nego dijelom preuzeti kraći nefijski zapisi, zatim sažetak dužih koji je napravio Mormon (posljednji nefijski prorok i povjesničar), dodavši pritom neka svoja tumačenja, te dodaci njegova sina Moronija (koji je uz svoj zapis dodao knjigu Eterovu-zapis Jaredita, naroda s kule babilonske). knjiga se sastoji od 15 dijelova: 1.Nefijeva, 2.Nefijeva,Jakovljeva, Enoševa, Jaromova, Omnijeva, Riječi Mormonove, Mosijina, Almina, Helamanova, 3. Nefi, 4.Nefi, Mormonova, Eterova, Moronijeva. svaka knjiga se dijeli na glave i retke, te se tako i citira, slično kao Biblija. preveo ju je Joseph Smith, osnivač Crkve i pronalazač ploča, pod rukovodstvom anđela Moronija, uz pomoć Urima i Tumima. original jest po vjerovanju odnesen na nebo, a na zemlji ostade prijevod ploča, koji 1830 izađe kao "Mormonova knjiga".
ovo su pisma drevnih proroka, u narednom postu donijet ću Pisma suvremenih proroka.

Vrh

PostPostano: Pon ruj 01, 2008 10:47 

JOŠ O MORMONSKIM OBJAVAMA:

1.Nauk i savezi: radi se o zbirci objava datih J.Smithu s obzirom na organizaciju Crkve, i detalje njezina nauka. naime, kod mormona nema razlike između crkvenih i Božjih zakona, Crkva je vođena neprestanom objavom.
knjiga ima 138 odsjeka, uglavnom Smithovih objava, uz dodatak nekih objava datih nekim njegovim nasljednicima, zatim zaključaka i izjava nekih crkvenih sabora, te izvještaj o mučeništvu J.Smitha i njegova brata, patrijarha Hyruma. povrh ovih odsjeka nalazi se kao dodatak, službena izjava o zabrani poligamije, te njezina kanonizacija iz 1890.
2.Dragocjeni biser: to je zbirka Smithovih objava prijevoda i kazivanja, no s obzirom na drevnu povijest i tajanstvene stvari, što nije navedeno u Bibliji i Mormonovoj knjizi. to su "knjiga Mojsijeva", koja u 8 glava, u stilu apokrifa iznosi što je Mojsije vidio i doživio na brdu, te povijest prvih patrijarha od stvaranja do Noe, izuzevši opći potop, kako bi objavljeno Mojsiju. zatim "knjiga Abrahamova"-J.Smith je otkupivši neke egipatske mumije, pronašao u njima papirus, koji je zatim preveden-knjiga Abrahamova. nije poznato tko je preveo. papirus i mumije su čuvane u muzeju, u kojem je izbio požar, tako da su od njega ostali samo fragmenti. Ipak sačuvane su nam tri slike i njihova tumačenja, precrtana iz knjige. neki dijelovi crteža nisu protumačeni-tajna. u toj knjizi Abraham je opisan kao zvjezdoznanac, donose se stvari vezane uz nebeske tijela, te opis stvaranja, drukčiji nego u Bibliji. zatim imamo odlomak prijevoda Biblije (Mt 24), odlomke iz povijesti J.Smitha, i 13 članaka vjere.

Vrh

PostPostano: Pon ruj 01, 2008 10:49 

povijest Mormonove knjige,I.dio:

oko 600.g. pr.Kr djelovao je u Jeruzalemu prorok Lehi, paralelno s mnogim prorocima, te su mu , kao i njima židovi radili o glavi. imao je ženu Sariju te četiri sina: Lamana, Lemuela, Sama i Nefija. po Božjoj naredbi ostavlja Jeruzalem, i bježi u pustinju put Crvenog mora sa obitelji, a doskora mu se pridružuju stanoviti Jišmael s obitelji, te Zoram, sluga Labanov. ovaj Laban je posjedovao mjedene ploče s Mojsijevim zakonom, proročkim zapisima i rodoslovljima, koje mu Lehijevi sinovi oteše.
nakon nekog vremena u pustinji, krenuše po božjoj zapovijedi na istok, vođeni liahonom, čudesnim kompasom, točnost kojega je ovisila o njihovoj vjeri. nakon 8 godina mučnog putovanja stižu na obale velikih voda-ireantum.
na tom putu Lehiju se rodiše još dva sina Jakov i Josip. tu na obali "velikih voda" (Pacifik?Indijski ocean?) grade po Božjoj odredbi lađu, te nakon mnogih nevolja, stižu do ,čini se,nenastanjenog (problematično)američkog kopna. tu podižu naselje i početke civilizacije, a donose se i brojna proročanstva..(prepričano iz prve knjige Nefijeve)

Vrh

PostPostano: Pon ruj 01, 2008 10:53 

evo, ovo sam uzeo svoje pisanje nabrzaka s drugog foruma. ako si u zg, možeš otići (barem zasada) na svačićev trg, gdje im je crkva u jednom stanu, a isto tako možeš posjetiti http://www.mormon.org
ako će biti interesa, stavit ću više toga jednom prilikom

Vrh

PostPostano: Pon ruj 01, 2008 14:30 

:wink: Dobri Bože, tko bi sve to čitao? Jadni mladi ljudi koji u kravatama i odjelima obilaze stanove i šire ta čudaštva.
Je li istina da oni tvrde kako crnci nemaju dušu?

Vrh

PostPostano: Uto ruj 02, 2008 00:52 

Ja iskreno mislim da je nepotrebno za katolike da se opterecivaju sa svim tim drugim oblicima vjerskog zivota.
Dovoljno bi bilo uzeti katolicki katekizam i ovdje nalaziti slabosti koje treba doradjivati i usavrsavati... a sve ove ostale.. ostaviti da se bakcu sa svojima.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 03, 2008 08:37 

ING je napisao/la:
Ja iskreno mislim da je nepotrebno za katolike da se opterecivaju sa svim tim drugim oblicima vjerskog zivota.
Dovoljno bi bilo uzeti katolicki katekizam i ovdje nalaziti slabosti koje treba doradjivati i usavrsavati... a sve ove ostale.. ostaviti da se bakcu sa svojima.

Slažem se da se katolički vjernici ne trebaju opterećivati kako odgovoriti drugim religijama, već trebaju nastojati imati mir sa svakim pripadnikom druge vjere ali držati do svoje i praktično je živjeti. Dakle ako vam je netko došao u nezgodno vrijeme ili vam se ne razgovara treba ga odbiti i ne gristi se zbog toga.
Informacije o drugima najbolje je prikupiti kroz nezavisne ili katoličke izvore, to danas nije uopće teško.
Što se tiče dorađivanja i usavršavanja Katekizma to ipak spada na učiteljstvo Crkve a ne za pojedinca. Pa ako se netko hoće time baviti mora se prvo školovati i biti izabran u Komisiju Svete Stolice koja će imati mandat za to. :mrgreen:

angelus je napisao/la:
:wink: Dobri Bože, tko bi sve to čitao? Jadni mladi ljudi koji u kravatama i odjelima obilaze stanove i šire ta čudaštva.
Je li istina da oni tvrde kako crnci nemaju dušu?

Prvi put čujem za tu tvrdnju ali vjerojatno nije istinita kad tvrde da:
"Ne postoje ograničenja gledom na rasu ili boju kože da bi se moglo priključiti Crkvi Isusa Krista svetaca posljednjih dana.Ne postoje ograničenja gledom na rasu ili boju kože kako bi se primilo svećeništvo u Crkvi Isusa Krista svetaca posljednjih dana."
Tako bar piše na njihovoj stranici čiji je link Haim dao.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 03, 2008 19:34 

:wink: Moguće da piše, jer zbog toga su imali dosta neprilika i osuda, a i vremena su se promijenila. Kako nisam 100% siguran postavio sam to kao pitanje onima koji si mogu dopustiti proučavanje sekti.

Vrh

PostPostano: Pon ruj 08, 2008 10:26 

što se tiče crnačkog pitanja, to je bila jedna od bolinih točaka mormonstva. naime, u mormonskoj literaturi se tamnija put često povezuje s otpadom od Boga i Božjim prokletstvom. crnci bi, kao potomci Noinog sina Hama (otac ga je prokleo, praotac kanaanaca) i jedne žene iz potomstva Kainova, bili nosioci toga. zato sve do novijeg vremena nisu mogli postati svećenici, niti su imali pristup u određene prostore hrama. `70-tih se digla buka oko toga, pa je predsjednik Crkve (po njihovu vjerovanju prorok na zemlji, ima vlast ključeva), dobio objavu, po kojoj se to dokida, te su crnci danas ravnopravni članovi Crkve. oni to pokušavaju ublažiti činjenicom da su u to vrijeme crnci bili robovi, a robove nisi smio misionirati a da ih nisi otkupio..nategnuto.

naslažem se da netreba proučavati druge zajednice. treba, i to baš iz njihovih izvora. živimo u pluralnom društvu, to je naša stvarnost. moramo ih upoznati, te tako otkloniti predrasude prema njima, ali i naučiti kako im odgovoriti. neka nam to me uzori budu Pavao, Irenej, i apologeti.

Vrh

PostPostano: Pon lip 01, 2009 08:55 

haim je napisao/la:
što se tiče crnačkog pitanja, to je bila jedna od bolinih točaka mormonstva. naime, u mormonskoj literaturi se tamnija put često povezuje s otpadom od Boga i Božjim prokletstvom. crnci bi, kao potomci Noinog sina Hama (otac ga je prokleo, praotac kanaanaca) i jedne žene iz potomstva Kainova, bili nosioci toga. zato sve do novijeg vremena nisu mogli postati svećenici, niti su imali pristup u određene prostore hrama. `70-tih se digla buka oko toga, pa je predsjednik Crkve (po njihovu vjerovanju prorok na zemlji, ima vlast ključeva), dobio objavu, po kojoj se to dokida, te su crnci danas ravnopravni članovi Crkve. oni to pokušavaju ublažiti činjenicom da su u to vrijeme crnci bili robovi, a robove nisi smio misionirati a da ih nisi otkupio..nategnuto.

Slažem se neprihvatljiv je rasizam i rasna segregacija, u svakom obliku a pogotovo vjerskom jer je to protivno nauku koji su Krist i apostoli, predali Katoličkoj Ckvi.
Začuđuje da jedna zajednica koja se zove kršćanskom istrajava na diskriminaciji crne rase do 70-godina prošlog stoljeća.
Citat:
naslažem se da netreba proučavati druge zajednice. treba, i to baš iz njihovih izvora. živimo u pluralnom društvu, to je naša stvarnost. moramo ih upoznati, te tako otkloniti predrasude prema njima, ali i naučiti kako im odgovoriti. neka nam to me uzori budu Pavao, Irenej, i apologeti.

U odnosu prema Mormonima ne treba imati predrasuda ali ne treba bježati od toga da se napiše to u što oni krivo vjeruju.
Prvo, Mormonova knjiga ne pripada u Objavu Božju i nije kanonska Biblijska knjiga.
Drugo, Bibliju treba prihvaćati kao cjelinu, a izvlačeći iz nje pojedine rečenice može se naoko vrlo uvjerljivo i stručno dokazivati što god se hoće. Zato Biblija i nije predana nijednom pojedincu niti kojoj proizvoljnoj skupini, nego velikoj zajednici Crkve koja je kao takva primila Duha Svetoga te je osposobljena Pismo shvaćati i tumačiti. Ove rečenice su iz zanimljivog odgovora u svezi Mormona koji donosi Glas koncila na linku:
http://www.glas-koncila.hr/portal.html? ... 0&act=show

Vrh

PostPostano: Pon lip 01, 2009 11:10 

Uz ovo, treba napomenuti da Mormoni vjeruju u mogućnost da sami postaju božanstva. Pridržavanjem pravila religije, nakon smrti moguće je postati božanstvo, i imati svoj vlastiti svemir, te vjernike.

Vrh

PostPostano: Pon lip 01, 2009 11:50 

Danas ima također dvanast apostla, i rade čuda. Imao sam priliku vidjeti Apostola u živo i sve što je on rekao je zaista bila istna. Ljudi zasta kako je on rekao ne razumi. Zašto se krstmo u crkvi Isusa Krista. No doći će vrijeme kada će se zaista upiti tako je u pravu ste. On je reka da nas osoba kojoj velimo da smo krštni u toj crkvi ne razumije. I istina je ja nisam došao na kotlički formu da vrjeđam nego da shvate tko smo mi. Kad dođete u crkvu prvi put osječate velik mir i dobrdošlicu u crkvu. Nitko nije mrzak ni ljut svi veseli i zadovljno zato jer znaju prvu istinu ko i ja. Ako imaš vjeru u Isusa Krista spoznat ćeš pravu istinu. Mi također ne pijemo kavu,ne pušimo,ne pijemo alkohol, ne pijimo crni čaj. To je riječ mudrosti. A čudredna čistoća jest Ne imati sex prije braka. Jako lijepo je kad znaš da je to istna i kad možeš blagovati od sakremennta. Koji je svake nedelje. I svaki član jedva čeka da bude u crkvi aktivnost. SJEDOČANSTO NIJE BOŽJA RIJEČ NI PROROČANSTVO TO JE NAŠE OSBONO ŠTO SMO DOŽIVJELI.

Vrh

PostPostano: Pon lip 01, 2009 12:30 

Tomias je napisao/la:
Danas ima također dvanast apostla, i rade čuda.

Ne nema, nije razumno takvo što tvrditi, jer je iz povijesti Crkve jasno da su apostoli umrli i ostavili svoje nasljednike, a to su Katolički (i Pravoslavni, jer i oni imaju apostolsko naslijeđe)) biskupi. Petrovo apostolsko prvenstvo je očitovano u njegovom nasljedniku Papi, koji je nadbiskup Rima.

Tomias je napisao/la:
Imao sam priliku vidjeti Apostola u živo i sve što je on rekao je zaista bila istna. Ljudi zasta kako je on rekao ne razumi. Zašto se krstmo u crkvi Isusa Krista. No doći će vrijeme kada će se zaista upiti tako je u pravu ste. On je reka da nas osoba kojoj velimo da smo krštni u toj crkvi ne razumije.

Vjerujem da si upoznao nekoga tko je tvrdio da je apostol a ne pravog apostola. Da li taj čovjek, kojeg si upoznao, ima apostolsko naslijeđe i koje mu je?

Tomias je napisao/la:
I istina je ja nisam došao na kotlički formu da vrjeđam nego da shvate tko smo mi. Kad dođete u crkvu prvi put osječate velik mir i dobrdošlicu u crkvu. Nitko nije mrzak ni ljut svi veseli i zadovljno zato jer znaju prvu istinu ko i ja. Ako imaš vjeru u Isusa Krista spoznat ćeš pravu istinu. Mi također ne pijemo kavu,ne pušimo,ne pijemo alkohol, ne pijimo crni čaj. To je riječ mudrosti. A čudredna čistoća jest Ne imati sex prije braka. Jako lijepo je kad znaš da je to istna i kad možeš blagovati od sakremennta. Koji je svake nedelje. I svaki član jedva čeka da bude u crkvi aktivnost. SJEDOČANSTO NIJE BOŽJA RIJEČ NI PROROČANSTVO TO JE NAŠE OSBONO ŠTO SMO DOŽIVJELI.

Ja ti vjerujem da nastojite živjeti moralnim i zdravim životom. No ovdje govorimo o nauku koji vjerujete i propovjedate.
Možeš li nam reći kakav je vaš stav prema Katoličkoj Crkvi?

Vrh

PostPostano: Pon lip 01, 2009 13:02 

:wink: Tomijas, veliš da ste vi sretni i zadovoljni kada ste u crkvi. Tebi za informaciju i mi kršćani smo sretni i zadovoljni, a ponekad i presretni u crkvi na misi ili molitvi.
Lijepo je ne se opijati, ali popiti šalicu kave ili čaja pomaže čovjeku u kncentraciji, a i cirkulacija mu je bolja.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 158 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata