Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon vel 02, 2026 06:00

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 19 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2
Autor Poruka
PostPostano: Ned sij 29, 2012 12:29 

I šta sad, treba se prilagoditi kako tko svira i kako kome odgovara, samo neznam kako to izvesti. Treba zabraniti i svirke po svatovima jer ima možda onih kojima i to smeta.
Meni se čini da oni pucaju na nove kuće od strane Crkve!!
Jer ovakve priče pojedinaca mi ne piju vodu. Ako mu smeta nek seli, od kada se večina prilagođava pojedincima!!

Vrh

PostPostano: Ned sij 29, 2012 13:05 
Alan Ford je napisao/la:
I šta sad, treba se prilagoditi kako tko svira i kako kome odgovara, samo neznam kako to izvesti. Treba zabraniti i svirke po svatovima jer ima možda onih kojima i to smeta.

Vjerojatno nisi upoznat ali postoji nešto što se zove Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira
Zanimljivo štivo, pročitaj.

Alan Ford je napisao/la:
Meni se čini da oni pucaju na nove kuće od strane Crkve!!

Ovo ne razumijem.

Alan Ford je napisao/la:
Jer ovakve priče pojedinaca mi ne piju vodu.

Buka je specifičan problem jer je vezana uz udaljenost od izvora buke. Uvijek je pojedinac taj koji će se žaliti na buku.

Alan Ford je napisao/la:
Ako mu smeta nek seli, od kada se večina prilagođava pojedincima!!

Kao što sam rekao, problem buke je vezan uz udaljenost od izvora buke. Oni koji su bliže izvoru buke više su ugroženi.
Ne može većina odlučivati u takvim slučajevima. Nije to izbor za Miss. Radi se o ljudskom zdravlju.

Opet se spominje selidba.
Imam priču koju ću potkrijepiti sa fotkama. Radi se o trafostanici na 10-ak metara od stambenog objekta. Prema riječima gospođe (i telefonski sam razgovarao) zujanje trafostanice je UŽAS. Od 0-24 zuji. Buka, buka, buka...
Gospođa traži da se trafostanica izmjesti na neku drugu poziciju jer na 10-ak metara od njenje kuće trafostanica uništava njen život. Oko trafostanice nema drugih stambenih objekata tako blizu.
Može li ovdje većina odlučiti? Može li objektivno presuditi netko tko je na 200-300 ili više metara od trafostanice? Hoće li on gospođi savjetovati da se preseli?

Vrh

PostPostano: Ned sij 29, 2012 14:03 

Od kad znam za sebe ljudi su živjeli u blizini crkava, a zvona su zvonila. U našim malim mjestima se dobro čuju, kuće su zbijene, a crkva usred mjesta. Nikad nisam čula da nekome zvona smetaju. O, da, zapravo, pričala mi je nona kako su smetala nekima u jednom malom bračkom mjestu, ali samo nakon 1945. Do tada ne.
Jedino ako su ta zvona na Trnovčici neka posebna, zločesta i ekstra glasna. Kako zapravo prežive ljudi na Kaptolu i sličnim mjestima ili Get uz sv. Duju?! Ajme, majko!

Vrh

PostPostano: Ned sij 29, 2012 14:32 
Administrator

Buka je po definiciji neželjeni zvuk, i zato je ocjena o tome subjektivna. Zvuk crkvenih zvona prema važećem hrvatskom zakonu nije buka, te ti je za riješavanje ovog problema savjetovan normalan razgovor sa župnikom. Žao mi je da se u startu umjesto toga krenulo sa prijavama, peticijama, web stranicama, pozivanjem televizije i ostalim što smo čitali na temi "Hajka", te ne mislim ponovno trošiti vrijeme za takvo tvrdoglavo privatno "ratovanje".
Razumijem da nekome taj zvuk smeta, no te stvari treba riješiti razgovarajući sa župnikom, a za to treba imati snage biti čovjek i zamoliti, ispričati se, oprostiti. To je duhovna dimenzija koja je nužna i koja donosi mir bez obzira na jačinu zvona, zakonska dimenzija je isto jasna, o temi smo već dosta rekli i ponovno reklamiranje tog privatnog ratovanja nema smisla te zaključavam temu.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 19 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2

Vrijeme na UTC + 01:00 sata