Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon vel 02, 2026 07:24

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 13 post(ov)a ] 
Autor Poruka
 Naslov: Ja sam katolik!
PostPostano: Čet vel 02, 2012 17:30 

EDIT: prebačeno sa teme "Problematika izmjena Zakona o umjetnoj oplodnji" da ne skrećema sa teme
Admin

I dalje ću ostati ono što jesam- katolik. A o mojim postupcima i izjavama glede poteza nove Vlade nećeš mi suditi ti.

Vrh

PostPostano: Čet vel 02, 2012 19:44 

SDPovac je napisao/la:
I dalje ću ostati ono što jesam- katolik. A o mojim postupcima i izjavama glede poteza nove Vlade nećeš mi suditi ti.

Nakon tvojih raznih očitovanja, recimo o početku ljudskog života, sigurno nisi katolik.

Vrh

PostPostano: Pet vel 03, 2012 08:53 

sara je napisao/la:
SDPovac je napisao/la:

Nakon tvojih raznih očitovanja, recimo o početku ljudskog života, sigurno nisi katolik.

Kao što sam napisao, o tome neće suditi nitko s ovog foruma.

Vrh

PostPostano: Pet vel 03, 2012 09:08 

SDPovac je napisao/la:
sara je napisao/la:
SDPovac je napisao/la:

Kao što sam napisao, o tome neće suditi nitko s ovog foruma.

Ne treba nitko ništa suditi, sasvim jasno si se očitovao o moralu koji je za Katoličku Crkvu posvema neprihvatljiv. Ako dakle ne prihvaćaš dio nauka Crkve, ne možeš biti njezin član pa da si ti misliš što god. Nije to švedski stol pa da uzmeš što želiš.
Svi se slažu da život počinje začećem. Tvoji kažu da to još nije čovjek, nego postaje čovjek u neko doba - nisu se decidarno izjasnili kada. A Crkva kaže da Bog daruje dušu odmah - ne može i jedno i drugo!

Vrh

PostPostano: Pet vel 03, 2012 11:35 

sara je napisao/la:
Ne treba nitko ništa suditi, sasvim jasno si se očitovao o moralu koji je za Katoličku Crkvu posvema neprihvatljiv. Ako dakle ne prihvaćaš dio nauka Crkve, ne možeš biti njezin član pa da si ti misliš što god.

Kao što sam i napisao, o tome mi neće suditi ovaj forum već ću to razriješiti na ispovjedi sa svojim župnikom.

Vrh

PostPostano: Pet vel 03, 2012 11:37 

SDPovac je napisao/la:
sara je napisao/la:
Ne treba nitko ništa suditi, sasvim jasno si se očitovao o moralu koji je za Katoličku Crkvu posvema neprihvatljiv. Ako dakle ne prihvaćaš dio nauka Crkve, ne možeš biti njezin član pa da si ti misliš što god.

Kao što sam i napisao, o tome mi neće suditi ovaj forum već ću to razriješiti na ispovjedi sa svojim župnikom.

On nije gospodar vjere i morala, nego služitelj, ako dakle čini bilo što protivno Crkvi i on griješi.

Vrh

PostPostano: Pet vel 03, 2012 11:55 

sara je napisao/la:
SDPovac je napisao/la:
sara je napisao/la:

On nije gospodar vjere i morala, nego služitelj, ako dakle čini bilo što protivno Crkvi i on griješi.

Znači, ako mi svećenik oprosti grijehe na ispovjedi, onda on mora ići na ispovijed kome, tebi?

Vrh

PostPostano: Pet vel 03, 2012 12:22 
Administrator

Crkva ne dopušta nikome uništenje ljudskog života:

"Ljudski je zivot svet zato sto od samog pocetka ukljucuje
stvaralacko Bozje djelo i trajno ostaje u osobitom odnosu sa Stvoriteljem,
svojom jedinom svrhom. Samo je Bog Gospodar zivota od njegova pocetka do
kraja te nitko, ni u kakvim okolnostima, ne moze prisvojiti pravo izravnog
unistenja neduznog ljudskog bica".(KKC 2258)

Tko sudjeluje u vršenju pobačaja automatski je izopćen iz Crkve.
Radi se o ozbiljnoj stvari, i treba reći da je službeno izopćen "ako dođe do učinka" (KKC 2272).
Dakle izopćen nije ako nešto izgovori, preozbiljno je to, već kada je usmrćeno konkretno nedužno ljudsko biće, kada je došlo do učinka. To sudjelovanje može biti na temelju direktnog podržavanja nekog političkog zakona ili drugačijeg poticanja zbog kojeg na kraju dođe do učinka.
Običan svećenik tada nema ovlasti na ispovijedi vratiti izopćenog u Crkvu, već to određuje biskup.

Vrh

PostPostano: Pet vel 03, 2012 12:44 

SDPovac je napisao/la:
sara je napisao/la:
SDPovac je napisao/la:

Znači, ako mi svećenik oprosti grijehe na ispovjedi, onda on mora ići na ispovijed kome, tebi?

Nasmijavaš me!
Svećenik ti za takvu stvar ne smije dati odrješenje, osim ako se pokaješ i čvrsto odlučiš ne ponavljati isto. Ako bi dao odrješenje, on sam upada u smrtni grijeh, a tebi je ono nevaljalo, jer se ti nisi grijeha odrekao.

Vrh

PostPostano: Pet vel 03, 2012 13:06 

Postoje sasvim određena pravila vezana uz sudjelovanje katolika u političkom životu, primjer:

"Obaveza je suprotstaviti se svakom zakonu koji napada ljudski život

Katolici, u tim teškim prilikama, imaju pravo i dužnost podsjecati društvo na dublji smisao života i odgovornost svakoga u tom pogledu. Ivan Pavao II., nastavljajuci trajni nauk Crkve, više je put ponovio da oni koji su izravno ukljuceni u zakonodavna predstavništva imaju »preciznu obvezu da se suprotstave« svakom zakonu koji napada ljudski život. Njima, kao i svakom katoliku, nije moguce sudjelovati u širenju mišljenja u korist takvog zakona, niti je ikom od njih dopušteno za njega glasovati.
(…)

Nedopustivo je podupirati i glasati za nepravedne programe i zakone

U tom se kontekstu mora napose spomenuti da ispravno oblikovana kršcanska savjest ne dopušta ikome da svojim glasom podupire politicke programe ili pojedini zakon koji proturjece temeljnim sadržajima vjere i morala. Kršcanska vjera cini nerazdjeljivu cjelinu i nedopustivo je izdvojiti ijedan njezin sadržaj na štetu cjeline katolickog nauka.

U politickom zauzimanju za jedan odredeni vidik društvenog nauka Crkve ne iscrpljuje se odgovornost pojedinca za opce dobro. Niti katolik smije misliti kako može na drugog prenijeti tu svoju kršcansku odgovornost. Ta zadaca proizlazi naime iz evandelja Isusa Krista, tako da se istina o covjeku i svijetu naviješta i u djelo provodi.

Kada politicko djelovanje dolazi u dodir s moralnim nacelima koja ne dopuštaju ukidanja, iznimke ili kompromis, tada zauzetost katolika biva još izraženija i pod teretom vece odgovornosti. Kada je rijec o temeljnim i neotudivim etickim zahtjevima, vjernici moraju znati da je u pitanju sama bît moralnog reda, koji se tice dobra osobe u cjelini.

Zakoni trebaju braniti pravo na život od zaceca do prirodnog svršetka"

Itd…

http://obitelj.hbk.hr/datoteke/doktrinalna_nota.pdf

Vrh

PostPostano: Pet vel 03, 2012 17:06 

Giovi je napisao/la:
Crkva ne dopušta nikome uništenje ljudskog života:

"Ljudski je zivot svet zato sto od samog pocetka ukljucuje
stvaralacko Bozje djelo i trajno ostaje u osobitom odnosu sa Stvoriteljem,
svojom jedinom svrhom. Samo je Bog Gospodar zivota od njegova pocetka do
kraja te nitko, ni u kakvim okolnostima, ne moze prisvojiti pravo izravnog
unistenja neduznog ljudskog bica".(KKC 2258)

Tko sudjeluje u vršenju pobačaja automatski je izopćen iz Crkve.
Radi se o ozbiljnoj stvari, i treba reći da je službeno izopćen "ako dođe do učinka" (KKC 2272).
Dakle izopćen nije ako nešto izgovori, preozbiljno je to, već kada je usmrćeno konkretno nedužno ljudsko biće, kada je došlo do učinka. To sudjelovanje može biti na temelju direktnog podržavanja nekog političkog zakona ili drugačijeg poticanja zbog kojeg na kraju dođe do učinka.
Običan svećenik tada nema ovlasti na ispovijedi vratiti izopćenog u Crkvu, već to određuje biskup.

Giovi, bez ikakve namjere za trollanjem ili nekom drugom provokacijom, molio bih te da mi odgovoriš na dva pitanja.

Prvo, pošto za 21 godinu hrvatske države nitko nije ni pokušao mijenjati zakon koji regulira abortus, prema tome, sve vlade do danas su podržavale zakon te je došlo do učinka o kojem si pisao, da li su onda po tome ljudi koji to nisu spriječili- predsjednici vlade, ministri i saborski zastupnici automatski izopćeni iz Katoličke crkve?

Drugo pitanje se odnosi direktno na mene. Pošto ja osobno nemam ama baš nikakvog utjecaja niti na izvršnu niti na zakonodavnu vlast, dakle moj glas ma kakav on bio, se neće uzeti u obzir, kakav je onda moj status?

Vrh

PostPostano: Sub vel 04, 2012 01:03 
Administrator

Odgovornost političara ovisi o pojedinom čovjeku, da li je direktno podržavao već donešeni zakon ili se s time nije slagao, tu može biti složenijih situacija.
A sada kada se donose novi zakoni koji su još više protiv života, na svakom katoličkom političaru je jasna odluka hoće li dati do znanja da je za život ili će direktno poduprijeti ubijanje ljudskih bića.
Papa je upozorio katoličke političare da mogu biti izopćeni ako podupiru pobačaj, dodavši: "Crkva poučava da život počinje u trenutku začeća, ubojstvo je zločin i ne može se istodobno biti katolikom i zagovarati pobačaj, jer život je uvijek dar".
Isto tako u Poljskoj je prošle godine njihov nadbiskup izjavio da će zastupnici koji podrže tamošnji zakon o umjetnoj oplodnju biti izopćeni.
Katolički političar ne može podupirati donošenje takvih zakona, mislim da si se o tome ovdje mogao dosta informirati.

Vrh

PostPostano: Sub vel 04, 2012 14:52 

Citat:
Prvo, pošto za 21 godinu hrvatske države nitko nije ni pokušao mijenjati zakon koji regulira abortus, prema tome, sve vlade do danas su podržavale zakon te je došlo do učinka o kojem si pisao, da li su onda po tome ljudi koji to nisu spriječili- predsjednici vlade, ministri i saborski zastupnici automatski izopćeni iz Katoličke crkve?

Svaki političar koji je podržavao zakon za ubojstvo pobačajem, je sam sebe izopćio iz Crkve. Tako da on može i doči u Crkvu, ali kakva mu korist ako ima takav grijeh i ne može na Pričest. A ako ga ispovijedi, mora popraviti ono što je učinio i ne glasati više "ZA"!!
Pa ne treba bislkup svakog ponaosob tjerati, nego je sam sebe svojim činom osudio!! I to je dovoljno!!

Citat:
Drugo pitanje se odnosi direktno na mene. Pošto ja osobno nemam ama baš nikakvog utjecaja niti na izvršnu niti na zakonodavnu vlast, dakle moj glas ma kakav on bio, se neće uzeti u obzir, kakav je onda moj status?

Bog sudi po srcu, a ne po glasu u saboru (glas "ZA" je samo posljedica onog što je u srcu). Ako sad odobravaš pravo na pobačaj, logično je da bi to napravio i da si u saboru.
Jednostavno, kakav si u malim stvarima, takav si i u velikim!!
Zato, druže, treba spašavati dušu i obratiti se!! :wink:

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 13 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata