Imaš pravo, lijepo zvuči i godi uhu, ali takve su skladbe očito skladane u svrhu tzv.
terapija i primjene meditativnih tehnika Istoka i služe za njihovu reklamu. Dobro si primijetio, problem je kada mi često olako i nekritički uzimamo sve te vrste „terapija“, kao da nemamo vlastitu vjeru i Krista kao Otkupitelja.
Nešto iz intervjua fra Josipa Blaževića o New age-u:
Citat:
„Brza razmjena informacija putem Interneta, zbližavanje s kulturama dalekog Istoka, a napose utjecaj javnih medija i medijskih zvijezda pridonio je popularizaciji orijentalnih i starih gnostičkih ideja. A ono što je u modi, ne može uništiti nikakva kritika. Dakle, New Age je neka moderna instant duhovnost, konglomerat često i proturječnih (pseudo)religioznih elemenata, bez strukturiranog moralnog nauka i dogmi. Vrlo je probavljiv sekulariziranom čovjeku današnjice i pridaje mu se prije svega terapeutsko obilježje. Čini mi se kao da se unutar New Age duhovnosti razvija stanoviti kult zdravlja. Ugrožen stresom i strahom od bolesti, čovjek traži utočište u terapijama Novog doba. To je još jedan od istaknutih motiva zavirivanja u obol New Agea.
...
Terapije New Agea nude holističko iscjeljenje čovjeka. One se dakle nude da ozdrave čovjekovo tijelo, psihu i duh. Tu se krije još jedna podvala. Čovjekov duh je zarobljen grijehom i potreban mu je Otkupitelj. Njegovo mjesto u spomenutim terapijama zauzima "kozmička energija" ili neki guru.“
http://www.zupa-svkriz.hr/duhovnost/razno/newage5.htmNaravno da sigurno nisu sad svi oni koje svrstavaju u new age-glazbenike također i pripadnici tog pokreta, kao što nisu svi oni koji ih slušaju istovremeno i zabrazdili u drugu religiju. Meni su jedno vrijeme jako ugodni za uho bili npr. Vangelis i Tori Amos, i čak mogu potvrditi da često slušanje takve glazbe stvara posebna raspoloženja, ali otkad u slobodno vrijeme najčešće molim u tišini, želja za takvom vrstom glazbe je jednostavno nestala. Ima jedna izreka sv. Augustina koju sam nažalost izgubila, ali ide otprilike ovako: "Tko pjeva dvostruko moli,
ali jao meni ako mi skladan zvuk neke pobožne skladbe postane uhu draži od Tvojih riječi i Tvoje slave, Gospodine!..." Otprilike to je smisao...
Nešto također lijepo meditativno za opuštanje:
K suncu prosiKrunica Božanskog milosrđa