Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 23:52

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Pravila foruma

Ovdje možemo postavljati svoja pitanja u vezi katoličkog nauka i duhovnosti,
a odgovore će pokušati dati prije svega oni sa teološkim znanjem.
Pitanja neka budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast.

Započni novu temu Odgovori  [ 4 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Pet vel 10, 2012 10:27 

Nedavno sam listajući skladbe na you tubeu naišao na pojam new age muzika, relaxilg muzik, meditative muzik...itd...nažalost sve to neki neki trpaju u new age....neznam da li ta muzika ima neke kontradiktivnosti našem kršćanskom nauku...sve sto je lijepo i uhu godi, rogati pod svu silu želi pridobiti za sebe i okaljati u svom blatu. Jasno mi je da u new age spadaju kojekakve meditativne pjesmice nekih reiki ili joga melodija...totalno u duhu istoka i njihovih duhovnosti...ali kako netko može staviti predznak new age na glazbu skladanu za klavir, violine, uz pratnju pjevušenja ptičica u pozadini??? Kolebam se u tom pitanju i nisam siguran da li kršćanin katolik može zaglibiti u nekoj new age duhovnosti slušajući npr. ovo
http://www.youtube.com/watch?v=uubp_Jji4pM&feature=BFa&list=PL1CD51BB6595E8104&lf=results_main
Ili npr. šum žuborenja potoka, kiše...sve to na neki način godi uhu (barem meni)...i sad neki od pametnjakovića to lijepo snimi i stavi predznak new age relaxing sound therapi....mislim koje bahatosti....Molio bih da mi netko od iskusnijih vjernika odgovori na ovo...Hvala

Vrh

PostPostano: Pet vel 10, 2012 21:40 

Imaš pravo, lijepo zvuči i godi uhu, ali takve su skladbe očito skladane u svrhu tzv. terapija i primjene meditativnih tehnika Istoka i služe za njihovu reklamu. Dobro si primijetio, problem je kada mi često olako i nekritički uzimamo sve te vrste „terapija“, kao da nemamo vlastitu vjeru i Krista kao Otkupitelja.

Nešto iz intervjua fra Josipa Blaževića o New age-u:

Citat:
„Brza razmjena informacija putem Interneta, zbližavanje s kulturama dalekog Istoka, a napose utjecaj javnih medija i medijskih zvijezda pridonio je popularizaciji orijentalnih i starih gnostičkih ideja. A ono što je u modi, ne može uništiti nikakva kritika. Dakle, New Age je neka moderna instant duhovnost, konglomerat često i proturječnih (pseudo)religioznih elemenata, bez strukturiranog moralnog nauka i dogmi. Vrlo je probavljiv sekulariziranom čovjeku današnjice i pridaje mu se prije svega terapeutsko obilježje. Čini mi se kao da se unutar New Age duhovnosti razvija stanoviti kult zdravlja. Ugrožen stresom i strahom od bolesti, čovjek traži utočište u terapijama Novog doba. To je još jedan od istaknutih motiva zavirivanja u obol New Agea.
...
Terapije New Agea nude holističko iscjeljenje čovjeka. One se dakle nude da ozdrave čovjekovo tijelo, psihu i duh. Tu se krije još jedna podvala. Čovjekov duh je zarobljen grijehom i potreban mu je Otkupitelj. Njegovo mjesto u spomenutim terapijama zauzima "kozmička energija" ili neki guru.“

http://www.zupa-svkriz.hr/duhovnost/razno/newage5.htm

Naravno da sigurno nisu sad svi oni koje svrstavaju u new age-glazbenike također i pripadnici tog pokreta, kao što nisu svi oni koji ih slušaju istovremeno i zabrazdili u drugu religiju. Meni su jedno vrijeme jako ugodni za uho bili npr. Vangelis i Tori Amos, i čak mogu potvrditi da često slušanje takve glazbe stvara posebna raspoloženja, ali otkad u slobodno vrijeme najčešće molim u tišini, želja za takvom vrstom glazbe je jednostavno nestala. Ima jedna izreka sv. Augustina koju sam nažalost izgubila, ali ide otprilike ovako: "Tko pjeva dvostruko moli, ali jao meni ako mi skladan zvuk neke pobožne skladbe postane uhu draži od Tvojih riječi i Tvoje slave, Gospodine!..." Otprilike to je smisao...

Nešto također lijepo meditativno za opuštanje:
K suncu prosi
Krunica Božanskog milosrđa

Vrh

PostPostano: Sri vel 15, 2012 01:19 
Administrator

Dodao bih da je tu pitanje i definicije, New Age muzika je općenito definirana kao opuštajuća glazba, pogodna za meditaciju, sa instrumentima poput klavira, gitare, flaute, etničkih instrumenata, ubačenim prirodnim zvukovima (pjev ptica, vodopad, itd). Često se koristi za aktivnosti poput joge, masaže, meditacije te je usko povezana sa New Age pokretom.
Međutim, dok neki izvođači otvoreno podržavaju taj pokret, drugi su se čak pobunili što su označeni pod taj žanr, jer ne žele biti povezani sa New Age pokretom, stoga ne treba svaku ambijentalnu glazbu povezivati sa New Ageom.

Vrh

PostPostano: Sri vel 15, 2012 20:19 

Glazba je "nevidljiva sila". Glazba je energija. A Sotona - Sotona je inteligentno biće, znalac za kamuflažu, osobito kada je nešto osjetilima "ugodno". Tko želi može pročitati kratku knjigu U. Baumer - Hoćemo samo tvoju dušu.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 4 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata