Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 16, 2026 16:07

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 42 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3
Autor Poruka
PostPostano: Sub ožu 03, 2012 23:12 

Citat:
Direktorij Hvarske biskupije str. 138 br.24 "Kvatre su osobiti dani u kojima se Crkva od davnine, prateći ciklus godišnjih doba posvećuje molitvama, djelima pokore i ljubavi i to na velike nakane Crkve.
Proljetne - subota iza I.korizmene nedjelje - posvećene pokori i obraćenju. Misa za oproštenje grijeha ..."
Budući da ti je palo u oko samo da sam jeo malo mesa .. predpostavljaš da nisam kao pastir vodio ovce i primjerom... Ako ti reknem da mnoge od tih ljudi nisam sreo nikada ili jednom, druge susrećem češće.. a što je bila tema razgovora kako za vrijeme jela kao prije i poslije jela i te kako potrebna i dobro došla tim ljudima. Da nisam prihvatio poziv - (posteći) ti ljudi bi bili danas siromašniji za jednu poruku spasenja. Mislim da sm pred Bogom i za dobrobit Crkve mnogo više učinio što sam prihvatio jelo nego da sam ga odbio zbog nemrsa (koji nije propisan!)
Ovo mi je post koji mi je po volji: kidati lance grijeha... oslobađati sužnje - naviještati godinu milosti Gospodnje...
I Isusu su zamjerali što jede s grješnicima...

A o degutantni primjer Severine više govori o tvojoj dobronamjernosti nego o samoj Severini!

Nije mi ovdje cilj "popu popovati", ali iskreno, me stvarno iritira liberaliziranje situacija.
Sad se pod tu subotu može podvaliti što se god hoće pa i ovi diplomatski odgovori, što konkretno ne govore ništa o cijeloj situaciji!
Nije mi ni namjera ti nabrajti zalogaje, ali i s kruhom u ruce i se može razgovarati i navještati.
Jednostavno, ljudi su zaboravili osječaj za post, što je korizma i što je petak.

Ovo ssa Severinom sam samo htjeo pokazati, jer nogima odmah s tim odgovorim kad smo kod grijha u usta i iz usta, kako se površno hvataju za Isuove riječi!
Ako budem vadio svojoj djeci sve iz Bblije samo da im olakšam ovaj ovozemaljski život i da im im tepam, onda to za njih nije dobro!! Netko će reči tradicija, a ja nemislim tako, nego da je to dobro i da nas uvjek drži budnima, donekle!!

Vrh

PostPostano: Ned ožu 04, 2012 00:07 

Alan Ford je napisao/la:
Nije mi ovdje cilj "popu popovati", ali iskreno, me stvarno iritira liberaliziranje situacija.
Sad se pod tu subotu može podvaliti što se god hoće pa i ovi diplomatski odgovori, što konkretno ne govore ništa o cijeloj situaciji!
Nije mi ni namjera ti nabrajti zalogaje, ali i s kruhom u ruce i se može razgovarati i navještati.

Hajde opiši kako ti zamišljaš post svećenika baš me zanima .. A što misliš da nisam razgovarao i naviještao i bez kruha u ruci.. A vidio sam dosta nevolje te vrste u svom svećeničkom životu..ma nije to tema...poznam brojne ljude koji su mi brojili zalogaje i propisivali način kakao ću živjeti. Prije 28 godina sam uređivao sanitarni čvor u u župnoj kući (do tada je postojalo nešto - ajme bože - ) i došao jedan čovjek kolcem na vratima na mene vikati... A slično mi se dogodilo kao mladom svećeniku par godina ranije --

na žalost vanjština je mnogo više od biti stvari.. Govorio je jedan da bi se on zbog vire Isusove i poturčio..

Vrh

PostPostano: Ned ožu 04, 2012 09:21 

Alan Ford je napisao/la:
Jednostavno, ljudi su zaboravili osječaj za post, što je korizma i što je petak.

Ovo ssa Severinom sam samo htjeo pokazati, jer nogima odmah s tim odgovorim kad smo kod grijha u usta i iz usta, kako se površno hvataju za Isuove riječi!
Ako budem vadio svojoj djeci sve iz Bblije samo da im olakšam ovaj ovozemaljski život i da im im tepam, onda to za njih nije dobro!! Netko će reči tradicija, a ja nemislim tako, nego da je to dobro i da nas uvjek drži budnima, donekle!!

Ovdje stvarno nije tema hrana koju netko jede ili ne jede, pa savjetujem i stimrolu i Alanu Fordu da provociranje i moraliziranje nije primjereno!

Ako želite razgovarati o hrani i postu, prebacite se na temu Post , ali molim korektne rasprave, a ne osobne napade.

Vrh

PostPostano: Sri srp 11, 2012 14:30 

Ako se ne varam, u Glasu koncila je najava:

Novi broj donosi i kronologiju napada na župnika u Dolu na Braču, koji je već neko vrijeme na udaru jer štiti crkvenu imovinu.

Vrh

PostPostano: Sri srp 11, 2012 20:57 

da upravo tako. Doneseno je samo komadić. A večeras sam morao imati misu uz zaštitu policije.

Vrh

PostPostano: Čet srp 12, 2012 21:01 

sneni je napisao/la:
da upravo tako. Doneseno je samo komadić. A večeras sam morao imati misu uz zaštitu policije.

Sjećam se, tu sam na forumu jednom slušala snimku propovijedi biskupa Žanića s Vaše mlade mise. Sve Vam je dobro rekao, ali i prorekao. Samo što vjerojatno nije mislio da će se to događati u ovom "demokratskom" vremenu...

Vrh

PostPostano: Sub srp 14, 2012 12:25 

Nije to samo zbog "demokracije", nego i zbog specifične vrste naših ljudi-"liberalnih" katolika. Jao tebi, ako posumnjaš u njihov katolicizam. A Bog im dođe samo kao retorička figura, u najboljem slučaju "nekakva sila". Kad im spomeneš predanje Isusu ili kršćanski moral gledaju te kao da si s Marsa pao-"pa tko još tako živi?", kako kažu. Potpuno su u skladu s mjerilima ovoga svijeta, ni po čemu se ne razlikuju. Svetost Crkve, svetost života, svetost svećenićkog poziva-to su za njih nepostojeći pojmovi.
"A ovo znaj: u posljednjim danima nastat će teška vremena. Ljudi će doista biti sebeljupci, srebroljupci, preuzetnici, oholice, hulitelji, roditeljima neposlušni, nezahvalnici, bezbožnici, bešćutnici, nepomirljivci, klevetnici, neobuzdanici, goropadnici, neljubitelji dobra, izdajice, brzopletnici, naduti, ljubitelji užitka više nego ljubitelji Boga. Imaju obličje pobožnosti, ali snage su se njezine odrekli." (2 Tim 3:1-5).
Sneni, držite se hrabro. Bog s Vama!

Vrh

PostPostano: Pon kol 06, 2012 15:41 

Eto, sneni je maknut sa župe. Dogodio se narod, a "narod se pita!" Ha, pravi presedan za druge nepoćudne župnike. Nema zafrkancije s ulicom.

Vrh

PostPostano: Uto kol 07, 2012 04:30 

Nije potpuna istina - ja nisam maknut - ja sam sam odlučio otići, jer sam postigao ciljeve zbog kojih sam napadan. Vraćena je Župi sva imovina u potpunosti. Uknjiženo. Ključeve od zgrade škole imam. Ključeve od konobe imam. (Ne ja nego Župa). Imam izjavu pred policijom počinitelja štete da su ga poslali Frane Matulić zvani "Badel" (sjetite se demonstracija u Zagrebu u vezi tog imena) i načelnik Postira Ivica Mihačić (svo zlo je poteklo iz općine Postira - čak u zadnjem dopisu Općina predlaže nekakvu komisiju! A u vezi izvršenih divljaštava Općina se ničim nije ogradila ni osudila !) Jasno, da oni mogu poreći da ga oni nisu poslali!
Što se tiče Župe : više svećenik neće stanovati u selu! Župne knjige nakon primopredaje se predaju župi Postira. A svećenik će samo dolaziti slaviti Misu. Ulica je dobila što je tražila:"Rađe bez svećenika nego njega!"
A što se mene tiče prvi put u životu (na kraju radnog vijeka!) sam dobio u našoj biskupiji jednu župu sa više od 200 stanovnika. Župa Pražnica ima preko 400 stanovnika pa nedjeljom i blagdanom ima više ljudi u Crkvi nego ovdje na Božić i Uskrs.
Čini mi se da Bog piše ravno i po krivim crtama.

Vrh

PostPostano: Sri kol 08, 2012 17:00 

E, to je već nešto drugo. Cijela afera nimalo ne služi na čast Doljanima i njihovoj "logistici", a premnogo govori o duhu našeg vremena. Sretno u novoj župi!

Vrh

PostPostano: Pon kol 20, 2012 02:49 

Evo završila još jedna postaja mojega križnog puta. Čitajte ovdje
http://www.don-ivica.net/propovijedi/do ... vjedi.html

Vrh

PostPostano: Sri ožu 13, 2013 19:21 

Dragi moji,
odmah sam se sjetio vlč. Marka Tomušića, o kojemu znam više nego ijedan novinar!
Marko je bio u đakovačkom sjemeništu, a njegova majka kod mene - kao prognanica. Kad je postao župnikom u Gorjanima kod Đakova često sam bio kod njega. Ali i nakon početka hajke na Marka. Onaj nećak - izbačen je iz svih škola u Njemačkoj; otac ga je u Njemačkoj za kaznu izbacivao noću na ulicu. Je li čudo kao je dječarac i postao kartaš?...Puno toga javnost ne zna, a pisati biskupu ne vrijedi. Jesam, no nikad odgovora, SVE je laž! A "knez" laži se uzoholio, kad ima jako dobre "radnike"!
Skenirao sam neke od tzv. "kompromitirajućih" fotki. Samo budalašu ne upada odmah u oči da se radi o MONTAŽI. Na jednoj remen PROLAZI Marku kroz kožu i izranja skoro na leđima. Omaška? Aha! Ali uredništva.
Iza svega stoji Markov brat koji je svoju dušu prodao za novac. "Moj bog je novac" - njegove su riječi.
A sve je počelo u Đakovu. Koliko je Pišlu dao taj brat (namjerno ne spominjem ime jer znam imena cijele obitelji) samo njih dvojica znaju. I ovo je moj drugi "nastup" u javnosti. 1. put uopće nije bilo reakcije.
A "drug" D. Hegel...ono remenje i korpulentno tijelo više odgovara da se na nj montira Markova glava.
Narode, mnogi su "popušili" tu grstavu, groznu splaćinu rađenu po narudžbi, a onda i po diktatu "što veća naklada".
.
Don Sneni i ja smo se upoznali na KNI forumu. Bio sam mu posrednik kad je molio pomoć: mandarinke rekordno urodile, ali trg. lanci traže da ih ON prenaci na kopno.
Nakon povuci-potegni uskočilo je Djelo Marijino (fokolari) i sve se pomaklo s mrtve točke. Na kraju nije bilo ni dosta mandarinki - nisu plaćane kešom nego starom dobrom trampom.
Sneni mi je sve opisao, što neću ovdje iznositi.
Sneni tj. don Ivica je nekome stao na žulj? Vjerojatno! Plantaže se nalaze na idealnom mjestu za atraktivne vilice i plažice (namjerno umanjenica)? Tko da zna...
Živi bili pa dočekali.
Samo kažem da Sneni NIJE svećenik kakvim ga se želi ocrniti. Baš kao ni Marko.
.
Govori li ovo - skinuto s neta - nešto i o samim vjernicima Brača?
"Više od 90 posto Doljana, kažu mještani, već nekoliko mjeseci ne dolazi na mise, glasoviti pučki pjevači neko vrijeme glasa ne puštaju, obredi vjenčanja se, tvrde, obavljaju u crkvama ostalih mjesta, u koja i djeca odlaze na vjeronauk".
.
Dakako da danas baš nitko ne bi trebao za ikoga staviti ruku u vatru, no ipak se pribojavam da su "dobronamjerni sugovornici" za Dalmaciju (novine) dobro ili izdresirani ili nezadovoljni iz neke SVOJE RAČUNICE.
Lukno - obavezno ili nije?
Pomoć bližnjemu - potrebna ili ne?
Pa pročitate li tekst morate se zamisliti nad svime.
Vrijeme će pokazati ISTINU. Ali čiju? ):

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 42 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3

Vrijeme na UTC + 01:00 sata